Monday, 22 January 2018

Kembara Arrowtown - Patagonia

Entry sebelum boleh baca SINI...


Salah satu tujuan aku ke Arrowtown ni sebab nak merasa Hot Chocolate dan Churos kat Patagonia... Nak ke PatagoniaArrowtown ni tak susah pon... Terletak area belakang sederet dengan Lakes District And Art Museum Arrowtown...

Jommmm... Masuk!

Nice place...

Friday, 19 January 2018

Kembara Cambodia - The Season Square Villa

Entry sebelum boleh semak SINI...


Setiap kali nak mulakan entry Cambodia ni... Adehhh... Mood aku mesti jahanam... Emosi aku terganggu ke paksi menjunam... Agaknya perasaan ini lah yang Farid Kamil rasa kot...  Dia tak tengok anak 2 hari dah rindu...

Aku? Dah setahun tak jumpa Bonda... Kaw rasa? Tertanggung ke rindu ni? Rindu yang paling azab adalah rindu pada orang yang dah tak ada... Yang kaw dah tak boleh sentuh dan lihat wajahnya walau ke hujung dunia pon kecuali mati!
* Airmata berkaca tetiba...

Adehhh.... Memacam cabaran nak siapkan entry ini... Sakit hati... Sedih... Perasaan yang bercampur baur... Entah lah... Terkadang rasa tekanan...

Walau sudah setahun berlalu... Aku masih belum cukup kuat nak mengimas kembali detik aku di Cambodia ini... Tapi... Aku merangkak rangkak cuba lah eh...

Kepada yang baru singgah baca setiap entry perjalanan aku... Terima kasihlah kerana sudi singgah... Tujuan blog Pondok Buruk aku ni diwujudkan sebab aku nak bersedekah info... Sila abaikan bahasa yang aku gunakan... Amik ilmu yang bermanfaat sahaja... Gaya penulisan aku mememang tak bertapis... Sesetengah Anonymous anggap aku SAMPAH! Sesiapa yang offended... Boleh petik button pangkah untuk blog ini... Tak sape paksa kaw baca! Bukan kaw yang bayar bil aku pon!

Thursday, 18 January 2018

Kembara Arrowtown - Arrowtown Area

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aku masih lagi ikut State Highway 6 Routes... Dan... Aku exit di Arrow Junction... Kemudian... Terus menuju ke Arrowtown... Tapi... Dalam perjalanan... Aku nampak laluan dari Wanaka... Boleh nampak laa laluannya mencerun dan berliku...

Untuk pengetahuan... Trip aku kali ni... Tak ikut Wanaka ek... Jadi jangan tanya aku apa ada kat Wanaka tu... Sebab aku tak ke sana... Dan aku tak tengok dengan mata sendiri... But... Insyallah... May be one fine day laa...

Cuma... Aku pernah lah study jugak pasal Wanaka ni.. Dari pembacaan aku... On the way Wanaka tu ada view yang menarik jugak... Antaranya... Lake Wanaka... Puzzling World... Cardrona Bra Fence... He He He....

Pada pandangan aku laa... Kalu korang takat touch and go je... Pada aku tak berbaloi... Sebab... Jalannya dah lah berliku... Mahu termuntah hijau kaw kang... So better spend masa betul betul nikmati view kat sana...

Kalu ke Puzzling World tu... Seeloknya biarlah masuk sampai ke dalam.. Cuma... Cardrona Bra Fence tu... Tak pegi pon tak pe... Sebab... Kat umah kaw pon banyak bra bersidai! Tak termasuk jiran kaw punya bra... Kah Kah Kah... Tapi kalu dah alang alang sampai... Bolehlah kaw gambar dengan bra size tetek orang asli Mouri untuk dibuat kenangan... Ha Ha Ha...

Jalan masuk ke Arrowtown...

Tuesday, 16 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Kawarau Bungy Centre

Entry sebelum boleh toleh SINI...


Aku stop kat Kawarau Bungy Centre sebab si HH dah tak tahan nak terkencing... Merayau cari sampai ke hujung di luar... Rupanya jamban ada kat dalam bangunan Kawarau Bungy Centre... Ciss! Penat jek jalan peluh ketiak...

Kat  Kawarau Bungy Centre ni... Bolehlah buat aktiviti Bungy... Tapi... Aku tak buat lah... Sebab... Aku tak nak dalam Sijil Mati aku tertulis sebab kematian adalah kerana terjun Bungy... He He He... Tapi... Kalu U'Ouls rasa nak terjun Bungy... Sila lah... Nyawa kaw kan... Bukannya kaw terjun guna nyawa aku... He He He...

Pada aku lah... Mati tu boleh terjadi pada sesape pun... Walau di mana juga pon... Even dalam tidur pon... Tak kira masa... Kalu aku masih muda... Saat terlebih kalsium... Mungkin lah aku akan buat keja giler...

Cuma... Bila dah sedor diri dah makin tua... Umor pon dah makin sikit... Tulang pon dah nak mereput... Minum pon tak ada gula... He He He... Ditambah pulak kita dah dikurniakan akal yang berlebih garam ni... Selagi kita bernafas... Selagi kita boleh isi usia yang singkat ni... Selagi boleh elak penyebab mudahnya mati... Nape nak saje saje mencari mampos betul tak? Elok elok boleh hidup 30 tahun lagi... Tetiba termampos di usia 30 tahun... Kah Kah Kah...

Tanya diri... Amalan kaw dah cukup ke? Kaw dah tak sabor benor nak pegang title arwah ke? Dah rindu sangat dengan Tok Adi tanah kubur eh? Ehhhh... Apa aku merepek ni? He He He... Kesimpulan... Banyak menda berfaedah yang kita boleh buat untuk cabar diri... Pandang laa pada orang terapat dengan kaw yang banyak berjasa tu...