Wednesday, 8 May 2013

Kembara The Netherland dan Paris - Emirates

Kepada sesiapa yang hendak booking flight Emirates ni... Bolehlah buat registration dulu... Dan korang akan dapat Skywards Blue card ini... Log in menggunakan nombor Id yang diberi dan password pilihan sendiri... Bolehlah ke web http://www.emirates.com/


Berhati-hati masa nak buat manage a booking passenger and contact information ini... Once korang dah masukkan tak boleh diedit lagi... Kecuali masa nak buat web check-in baru boleh edit...

Aku booking tiket ke Amsterdam pada 05 January 2013... Masa tu kebetulan ada offer... Harga tiket keseluruhan adalah SGD 982.00 seorang... Flight aku adalah dari Changi Singapore ke Schiphol Amsterdam... Tapi transit di Dubai dan one stop di Colombo... Selected seat adalah percuma dan 30 Kilogram luggage juga percuma... Juga boleh select meal yang korang nak makan dalam flight nanti... Semua makanan Emirates adalah halal.. So don't worry...

Perlu diingatkan bahawa waktu yang tertulis pada tiket adalah waktu local tempat kita berada... Jika korang berada di Dubai atau Amsterdam... Jangan pepandai convert waktu Malaysia pulak... Sebab ramai yang confius dengan waktu... Sistem 24 jam pon ada yang masih confius... Contohnya... Jam 00:01 pada tarikh 05 January 2013 bermaksud  jam 12:01 pagi pada tarikh 05 January 2013... Dan jika korang kena check-in 3 jam sebelum bermakna jam 9:01 malam pada tarikh 04 January 2013... Hopes korang boleh faham...
Schedule perjalanan aku... Dah last minutes ada 1 stop di Colombo.
19 April 2013... Aku try  untuk buat check-in melalui web Emirates tapi check-in online hanya dibenarkan 24 jam atau 90 minit sebelum flight departure seperti berikut... Kena tunggu the day itself la nampaknya... Baru boleh buat web check-in... Dah nak dekat2 fly ni.. Rasa meriah pulak web Emirates dalam account ni... Siap ada reminder Upcoming travel lagi... He He He...

- XOXO -

5 comments:

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...