Tuesday, 31 March 2020

Kembara Danang - Da Nang International Airport

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Yeahhh! Akhirrrnyaaa... Entry travel ke Vietnam berada dipenghujungnya... Huh! Lega... Lama sebenarnya aku peram kisah kisah kat Vietnam ni... Kalu telur dah lama menetas... Ha Ha Ha...

Transport untuk ke Airport... Pihak hotel yang uruskan... Bayar jek lah... Malas dah nak fikir banyak... Janji sampai jek... 

Tapi percayalah... Setiap kali aku balik dari travel memana country pon... Part nak balik ke Malaysia ni adalah moment yang paling hati bercampur baur... Ada yang rasa susah nak move on sebab dah seronok sangat berjalan... Ada jugak rasa nak cepat balik Malaysia... Ha Ha Ha... Dan sudah tentulah... Part paling melegakan bila kaw dah melepasi segala cabaran tok nenek biokrasi dan imigresen dan dah berada dalam kapal terbang untuk pulang ke Malaysia... Sape ada rasa macam aku tu? Ha Ha Ha...

Tak banyak nak citer saat saat akhir aku di bumi Vietnam... Layan gambar je boleh? He He He...

Da Nang International Airport... Besar wehh...

Saturday, 28 March 2020

Kembara Danang - Dragon Bridge

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dah puas aku menyoping kat Cho Han Market... Aku balik ke hotel semula untuk hantar semua barang shopping dan rehatkan badan kejap... Solat dan refreshkan badan... Kemudiaan dah agak petang... We'Ouls semula amik angin petang...

Petang tu.. We'Ouls santai santai jek taw... Dari hotel just jalan kaki jek.... Nampak je tempat menarik... We'Ouls singgah jek...

Ada IndoChina Riverside Mall... Jommm terjah!

Sunday, 22 March 2020

Covid 19... Ikuti pengalaman anak saudara aku berkurung 50 hari di CHINA!

By Harian Metro

Tengok tajuk aku tu... Serammm kan? Covid 19! Ya Allah... Ini lah ujian terbesar kepada kita sebagai penduduk dunia... Siapa sangka... Siapa menduga... Hari ini... Kita sedang berperang dengan Virus Covid 19... Atau nama lengkapnya Corona Virus 2019... Virus yang kita tak mampu lihat dengan mata kasar kita! Tetapi berada di mana mana... Menunggu masa untuk menyerang kita! Alllahuakbar!

Hari ni... Saat jari ini menaip... Di Malaysia... Dah masuk hari ke lima perintah berkurung di rumah... Ada lagi 9 hari lagi untuk kita lalui perintah kerajaan ini... Dan berkemungkinan... Jika tiada penurunan kes... Perintah berkurung ini akan ditambah ke 14 hari lagi... Allah... Allahhh... 

Apa nak jadi dengan kita rakyat Malaysia ni? Bahasa apa lagi yang korang nak Perdana Menteri kita sampaikan? Bahasa Alien ke? Aku rasa  Perdana Menteri kita... Tak cukup dengan bahasa rasmi... Dia siap cakap bahasa pasar lagi nak kasi rakyat Malaysia faham! Merayu rakyat kita... Duduk rumah! Stay home! Nurse... Doktor... Frontliner... Delivery! Semua angkat sepanduk! Merayu kita semua duduk rumah... Sedang mereka berhempas pulas berperang dengan Covid 19!

Monday, 9 March 2020

Kembara Danang - Cho Han Market

Entry sebelum boleh gali SINI...


Setelah puas guling guling atas katil... Mari lah kita mengatur langkah berjimba jimba pulak... Ha Ha Ha...

Trip Danang ni memang santai sangat... Macam jenjalan kat kampung sendiri... Memang tak ada aktiviti lasak... Kerahan tenaga... Semua tak ada... Kalu ikut plan asal aku nak ke The Marble Mountain... Tapi... Disebabkan aku tak nak renyah... Dan tak nak sakit kepala aku makin menjadi jadi... Jadi... Aku amik keputusan nak cancel jek The Marble Mountain tu... Malas! Ha Ha Ha..

So... Apa aku nak buat ni? Moh ler kita perhabis duit kat Cho Han Market... Keh Keh Keh... Dekat sangat dengan hotel... Just jalan kaki jek... 

Jalan dalam beberapa minit... Ehhh.. Dah sampai...