Blogger Widgets

test

Tuesday, 15 April 2014

Kembara Gadget - Sambungkan Wifi Remote ke Monopod

Disebabkan ketidakmampuan aku buat masa ni nak beli monopod Gopro yang harga ratusan itu... Maka aku mencari idea paling mudah dengan menggunakan monopod yang sedia ada untuk attach camera dan dalam masa sama dapat attach sekali Wifi Remote... Asalkan tak nampak pelik... Tapi efficient... Hah! Cemana tu?

Caranya mudah... Aku gunakan pengikat yang aku beli kat Black Market tempoh hari... Kalu nak beli kat DIY or kedai stationery pon ada... Tak mahal... Hanya beberapa sen aje...

Ikat aje Wifi Remote ke Monopod... Boleh jugak jadi gelang ikat kat tangan... Hu Hu Hu...

Taraaaa... Inilah hasilnya... 

Senang attach terus elakkan tersalah letak... Al-maklum faktor umur... Kengkang macam nenek kebayan pelupa... Bila dah lupa mulalah nak gelabah kan... So, inilah salah satu alternative untuk kurangkan faktor ketuaan... Ha Ha Ha...

- XOXO -

Kembara Gadget - Cara Charge Gopro Camera dan Wifi Remote Control

Cara nak charge Gopro Camera dan Wifi Remote Control sangat mudah... Disebabkan Gopro tak bekalkan wall plug charger... Maka... Kita kena cari alternative lain... Sama ada gunakan apa2 juga pon USB wall plug charger yang  boleh dibeli dikedai elektrik atau supermarket... Atau gunakan apa juga plug handphone yang ada USB... Dengan syarat output mesti 5V dan 1A... Atau... Sambung aje ke USB computer...

Masa nak charge Gopro Camera... Jika lampu merah menyala bermakna camera sedang di charge... Jika lampu merah berhenti menyala bermakna camera telah full charging... Make sure LCD mesti dalam keadaan tak display apa2 pun... Kiranya empty kosong nothing... Jika ada display something kat LCD tu... Korang kena unplug dan plug semula... Masa yang diambil untuk charging menggunakan USB computer adalah dalam 4 jam... Jika gunakan USB Wall Charger akan amik masa lebih kurang 2 jam...

Bila kita on camera... Bateri akan penuh seperti ini...

Seterusnya adalah cara nak charging Wifi Remote plak... Sebelum nak charge tanggalkan dulu key Wifi Remote...

Plug in cable... Dan charge...

Just masukkan cable untuk plug...

Tolak Latch Lever untuk unplug...

Inilah yang berlaku semasa proses charging bermula... Sebaiknya biarkan charging selama 1 jam sebelum guna untuk 1st time...

Selesai charge baru boleh guna...


- XOXO -

Kembara Gadget - Gopro Hero 3+ Black Edition

Hari ni 14 April 2014... Hari yang agak memenatkan bagi aku... Macam2 menda nak buat... So... Aku agak kepenatan... Ditambah migrain yang tetiba datang bagai litar pintas...

Kadang masa yang terluang aku gunakan untuk menggoogle Gopro... HH banyak bantu aku dalam pencarian quotation dari beberapa buah kedai kamera di sekitar Johor Bahru... Bab2 quatation dan nego memang serah kat HH... Dia mmg pro dalam bidang ni...

HH ada juga dapatkan quotation kat Singapore... Harga bermula dengan SGD 400+ COD... Dalam masa sama... Aku riki dalam internet.... Aku dah search... Kebanyakan kat Malaysia pulak dijual dengan harga RM 1,499.00...

Pernah jugak aku terniat nak beli kat Groupon.com aje... Harga jauh lebih murah... Cuma RM 999.00 aje... Murah tu memang lah murah... Tapi bila aku fikir balik... Better jangan beli dari Groupon... Nanti timbul macam2 masalah... Terutama claim warranty...

Actually... Semalam kami dah usha kat satu kedai camera di Giant Plentong... Harga camera RM 1,499.00 dan Monopod RM 60.00... Cemana pon aku tak terus beli... Until kami dapatkan quotation dari kedai camera yang lain...

