Wednesday, 8 May 2013

Kembara The Netherland dan Paris - Drama Duit Euro

*** Hari ini 9 Mac 2013... ***

HH keja separuh hari... Aku kat umah search pasal duit Euro...Aku nak tengok macamana rupa duit Euro sebenar...  Lagipun aku sendiri tak pernah tengok dan apatah lagi pegang...

So pencarian aku pon bermula... Aku search maklumat untuk kenal pasti ori atau palsu supaya aku tak kena tipu...

Ada beberapa tips diberi... Antaranya duit Euro agak kasar, timbul dan bukan licin berlilin... Semua maklumat dan gambar aku simpan dalam iphone... Senang nak refer semula...

Korang juga boleh refer di http://www.fleur-de-coin.com/eurocoins/banknote-security

Lebih kurang jam 1 petang lebih HH dah ada kat umah dan kami lunch kat rumah aje... Rehat kejap dan kuar rumah...

Sempat amik baju t-shirt Treasure Hunt HH yang dikecikkan... Hurmmm... Baju macam buat lap kaki... He He He...

Then... Aku dan HH ke Matta Fair kat Danga Bay... Kononnya nak tengok package dan tiket murah... Tapi Matta Fair kali ni tak berapa nak meriah... Rugi dan buang masa je pegi... Macam nothing! So aku rasa lepas ni... Aku dah malas nak pegi lagi... Rugi 3 henget sorang... He He He...

Dari Danga Mall kami gerak ke JB... Cari Amin yang berkerja di V.A.H Money Changer, JB... Nak tukar duit... Kadar pertukaran di Money Exchange di web hari ni adalah  RM 4.03 = Euro 1.00... So jumlah yang agak rendah...

Tapi tak sama harga dengan kat Money Changer luar ok... Money Changer kat luar tawarkan harga tinggi RM 4.09 = Euro 1.00... Sebab diorang akan markup... Dalam banyak2 tempat yang kami cari... Tempat Amin aje yang agak rendah...

Actually, HH yang biasa deal dengan Amin by call... Macamana rupa Amin pon kami tak tahu... Kami tak pernah jumpa...

Sampai je kat V.A.H Money Changer tu Amin pulak tak ada... Dia kuar pegi makan... Yang ada kat situ sorang pompuan gemok bertudung dengan sorang lelaki tua... Dua2 muka macam mamak...

Masa tu lebih kurang dekat pukul 3:00 petang jugak lah... Then sementara nak tunggu Amin balik kami pon meround la area sekitar situ... Area Bazaar Karat JB... Terjumpa beberapa Money Changer lain tapi stock untuk Euro memang tak ada...

Pelik! Memana tempat pon tak akan sedia stock duit Euro yang banyak... Dah pukul 3.00 petang lebih kami patah balik ke V.A.H Money Changer tu... Amin tetap tak ada...

Last2 kami mintak pompuan gemok tu tolong callkan Amin... Then Amin beri kami harga lebih murah dari dijanjikan RM 4.08 = Euro 1.00... Masa tu hati kami dah berbunga riang... Hepi giler dapat tukar Euro 1000...

Masa tengah sibuk kira duit tu... Aku sempat rakam... Bukan apa kot kalu jadi apa2 aku ada bukti... Cewah dah macam C.S.I pulak dah... He He He...

Nilai Euro 1000 bukan kecik ok... Besar tuh! Masa nak serahkan Euro 1000 tu... Aku rasa macam tak sedap hati...

Tetiba lelaki tua tu kuarkan sekebat duit Euro 500 dan serahkan 2 keping duit Euro 500 kepada HH... Aik! 2 keping????? Bior betul! 2 keping 500 Euro baru pulak tuh! Duit palsu ke nih???

Tengok tengok... Ehh! Memang duit betul... Sebab dari tip2 yang aku dpt dari internet tadi duit tu mmg betul....

Isskkk! Aku dah rasa pelik... Macamana nak pecahkan? Arggg! Lom apa2 aku dah rase nak pecah kepala.... Tapi aku cuba untuk tak fikir banyak...

HH tanya "tak ada duit kecik ke?"... Pompuan gemok tu cakap "tak ada"... Huh! Bior betul! Suka tak suka kami terpaksa jugak lah terima... Sebab duit Ringgit dia dah ambil... Masa tu kami tak berfikir banyak sangat.... Amik duit terus blah...

Then kami pegi shooping kasut kat City Square dan makan KFC dan donut kat Tesco Plentong... Masa tengah makan KFC aku sempat telan pil sebab kepala aku dah sakit giler... Mungkin sebab panas sejuk... Dah siap makan semua beli barang makan skit untuk di bawak ke Lotus Desaru esok...

