Tuesday, 21 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Dieng Plateau

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Hari ini 14 September 2014... Pagi ni aku bangun tergopoh gapah...

Tengok tingkap... Alamak! Dah terang...

OMG! Aku bangun lambat!

Aku set alarm ikut waktu Malaysia seperti malam yang sebelumnya... 

Tapi... 

Entah kenapa tetiba phone aku tertukar secara automatik ke waktu Indonesia... Hadoi! Aku lupa yang aku dah ter on location...

Adussss...

Nasib baik lah si HH tak lupa set alarm dia... Dia memang estimate setengah jam bangun selepas aku... So.. Sekarang dah jam 05:30 pagi... Aku dah teramik masa dia... Sorry!

Gopoh gapah aku mandi... Nak keringkan rambut lagi... Haishhh! Dah lah mintak hair dryer tak dapat2 dari first day datang... Banyak benor songehnye... Bukannya aku mintak sejongkong emas pon! So... Hari2 ler jugak aku head banging tenyeh rambut aku sekering-keringnya pakai towel...

Lepas berkemas... Kami breakfast seperti biasa... Menu pagi ni adalah mee pekak! Ha Ha Ha... Aku panggil mee pekak sebab tak ada rasa apa... Mee kat Jogja ni adalah  mee maggi... Tapi tak pe... Janji ada skit2 sayur pon jadilah... Apa2 pon... Ini rezeki... Telan je la...

Friday, 17 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Tugu

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari Borobudur... Kami gerak balik ke Kota Jogja... Aku minta GT hantar kami ke Tugu...

Tugu Negara ke?

Eh! Tak... Tak... Tak...

Bukan Tugu Negara macam kat Kuala Lumpur tu...

Tapi...

Tugunya biasa aje... Sebagai lambang Jogjakarta...

Rasanya... Tak lengkap kalu datang ke Jogjakarta tanpa melihat Tugu yang bersejarah ini...

Masa aku sampai Tugu... Hari dah malam... Dah gelap... GT parking kereta kat tepi... Tempat yang agak selamat...Berhadapan dengan deret kedai...

Thursday, 16 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Supir Jogjakarta

Hari ni... 

Tetiba...
 
Aku rasa kurang sihat... 

So... I need rest...

Sesambil rest ni...

Aku cuba jugaklah ringankan jari jemari nak share tentang details supir yang aku appoint sepanjang 2 hari aku kat Jogjakarta... 

Lagi pun dah ada yang start bertanya pasal supir ni...

Kalu ada sesapa berminat bolehlah contact sendiri...

Nama supir : Namikulo Fajar (NF)... Panggil Fajar aje...

Contact No / Whatsapp : +62 821 36558855

Boleh jugak contact melalui Facebook : Namikulo Fajar / Trip Javanese Tour

Package yang dia beri : Toyota Avanza + Driver + Fuel + Toll + Parking

Harga : IDR 900,000.00 (12 - 14 Hours x 2 Days)

So far... 

Memang senang berurusan dengan dia... Feedback pon cepat... 

Soal harga plak kenalah runding betul2 dengan dia... Dan pastinya harga akan ikut waktu semasa...

Pasal driver plak... Kebetulan masa aku kat sana Fajar tak dapat jadi driver kami... Tapi... Dia hantar si Gito (GT)... Make sure mintak nombor kereta dari Fajar untuk elak kes salah orang... He He He...
* Al-maklum kat sana... Berderet supir pakai kereta yang sama tunggu depan hotel...

Tempat lawatan... Korang lah tentukan sendiri ok... Supir akan ikut je arahan... Dan bawa ke tempat2 yang korang nak pegi... Pepandailah arrange masa sendiri... Nak senang ikut aje apa yang supir advice supaya perjalanan lebih lancar...

Kalu nak tahu service mereka ni ok ke tak... Kenalah baca kisah perjalanan aku ke Jogjakarta tu... Dan buatlah penilaian sendiri sebelum appoint mereka...


- XOXO -

Wednesday, 15 October 2014

Monopod Or Tripod Mount

Kepada pengguna baru Monopod atau Tripod... Berikut adalah peralatan yang korang perlukan untuk menyambungkan device korang seperti handphone atau GoPro atau compact camera untuk disambungkan kepada Monopod atau Tripod...

Caranya mudah aje.. Korang hanya perlukan Monopod atau tripod Mount... Atau bahasa yang lebih mudah adalah penyambung... 

Perhatikan ek...

Kepada yang tak tahu cemana nak sambungkan GoPro korang kepada  Monopod atau Tripod... Maka ini lah caranya... Korang perlukan mount yang macam dalam gambar ni... Nak beli yang ori boleh... Nak beli yang tak ori pon boleh... Aku beli yang tak ori je... Lebih kurang sama kualiti je dgn ori... Tapi aku beli ni dah lama kat Singapore... Rasanya kalu sekarang ni dah melambak kot jual mende alah ni kat Malaysia... Bolehlah baca kat SINI...