Dalam banyak2 kedai camera kat Johor Bahru ni... Awal2 lagi aku dah band terus Mee Too... Sebab sifat kesialan Mee Too membuatkan aku sign contract boikot sampai mati... Sesapa yang pernah baca posting aku sebelum ni akan tahu nape aku boikot Mee Too tahap neraka jahanam punya... So... BuGiMa... Boleh Gi Mampos! Haktuiii!

Dari setiap quotation yang aku kutip dari HH... Aku buat satu analysis ringkas... Point aku adalah untuk dapatkan dulu harga Gopro Hero 3+ Black Edition yang paling rendah... Disamping mencari accessories seperti monopod dan memory card...

Secara ringkasnya... Inilah hasil analisis aku...

So... Aku buat keputusan untuk ke Alishan... Memandangkan aku dah experience membeli lens dengan Alishan... So... Aku tak teragak2 nak melabur...

Petang ni lepas kerja... Terus ke Alishan... Hujan lebat seakan rahmat... Walaupun sakit kepala belum reda... Tapi semangat nak mencari gadget ni tetap diteruskan... Cewah! He He He...

Sampai aje kat Alishan... Aku nampak sorang mamat Cina macam familiar... Takut tenuk dua rupa... Bila dekat... Lorrrr! Ni mamat yang keje kat Berlian... Aku ingat betul mamat ni sebab dia ada sawan... Pernah sekali tu dia tersawan depan aku... Tak pasti plak categori sawan yang mana satu... Babi, tenuk atau babun? Tak kisahlah sawan apa pon... Janji hari ni dia tak sawan mengawan... Kang sape plak nak melayan aku... Tak memasal aku pulak naik sawan... Tapi dia ok lah... Sesawan-sawan dia pun... Dah beberapa kali jugak aku deal dengan dia... Then aku tegur dia... "Nape u kat sini pulak? U bukan ke dari Berlian?"... Dan dia cakap "I sudah transfer sini... Boss suruh datang sini"... Dia beritahu aku yang kedai Alishan, Berlian dan Johan adalah owner yang sama... Lorr kisahnya! Nama2 kedai semua macam Melayu hakikat ownernya Cina... May be itu strategi perniagaan mereka... Entahlah! Then aku tanya dia pasal harga yang berbeza2... Dia kata harga depend pada salesman... Macam dia plak... Just fikir janji boleh buat untung skit2 sudahlah... Dia tak letak harga tinggi...

So, inilah dia Best Friend Forever aku yang baru... Kacak bergaya mutu keunggulan? Mari kita joget2 lambak skit... I feel good... Te ne ne ne ne ne ne net... I knew that I would... Te ne ne ne ne ne ne net... Now I feel good... I knew that I would... Now... So good... So good... I got you! Senyum sampai kembang punggong uolssss! Go Pro be a Hero!... He He He...

Tentang monopod plak... Aku tak beli monopod yang dia quot aku tu... Sebab... Rupanya monopod 3rd party yang dia jual tu sama macam monopod iphone aku tu je... So, buat apa beli kan? Aku dah ada... Kalu nak yang ori Gopro monopod harganya adalah RM 200+ tapi dia tak ada stock... Tak pe la... Aku ingat better aku cari kat Singapore kot... Tengah dok leka lupa plak aku nak tanya sekali pasal Mount panel... Sebab aku baru terfikir kalu tak ada mount panel aku tak boleh nak sambungkan camera dengan monopod... Aiseyyy! 

Untuk memory card... 4 GB diberi percuma... Dia kasi aku brand Samsung aje... Ok lah dari tak ada langsung... Then... Aku beli extra sekeping memory card 16GB yang berkelajuan 30 MB/s dengan harga RM 58.00... 

Honestly... Aku lebih suka beli size memory card yang kecik berbanding sekali debuk yang besar bagak punya seperti 32 GB or 64 GB... Pada aku... Contohnya... Kalu aku perlukan 32 GB... So, just beli 2 keping memory card bersize 16 GB... Pengasingan tu lebih baik kot...

