Saturday, 25 August 2012

Kembara Johor - Legoland





Sunday, 8 January 2012

Kembara Singapore - Marina Bay

Hari ni aku spendkan skit masa untuk menulis Travel Notes... Sebagai panduan kepada sesiapa jugak yang berminat untuk mengikut jejak destinasi aku... Travel pertama aku untuk tahun 2012... Destinasi Singapore atau lebih dikenali Kota Singa... Macamana Singa tu berpura-pura sehingga mendapat nama Singapura... Tu korang kena baca sejarah tok neneknya... Keh Keh Keh...

07 Januari 2012... Pagi yang sangat indah... Tak da kesesakan lalu lintas... Jalan agak lengang... Aku drive gerak dari umah lebih kurang jam 10:00 pagi... Menuju ke Kotaraya, Johor Bahru... Berhampiran Kotaraya ada satu Bus Stand... Dulunya pernah menjadi Bus Stand utama bandaraya Johor Bahru sebelum dipindahkan ke Larkin... Aku park kereta di Metro Parking... Memang senang parking kereta kat sini... Aku bayar terus untuk parking satu hari... Lebih murah banding bayaran per hour... Harga parking untuk satu hari adalah RM 8.00 aje... Murah kan? Hihihi...

Untuk ke Singapore dengan menggunakan public transport... Banyak bas disediakan di sini... Termasuklah juga teksi... Tapi teksi agak mahal skit... Nak murah naik je bas... Ala-ala rombongan Cik Kiah gitu... Wakakaka... Boleh ke Jurong, Changi dan lain2 destinasi... Seterusnya... Aku naik bas nombor 170... Bas ini menuju ke Kranji MRT, Singapore... Tiket bas berharga RM 1.70 aje...  Murah kan? Hihihi... Masukkan aje duit tu dlm mesin sebab most bas kat sini menggunakan sistem OMO (One Man Operation)... Simpan tiket yg dibeli tu... Jangan kasi terbang mcm citer Mr Bean plak... Hahaha... Dalam perjalanan sempatlah layan borak driver bas tu... Bangsa India... Pening dengar cerita dan suaranya yang lebih kuat dari bunyi enjin bas... Hihihi... Perjalanan ke Bangunan Sultan Iskandar hanya mengambil masa beberapa minit sahaja... Turun dari bas terus cop passport di sini... Turun semula ke hentian bas... Tidak semestinya menaiki bas yang tadi... Kalu ko tunggu gak driver tadi... Alamatnya sampai besok pagi pon tak naik Singapore... Hahaha... Jadi... Naik aje lah bas 170 yang lain atau bas 160... Cuma tunjukkan aje tiket yang dibeli tadi walupun ko bayor pada driver bas lain... Naik aje lah Minah... Dah orang suruh naik... Keh Keh Keh...

Perjalanan diteruskan ke Kranji MRT... Stesen Kranji MRT tidak jauh dari Woodlands... Setiba aje di sini... Sementara nak tunggu tiket... Aku sempat snap sana snap sini... Tup! Tup! Aku ditegur sowank pakcik... Pekerja situ rupanya... Muka mmg Boyan habis... Wakakaka... Dia cakap bebaik dgn aku... Kat sini tak boleh amik gambo... Dia siap nak tengok gambo apa aku amik... Dia mintak aku delete... Aku cam berat ati laa... Tak kan nak delete... So aku mintak kebenaran untuk terus simpan gambar tu memandangkan ini adalah kali pertama aku naik MRT... So, pakcik tu benarkan dgn madah berkelah... "Lain kali jangan amik lagi"... Hahaha... Aku tak nampak pon signboard tak leh amik gambo... Keji! Dia blah... Aku dapat tiket pon terus blah... Harga tiket adalah SGD 12.00... SGD 7.00 untuk value dan SGD 5.00 untuk harga kad... Actually, value tiket akan dipulangkan jika korang tidak mahu lagi gunakan kad tiket tersebut... Kad tersebut valid dalam masa 5 tahun... Bagus kan? Hihihi... Harga tiket dari Kranji ke Marina Bay adalah SGD 1.83 aje... Murah kan? Hihihi...

Tidak perlu menunggu lama untuk dapatkan train ke Marina Bay... Train mmg sentiasa ada... Dari Kranji ke Marina Bay hanya amik masa 46 minit... Lama kan? Hihihi... Sempatlah kalu nak layan satu mimpi... Keh keh keh... Dalam train... Aku perhatikan... Semua org sibuk dengan handphone... Sudah tentulah iPhone dan Samsung Galaxy menjadi pilihan utama... Dan aku tengok... Mereka suka layan Youtube... Sambil telinga sumbat headphone... Mungkin sebab line Cellular data kat Singapore lebih laju berbanding di Malaysia... (Hanya mampu mengutuk dlm hati internet service provider Malaysia yang hampeh tuh) Hihihi...

Marina Bay adalah destinasi terakhir untuk train ini... Sepanjang perjalanan, MRT akan stop di beberapa stesen seperti di bawah ini... Sebagai rujukan korang yang ingin menggunakan khidmat MRT/LRT ini... Baik tak aku? Keh Keh Keh...

