Thursday, 7 November 2013

Kembara Brunei - KTM

Hari ni 13 Mei 2013... Hari ke tiga aku berada di tanah Brunei ni... Pagi ni kami breakfast seperti biasa... Dan C jemput kami di hotel... Kali ni kami di bawa melawat Kilang Mee KTM... Masa nak pegi tu agak sesat jugaklah sebab si C ni pon jarang pegi kilang bapak dia sendiri... Lagi pun kilang ni kilang baru... He He He...

Sampai aje di kilang kami pon di bawa melawat keseluruhan kilang... Kiranya macam rombongan VVIP melawat kilang... Ha Ha Ha... VVIP lah sangat! Actually, kilang ni di rasmikan oleh Sultan Brunei... Jadi, kami di sini berpeluang melihat sendiri proses membuat pelbagai jenis mee dari mula hingga ke packaging... 

Kilang ni bersih... Pekerja kilang pon tak ramai... Tak ada apa aku nak citer sepanjang berada kat kilang ni... Just layan gambar aje laaa ek... 

 

Jom kita terjah office kilang KTM ni plak... Besar dan selesa tapi masa kami sampai tu... Staff office pon adalah 2 ketul...Most pekerja semua Melayu...
 

Sempatlah gak aku pose hensem kat depan kilang ni... Akak aku pon tak abis2 gambo kat keta... Ha Ha Ha
Dari kilang baru ni kami ke kilang lama...Tapi kami ke shopping complex area airport dan ke masjid dulu... Itu nanti aku akan citer pada posting akan datang... Hu Hu Hu... 

Sebelum sampai kilang mee KTM yang lama ni... Si C bawa kami singgah ke satu lagi tempat... Selain dari perniagaan mee, KTM juga ada syarikat pengiklanan... Dia buat macam2... Dari pamplet hinggalah ke billboard... Perniagaan ni si C yang jaga... 

Si C jugak kena bertugas di kilang mee KTM yang lama ni... Huh! Si C ni memang hardworking... Masa kami datang di Brunei ni lah dia amik peluang untuk jalan2 dan rehatkan diri... Kalu tak... Selagi belum tutup mata... Dia asik keja keje keja... He He He...


Lepas melawat kilang... Kami makan di kedai makan KTM...  Atau biasa di sebut kantin oleh pekerja2 kilang KTM ni... Kedai ni terletak sebelah kilang aje... Macam2 ada jual kat situ... Mostnya menu mee... Harga pon berpatutan... Dan banyak giler... Huh! Kembong perut nak habiskan... Serious banyak! Tapi sedap... Minuman pon sedap.. Si HH sampai order 2 gelas air asam boi... Aku pulak giler minum air lemon madu... 

Aku suka kedai makan ni... Kedai makan ni rare... Berada kat sini macam berada zaman dulu kala... Kerusi lama pon masih ada di sni... He He He... Actually, kedai makan ni dulu KTM punya tapi dah diserahkan kepada adiknya sebab nak kasi adik dia sumber pendapatan dan bina kehidupan sendiri... Dengan harapan si adik  pandai2 laa nak hidupkan dan meneruskan bisnes ni... Bagus kan ada abang yang prihatin macam KTM ni? Most pekerja pon Melayu...


Kisah bersambung...

Entry Sebelum :

Kembara Brunei - Flight

No comments:

Post a Comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...