Monday, 23 September 2013

Kembara Brunei - Kampong Ayer

Aku ke Kampong Ayer pada hari pertama aku sampai di Brunei... Aku sempat beli fridge magnet dulu kat shopping complex berdekatan jeti nak ke Kampung Ayer... He He He... Silalah cuci mata... He He He...

Kami keluar dari shopping complex tu... Jalan kaki menuju ke jeti... Sempat menikmati pemandangan sekeliling... Dari kejauhan dapat tengok Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin... Sorrylah aku tak pergi secara dekat masjid tu... Hari pon dah lewat petang... Actually, aku sendiri pon tak study dulu pasal Brunei sebelum pergi sebab aku sibuk pasal kembara aku ke Paris dan Holland sebelum ni... Bila dah balik dari Brunei baru aku realise yang Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin memang most beautiful attraction yang wajib pergi... Hu Hu Hu... So, aku terlepas peluang kat situ... Tak pe laa next time boleh datang lagi... Erk! Mungkinkah ada next time? He He He...

Sebelum naik boat kena pakai life jacket dulu ye... Kami ni dah lah berenang macam itik kurang upaya... Jadi sebagai langkah keselamatan pakai lah life jacket dulu... Untung sabut timbul... Kalu rugi? Tenggelam lah jawapnye... He He He...

Pada pandangan mata kasar aku Kampong Ayer ni biasa aje... Sekali sekala aku terasa macam berada di Kukup, Pontian... Cuma uniknya... Semua bangunan di atas air... Sekolah atas air... Rumah atas air... Surau pon atas air...

Bertambah uniknya... Pam minyak pon atas air... Ko mampu? Kalau korang ada kereta boleh transform jadi sampan boleh laa isi minyak kat sini... He He He... Kebetulan masa aku ronda Kampung Ayer ni tetiba boat aku naik tu tak cukup minyak.. So, aku dapat tengok pam minyak atas air dari dekat... Nampak pelik je... Apa kejadahnya kan ada stesen pam minyak tengah laut... He He He... Al maklum Brunei kaya kerana minyak...

Sepanjang perjalanan...  Aku terfikir... Macamana tiang elektrik di pacak atas air... Tak kena gencatan letrik ke? Terutamanya masa buat pemasangan dan maintenance... Huh! Unik kan?

Boat yang bawak kami tu laju nak giler... Dah laa aku duduk depan... Melambung2 dilambung ombak... He He He.... Terpaksa aku set high speed untuk camera aku... Susah nak fokus... Air pon asik terpercik sana sini... Tapi kita orang memang enjoy laa... 



Lebih kurang jam 17:45 waktu Brunei... Kami naik ke darat semula dan membiarkan boat yang kami naik sepi sendiri di situ... He He He... Untuk pengetahuan semua... Waktu Brunei dan Malaysia adalah sama... Tiada perbezaan waktu...

Dari jeti kami berjalan2 menikmati pula keindahan Bandar Seri Begawan ni... Sepanjang perjalanan aku jarang nampak orang melepak... Boleh dikatakan sunyi aje... Memasing terperap kat umah agaknya... Cuma sekali sekala orang pandang kami ni macam stranger...  Maklumlah aku ni berjalan dengan amoi seksi... Orang Brunei ni kalu tengok amoi seksi memang macam tengok hantu... He He He...

Kadang bila jalan kat Brunei ni terasa macam aku berada dalam citer P Ramlee plak... Seperti citer 3 Abdul, Ahmad Albab dan Ali Baba Bujang Lapok dimana orang Melayu berlatarbelakangkan negara Arab...  Ha Ha Ha... Apa tidaknya... Tulisan jawi everywhere... Cuba korang perhatikan gambar ni... Citibank pon nak dijawikan... He He He... Jika di Malaysia ni... Tulisan jawi tenggelam timbul.. Dah hampir pupus... Seingat aku zaman aku kecik2 tahun 80an aje masih nampak tulisan jawi ni di papan tanda... Sekarang dah tak ada...

Dalam banyak2 kedai kat Bandar Seri Begawan ni... Aku cuma masuk beberapa kedai aje... Antaranya kedai kain... Harga mahal tapi design kainnya hazabedah... Ketinggalan zaman... He He He...

Kisah bersambung...


Entry Sebelum :

Kembara Brunei - Flight



No comments:

Post a Comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...