Boleh dikatakan setiap kali aku borong gadget... Mesti nak ngecek hadiah... So... Usha punya usha mamat sawan ni... Dia kasi aku wall usb charger plug ni... Gopro tak ada charger plug ek... Tambahan accessories kena beli sendiri...

Info tentang camera ini korang boleh baca direct di web Gopro sendiri... Aku tak kuasa nak terangkan satu persatu secara details... Jenuh pulak tangan ni menaip... He He He... Tapi secara kasarnya... Function dia bukan macam DSLR atau kebanyakan camera di luar sana ek... Jangan samakan pulak... Camera ni digunakan untuk action... Seperti rakam aktiviti lasak bersukan... Boleh digunakan amik gambar menyelam ke dasar laut...  Gambar semasa luncur salji dan sebagainya... Ada jugaklah aku usha camera action brand lain yang tawarkan harga jauh lebih murah dari Gopro ni... Boleh try brand JVC dan Sony... Kat Court Mammoth Giant Plentong pon ada jual... Range price dalam RM 999.00...

Kebanyakan rancangan kat TV pon dah guna camera ni... Contohnya Fear Factor Malaysia, Sesat dan sebagainya... Artis2 pon guna ni untuk selfie... 

Jumlah hangus yang aku kena bayar adalah RM 1,550.00... Aku tak sure lah harga ni mahal ke murah... Tapi inilah harga termurah yang aku dapat di sekitar Johor Bahru ni... 

Selesai jual beli... Aku pon blah... Perut tetiba lapo... Mari mencekik dulu sebelum balik umah...
Masa aku tengah makan tadi... Si HH boleh tanya aku soklan camni "ko tahu ke camne nak operate gopro ni?"... Aku tersengih dalam hati... Aku mintak dia "Ulang soklan ko tadi"... Terus dia gelak meroyan kat situ... Ampeh punya HH tanya soklan maha stupid kat aku... Benda dah beli kot... Lagi mahu tanya... Aku percaya... Pengalaman akan mematangkan aku... Cewah!

Sampai umah...
Mari kita unboxing  Gopro Hero 3+ Black Edition ni...Camera Gopro Hero 3+ Black Edition ni lebih kurang sebesar standard koyok aje... He He He... Entahlah aku pon tak tahu nape aku nak mengumpamakan camera ni dengan koyok... Mungkin sebab aku kepeningan kemigrainan tahap kebangangan hari ni... So, contoh paling hampir adalah koyok... Kah Kah Kah...

Korang akan diberi buku manual... Sticker... Cable...Dan lain2 seperti dalam gambar di bawah ni...

So setakat ini aje yang mampu aku kongsikan... Aku akan sambung dengan satu entry lain tentang cara nak setup dan hasil tembakan menggunakan Gopro Hero 3+ Black Edition ni... Million thanks HH! I'm feeling blessed!


- XOXO -


Friday, 11 April 2014

Kembara Gadget - iPhone/iPad No Sound

Semalam... Si HH... Tetiba datang kat aku... Dia tanya aku "Nape ek video ni tak ada sound?"... Aku pon tengok... Try laras button volume kat tepi iPhone tapi tak ada apa2 berlaku... Cuba OFF dan ON balik pon sama...

Dalam screen tak ada Ringer Bar... Nampak kosong aje... Hah! Sape pernah alami benda pelik macam ni? Yang pelik tu... Bukan semua No Sound ok... Kalu buat call still ada ringing... SMS or Whatsapp still ada bunyi...

Jika korang mengalami masalah ni... Tetiba Sound jadi pekak badak... Apa yang akan korang buat?

A) Buat Bodoh... (Bodoh akan makin bertambah)
B) Memandai-mandai... Godeh sana godeh sini... Bila tak settle... Nanges sampai jiran2 dengar...
C) Hantar kedai repair... Duit kuar macam air...

So... Mana satu?

Baiklah... Disebabkan hari ni hari Jumaat... Hari yang mulia... Maka inginlah aku berkongsi sedikit tips yang tak seberapa ini... Semoga dapat memberi manfaat...

Caranya...

