Wednesday, 28 October 2020

Kembara Pahang - Copthorne Cameron Highland

Walaupun sekarang ni musim Covid... Tidaklah menghalang diri kita untuk travel... Boleh jek nak jalan jalan dalam Malaysia asalkan kaw patuh pada S.... O... P........ S.... O... P... tu bunyinya SOP! He He He...

Antara destinasi kegemaran aku adalah Cameron Highlands... Ye lah nak merasa cuaca sejuk kat oversea dah tak mampu... Lama dah aku tak terbang... Tiket aku pon banyak kena burn! Jadi nak merawat luka ni... Kita mendaki jek lah Cameron Highlands... Pada aku dah bersyukur sangat dah...  At lease tak membatak kat rumah! Alhamdulilah..

Aku antara yang agak bertuah jugak lah sebab masih boleh celebrate birthday bulan Julai yang lepas dalam suasana tiada lagi PKP... Hanya PKPP jek...

Meh aku kongsi skit rasa happy celebrate besday di Copthorne Cameron Highland ni...

Waktu aku nak check-in Copthrne ni... Tetiba aku kena tunggu sebab bilik tetiba tak ada... Hadoiiiii! Lama wehhh menunggu... Sampaikan aku sempat perhabis durian yang aku beli masa on way dari Simpang Pulai tadi... 

Semua orang yang dok lalu lalang nak masuk area hotel dok pandang jek We’Ouls sedap mencekik durian... Ada yang terliur siap tanya mana beli? Ha Ha Ha... Bau durian semerbak depan hotel.... Ahhhh! Aku tak pedulik! Sape suruh hegeh sediakan bilik untuk aku! 

Suasana kat Copthorne ni memang tersangat aman dan nyaman... Parking kereta pon senang... Ada parking luar dan dalam hotel...

Harga untuk 2 malam untuk bertiga di Copthorne adalah RM 430.00... Siap dengan breakfast... Berbaloi ke tak? Mehhh... Check-in....

Bungaan segar depan hotel... Subhanallah! Cantik sangat!

Friday, 23 October 2020

Kembara Pahang - Blue Lagoon @ Mid Hills Genting Highlands

Dah alang alang aku bercuti kat Bonda Valley by Rozita Ibrahim... Aku lajak lah ke Genting Highlands... 

Dari Bonda Valley nak naik Genting Highlands... Ya Allah... Dekat giler wehhh... Terjakun aku kejap... Ha Ha Ha... Perjalanan hanya amik masa lebih kurang 20 minit jek... Atau 25 kilometer... Perghhh! Memang sekejap jek sampai...

Keadaan jalan pon teramat lah baik... Ikut jalan kampung... Tak perlu nak rush... Separuh perjalanan berbukit kaw dah jimat wehhh! Jimat masa... Jimat minyak... Jauh beza nak banding jalan highway Genting Sempah... Seyes!

Kalu nak naik Genting balik hari pon ok jek... Tapi... Aku suggest betterlah U'Ouls stay jek kat Genting Highlands tu... Tapi... Perlu aku ingatkan... Makin tinggi tempat kaw daki... Maka makin mahal lah juga harga tempat stay tu... Depend jenis tempat yang U'Ouls inginkan...

Dulu family aku last minutes decide tetiba nak stay Genting Highlands... Haa... Terpaksalah bermalam dengan harga hampir RM 1,000.00 semalam... Tapi... Bilik hotel besar boleh sumbat ramai... Itu pon nasib ada bilik kosong... Kalu tak... Terpaksalah tido dalam kereta sebab kabus tebal tak boleh nak balik... 

Disebabkan tak nak peristiwa sama berulang... Dan family aku pulak ramai... Jadi... Awal awal lagi HH dah book... HH booking Condo kat Blue Lagoon @ Mid Hills Genting Highlands dengan harga RM 209.64 melalui booking.com... Murah ke mahal? Berbaloi ke tak?

Meh scroll sampai habis untuk tahu jawapan... Ikutlah penilaian U'Ouls ye...

Inilah Blue Lagoon @ Mid Hills Genting Highlands...

Wednesday, 21 October 2020

Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim - Santaliar

Entry sebelum boleh lepak SINI...


Cik B dapat rumah Santaliar... Bukan SantaClaus taw... Kang tak memasal semua orang nak hadiah... He He He... 

As I said before... Harga satu malam RM 800.00 dan tambahan RM 100.00 for each kepala... No breakfast... 

Kedudukan Santaliar ni... Bebetul hujung sekali... Dan berdepan dengan sungai... We'Ouls hanya dibenarkan mandi kat depan rumah aje ye... Walaupun sungai tu panjang... Tapi... Airnya deras... Kalu pe pe jadi pon susah jugak... So better mandi depan rumah jek sambil membasuh kain... Ala ala 4 dara berkemban duduk di tepi sungai... Kah Kah Kah...

Ok... Aku tak nak citer banyak... Mari scroll pelan pelan... 

HH dan Cik B di tingkat paling atas...

Wednesday, 14 October 2020

Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim - Kampung Bubinga

Entry sebelum boleh hendap SINI...

Kalu ikut pemerhatian aku... Kawasan Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim ni tersangat luas ye...  Jejak berekar tanah jugak... Cuma.. Pada aku... Pokok pokok sekitar yang ada... Tidaklah sebesar pokok balak... Aku jangkakan akan bertemu kayu balak... Benar benar sungai yang ada hutan yang tebal... Tapi jangkaan aku meleset... Pokok pokok yang tumbuh hanyalah bersize biasa jek... Macam size pokok getah jek lebih kurang... Haa gitew lah gambarannya... 

Bila hutan tak berapa tebal... Maka suasana sejuk kabus yang aku idamkan tidak berada di sini... Sob Sob Sob... Even lepas hujan pon... Tak rasa sejuk... Air sungai jek sejuk...

Aku stay di Kampung Bubinga... Kampung buatan yang kecil jek... Tapi agak menarik lah jugak... Landscape yang wow... Boleh lihat tanaman yang jarang kita lihat... Tapi tumbuh segar mekar di sini...

Jom tak nak buang masa... Mari kita explore tempat ni...

Signboard pon nampak exclusive wooo... Bukan kaleng kaleng...