Sampai aje kat Marina Bay station kena menapak skit... Tak jauh sgt... Tapi agak panas terik... Pemandangan di sini memang cantik... Bangunan pencakar langit dan banyak lagi bangunan yg unik kat sini... Kalu korang nak santai2 atau piknik2 kat sini mmg ok... Cuma kena jaga kebersihan kalu tak Lee Kuan Yew datang saman... Hahaha... Bolehlah explore apa yang ada kat sini... Ada Starbuck dan Coffee Bean... Nak jalan2 naik cruise pon boleh... Bayar seorang SDG 17.00 untuk 40 minit... Mahal gak! Hihihi... Aku menapak lagi ke Merlion atau dalam Bahasa Melayunya Singa Laut... Uniknya Merlion ni sebab ada air keluar dari mulut Merlion tu... hihihi... Merlion ni juga adalah simbolik Singapura... Memang tak sah kalu datang ke Singapura kalu tak bergambar kat Merlion Park nih... Posing ko Minah! Keh Keh Keh... Selain Merlion adalah juga replika gajah... Macam2 boleh explore kat sini... Antara larat dgn tidak aje kaki berjalan... Kalu nak beli air mineral agak mahal kalu nak banding kat luar... SGD 2.00... Kalau kat tepi jalan Marina Bay station cuma SGD 1.00 aje... Kalu nak free... Ko tadah aje lah kat mulut Merlion tadi... Wakakaka... Kat Marina Bay ni ada satu shop Souvenir... Macam2 ada jual kat sini... Tapi Frige Magnet kat sini 3 bijik SGD 13... Mahal! Nak murah beli kat kaunter cruise... 3 bijik baru SGD 10... Murah kan? Hihihi...

Dah puas snap sana snap sini dengan pelbagai gaya budget hensem... Hahaha... Aku pon patah balik Ke Marina Bay Station... Panas terik gila waktu2 mcm ni... Singgah beli air mineral... Then destinasi aku seterusnya menuju ke Orchard... Harga tiket adalah SGD 0.93... Murah kan? Hihihi...

Stesen MRT Orchard ni dlm shopping mall... Memang jadi tumpuan orang ramai untuk bershopping di sini... Sampai aje... Terus cari tempat makan... Singgah makan kat Nasi Padang Punggol... Hanya itu aje yang nampak 'halal'... Hihihi... Aku amik menu nasi beriyani berharga SGD 6.20... Dan Teh O ais berharga SGD 2.20... Mak datok mahal! Dah la mahal... Tak sesedap mana pon... Telan aje lah Minah... Hihihi...

Lepas makan... Round2 dlm Orchard Mall... Ternampak Daiso Japan... Besar dan agak lain skit barang2 dalam tu... Kalu kat Malaysia semua barang berharga RM 5.00... Kat sini cuma SGD 2.00... Even dah convert duit Malaysia pon still murah... Keh Keh Keh... Aku sempat rembat travel bag, travel pillow dan 2 biijik travel bottle... Hihihi...

Keluar dari Daiso Japan pegi cuci mata lagi... Ternampak Apple Store... Tempat fabret aku... Keh Keh Keh... Try survey2 travel adapter utk iphone aku yang meninggal dunia kat Melaka last year... Keji! Harga SGD 49.00... Murah! Ada juga koleksi travel adapter yang lebih baik berharga SGD 59.00... Jenis ni mmg aku tak nmpk kat Malaysia...Hihihi... Barang2 display untuk test kat sini... Orang tak berapa nak heran sgt... Tak macam kat Malaysia... Nak test produk pon kena beratur dan kadang berebut... Jakon! Hahaha...

Singgah di beberapa shop lain... Aku suke masuk kedai kasut sukan... Dan juga baju... Memang unik dan harga berpatutan... Senang citer New Arrival... Then ternampak Guess... Hahaha... Murah gilos... Somemore offer... Hadoyai... Keji!... Keh Keh Keh...  Kejadah Johor Premium Outlet (JPO) tu semua mmg mengarut... Baik lah datang sini... Hahaha...

Dah puas-puas jalan... Masanya untuk balik... Punch tiket kat tempat masuk Orchard tadi... Harga tiket balik ke Kranji adalah SGD 1.82... Tapi aku dpt free... Kesilapan sistem kot... Hihihi... Jimat! Then train menuju ke Kranji... Berdiri! Adess! Ramai gilos! Sakit kaki aku berdiri lama... Memerhatikan orang disekeliling... Budak kecik pon dah pandai melayan iPhone... Bayang lah! Sabor je laa Minah! Hahaha... Dapatlah duduk kejap dlm train masa smpi stesen Admiralty... Rehatkan kaki... Hihihi... Sampai aje kat Kranji... Nampak bas 170 nak menuju ke Kotaraya... Tapi penuh! Berdiri lagi laa ko Minah sebab malas nak tunggu bas lain... Hahaha... Harga tiket adalah SGD 1.90... Harga tiket balik lebih mahal dari harga tiket datang... Keji! Hihihi... Tapi perjalanan tak mengambil masa yang lama utk sampai ke Woodlands... Even jalan agak jam di laluan kereta tapi tidak di laluan bas... Huhuhu... Gedebak gedebuk proses yang sama cop passport dan naik bas... Akhirnya sampailah ke stesen bas Kotaraya... Amik kereta terus balik umah... Terisi lah jugak masa aku... Dari aku habis masa kat Johor Bahru tempat yang sama aje berulang kali... Baik lah aku explore negara orang... Melawat tempat2 yang aku belum pernah pegi... Hahaha... Bukan jauh pon... Seberang tambak aje... Obersea jugak kan... Keh Keh Keh...

Kepada yang nak try dengan public transport boleh laa try... Apa2 pon... Passport kena ada dan dijaga dengan baik sepanjang korang berada di negara orang... Kalu tak... Terdamparlah korang di negara orang jadi pendatang haram  atau terpaksalah korang berenang balik Malaysia macam itik... Wakakaka... Lain-lain gambar untuk jamuan mata bolehlah tengok dalam album aku... Adios Amigos!