1. Korang kena access Root Folder dengan menggunakan iExplorer

ATAU

2. Access Raw File System dengan menggunakan iFunBox


3. Pilihlah yang mana senang bagi korang nak guna... Sama ada iExplorer atau iFunBox...

4. Jika korang ada masalah nak enable Root Folder atau Raw File System... Sila baca entry sebelum
    ni DI SINI... Atau device korang sebenarnya belum Jailbreak... Sila baca entry Jailbreak
    DI SINI...

5. Kalu tak Jailbreak tak boleh ke? Aku dah cuba buat Reset di device tapi tak berjaya! Kalu korang
    nak cuba jugak... Boleh aje... Settings > General > Reset...

6. Jika korang guna iExplorer... Perhatikan sebelah kiri panel...

7. Click Root > System > Library > LaunchDaemons

8. Jika guna iFunBox pon sama... Pilih iFunBox Classic tab...

9. Expend Raw File System > System > Library > LaunchDaemons

10. Select 'com.apple.iapd.plist'

11. Korang boleh pilih... Sama ada nak delete file tu atau nak selamat, rename aje file tu dengan
      nama lain... If something happen masih boleh diselamatkan lagi dengan rename kepada nama file 
      yang asal...

12. Selesai rename... Disconnect device korang dari computer...

13. Turn OFF dan Turn ON semula device...

14. Usaha korang hanya akan berjaya jika korang sudah boleh laras button kat tepi device dan 
      nampak Ringer Bar kat screen device korang tu...


- XOXO -

Kembara Gadget - Jailbreak

Cara untuk Jailbreak iPhone atau iPad :

1. Ketahui version iOS korang...
2. Nak check version Settings > General > About


3. Tak kiralah apa version pon... Stepnya tetap sama... Versi Jailbreak mesti ikut Versi iOS korang...

4. Sebelum nak Jailbreak... Adalah lebih baik korang BACKUP dulu device korang dalam iTunes...

5. Jika device korang guna passcode... Sila disable dulu... Settings > General > Passcode Lock >
    Turn Passcode Off

6. Download Evasion7

7. Pilih Mac OS X atau Windows

8. Install Evasion7


9. Sambungkan device ke computer...
10. Tekan button Jailbreak
 
11. Proses pon bermula dan haruslah bersabar... Jangan buat apa2 semasa proses install berlaku... 
      Bertindak ikut arahan!
12. Device akan reboot
13. Selepas reboot... Korang akan diminta untuk unlock device... Jangan close program Evasion tu... 
      Biar aje...
14. Nampak icon Evasion 7 application kat device korang?

15. Launch icon Evasion 7 tu

16. Sistem akan reboot lagi... Tunggu aje...

17. Lepas reboot... Akan bermulalah Jailbreak Installation...

18. Sistem akan reboot lagi...

19. Jika tak boleh nak launch Evasion 7 atau Jailbreak... Terdapat error atau proses tak berjalan  
      dengan sempurna... Atau icon Evasion7 atau icon Cydia tak muncul di screen device korang...   
      Cuba buat RESTORE iPhone/iPad di iTunes... RESTORE iPhone/iPad sahaja ok... JANGAN
      Update pulak! Dan BUKAN Restore Backup...

20. Selesai Restore iPhone... Cuba ulangi step di atas tadi...

21. Usaha Jailbreak hanya akan berjaya jika icon Cydia terpapar di screen device korang...


- XOXO -

Kembara Gadget - Enable Root Folder/Raw File System pada iPhone/iPad

Salah satu cara untuk mengakses Root Folder atau Raw File System pada iPhone/iPad  adalah dengan menggunakan iExplorer atau iFunBox... Perlu diingat ye... Sebelum nak guna iExplorer atau iFunBox ni kenalah Jailbreak iPhone/iPad korang dulu dan mahir menggunakan Cydia!

Root Folder atau Raw File System digunakan untuk mengakses sistem file dalam iPhone/iPad... Membolehkan korang buat edit atau delete file secara direct...




Bagaimana cara untuk enable Root Folder? Senang aje!  

