Friday, 13 September 2019

Kembara Guangzhou - Belanjasawan Guangzhou

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Tepukk... Tepukkk... Tepukkk... Yeahhhh! Akhirnya... Jejak jugak aku ke Episod Akhir Kembara Guangzhou ni.. Huh! 

Oleh kerana ini adalah entry akhir... Jadi... Entry ini agak panjang... Ha Ha Ha... Bertabah laa ye... 



*** Airport Shuttle ***

Aku dah citer kan? Aku stay kat Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental... Boleh baca entry di SINI... So... Jangan tanya aku lagi soalan bodoh "Boleh recommend tak hotel mana yang best kat Guangzhou?"... Adoiiii Aci... Naik kentut berbuih dah aku ni membebel... Jangan malas scroll blog aku ni sebelum tanya... Aku citer hotel yang aku stay je... Tak kan aku nak citer pasal hotel lain yang aku tak stay pulak... Nak banding harga sila pegi Trivago... Aku ni Divago bukan Trivago! Keh Keh Keh...

Di perenggan terakhir di entry tersebut... Aku janji nak citer pasal Airport Shuttle kan? Ok... Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental ada sediakan Airport Shuttle... Bayarannya agak murah... Hanya RMB 250.00 untuk sebuah MPV... Oklah tu kan... Dari kaw merengkeh naik train atau teksi... Better naik MPV... Teksi pon nak cekau kaw RMB 100 lebih taw... Kalu kaw terpaksa naik teksi yang pakai gas... Dah tentu tong gas tu separuh ruang bonet... Tak kan kaw nak riba bag luggage beso berat bagak kaw tu pulak... So fikir lah ye...

Wednesday, 28 August 2019

Kembara Guangzhou - Zhong Da Fabric Market

Entry sebelum boleh baca SINI...


Ayuh kita teruskan perjalanan kaki misi mencari kain pasang!  Misi lah sangat... Padahal nan hadoooo! Ha Ha Ha...

Seperti yang aku ceritakan dalam episod yang lepas... Misi mencari kain pasang ni adalah Misi Jay Emm... Aku cuma numpang sekaki jek... Suppose dia dah masak ranum segala info kat mana nak beli kain pasang murah... Dia suggest untuk pegi Zhong Da Fabric Market... So... Aku tiada bantahan... I  is follow!

Namun... Setibanya di sana... We'Ouls masih tercari di manakah Zhong Da Fabric Market? Kalu ikutkan map nampak senang... Tapi... Agak jauh jugak nak menapak...  

Akhirnya We'Ouls bertemulah Zhong Da Fabric Market... Kebetulan kat depan Zhong Da Fabric Market waktu tu... Ehhh... Nape polis dan askar ramai kat sini? Terjerit jerit panggil orang... Lori Bomba pon ada... Ehhh... Dah nape? Tetiba jantung aku debar... Ada kes apa? Kepoh... Ha Ha Ha...

Lama jugak lah aku perhati polis dan askar kat depan tu... Tapi... Macam tak ada apa berlaku... Dorang just berbaris dan briefing jek kot... Ntah... Ahhh! Pedulik lah... Aku datang Zhong Da Fabric Market nak beli kain bukan nak buat show bukak kain... Kah Kah Kah... Kang aku bukak kain terkedu pulak polis askar tu semua... Mahu aku kena kroyok dalam penjara... Iskkssss... Selisih!

Kat sinilah Zhong Da Fabric Market... 

Tuesday, 27 August 2019

Kembara Guangzhou - Rui Kang Accessories Lace

Entry sebelum boleh perah SINI...


Sedar tak sedar... Ehhh... Hari ni dah last day aku kat Guangzhou... Terasa kejap jek... Tak puas... Banyak tempat aku tak cover lagi sebenarnya... Baiyun Mountain, Yuntai Garden dan Pearl River Cruise adalah antara aktiviti yang terpaksa aku cantas dalam itinery aku... Huh! Sedih! Memang kena repeat Guangzhou lah nampaknya!

Al-Maklumlah... Ini kali pertama aku ke Guangzhou... Kaw kasi aku 10 hari solid pon belum tentu cukup! Kah Kah Kah... Ikutkan hati... Aku lebih giler shopping bila dah jejak sini... Duhet jek tak berapa nak hado... He He He...

Disebabkan hari ni last day aku... Jadi... Misi pagi ni adalah nak mencari kain pasang... Jay Emm asik lah wirid 80 juta kali kat aku... 'I tak ada baju keja"... Abis selama ni pegi keja pakai apa? Bogel? Padahal baju keja dia  membuak buak beralmari! Ha Ha Ha...

Oleh kerana... Cewahhh! Terskema pulak ayat aku 'Oleh kerana' ok.... Ha Ha Ha... Kain pasang tu Jay Emm punya misi... Jadi... Aku just nak numpang sekaki untuk cari kain pasang buat baju raya... Aku biarkan dia study sendiri... Hadam info banyak banyak... Tapi... Tapi... Tapi... Adessss...

Bila tiba kat sana... Dia sekali lagi blur ubi! Macam orang tak study... Hadoiiii lahhhhhh! Nak tahu apa jadi? Haaa... Scroll lagi...


Directions : 

1. Naik  Line 8...
2. Stop Yet-Sun University Station...
3. Exit D

Inilah rutin tiap hari... Naik train... Elok lah keluar jam 9 pagi ke atas... Sebab... Tak ramai orang... Kalu peak hours... Lantai tu pon kaw tak nampak... Ha Ha Ha...

Friday, 23 August 2019

Kembara Guangzhou - Halal Restaurant Near Jinxiang Underwear City

Entry sebelum boleh selak SINI...


Keluar aje dari  Jinxiang Underwear City... Mata pandang depan... Ehhh... Ada Restoran Halal lahhh kat seberang jalan... Apa lagi! Mari lah kita melintas dengan pantas... He He He... Nampak naaa semua orang dah kebulur balik... Ha Ha Ha...

Sepanjang kat Guangzhou ni... Kalu ternampak ada jek Restoran Halal... Macam nampak Syurga beb! He He He... Sebabnya... Kat Guangzhou ni... Memang agak susah kaw nak plan cari restoran halal... Bila plan cantik cantik... Tup tup... Bila sampai kat restoran tu... Restoran tu tutup! Aku dah beberapa kali terkena... Kecewa merana... Amboihhhh... Ha Ha Ha... 

So... Peringatan... Even kaw plan nak pegi restauran lain tapi jumpa dulu restoran lain... Better kaw alaslah perut dulu kat restoran yang kaw terjumpa tu... Atau kaw tukar jek plan...  Buatnya restoran yang kaw plan tu tutup... Nak patah balik dah jauh wehhh... Guangzhou ni... Most train stationnya jauh jugak nak menapak... Tak macam tempat lain...

Ada Turkish Halal jugak... So... Pilihlah kaw nak makan apa...