Thursday, 23 January 2020

Jeju Island - Jeju Gillime Pension

Entry sebelum boleh usha SINI...


Lepas jek dapat kereta sewa... Apa lagi? Mari lah kita meronggeng di Jeju Island ini... Ya Allah! Debaran memandu di Jeju Island ni memang cuak giler laa... Walau pon HH yang drive... Aku yang dok sebelah ni tak masal asik nak tekan break kaki jek... Kah Kah Kah...

Aku tengok HH ni cool jek... Kaki dia yang tekan minyak tapi mata aku yang lebih melilau tengok jalan berbanding dia...

Ok... Sebelum memandu... Pasang seat belt... Set GPS! Ingat ye U'Ouls... Nak set GPS yang tepat adalah dengan menggunakan nombor telefon... Insyallah... Nanti aku akan listkan nombor telefon tempat tempat yang aku pegi ok... Sabaq naaa... Ha Ha Ha...

Sepanjang aku di Jeju Island... Aku cuma stay di Jeju Gillime Pension... Nape aku pilih tempat ni? Pertama sebab dekat dengan Airport... Kedua sebab dekat dengan beberapa attraction yang lain... Dan... Ketiga sebab murahhhhh! Total harga untuk 3 malam adalah KRW 114,366.00... 

Tips dari aku... Berhati hati lah bila nak booking homestay... Sebab... Sesetengah homestay kat Jeju Island ni kaw tak boleh nak percaya sangat... Letak situ free cancelation.. Hujung hujung kena bayar penuh... Dia dah charge awal! So.. Untuk Jeju Gillime Pension ni.. Memang aku dah agree untuk bayar penuh terus... Senang! Sebab ada sesetengah homestay kena bayar tunai... So baik laa guna Credit Card siap siap dari Booking.com... Cash yang kaw ada boleh diguna untuk shopping... He He He...

Jom usha Jeju Gillime Pension! Menarik ke idok?

Pemandangan yang indah nyaman...

Monday, 20 January 2020

Jeju Island - Memandu di Jeju Island

Entry sebelum boleh refer kat SINI...


Dah tahu camne nak booking kereta sewa di Jeju Island? Haaa boleh lah refer entry sebelum ni ye... Senang jek langkahnya... Ikut jek... Sesenang kicap Mudim... Ha Ha Ha...

Di sebabkan aku tak nak sakit kepala jiwa dan sepak raga... Ha Ha Ha... Jadi aku memang dah decide awal awal nak buat payment melalui online sahaja... Sebab aku tak nak hidup aku kacau bilau dengan kemungkinan masalah yang boleh timbul berkaitan dengan payment! 

Dan payment hanya boleh dibuat menggunakan Kad Kredit sahaja ok... Tapi... Bila tiba hari kejadian... Pihak Lotte Car Rental masih perlukan kita untuk tunjuk bukti Kad Kredit ok... Jangan pulak U'Ouls tinggalkan Kad Kredit tersebut di Malaysia pulak! Walaupun dah buat full payment... Kalu tak tunjuk Kad Kredit tetap tak boleh collect kereta sewa ok! Ingat! Ingat! Ingat tu!



*** Shuttle Bus ***

Macamana nak collect kereta sewa dari Jeju International Airport? Hu Hu Hu...

Nak collect kereta sewa Lotte Car Rental ni... U'Ouls kena naik Shuttle Bus yang pihak Lotte Car Rental sediakan terlebih dulu ye... Shuttle Bus ni percuma jek... Tak perlu bayar pon... Shuttle Bus ini yang akan bawa U'Ouls ke Company Lotte Car Rental berada ok...

Seperti yang aku terangkan pada entry yang lepas... U'Ouls ada 2 option tempat yang U'Ouls boleh collect kereta sewa... Pertama di Jeju Auto House... Kedua di Jeju Lotte Hotel... Haa pilih lah mana yang senang pada U'Ouls...

Selesai jek claim baggage kat Airport... Aku pon keluarlah menuju pintu Gate 5... Ehhh! Ramainya muka kimchi atas jalan raya... Langsung tak de muka budu tempe... Ha Ha Ha... Pastu aku mencangak! Aku toleh kiri... Aku nampak macam Parking Area untuk bas... Ohhhh... Situ lah agaknya Shuttle bas Lotte kot... Jadi aku pon lintaslah jalan bebetul depan Gate 5 tu haa... Menapak lah jalan menuju ke Parking Area yang aku nampak tadi... Tak jauh pon berjalan... Ada lah dalam seminit dua... 

Keluar je Gate 5 dari Arrival Hall... Terus jek lintas jalan...

Thursday, 2 January 2020

Dua Kosong Dua Kosong

Assalamualaikum... Bismillah... Subhanallah...


Tidak ada ayat kias bahasa indah yang mampu aku susun... Cuma mendoakan... Agar tahun 2020 ni... Memberi harapan baru untuk kita semua... 

