Monday, 25 November 2013

Kembara Pahang - Fraser's Hill Day 1

23 November 2013... Destinasi aku kali ini adalah Fraser's Hill... Actually, ni adalah first time aku dan HH ke Fraser's Hill... Sebelum ni pernah jugak lah dengar2 citer orang... Tanya2 orang pasal Fraser's Hill... Orang kata... "Fraser's Hill tak best laa... Fraser's Hill jauh la... Fraser's Hill tak ada apa laaa... Fraser's Hill buang masa laaa... Fraser's Hill buang duit laa... Bla bla bla"... Tapi aku tengok orang yang mengata tu pegi Fraser's Hill berkali2 jugak... Betul ke tak best???? Kalu tak best nape nak ulang kali pegi? Hurmmm.... Manusia oh! Manusia...  Kalu orang lain nak pegi... Macam2 ko provoke ye... Sendiri aje nak sedap ke? So, pada korang yang kat luar sana... Kadang dalam hidup kita ni... Kalu asik termakan cakap orang aje... Memang tak sampai lah kita ni...So, aku dan HH amik pendekatan... Tak peduli! Orang lain boleh sampai... Nape tidak kami? Even destinasi yang sama.... Setiap orang tetap ada pengalaman yang berbeza... Belum try belum tahuuuu...

Untuk mencapai 'Misi ku Fraser'... Maka pencarian hotel pon bermula... Masuk Booking.com keluar  Agoda.com kemudian masuk balik Booking.com... Tu je laa keje aku... Riki punya riki... Buat perbandingan maka jumpalah Shahzan Inn... Kebetulan harga Shahzan je yang hensem... Yang lain hodoh giler... RM 198 untuk satu malam... Kalu ikutkan RM 198 pon tak lah hensem mana... Dah desperate maka booking ajelah... Kami booking Shahzan Inn, Fraser's Hill pada 21 September yang lepas... Dan tarikh 23 November dipilih sebab cuti bersambung sempena birthday Sultan Johor... Dan sempena birthday ni lah Sultan Johor umum cuti hujung minggu back to basic... Juma'at dan Sabtu bukan lagi Sabtu dan Ahad... Not so sure company swasta terlibat ke tak... Belum diputuskan lagi...


Hari yang ditunggu pon tiba... Bangun seawal 05:00... Pagi buta ok... Makan nasi lemak... Erk! Apa kena mengena nasi lemak dengan bangun awal? Semuanya gara2 si HH... HH memang pandai menanam tebu dipinggir gusi... Janji nak masak untuk aku... Sudahnya aku yang masak... Masak ok bukan beli... HH cuma pose kitchen helper... :-P

Pagi2 buta semua mende baru nak sedia... Tapi nasib baik laa sempat... Cuma letih sikit... Nak packing tu nak packing ni... Dah macam mak-mak ada 10 anak nak pegi picnic... Tak pon macam makcik nak kuar gi niaga... Padahal cuma aku dengan HH aje yang nak panjat Fraser's Hill tu... Sebab musabab kami masak... 1st, lebih best masak sendiri... 2nd, sebab muai... 3rd, belajar dari pengalaman... Pengalaman kebuluran tiap kali panjat tempat tinggi2... Bila dah gayat rase lapo... Aku serik!

Lepas masak2... Kami bersiap... Breakfast siap2 kat umah... Lebih kurang jam 7:30... Kami keluar rumah... Slipar jepon jangan lupa... Trade mark aku tu... Peduli! Kaki aku suka aku! Memula aku bawak sweater... Fikir punya fikir... Sejuk ke Fraser's Hill tu? Ah! Bawak jaket jeans aje lah... Tak sejuk mana tu! Bukan ada salji pon...Fikir aku dalam hati...

Aku drive dari rumah ke Pagoh... Sebab tetiba aku menguap berkali2 tak cukup tido... Then HH sambung drive ke Dengkil.... Sepanjang perjalanan kami hanya berhenti untuk isi minyak di Kulai dan parking di R & R Dengkil untuk makan bekalan.... HH matikan engine... Kuak tingkap luas2... Cari port baik punya... Dan kami picnic dalam kereta... Dah makan terus jalan... Malas nak buang masa... Kami dah biasa macam tu... Kereta kami dah macam motor home... Full utilise kereta kami untuk kembara semaksimum yang mampu... Bukan guna kereta hanya untuk kegunaan dari umah pegi kerja atau balik kampung saja... Itu kereta katak namanya... Katak yang hanya duduk bawah tempurung tak lihat dunia... Mati nanti pon naik kereta jenazah jugak... Tak naik pon kereta katak yang parking cantik2 mahal2 depan umah tu...

HH drive dari Dengkil ke Fraser's Hill... Tugas aku adalah tengok GPS... Google jalan pon sehari sebelum pegi... So, terpaksalah bergantung kepada GPS sepenuhnya... Untuk ke Fraser's Hill... Kami ikut jalan nak ke Ipoh... Dan exit di Rawang... Aku hanya ikut GPS ipad aku aje sebagai penunjuk arah... Nasib baiklah tak sesat... Di Rawang jalan sangat sibuk... Slow moving... Mungkin sebab hari Juma'at... So, orang rushing nak sembahyang juma'at dan lunch hour... Suka tak suka redah ajelah... Masa kat bandar Rawang ni... Hanya ada satu sign board aje nak ke Fraser's Hill... Bila dah masuk ke pedalaman skit melepasi Ulu Yam... Baru lah ada beberapa ketul signboard... Itu pon kadang2 mengelirukan...Apa2 pon.. Aku nak HH ikut gak arah GPS untuk elakkan jalan lebih jauh atau sesat... Kami tak ada masa nak explore lebih... So, better ikut aje GPS...