HH booking Lotus sebab dia ada Treasure Hunt dan Dinner kat sana... Aku just nak temankan dia... Kalu dia tak book aku akan amik dia lewat malam balik dari dinner...

So nak mudah.... Lebih baik stay aje kat Lotus... Kos sendiri ok... Company kedekot! Argh! Lantak lah janji aku ikut... Leh jugak santai2 kat sana... He He He...

Dah siap shopping bagai... Kami pon on way balik rumah... Sementara nak tunggu lampu trafik merah bertukar kepada hijau kat simpang nak masuk jalan ke rumah...

Tetiba hati aku macam terdetik sesuatu... Macam ada tak kena dengan duit dua keping Euro 500 tu...
Aku cakap dengan HH... Aku tak sabar nak sampai rumah... Aku nak search internet pasal duit Euro ni.... Arggghhh! Dah satu keja plak aku kena fikir pasal Euro nih!

Sampai aje rumah... Kami berehat... Masa ni sakit kepala aku dah hilang... So aku boleh berfikir dengan tenang...

Aku mulakan search pasal Euro... Pada asalnya aku cuma nak search tempat yang aku boleh buat penukaran Euro besar ni bila dah sampai airport nanti...Tup tup... Aku jumpa beberapa forum yang kurang menyenangkan...

Antaranya... "Arrival in Holland !!! Why won't anyone accept 500 Euro notes"... Melihatkan title ini pon dah boleh buat jantung aku macam nak pecah ok!

Aku dah mula tak senang duduk... Dah macam kucing nak beranak... Cuak giler aku masa nih.... Itu baru satu title belum lagi kalu search betul2...

Aku betul2 down! Rase tertipu walaupun percaturan aku pada awalnya betul... Bukan kerana duit ni palsu tapi kerana duit ni bakal jadi duit panas!

HH pada mulanya cool dan cuba untuk coolkan aku... Tetiba dia pulak bertukar menjadi cacing kepanasan...

Terus dia campak semua baju Treasure Hunt dan Dinner....  Terus bertempek "Dah tak payah pegi!!!".. Aku "Pulak!"....  Aku dah mula rasa bersalah...

Adakah apa yang aku rasa ni menyebabkan semua jadi huru hara???? Ke aku yang gelojoh dalam mencari maklumat???

Aku perlu buktikan pada HH yang duit Euro 500 tu betul2 panas! Sebab kalu ikut HH pada mulanya dia nak tunggu dan redah aje... Tapi aku pulak yang tak sedap ati...

Arghhh! Ketensionan teramat dasyat... Rasa macam kepala ni dihimpap dengan 1 tan buah kelapa... Mana taknya... Duit Euro sebesar itu memang tak diterima dimana2 pon walaupun ianya duit sah!

Mereka memang menolak duit Euro besar... Usahkan Euro 500... 200 dan 100 pon susah nak diterima di sana nanti... Mereka akan geleng kepala...

Bayangkan no one will accept it... Even bank pon tak akan terima sebab kita tourist dan yang hanya ada akaun di bank sana saja boleh tukar! Kalu nak tukar di Money Changer mungkin boleh tapi korang akan dicharge pada kadar yang melampau!

Dan silap haribulan orang boleh ambil kesempatan ke atas masalah yang korang hadapi... OMG! Boleh bayang tak kalu kami benar2 sampai di Schiphol Airport tu dengan keadaan 2 keping Euro 500 yang hanya kami ada ni?????

Oh! Tidakkkk! Bagi mereka duit Euro besar ni macam duit haram! Dan mereka akan pandang kita semacam! Mereka memang boikot habisan...

Untuk info lanjut korang boleh search sendiri... Setakat yang aku search... Duit Euro besar ni juga susah diterima di Ireland dan Paris...

Kalu kita sendiri pon... Kalu orang just minum atau beli barang dengan harga 5 hengget tapi dibayar dengan 100 hengget... Korang rasa korang akan hangin satu badan tak???? Kompom la hangin kan? So samalah ke halnya dengan orang Europe...  Adeiii....

Dalam pada kalut aku cuba nak positifkan diri... Mungkin ini cuma forum posting dulu2 kot... Sekarang dah senang kot.... Kot???????????????? Mampu ke aku buat andaian sendiri???

Malang memang betul2 malang... Aku memang tak boleh bergantung kepada andaian... What are the freaking shit????

Aku masuk kat web terbaru http://www.iamsterdam.com/en-GB/experience/plan-your-trip/tourist-information-centers...

