Monday, 10 June 2013

Budget Paling Miskin

Di sini aku sertakan lebih kurang basic kos kembara ke Amsterdam dan Paris untuk berdua... Different currency converter...

Untuk cash aku set Euro 1.00 = RM 4.20... Transaction online adalah seperti Zaan Inn, train Europe dan Holland Pass yang sudah termasuk charges credit card...


Flight Ticket Return : SGD 982.00 x 2 orang = SGD 1964.00 @ RM 4,965.86
Zaan Inn Hotel (4 Night) : Euro 40.59 x 4 malam = Euro 162.35 @ RM 658.31
Holland Pass : Euro 48.00 x 2 orang = Euro 96.00 @ RM 253.80
Train NS : Euro  45.90 x 2 orang = Euro 91.80 @ RM 385.56
Europe Train Return : Euro 129.45 x 2 orang = Euro 258.90 @ RM 1,095.15
FM Hotel (1 Night) : Euro 60.00 x 1 malam = Euro 253.80 @ RM 253.80
Mobilis Ticket  : Euro 6.60 x 2 orang = Euro 13.20 @ RM 27.72


Grand Total = RM 7,640.02 (berdua)


Actually, boleh jimat lagi sebenarnya kalu penukaran currency rendah... Tapi disebabkan aku silap masa buat penukaran currency... Jadi, kos asas aku adalah sebanyak RM 7,640.20 berdua untuk sampai di dua negara...

Untuk duit belanja cash... Aku dan HH bawak Euro 1,000.00 ke sana... Tapi aku berjaya bawak balik semula ke Malaysia Euro 500.00... So, bermakna aku dan HH hanya belanjakan Euro 500 sahaja untuk berdua sepanjang aku kat sana... He He He..

Still lagi jimat kalu nak banding pergi dengan package pelancongan... Kalu amik package kaw kena prepare RM 5,000++ hingga RM7,000++ untuk seorang pegi 1 negara tak masuk duit shooping ok... So, aku dah buat penjimatan berganda kat sini... Bukannya aku nak bermewah sangat... Janji sampai!!!.. The rest Mummy don't care! He He He...

Dengan duit Euro 500.00 tu... We'Ouls bayar FM Hotel, Train NS, Mobilis ticket, Sex Museum ticket, termasuk duit makan dan shopping... Nak tahu apa yang aku beli dan tempat yang aku lawati berserta kos yang terlibat... Kenalah baca entry kembara aku dari awal hingga akhir...

Antara hasil rembatan aku... Ada banyak lagi... Kalu nak tahu harga... Sila baca entry aku yang lepas lepas ye...

All the best! Enjoy now... Budget later! Keh Keh Keh..


- XOXO -