1. Make sure Cydia korang mestilah 'Developer' dan BUKAN 'User'
2. Macam mana nak check?
3. Buka Cydia > Manage > Settings
4. Pilih Delevoper > Done

5. Masih dalam Cydia dan Search 'afc2add'
6. Install afc2add

4. Confirm

5. Reboot Device

Selepas Reboot bolehlah cuba buka semula iExplorer atau iFunBox  untuk access Root Folder  atau Raw File System...
 
- XOXO -

Monday, 7 April 2014

Kembara Halal - Chicken Chop

Hari ni... Ada satu kisah yang nak aku kongsikan... Kisah yang menjengkelkan! Tentang sifat dan sikap peniaga melayu... Kisah ini aku beri tajuk "Kembara Chicken Chop"... 

Hari ni... Tekak aku tiba2 rasa nak makan Chicken Chop... Jadi... Aku pusing2 ditengah Johor Bahru... Pencarian aku bukanlah Chicken Chop mahal... So call ala2 pon tak pe... Sebab... Kalu nak cari yang sedap dan mahal... Memang bersepah... Pegi ajelah shopping mall... Tapi... Disebabkan aku malas dan tak ada apa nak dibeli kat shopping mall... Jadi... Aku decide nak berhenti kat mana2 aje stall yang jual Chicken Chop di tepi jalan...

First... Aku pegi Hutan Bandar... Kat situ ada Chicken Chop dengan harga yang sangat murah... Cuma RM 5! Even murah... Tapi... SEKSA!... Why? Kali pertama dulu aku datang orang tak ramai macam sekarang... Kali kedua kena diri... May be sebab malam minggu... Tak sanggup tunggu aku blah... So... Hari ni sabtu... Kebetulan senang nak singgah sebab on way balik rumah... Aku datang petang... May be tak ramai... Eh!... Pelik! Sampai berdiri orang beratur! Sampai tak dapat tempat duduk... Dorang pon ala2 malas nak layan tapi bisnes mahu masyuk... Masyuk sebab ada customer sejenis berhati batu aje kot yang sanggup tunggu... Sanggup kena berdiri lama... Permintaan banyak tapi sombong! Kenapa sombong? Sebab lebih sanggup membiarkan customer yang datang tercegat berdiri lama! Labuh punggong kena tunggu orang lain habis makan baru dapat tempat duduk... Ada tu dah abis makan pon tapi saje nak lepak2... Ko sanggup? Rengsa? Dahlah kita datang dibuat tak tahu aje... Tak sediakan meja dan kerusi secukupnya... Rasa sakit pulak hati ni... Aku nampak kerusi dan meja spare ada bersidai posing cantik kat dinding... Hapah tak dibukaknya... Can you imagine sikap macam ni? May be mentaliti... "Kau nak makan sini kau tunggu... Tak boleh tunggu kau blah!"... Sekali... Dua kali... Boleh lah datang... Masuk ketiga orang pon angkat kaki! Dadu pon kalu dibaling 3 kali aje... Nak bermadu pon sampai 4 aje... Lebih2 SORRY! Dengan segala hormatnya aku blah!

2nd... Aku lari ke Taman Merdeka... Kat situ pon ada stall jual Chicken Chop... Ok... Baik punya order... Lebih kurang 15 minit berlalu... Biarkan aku membatu tunggu lama... Air order kat kedai sebelah pon tak sampai lagi... Tup2... Budak yang amik Order Chicken Chop datang... "Kak kalu nak makan Chicken Chop kena tunggu 40 minit sebab ayam bla bla bla bla ayam bla bla bla bla ayam itu ayam ini"... Erk! Ko nak aku dengar citer sadis pasal ayam ko ke dik? Apsal ko tak panggil aje ayam ko tu bercakap sendiri dengan aku? Aku pon pandai dik berbahasa ayam! Can u imagine 40 minit? Apa gerenti ko boleh siap dalam masa 40 minit? Boleh kurang harga ke kalu aku tunggu 40 minit tu? Kalu tetiba dapor ko terbako hangus... boleh ko kasi balik 40 minit yang ko dah amik dari aku? Ini baru niaga Chicken Chop dah panjang story... Kalu niaga Elephant Chop? Abis tebang pokok kat hutan buat kertas pon tak abis2 dik ko punya alasan! Berbuih bontot nak nunggu! Air yang aku order kat kedai sebelah pon tak buat lagi... Aku tengok meja lain pon tak sampai2 airnya... So... Aku cancel... Then blah...

