Thursday, 14 November 2013

Kembara Brunei - Brunei International Airport

Hari ni 14 Mei 2013... Bermakna hari terakhir aku di Brunei Darussalam ni... Rasa sekejap masa berlalu... Hari ni dah nak balik... Pagi tu... Kami berkemas dan bersarapan di hotel... Setiap hari menu yang sama aje... Masakan biasa2 aje... Tak ada yang istimewa... Walupun harga penginapan di hotel ini mengalahkan 4 bintang di Malaysia... Namun kualitinya sama macam 1 atau 2 bintang di Malaysia...

Lepas makan... Kami check out... Then aku dan HH lepak kat lobby... Akak dan abg ipar aku pegi farmasi beli ubat... Tetiba akak aku tak sihat... Batuk2 dan rasa nak demam... Mungkin sebab duduk bilik smoking... Memang tak nyaman...

Sementara menunggu tu... Rupanya si C dah tunggu kat luar... Dia kata kena cepat takut jem... Jadi semantara nak pulangkan kunci tu... Punyalah lembab staff kat front desk tu... Berkali2 HH cakap kami nak cepat kejar flight dan minta boleh tolong proceed cepat... Tapi staff tu buat tak kisah pon... Honestly, orang Brunei ni memang tak ada sense of urgency... Mereka tak ada rasa hormat pada pelancong... Mereka tak peduli...

HH panggil di C masuk campur sebab pihak hotel kena pulangkan deposit pada C masa booking tempohari... Staff dungu ni masih tetap dengan perangai... Siap mendengus berkali2 lagi... Baik staff jantan baik betina... Semua sama... Perghhh! Biadap giler staff hotel ni... Last2 kami serah kunci dan tinggal buntang macam tu je... Tak pasal2 nanti si C kena datang lagi ke hotel tu... Tak ke membuang masa...

Masa kat dalam kereta... Aku masuk dulu... Si HH tengah panggil akak dan abang ipar aku... Yang ada dalam kereta cuma aku dan C aje... Aku duduk belakang... Tetiba aku cuba nak cari HP aku... Raba sana... Raba sini... Abis bag aku selongkar... Pergh! Aku cuak gak masa tu... Takut HP aku hilang... Then aku masuk balik lobby to find out... Manalah tahu takut tercicir... Tengok2 tak ada... Memasing dah tanya aku... Kenapa? Kenapa? Cari apa? Aku cakap HP aku hilang... Then aku selongkar lagi dalam kereta... Rupanya HP aku terselit cantik aje dalam bag... Bila dah jumpa tu... Aku perhatikan... Semua orang tengah tengok aku... Si C dah muka cuak... Akak dan abang ipar aku pulak kerut dahi... Si HH plak macam singa lapar nak cekik aku sampai mati... Kah Kah Kah... Dalam keta aku kena bebel berdas2 dengan HH... I'm Sorry! Pengajarannya... Jangan cari barang dalam keadaan panik.. He He He... 

Dari hotel nak ke airport nasib baiklah tak jem seperti disangka... Kami sampai dengan selamat... Aku terus masuk dalam untuk drop luggage... Sebelum masuk kena scan dulu... Akak aku drop dulu... Then baru aku... Masa drop tu just macam biasa aje... Tapi memeranjatkan kami... Kami kena bayar Tax... Hah!!!!!! Apa nih? Brunei dah kaya pon nak tax lagi ke... Nasib baiklah kami tak habiskan semua duit Brunei... Tak murah ok! BND 12.00.. Adeiii...

Sebelum masuk dalam... Kami jumpa C dulu... Salam2 dan siap peluk2 kami lagi... Berkali2 C tanya kami... "Ok ke sepanjang berada di Brunei ni?"... Kami jawap... "Everthing ok don't worry... We are happy here"... Muka C nampak sedih aje... Sebelum pegi... Akak aku nasihatkan dia supaya jangan sedih2... C angguk aje...

Masa nak masuk departure... Aku serahkan boarding pass... Kastam pompuan tanya aku... Mana fees kertas hijau tu? Aikkk! Bukan ke bayar tax untuk drop luggage aje? Dia cakap per individu... Aku tengok akak dan abang ipar aku ada sorang satu.... Cis! Terkena lagi... Masa nak drop luggage staff Air Asia Brunei tadi tak cakap apa pon... So, kena bayar lagi BND 12.00... Brunei ni dah macam Indonesia plak... Kalu Indonesia ni aku boleh terima lagi... Negara miskin... Ni Brunei dah tentu2 kaya... Dah laa layanan kepada pelancong macam tahi.. Lagi nak ketuk duit tax... Seriously tak masuk akal...

Then kami masuk untuk check-in passport pulak... Masa nak check-in bag akak aku kena geledah... Semua souviner keris kena rampas... Mende tajam tak boleh bawak masuk... Adeiii... Membebel2 laa abang ipar aku... Beli banyak plak tu... Sepatutnya mende tajam masuk dalam drop luggage... Tapi aku pelik... Aku pon bawak keris tu masuk dalam gak... Tapi aku tak kena... Mungkin nasib aku baik kot... Biasanya... Kalu scanning detect bende besi... Cakap aje bawak camera... Tak kan dorang nak suruh bukak camera kot...

Dah sampai kat dalam lega rasa... Tinggal masa untuk balik aje... Tak sabar rasa nak balik... Tak sabar nak tinggalkan Brunei yang macam2 ni... Kami cuci mata di kedai souviner... Lepak2 sementara menunggu masa untuk masuk waiting room...

Sight-seeing dalam airport... Tak ada apa yang menarik... Ternampak sekumpulan warga Indonesia nak ke Mekah tapi transit di Brunei dulu... Penuh toilet sampai terpaksa berbaris... Huh!

Masa nak masuk waiting room... Kami kena berbaris panjang... Yang lawaknya... Ada alat penimbang macam penimbang ikan kat situ... Ada staff Air Asia yang jaga... Lembab plak tu! Dah macam hape... Kalu lebih muatan kena bayar denda... So stone age...

Dalam tengah menunggu tu... Aku sempat memerhatikan orang keliling ku... Ada sorang mamat ni pakai kopiah tak henti2 mengaji... Entah apa ayat dibaca pon aku tak tahu... Aku tak kisah sebenarnya... Sebab dia buat mende baik kan... Tapi belum tentu orang lain akan selesa... Lebih2 lagi orang bukan Melayu...



Sepatutnya jam 9:30 dah gerak balik... Tapi jam 10:00 pon tak gerak... Memang panas ati lah sepanjang berada kat airport ni... Dalam flight sempat makan sambil menikmati pemandangan awan nan biru... Memang cantik cuaca pagi ni...

Jam 11:00 lebih kami selamat sampai di LCCT... Gerak balik ke Pontian tanpa berhenti rehat kat mana2 pon... Akak aku pon tak sihat... Abang ipar aku pon macam bad mood... Sudahnya akak aku masuk hospital... Selang beberapa hari aku pulak masuk hospital sebab accident dan patah kaki... So, dengan ini tamatlah kisah kembara aku ke Brunei... Thanks pada akak aku... Sebab dia bukakan peluang aku untuk timba pengalaman di Brunei ni... Dan thanks juga pada penaja kami KTM... Semoga kita bertemu lagi dilain kisah kembara akan datang...

- TAMAT -

No comments:

Post a Comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...