Dikesempatan ni... Aku juga mohon maaf atas apa juga kesilapan kesalahan kekhilafan yang sengaja atau tidak sengaja... Terlanjur kata... Terlajak perbuatan... Sepanjang aku jadi blogger dari mula hingga ke hari ni... Sesungguhnya... Yang baik tu datang dari Allah... Yang buruk tu dari diri aku sendiri... Aku manusia biasa dan lemah... Banyak kekurangan here and there... Jadi... Kosong kosong ye...

Dan aku dah maafkan semua orang... Tiada simpan apa apa dendam dalam hati... Sebab aku tak nak urusan dunia aku tertangguh hingga ke akhirat nanti... Bayangkan lah kalu lagi selangkah kaki aku nak masuk syurga... Tetiba Allah kata tunggu dulu! Sebab Allah kata masa kat dunia dulu.. Aku nak bior si polan merangkak rangkak kat akhirat cari aku untuk minta maaf? Tak ke haru... Kalu salah yang si polan buat tu 2 juta tahun sabit salah? Tak ke 2 juta tahun tu jugak aku kena membatak depan pintu syurga tunggu dia? Ha Ha Ha... Macam lawak kan? Tapi itu lah hakikatnya... Jadi maafkan lah orang supaya dosa kita pon diampunkan!

Jika ditanya apakah azam aku tahun ni? Sejujurnya aku tak suka berazam... Takut tak tertunai...  Cuma aku meletakkan beberapa perkara yang aku cuba nak buat... 

Antaranya perlahan lahan untuk remove gambar aku yang tidak menutup aurat... Dan aku harap... Mana mana blog lain yang ada gambar aku yang tidak menutup aurat... Please remove it ok... Thanks in advance...

Keduanya... Perbaiki silaturahim yang mungkin dah lama terputus... Tak kira lah dengan sape pon... Blogger ke... Sahabat ke... Geng bas sekolah ke... X kira sape...  Cuma aku ni jenis tak banyak cakap kalu kat luar sana... Aku ni pemalu sebenornya... Kah Kah Kah... Percayalah aku ni memang pemalu... He He He... Kalu rasa nak menegur dalam blog ni... Just say Hi or bagi salam... Insyallah... Aku ok jek...

Kalu nak tanya apa apa... Sila gunakan live chat atau komen di entry berkaitan... Sebab sampai sekarang ramai masih inbox aku... Pemalu macam aku mungkin... Hu Hu Hu...

Selebihnya... Teruskan mantap kerohanian dalam diri... Dekatkan diri pada Allah dan memilih sahabat dunia akhirat...

Happy New Year Dua Kosong Dua Kosong ye... Bukan Dua Dua Kosong! Dunia hebat... Akhirat juga hebat... 

Semoga kita semua dijemput menjadi TetamuNYA... Insyallah... Aminnnn..



Wasalam....

Wednesday, 18 December 2019

ENCORE MELAKA An exciting attraction you don't want to miss!

Dari Johor ke Putrajaya...
Singgah Ayer Keroh jangan terlepas...
Pernah dengar Encore Melaka???
An exciting attraction you don't want to miss!!!


Ehhhh berpantun pulakkkkkk! Ada sape yang sudi membeli? Ha Ha Ha... 

Pergi ke kedai nak beli cincalok.. Sampai sampai kedai tutup... Ha Ha Ha... Dah Dah... Cukup cukup lah tu berpantun... Sampai besok tak habis membeli menjual pantun... He He He... 

Yeahhhh! Mari aku ringkaskan citer... Last week... Memang betul aku dalam perjalanan dari Johor ke Putrajaya... Memang aku singgah Melaka... Dah alang alang singgah... Jadi aku terus ke Encore Melaka yang terletak di No. 3 Jalan KSB – Impression 8, Impression City @ Kota Syahbandar, Melaka!

Tempat ini bukan setakat untuk sightseeing... Tapi... Aku berpeluang juga untuk menonton teater...  Ehhh... Macam tahu tahu jek aku ni memang kaki layan teater... Ha Ha Ha... Tapi... Apa bezanya layan teater di Encore Melaka dengan Istana Budaya atau tempat lain? 

Scroll sampai habis ye... He He He...



*** Superb Building Design ***


Encore Melaka mula dibuka pada 7 Julai 2018... Dah setahun lebih jugak... Tapi baru hari ni aku nak jejak... He He He... Aci busy dik kat luar negara sana sampai lupa nak jejak negeri sendiri.... Aduuuhhhh... Maafkan Aci... Tapi Aci dah belanja satu pantun... Ok lah tu kan? Ha Ha Ha...

Tatkala kaki aku melangkah masuk jek kawasan Encore Melaka ni... Aku terus kata "Wow!"... Macam berada kat luar negara pulak rasanya! Kedudukannya sangat strategik! Berdekatan dengan pantai! Luas! Tersangat luas kawasan Encore Melaka ni... Ehh... Kehadiran aku dah macam Alfonso De Albuquerque pulak! Ha Ha Ha...

Tak nak buang masa... Jom layan gambar!

Dari sudut belakang berhampiran tepian laut...