Astaga! Terang2 dalam web ni kata "Please note: Our offices and agencies do not accept 200 or 500 euro banknotes"...

Ya Allah! Dugaan apakah ini???? Serius! Aku tak sangka... Terduduk aku seketika... Ini memang betul2 masalah... @#%&! Memang duit panas!



Malam ni... Aku tidur lewat hanya nak fikir apa aku patut buat... Aku lebih banyak mendiamkan diri...

HH pon dah tak ada mood nak pegi Treasure Hunt dan dinner esok... Huh! Memang dugaan...

Tapi aku percaya mungkin ada hikmah sebalik kejadian ni... Apa2 pon aku cuba lelapkan mata... Alhamdulilah aku lelep lena hingga ke pagi... 



*** Pagi tu 10 Mac 2013 ***

Aku diam lagi dan blur... Bangun pagi dalam keadaan tak ada semangat... Cuba untuk fikir apa yang patut aku buat... Tak kan nak duduk diam saje...

Satu solution yg ada kena dapatkan duit kecik... HH call banyak tempat untuk dapatkan small change tapi malangnya semua tak ada...

Call balik Amin di money changer tu... Tapi Amin tak ada... Orang lain yang angkat... Dia kata Ahad tak bukak.... Adeiii! Kalu tak bukak buat apa call aku ko angkat! Adeiii!

Fikiran makin celaru bila memikirkan takut harga Euro bakal naik dari hari ke hari... Dari kajian aku tentang Euro berdasarkan money changer history.... Euro bakal naik setiap kali masuk musim bunga... Kiranya berbunga2 lah harganya...

Suka tak suka aku kena cepat bertindak... Sebab pernah sekali bulan lepas Euro tetiba naik mendadak... Dari 3.98 ke 3.27... Gila tak????

Langkah terbaik adalah jual balik duit Euro kepada Ringgit Malaysia! Itulah langkah paling bodoh yang terpaksa aku buat... Tapi pilihan apa yang aku ada?

Jika penjualan ini boleh membeli rasa tenang aku... Aku rela! Aku dah malas nak fikir! Mungkin nilah harga yang perlu aku bayar... Lebih baik aku selesaikan masalah di sini berbanding aku bermasalah di Schiphol Airport nanti...

Aku yakin apa yang aku rasa ini akan beransur pulih... Gerak hati yang Allah beri ini adalah sebaik-baiknya... Sapa aku untuk melawan takdir???? Sudah tertulis aku akan rugi maka aku rugi... Mungkin ada rezeki kami ditempat lain... Kami hanya merancang... Tapi perancangan Tuhan adalah sebaik2 perancangan...

Aku tak ingin rasa ini wujud saat aku ingin menikmati rasa gembira di negara orang nanti... Huh! Boleh bayang... Kesat airmata dengan kotex extra kepak... He He He....

Then kami dah tetapkan... Jual balik tak lebih dari RM 3.98 dan beli balik tak lebih dari RM 4.09... It is a deal between me and HH! And both of us agree with that figure!

Lepas sarapan pagi... Kami ke Jusco Permas... Harga jual sangat mahal RM 3.80 = Euro 1.00... Then kami ke Pelangi tapi tak ada pulak money changer area luar situ...

Entah ke mana lah menghilangkan Money Changer tempat kami pernah singgah masa nak tukar duit AUD dulu... Dah melingkup agaknya...

Then kami  ke Stulang Laut pon tak ada... On the way pulak dari Stulang Laut menuju JB... Kami jumpa satu money changer di Jalan Yahya Aldatar... Betul2 simpang nak masuk ke jalan Rumah anak yatim Barkat...

Ada 4 money changer di situ... HH keluar sorang... Aku pulak  tunggu dalam kereta... Lama jugak aku tunggu... HH sibuk riki2 kat situ...

Tetiba HH masuk keta semula... Dengan muka yang agak pucat lesi dengan sekebat duit RM... Salah satu money changer nak beli duit Euro kami... Neraca Setia Sdn Bhd....

Nasib ko laa Neraca... Ke Neraka laa jawapnya... Apa aku peduli??? Dia nak ambil pada kadar harga RM 3.98... Memang rugi banyak tapi itulah kadar paling tinggi buat kami saat ni...

Tukar semua duit Euro... Rasa lega skit... Masalah dah reduce 80%... Saat ni barulah aku boleh senyum.... He He He...

Dalam kereta HH citer apa yang jadi... Masa dia nak tukar duit Euro tu... Tetiba salah satu keping duit Euro tu tak boleh nak detect scanning... HH dah takut giler masa tu...

