Kembara Padang, Indonesia - Day 0 - Minangkabau Airport On Arrival

Hari ini 20 November 2014... Sementara menunggu HH balik dari Korean Class lepas office hour... Aku lepak2 kat umah... Kemas2 bag dan buat apa yang patut... 

Dalam jam 20:30... HH pon sampai... Dia pulak rest... Dinner dan bersiap...

Tengah2 kemas bag... Boleh pulak si HH terosakkan bag isi passport dan boading pass aku... Try bukak tak boleh... Last2 aku rabakkan bag tu... Haruslah aku mengarok... Terus mood aku swing... 

Si HH diam aje... Sebab dah buat salah... 
* Orang dah buat salah memang kena diam... He He He...

Then...

Rutin kami dalam kereta... Kalu nak ke mana2... Terutamanya nak jalan jauh... Kami akan baca doa sama2...

Aku pon bersuara "Cepat baca doa!"...

Si HH pon tadah lah tangan dan baca doa... Aku pon angkat laa tangan dan mengaminkan... 

Lepas dia baca doa naik kenderaan tu... Boleh pulak dia sambung doa dia... Sebut kuat2 plak tu... "Ya! Allah ya Tuhan ku... Kau tolonglah kawan aku ni supaya tak tersampuk syaitan!"...

Aku yang memula mood swing ni... Tetiba tergelak... Aku tanya dia "Nape ko doakan aku macam tu?"... Dia jawap "Bior segala setan dalam badan ko tu kuar... Ko tak marah2 lagi!"... 

Sengal!

Kami gerak dari Johor Bahru ke KLIA2 sekitar jam 22:45... Isi minyak sekali saja di Kulaijaya...

Sepanjang jalan... Alhamdulilah tak hujan...

Aku pecut agak laju... 

HH pulak membuta... Aku malas nak kacau dia... Biarkan dia rest... Aku tahu dia penat sepanjang hari ni... Kerja tak berhabisan dan terpaksa plak attend kelas...

So...

Aku willing untuk drive seorang hingga ke KLIA2...

Kembara Padang, Indonesia - Flight Ticket

Sebenornya.... Hasrat nak sampai Padang, Indonesia ni dah terlalu lama terperam macam jeruk mangga dalam balang kaca siap dengan cili dengan asam boi... He He He...

Aku pernah plan nak pergi sebelum berlakunya gempa bumi teruk sekitar tahun 2009... Hah! Lama gilerkan...

Sejak kejadian gempa bumi tu... Kebanyakkan syarikat penerbangan hentikan terus routes ke Padang... Kalu ada pon dah tak serancak dulu... On and Off macam biskut...

Dan... Sejak dari tu juga... Aku dah tak lagi find out pasal Padang ni...

Sehinggalah...