3rd... Gigih ok aku cari Chiken Chop... Mengidam? Aah mengandungkan tahi! Ha Ha Ha... Aku ke Cenderawasih Larkin... Kat sini banyak stall... Ingat nak melantak apa2 je lah kat sini... Tup2 dah rezeki aku kot... kebetulan ada Chiken Chop kat sini! Harga? Sama kat Hutan Bandar! RM 5 aje! Masa? Dalam beberapa minit dah siap! Pe lagi... Mari kita santap sampai hadam!

Sebelum Chicken Chop yang aku telan ni transform kepada beruncang-uncang emas... Mari kita fikirkan apakah solutions yang mungkin boleh membantu peniaga2 Melayu ini untuk mendapatkan kepuasan pelanggan terutamanya pelanggan yang tak suka membuang masa macam aku...

My suggestion.... "One Star Rate With Five Star Service"... Layanan aje pon... Bukan suruh tambah modal pon... Boleh?

1st.... Aku malas nak sebut dari segi kualiti dan kuantiti makanan disediakan... Sebagai peniaga... Korang lebih arif tentang kehendak pelanggan... Tapi kena ingat ye... Kebersihan pon adalah faktor terpenting jugak... Kedai makan bukan rancangan fear factor yang menyediakan makanan yang menjijikkan... Customer datang membayar bukan mengemis!

2nd... Even niaga warung sekalipun... Customer tetap kena diberi layanan sama rata... Jangan double standard... Jangan tengok customer parking kereta Kancil... Jadi korang boleh melambatkan order... Dan yang pakai kereta besar2 ko layan macam anak raja... Bayarnya sama aje kan? So, layanan kenalah sama... Sekali lagi aku ingatkan... Customer datang membayar bukan mengemis!

3rd... Cuba perhatikan cara mamak or Cina meniaga... Masuk aje kedai makan... Terus kejar kita... Amik order... Hantar pon cepat... Dah abis makan... Dia tanya kita... "Mahu tambah order? Tak ada?" Kalu tak ada... Terus kutip pinggan cawan... Teknik ini dinamakan 'Halau Cara Halus'... Didik  pelanggan supaya tak melepak lama dan jangan biarkan pelanggan lain yang baru datang menunggu lama... Motif bukak kedai makan adalah untuk sediakan pelanggan makan di pinggan minum di cawan... Bukan sediakan tempat orang melepak!... Fikirkan capacity atau saiz kedai makan yang kecil tetap mampu menampung jumlah pelanggan yang ramai... Cer main games dinner dash... Kalau order lambat boleh nampak asap kuar dari hidung customer... Ha Ha Ha... Sekian kali aku ingatkan... Customer datang membayar bukan mengemis!

Kesimpulannya... Sayonara... Bye-Bye... Selamat tinggal... Kepada peniaga yang sombong! (Sambil lambai tangan ala2 Miss World)... Bak kata omputih... Just talk to my hand! Otak pelanggan sekarang dah semakin berhubung... Jadi peniaga tak bolehlah bodoh bortingkek-tingkek ek... Banyak kedai lain yang lebih baik di luar sana! Pesaing anda semakin ramai... Kedai makan tumbuh bak cendawan lepas hujan... Zaman sekarang zaman internet bergerak... Zaman skrg dari 3G naik 4G... Pastu naik 5G...6G berG G G lagi G... Akan datang kalau orang nak makan kat luar orang akan Google dulu... Baca review dulu... Value for money katanya... Sekarang tak guna mata pena... Size surat kabo pon dah makin kecik... Jimat dakwat jimat kertas... Zaman ni... Jari menjadi juri... Joget2 di papan kekunci... Ramai keyboard warrior di luar sana... So... Don't take people for granted! People tired!