Kalu silap haribulan dia boleh ditangkap dan di dakwa sebab manalah tahu kot2 duit tu duit palsu ke pe kan... Bayangkan tangan HH yang beso tu kena gari.... Pastu masuk surat kabo muka depan... Buletin utama jam 8... He He He... Huh! Nasib baik budak kat Money Changer tu ambil jugak duit tu... Nasib ko laa budak!

Apa2 jadi kita orang tak nak bertanggungjawap... Sanggup plak dia amik duit besar tu... Sebab mana2 tempat tak kan nak amik duit besar... Apa2 pon syukurlah segalanya selesai... Bagi aku yang penting duit tu dah tak berada ditangan kami lagi...

Kalu tetiba jadi kes ke apa... Detect melalui CCTV or what so ever... Kami masih ada resit V.A.H money changer... Perlu di scan dan simpan... Huh!

Hanya tuhan saje tahu macamana leganya kami... Tapi dalam hati masih jugak berbaki rasa kesal yang amat sangat di atas segala kerugian yang terpaksa kami tanggung...

Kami hanya pasrah dan menanti hikmah... :-)

Langkah seterusnya.... Menukar semula duit RM ke Euro... Pastikan duit tukar mesti small change.. Paling besar adalah Euro 50... Even Euro 100 pon aku tak nak! Serik pegang duit besar....

Then kami menuju ke BSI... Aku tunggu dalam kereta... HH kuar tukar duit... Susah cari parking kat situ...

HH tukar duit kat Rapid Million Sdn Bhd... Nasib baik ada duit kecik kat situ... Mereka tak banyak stock Euro... Cuma Euro 280 saja... Pada kadar RM 4.09 =  Euro 1.000...

Then kami Ke Perling... Tapi rate cekik darah RM 4.20 = Euro 1.00.. Gila! Kami terus blah dari situ... Menuju ke Angsana... Kat Angsana ada beberapa Money Changer... Tapi rate RM 4.12 = Euro 1.00...
Sama haram jugak ratenya...

Kebetulan hari ni ada Audition Raja Lawak kat Angsana... Dan kebetulan juga hari ini hari Ahad... Maka penuhlah Angasana dengan jasad manusia pelbagai rupa dan aroma... Kami terpaksa parking kat luar Angsana...

Cuaca dah laa panas bahang terik... Hadoi... Sempat jugak lah aku snap gambar kat tempat audition Raja Lawak tu...

Cuci mata dan tengok baju jersi Kappa... Then perut pun dah lapar... Kami makan kat Subway menikmati burger...

Tengah2 nak order tu... Tup tup... Ada peserta Raja Lawak tersesat kat situ... Nak order makan kat Subway jugak... Beratur betul2 belakang HH... Korang layan laa ek gambo ni... Sila gelak dalam hati... He He He...



Destinasi seterusnya adalah Permas Jaya... Alhamdulilah... Kami dapat tukar Euro 600 pada kadar RM 4.09 = Euro 1.00... So total yg ada adalah Euro 880... Huh! Sekelip mata Euro sudah berjaya di kumpulkan dan selamat berada ditangan... Lega! Another Euro 120 akan difikirkan esok...

Then kami terus gerak ke Lotus Desaru... Kesian kat HH terpaksa cancel pegi Treasure Hunt dan dinner... Suka tak suka kami terpaksa jugak ke Lotus sebab room dah dibayar...

Tak pe la HH... Pencarian money changer ni pon dah kira satu Treasure Hunt buat kita... Orang lain menang first prize RM 1000... Ko dapat Euro 1000 ok! Ha Ha Ha...

Alhamdulilah akhirnya kami dapat jugak berjimba2 di Lotus dengan perasaan yang tenang, aman dan damai.... Sehinggalah esoknya... 



*** Hari ni 11 Mac 2013 ***

Pagi tu kami breakfast... Berehat... Mandi2 dan siap untuk checkout jam 12 tengahari buta... Gerak balik ke JB...

Pencarian mencari baki Euro untuk mencukupkan nilai Euro 1000 bermula semula... Kami gerak ke Taman Molek...

Ada money changer di area situ tapi rate agak mahal... Then dalam kereta kami bincang sesama sendiri... Semua tempat kita dah cari... So ke manakah arah kita?

Aku bagi cadangan kat HH "Apa kata kita try call Amin"... Pada mulanya sesaja nak test dia je.. Nak tahu ada small change ke tak... Kebetulan Amin tak ada... Orang lain angkat... Pelik! Selalu Amin yang angkat...

