Friday, 24 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Telaga Warna

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari pintu Gerbang Dieng Plateau... Kami menuju ke Telaga Warna...

"Ohhh warna warna...
Pada dunia...
Ku terpesona...
Kau teristimewa
Ohhh warna warna...
Bagai bicara...
Menyeri sanubari ku ohhhhhhh"....

Haaaa nampakkk! Betapa girangnya hati beta bila sampai di Telaga Warna... Bersiul-siulan sambil mendendangkan lagu 'Warna'... Kalu I nyanyi... Sheila Majid pon tak boleh cari makan u'ouls...
* Matilah perasan!

Keluar saja pintu kereta...

Tup... Tup...

Thursday, 23 October 2014

10 Random Facts When I am Travelling

Ini entry saja2... Untuk membalas tag kakitravelkhairuddin... "10 Random Facts When I am Travelling" katanya...

Sila lah baca dengan nada yang rendah... He He He...

1. Travel Companion

Sesetengah orang suka travel alone... Tapi... Jika kita ada peluang untuk menempuh perjalanan ini dengan berteman...  Mengapa kita nak berseorangan kan kan kan? Mungkin berdua lebih baik... Tapi... Nak cari teman pon... Carilah yang macam cermin... Kita gembira... Dia pon gembira... Kita sedih... Dia pon sedih... Jangan cari macam duit syiling... Depan lain... Belakang lain... Betul? So far... Travel aku adalah berdua dengan HH... Dialah saka aku dunia dan akhirat... Saka eh? He He He...

Tuesday, 21 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Dieng Plateau

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Hari ini 14 September 2014... Pagi ni aku bangun tergopoh gapah...

Tengok tingkap... Alamak! Dah terang...

OMG! Aku bangun lambat!

Aku set alarm ikut waktu Malaysia seperti malam yang sebelumnya... 

Tapi... 

Entah kenapa tetiba phone aku tertukar secara automatik ke waktu Indonesia... Hadoi! Aku lupa yang aku dah ter on location...

Adussss...

Nasib baik lah si HH tak lupa set alarm dia... Dia memang estimate setengah jam bangun selepas aku... So.. Sekarang dah jam 05:30 pagi... Aku dah teramik masa dia... Sorry!

Gopoh gapah aku mandi... Nak keringkan rambut lagi... Haishhh! Dah lah mintak hair dryer tak dapat2 dari first day datang... Banyak benor songehnye... Bukannya aku mintak sejongkong emas pon! So... Hari2 ler jugak aku head banging tenyeh rambut aku sekering-keringnya pakai towel...

Lepas berkemas... Kami breakfast seperti biasa... Menu pagi ni adalah mee pekak! Ha Ha Ha... Aku panggil mee pekak sebab tak ada rasa apa... Mee kat Jogja ni adalah  mee maggi... Tapi tak pe... Janji ada skit2 sayur pon jadilah... Apa2 pon... Ini rezeki... Telan je la...

Friday, 17 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Tugu

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari Borobudur... Kami gerak balik ke Kota Jogja... Aku minta GT hantar kami ke Tugu...

Tugu Negara ke?

Eh! Tak... Tak... Tak...

Bukan Tugu Negara macam kat Kuala Lumpur tu...

Tapi...

Tugunya biasa aje... Sebagai lambang Jogjakarta...

Rasanya... Tak lengkap kalu datang ke Jogjakarta tanpa melihat Tugu yang bersejarah ini...

Masa aku sampai Tugu... Hari dah malam... Dah gelap... GT parking kereta kat tepi... Tempat yang agak selamat...Berhadapan dengan deret kedai...