- XOXO - 







Wednesday, 2 April 2014

Kembara Hotel - Ukhwah 7th Residence @ Kuala Lumpur

Hari ni 15 February 2014... Sebaik je habis layan Teater Bidasari di Istana Budaya... Aku bergegas check-in hotel di Ukhwah 7th Residence @ Kuala Lumpur... Kami akan berada satu malam di sini... 

Aku booking hotel ni kat Agoda.com pada 7 February 2014... Rate satu malam cuma RM 88.00 je... Murah ke mahal? Betul ke bohong? Kalu bohong kena karen... Sebab wa kenal mak lu!

Masa booking hotel ni... Macam biasa aku akan review komen2 atau tindakbalas dari para penginap yang pernah menginap kat sini... Tak banyak review pon... Ada yang positf... Ada yang negatif... Ada satu komen tu menarik perhatian aku... Bila dia kata tidak ada front desk masa dia buat check in... Tunggu lama... Dan call pon tak berangkat... Tapi aku buat tak reti aje lepas aku baca komen tu... Buat longoi tak fikir apa2...

Sampai lah beberapa hari sebelum nak pegi... Tetiba aku tergerak ati nak tahu lebih pasal front desk tu... Macamana kalu betul2 tak ada orang jaga...

Then... Tengah dok kalut tu... Tetiba email masuk... Email dari Agoda... Ada 2 attachment...Satu confirmation macam kat atas tu... Satu lagi attachment pelbagai bahasa untuk beritahu yang Hotel ni tak ada front desk... Ahhhh! Sudah! Apa kejadahnya hotel tak ada front desk??? Si HH try call dari sehari ke sehari nombor telefon yang ada tapi tak berangkat...Sakit pulak hati ni... Patut tak kasi makan kaki?




Then... Saat kemurungan hampir terbit... Saat tu juga satu lagi email masuk...Yeahhh! Akhirnya terjawap sudah... So, just follow aje instruction yang diberi... Gila! Ni lah pertama kali aku berurusan dengan hotel tanpa manusia bercakap... Tapi keyboard yang bercakap... Seriously INSANE!

On Monday, 10 February 2014 6:12 PM, reservation <reservation@kobeta.com.my> wrote:
Dear HH,
Thank you for choosing to stay at our residence at Ukhwah 7th Residence.
We are glad to re-confirm your booking no.  ********      as follows:
Check in date    : 15/2/14
Check out date : 16/2/14
No. of nights     : 1
 
If you are taking a flight,  we have public taxi service  available at the KLIA and LCCT airport.  You can purchase  coupon from the taxi counter. The estimated cost is about RM100-130 and additional surcharge of 50% applies after midnight.  KLIA has Express Rail Link to KL Sentral. Shuttle bus service is also available from both airports to KL Sentral. From KL Sentral  to our residence you can take  the Putra LRT and stop at Dang Wangi Station. Alternatively from KL Sentral you can take the KL Monorail and stop at Medan Tuanku Station. Both the stations are within walking distance from our residence. The Putra LRT and KL Monorail operates from 6 am to 12 midnight.
 
Ukhwah 7th Residence is located in the heart of KL City.  Our residence is  situated off the main road of Jalan Tuanku Abdul Rahman and within vicinity of the Maju Junction Shopping Mall and Sogo Shopping Mall. If you are using GPS, our residence can be traced through GPS coordinate latitude at 3.158792  and longitude at 101.696792
Our check in time is 3pm and check out time is 12 pm.  Since your arrival day is on Saturday/ Sunday and our office is closed,  append below are the instructions for non office hours check in :-
 
Left main entrance is a white box
1.      Enter the six digit Password No. ******
2.      Door automatically open
3.       Go upstairs to residence entrance at 2nd Floor
 
Left residence entrance at 2nd Floor are black key boxes
1.      Look for black key box No. A   located on the left of door entrance
2.      Select combination No. ***
3.      Turn clockwise to OPEN
4.      Take room key/entrance door touch card/slot card to operate room electricity
5.      Turn anti-clockwise to CLOSE
6.       To OPEN door, place door touch card on the touch box on the right of the door entrance.
7.       Room number is indicated on the room key
 
You are welcome to call our residence officers ,  Sharifah H/P No. +6012-******* and Yanti  H/P No. +6010-******* if you have any problems.
Please return back the keys to any of our officers @ our Ukhwah Property office next door when you check out. 
 