Nak tahu apa orang tu cakap????? Tup2 orang tu cakap small change ada.... Tak ke macam #%&@! Bayangkan laa ek... Sabtu pegi tukar dia cakap tak ada... Ahad dia tutup...  Isnin pegi masih awal kul 2 petang je pon... Kedai dia bukak dalam jam 10 pagi.... Tak kan lah dalam masa beberapa jam ada orang datang jual Euro kat dia...

Huh! Aku dah rasa macam kena main kat situ...  Tapi aku cuba untuk positif... Mungkin dia dapat stock duit Euro dari broker dia kot... Arghh! Malas nak fikir...

Kami ke tempat dia... Tukar terus berambos dari situ... Nasib baik dia charge pada kadar semalam RM 4.08 = Euro 1... Cukup Cukup Sudah Euro 1000 kami... He He He...

Moral of story mory dari kisah kami... Nak pergi oversea... Tak kira mana pon... Tukar duit siap2... Duit kena ada pecahan kecik... Terutamanya Euro... Bagi aku Euro 50 ni pon dah besar... Tapi tawakal je lah... Harap2 tak ada masalah...

Takat aku nak beli t-shirt atau fridge magnet atau bag 10 atau 20 Euro lepas laa kot pakai duit keping 50 euro... He He He....

Aku ada jugak search kat youtube... Ada mesin tukar duit kat Airport... Mungkin aku boleh cuba... Insyallah jika keadaan memerlukan kami kena ada small change...

Doa yang terbaik saja... Semoga segalanya berjalan lancar... Aamin...



 


 *** Hari ni 12 Mac 2013 ***

Kisah semalam sudah beransur pergi... Hari ini kami ceria semula... Allah bayar kami cash... Allah bayar kerugian kami semalam... Alhamdulilah..

Siapa sangka... Tiba2 dapat duit sekebat ini... Apa lagi... Pegi buat full setlement kat RHB..



Dah tak payah datang2 lagi... Kasi langsai hutang! Syukran! Macamana keadaan kita sekali pon this is not the end of the world... Sebab... Selagi kita masih bernafas... Kita akan diuji... Biarpun dalam keadaan senang atau susah... :-)



- XOXO -

17 comments:

  1. sambungan pelissss... hahahahaah

    tazabarrrrrr nak baca lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kisah Backpacker pertama yang menguji kezzzzzabarannnn... Ha Ha Ha... Nanti I publish lg..

      Delete
    2. pehh.. 1s time backpacker pun dah gi paris.. mmg best la..

      Delete
    3. Kalu i tunjuk cost miskin i ke paris tu... Mesti tu tak caya... Tahap miskin kedana!

      Delete
    4. part cost paling tazabar nak tgk.. tukar 1000 Euro tu maknanya RM4000 la kan.. pehhh pehhhh...

      Delete
    5. Ye Nina... But... I used half only! Ha Ha Ha Ha... Tak caya? Nanti baca entry... Keh Keh Keh....

      Delete
  2. fuhh, done baca.. Euro 500 kita bayangkan RM500.. gila bapak wat duit besar camtu..
    Duit rm100 pun rasa menyampah kalau keluar mesin ATM.. ni kan plak 500..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah,..over sangat besarnya. Bayangkan sekeping duit tu dah berapa ribu duit kita.

      Delete
  3. sungguh berdebar baca entry ni....

    tengs SSS ... blh jadi pedoman nak buat jenjalan ke euro....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Dup dap dup dap jantung titew!

      Delete
  4. SS ...

    Kesiannya kena turun naik !!!

    Kenapa tak pakai Credit Card jer?

    ReplyDelete
  5. Bapak besar 500 euro tuh! Nasib baiklah SS tergerak hati nak survey lanjut sblm ke sana.

    ReplyDelete
  6. Klu kena kat saya, pengsan lima kali dulu kot baru leh fikir jalan penyelesaiannya huhuhu

    ReplyDelete
  7. Duit sekebat di penghujung cerita tu ada sambungannya ke dak, SS?

    ReplyDelete
  8. Kaler duitnya lebih kurang samalah dgn duit kita :) tapi nilai jauh beda hihihi

    ReplyDelete
  9. Fuh *lap peluh* sakan sungguh memori duit Euro... ala-ala memori daun pisang gitu. Nasib baik tahu awal kalau tak sampai sana memang naya sungguh weh huh memang le memori blackout kat Amsterdam.

    ReplyDelete
  10. huh..luckily sy baca blog ni..tengah berkira-kira nak tukar duit ke euro..nasib you dah inform euro 500 tuh duit panas..thanks again! make sure nanti I tukar dapat duit kecik kecik..hehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...