Tuesday, 19 August 2014

Get a FREE Dove Deodorant's

Hari ni 19 August 2014... 

Apa yang menarik hari ni?

Yeahhhh! Aku dapat barang free lagi... 

Apakah barang free tu?

Tu diaaaa... Dove Deodorant's... 

Cara nak dapatkan Dove Deodorant's free ni sonang yoo... Dari korang dok melangut duduk depan Facebook tak dapat hasil... Pe kata korang search 'DOVE DEO MY CHALLENGE' kat dalam facebook tu... 

Ikutlah instruction yang diberi... Submit!

Then... 

Tunggulah Abang Posmen ponnn ponnn ponnnn bunyikan horn luar pagor...

Dah dapat barang? Pe lagi... Tenyehlah bawah lengan... Buat penghilang bau keti...

Selamat mencuba dan semoga berjaya!

- XOXO -

Monday, 11 August 2014

Kembara Johor - National Park Tanjung Piai Pontian, Johor

Hari ni 09 August 2014... Hari ni aku bangun awal... HH pulak kerja setengah hari... Aku plan nak balik kampung... Tetiba dah nak tengahari hujan turun dengan lebat... Adeiii...

Dah petang skit... Hujan reda... Cuaca panas semula... Lepas lunch kami gerak ke kampung... Nasib tak rosak plan aku...

Plan aku hari ni sebelum sampai kampung aku... Nak santai2 dulu kat National Park Tanjung Piai, Pontian, Johor...  Dah bertahun jugak aku tak ke sana... Last aku pegi tahun 2007... Sekarang dah tahun 2014... So... Bermakna dah 7 tahun aku tak ke Tanjung Piai tu... Eh! Pandai plak matematik aku...

Kalu dulu... Satu2nya jalan nak ke Tanjung Piai tu dari Johor Bahru kena melepasi Bandar Baru Pontian... Tapi sekarang dah tak payah... Dari Pekan Nanas pon dah boleh shortcut... Senang aje... Ikut aje signboard 'Tanjung Piai'...

Sampai aje sana... Moh kita cari parking... Jangan risau... Parking banyak... Tak perlu bayar...

Pintu masuk...

Aku sampai kat Tanjung Piai dalam jam 17:00... Sedangkan entrance tutup jam 17:30... Hah! Acaner? Tak dulik! Aku masuk jugak...

Harga tiket cuma RM 5.00 aje sorang... Tak dibenarkan bawak masuk makanan...

Inilah tiketnya...

Ikutlah arah nak ke mana dulu...

5R bukan 3R... Diistiharkan sebagai Tapak Ramsar 1289...


Nama Tanjung Piai ni berasal dari sejenis paku pakis bernama piai... Bukan makcik or pakcik Piai eh... Bukan jugak sejenis kuih raya...

Tanjung Piai adalah penghujung selatan tanah besar Asia... Kang ada pulak yang tanya... Nape bukan Singapore?... Bukan ke Singapore hujung sekali? Singapore or Indonesia sekali pon... Mereka2 tu semua pulau... Bukan tanah besauuuu! Ada paham kaaa aci?

Aku tak lepas peluang bergambo depan tugu Tanjung Piai ni...

Moh kita terjah apo ado kat dalam eh... Ikut arah ni... Ada kedai souvenir kat dalam... Ada juga jual minuman...

Aku sambar Fridge Magnet yang tak seadonya ini... Ha Ha Ha... Ada juga yang seramik tapi aku dah ada... So, aku beli yang jenis ni... Harga RM 4.00...

Baca ini sebagai peringatan...

Juga disediakan surau, tandas dan tempat rehat...

Yeah! You'll never walk alone... Ada pelbagai hidupan yang akan menemani sepanjang jalan... Kalu takut binatang liar pakai lah payung macam Puspawangi dalam Musang Berjanggut tu... Jangan pepah monyet dengan stering lock macam Kiki pulak...

Mari kita teruskan perjalanan hingga ke hujung selatan tanah besar Asia...

Berjenis2 pokok bakau ada di sepanjang jalan...

Erk! Bakau pon berkurap?

Sesekali berada dalam hutan bakau macam ni... Hirup oksigen dan melepaskan dioksida... Rasa indahnya laa haiii...

Masa tiba kat tengah2 jalan ni... Aku tetiba jadi gayat... Rasa gayat aku masih tak hilang sampai sekarang... Angin bertiup kencang... Si HH plak jauh kat belakang... Adeiii...

Apa yang aku dapati kat sini adalah hakisan tanah... Banyak pasir dan batuan ditambak... Tapi seakan sepi aje... Sampah sarap nelayan dari lautan pon ada yang hanyut sampai ke sini... Nasib baik lah tak ada bauan yang kurang menyenangkan....

Nampak tu... Guni pasir yang dah menjadi batu diletakkan disepanjang pesisir laut untuk elak hakisan... Sayangnya hanya melepaskan batuk di tangga... Uhuk Uhuk Uhuk....

Sila ke kanan...

Menyelfie kat sini... Tapi kena hati2... Monopod aku pon hampir nak terbang kalu tak dipegang dengan kuat...

Yeahhhh! Kami dah sampai! Beri tepukan gemuruh untuk diri sendiri... Clap! Clap! Clap! Lihat lahhhh duniaaaa!

Aku datang... Aku tengok... Aku takluk...

Angin kencang makin menggila kat sini... Tak ada satu pon menghalang... Rasa nak terbang... Risau topi aku tercampak kat laut aje... Kang sape plak nak berenang2 itik?

Rambut aku pun dah kusut masai jadinya... Guna apa jari pon tak boleh... Penat aje aku shampoo...

Minah ni dah terlepek penat dan migrain... Sebab kat sini agak panas terik jugak walau berangin... Sina dia... Jom kita kuar dari sini... Kita pegi makan mee bandung udang yang mabeles tak jauh dari sini eh... Time nak balik... Ramai pulak yang baru nak masuk... Makin petang makin ramai yang datang...

Sebagai penutup... Boleh lah layan video sengal kami di sini... Kah Kah Kah...


- XOXO -