If you wish taxi service to town centre or from residence to airport, you may contact our Taxi Call Center No. +6019-******* or +6013-******* for enquiry and booking.
Please contact us if you have any enquiry.
 
We look forward to welcome you at Ukhwah 7th Residence and wish you a pleasant and memorable stay here.
 
 
regards,
shchong
Senior Executive
Koperasi Bersatu Tenaga Malaysia Bhd
Tel  : +603********
H/P : +6010-*******
Fax : +603********
reservation@kobeta.com.my


Mari aku kupas, hiris dan kemudian blendkan kisah aku dengan hotel ni supaya menjadi satu... Kite nilai sendiri apakah pro dan cons menginap kat sini... Ok?

Hotel ni terletak kat Jalan Medan Tunku... Which is memang great location lah... Dekat dengan Monorial... Dekat dengan tempat shopping Jalan Tunku Abdul Rahman... Jalan Raja Laut dan seangkatan jalan dengannya... Kiranya walking distance aje la nak ke mana2 pon...

Nak ke hotel ni tak susah... Macam geget2 kuaci aje... Haa... Pernah tengok burung kakak tua geget kuaci? Haa macam tu laa rupa aku bila cari jalan ke hotel ni... Dari Istana Budaya tu... Nampak round about  or Bulatan Pahang.. Amik pukul 12 ek... Terus aje... Sampai nampak trafic lite... Di mana sebelah kanannya adalah Tune Hotel...  Medan Tuanku sebelah kiri... Nampak bangunan Job Street masuk je kiri... Lorong pertama lepas trafic tadi... Then terpusing2 lah situ cari bangunan Ukhwah 7th Residence sampai jumpa...

Masa aku datang sini... Kebetulan hari sabtu... Memang lengang giler tempat ni... Malam pon lengang... Yang bunyi bising cuma kat restoran aje... Parking tak susah... Cuma... Nak dapat parking near hotel tu agak berebut skit... Sebab kena berebut dengan hotel lain... Prescott Hotel...

So, inilah rupa luaran Ukhwah Hotel ni... Biasa aje... Hotel ni milik UMNO kot... Sebab very patriotic... 

Ada restaurant... Dengarnya restaurant ni menyediakan makanan yang harganya murah... Govement laa katakan... Tapi masa aku datang... Tutup lah pulak!

Parking bayar guna mesin ni ek... Aku tak bayar pon sebab masa aku sampai... Sabtu dan Ahad free... He He He..

Aku ikut aje guide yang agoda beri untuk masuk ke hotel ni... Tekan digit password untuk masuk...

Aku naik atas... Ada sorang budak baik punya port lepak2 sambil isap rokok... Tapi aku tak pedulikan pon budak tu... Aku naik tingkat 2... Ikut langkah yang diberi lagi...

Hah... I got it! Dah macam peti saji misteri ok! Kotak hitam mana satu menjadi pilihan... Baca lagi instruction... Try bukak tak boleh...

Apakah nombor misteri itu?

 Last2... Dapat jugak bukak... Aku godeh sendiri... Instruction yang diberi tu hampeh!
 
Hotel ni cuma ada 7 bilik aje... Masa aku sampai ada 4 bilik masih kosong... Aku amik bilik paling hujung.. Tup2 aku tengok tak ada kunci dari dalam... So aku try 3 lagi kunci... Sesuka ati je aku bukak semua bilik guna kunci2 tu... Tapi ampeh... Bilik lain pon tak ada kunci dari dalam... Suka tak suka aku amik gak lah bilik belakang... Lebih privacy skit... Kurang2 aku tak perlu dengar derapan kaki orang berjalan...

Beginilah rupa dalaman hotel ni... Simple tapi agak menarik juga... 

Heater...

Yang tak bestnya... Tingkap tak ada pengunci... Agak bahaya di situ...

 Ada wifi...

Diberi toiletries... Tikar sembahyang pon disediakan...

Semua channel Astro pon ada...

Ada disediakan pantry kat luar...

- XOXO -