Friday, 20 September 2013

Kembara Brunei - The Centrepoint Hotel

Dari airport... Kami di bawa ke The Centrepoint Hotel... Di sinilah kami betapa selama 4 hari 3 malam... He He He... Hotel ni terletak di Gadong... Lebih kurang 15 minit dari Airport dan Bandar Seri Begawan... Kiranya Gadong ni agak meriah dan menjadi tumpuan pelancong...

Kat area sini pon banyak money changes... Cis! Murah plak tu nak tukar jika banding dengan airport... Tak pe laa... Beza pon tak banyak... Ha Ha Ha... Ayat nak pujuk hati dah terluka... Hakikatnya kukiciwa!

Ini lah rupa dalaman area lobby hotel ni... Kalu nak surfing internet kat hotel ni kena bayar... Mahal giler... Hu Hu Hu... Baik lah pegi Coffee Bean kat bawah ni je aje... Minum secawan coffee dan surf internet free...

Sebelum check-in C bawa kami pergi makan dim sum dan minum chinese tea di Dynasty Restaurant... Kalu tengok restaurant ni macam high class aje... Tapi semua orang mampu masuk... Makan di Brunei ni tak perlu dibimbangkan sebab semuanya halal... Harga memang berpatutan dan banyak... Menurut C... Kat Brunei ni tak boleh jual food dengan harga mahal nanti tak ada orang nak beli... Dan kuantiti makan kena banyak kalu tak kena complain... Ha Ha Ha...

First time aku rasa dim sum ni terus jatuh cinta dengan rasanya... Kalu kat tempat aku manalah nak jumpa dim sum halal macam ni... So, kat sini dapatlah aku merasa dim sum halal ni...

Lepas makan... Barulah kami check-in hotel... Nak tahu berapa harga semalam bilik hotel aku ni? BND 280... Kalu convert RM dah jadi 2.5 kali ganda harga... Mahal giler ok... Dan ada jenis bilik cecah ribuan BND... Aku pon tak sure nak kategorikan hotel ni berapa bintang... Sebab bagi aku design hotel ni biasa aje... Tapi bagi mereka hotel ni dah yang terbaik... Banyak majlis diraja dibuat di sini... Apa2 pon syukur sebab aku berpeluang merasainya... Untuk maklumat lanjut bolehlah ke The Centrepoint Hotel  Nak dapatkan harga promo boleh lah semak kat Agoda.com..

Beginilah rupa bilik kami... More or less macam Mutiara Hotel... Besar dan luas... Hu Hu Hu...Apa lagi... Masuk je terus membuta... Rehatkan badan... Actually, hotel ni ada level smoking dan non smoking... Aku kat level non smoking dan akak aku kat level smoking... Kat Brunei ni tak boleh smoking sesuka ati... Ada tempat khas... Kalu tak denda akan dikenakan... Nasihat aku... Janganlah amik room smoking area... Sebab confirm2 akan sakit tekak... Akak aku sampai masuk hospital balik dari Brunei ni...

Astro pon ada tapi tak berapa clear... Kalu tengok berita Brunei... Semuanya berita tentang Sultan Brunei... Sultan pergi mana... Sultan buat apa... Semuanya diberitakan kepada rakyat... Ha Ha Ha...

Sepanjang berada di hotel ni... Kami breakfast di sini... Semua makanan disediakan oleh Brunei Royal Catering... Design dalaman restaurant ini pon tidaklah sehebat royal pon... Biasa aje... Macam kantin Felda aje... Ha Ha Ha... Most pelayan kat sini bukan orang tempatan... Tapi orang Filipina... Rupa macam Melayu but actually not... Food pon biasa aje... Tak kesahlah janji kenyang... Alhamdulilah...

Kalau ada ruang masa... Aku banyak habiskan dengan meronda2 dalam hotel ni... Dalam hotel ni ada macam2 kedai... Antaranya souvenir shop... Memang meriah...


Kisah Bersambung...


Entry Sebelum :

Kembara Brunei - Flight

No comments:

Post a Comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...