Saturday, 2 November 2013

Kembara Brunei - Istana Nurul Iman

Masih lagi kisah aku di malam kedua di Brunei... Dari Kuala Belait kami ke Istana Nurul Iman... Tapi sebelum tu kami lepak minum di tepi pantai dulu... Time ni dah malam... Suasana kat sini senyap sunyi aje... Kurang orang... Tak ada apa yang mampu disembangkan... Just layan gambar je laa ek... He He He...

Lepas lepak kat tepi pantai... Kami gerak ke Istana Nurul Iman... Waktu kami sampai pon dah malam gelap... Jadi... Amik gambar pon dalam gelap... Hanya mengharapkan lampu neon yang indah aje untuk mencerahkan wajah ku yang macam comel ni... He He He...

Masa tengah syok2 tangkap gambar... Dari celah2 gate tu... Aku perasan ada 2 orang askar kat situ... Seriously, askar tu berdiri macam patung.. Langsung tak gerak... Pada mulanya kami pon sangkakan patung yang berdiri rupanya orang betul... Huh! Mungkin mereka dilarang bergerak kot... Macamana kalu ada nyamuk lalu ek? Just main kenyit mata kat nyamuk ke? Atau nyamuk pon takut nak gigit... He He He...

Istana Nurul Iman ni adalah istana tempat tinggal Sultan Brunei... Kawasan larangan... Tidak dibenarkan masuk tanpa urusan... Nak tumpang kencing pon tak boleh... He He He... So memang tak boleh masuk suka suki...

Dari pembacaan aku... Istana ini ada 1,788 bilik... 257 bilik mandi... Sebuah dewan jamuan yang boleh menampung seramai 5,000 orang... ada masjidnya sendiri yang boleh memuatkan seramai 1,500 jemaah pada satu-satu masa... Di istana ini juga terdapat 110 buah garaj kereta... Kandang kuda berhawa dingin yang menempatkan 200 ekor anak kuda polo milik Sultan.. 5 buah kolam renang... Secara keseluruhan... Istana Nurul Iman mempunyai ruang lantai sebesar 2,152,782 kaki persegi (200,000 m²)... Disebabkan saiz istana ini yang sangat besar... Terdapat 564 lampu candelier... 51,000 mentol lampu... 44 tangga... Dan 18 lif di situ... Perghh! Mantap!

Kami tak berada lama di Istana Nurul Iman... Lepas amik gambar... Terus ke Taman Arca... Bukan Acha Septriasa atau acar buah... He He He... Tak ada apa yang menarik kecuali arca aje... Suasana di sini memang sunyi sepi... Hanya kami aje di sini... 

Dari Taman Arca ni kami terus balik hotel... Si C dan adiknya J ajak makan tapi kami kenyang lagi... Ditambah plak penat giler... So, we all need rest... Tapi sebaik aje sampai hotel tetiba lapor la plak... So, aku dan HH turun pegi Pasar Malam berhampiran Hotel...

Jom kita tengok apa yang ada di Pasar Malam Brunei ni... Kuih apam balik Brunei sama macam Malaysia... Bezanya cuma size... Ada macam2 size... Dari kecil hinga besar... Saiz paling besar tu lebih kurang dua kali ganda size standard apam balik kite... Besar giler ok... Kenyang makan...

Selain dari tu ada jual Burger Kambing, Cucur Bakwan dan kuih muih... Untung orang Brunei ni... Harga makanan masih rendah, sedap dan sizenya besar... Kalu kat Malaysia... Hazabedah! Niaga macam nak beli Ferrari!

No comments:

Post a Comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...