Ini tips dari aku... Sebelum nak naik Fraser's Hill tu... Better isi minyak penuh2... Sebab dah sampai atas tak ada Stesen minyak macam kat bawah... Kalau ada pon jauh nak turun balik atau kena cari kedai yang jual petrol secara runcit2... Tapi paham2 ajelah harga mesti mahal... Dan aku sendiri pon tak sure kat mana...

Jalan punya jalan... Terjumpa satu empangan yang besar...  Wah! Cantik view kat situ... Memula kami tersalah masuk ke Splash Info Center... Ingatkan nak parking kat situ... Amik gambar dari situ... Tup2 tak ada tempat parking dan berpagar plak... Then kami keluar dari kawasan tu... Terus ke depan skit... Rupanya ada tempat parking disediakan betul2 kat tepi jalan... Huh! Nasib baik ada... Sebab kalu nak berhenti kat tepian jalan memang bahaya sebab jalan sempit...





Kami tak berada lama kat empangan ni... Perjalanan diteruskan... Tetiba nampak budak kecik mandi manda kat satu air terjun kecik jalan sebelah kanan... Wah! Meriah naa! Bersih ke air tu? Selamber je mandi bogel...

Jalan sangat sempit... Semakin lama semakin sempit... Kalu ikut map aku... Dari empangan ni nak ke simpang Fraser's Hill tu dah tak jauh... Lebih kurang 7 KM dan jalan masih lagi dua hala... Sepanjang jalan ada lah nampak sebijik dua kete... Tu pon kereta berhenti untuk berehat.... Dan ada yang berhenti sebab anak muntah... Memang jalan tu teruk... Macam ular kena palu... Sangat memeningkan... Kalu tak tahan memang boleh muntah... 

Tiba kat pintu gerbang Fraser's Hill amik jalan kiri... Naik lagi 7 KM... Jalan naik adalah sehala... Hanya sebuah kereta aje boleh lalu... Kebetulan memang keta kami aje yang naik... Langsung tak ada kereta lain... Seram gak! Dah laa hutan... Agak gelap... Nampak 7 KM tu macam dekat kan? Tapi Tuhan aje tahu... Betapa jalan tu berliku2... Sempit... Kecik... Curam... Bahaya... Kurang penghadang jalan... Kalu tak kawal pemanduan... Boleh terjun ke gaung... Seriously, kena berhati2... Sebelah kanan jalan banyak ranting kayu dan buluh terjulur keluar... Buluh tajam bergantung pon banyak... Memang mengerikan... Sepanjang jalan hanya doa ajelah semoga tak jadi apa2... Nasib baik tak hujan... Cuma lembab aje... Maklumlah hutan...  Sekali sekala terserempak sahabat baik HH... Kera!... Tu ajelah peneman dan rakan hiburan kami... He He He...

Kami sepatutnya sampai kurang dari jam 14:00...  Tapi memang tak sangka perjalanan nak naik mengambil masa terlalu lama... Akhirnya kami sampai dengan selamat jam 14:30... Huh! Tuhan ajelah tahu betapa leganya kami... Dari Clock Tower round about... Ikut jalan jam 3 untuk ke Shahzan Inn yang terletak di Jalan Lady Guillemard... Kami sebut Geli Mat siap ada echo Mat Mat Mat... He He He...



Masa nak check-in... Aku tunggu kat kereta... HH turun settlekan check-in... Dari citer HH... Boleh plak staff kata payment via credit card belum buat lagi... Esok baru verify... Huh! Cuak gak takut2 tak boleh guna card... Dah lah kami ni jenis tak bawak banyak cash in hand bila berjalan... Kena cucuk ATM... Mana nak cari ATM tengah2 hutan bukit ni? Bontot kera banyaklah... Jangan risau! Kat Shahzan Inn ada Rimau... Rimau bersedia untuk membantu... Rimau kawan mu... Tapi kalu Rimau bad mood... Nampaknya terpaksalah korang buat jugak muka sposen macam kera kena belacan... 


Kami masuk bilik rehat dulu sebab dah nampak ATM tu kat bawah... Tak kan lari ATM tu.. Kejap2 lagi baru settlekan cash... Lagipun bila penat otak kurang dapat oksigen... So, better rest2 dulu... Nanti baru fikir...

Sampai bilik... Huh! Sejuk giler bilik ni... Tengok keliling bilik tak ada aircond pon... Pesal sejuk semacam je nih... Kami dah terbongkang kepenatan... Rest sambil tengok tv... Tetiba kebuluran... Rasa nak makan maggi panas2... Even ada bekal nasi lemak tetap gak nak makan maggi... Nasib baik dalam bilik ada kettle... 

Citer bab bilik ni... Terus teranglah aku kata... Kualiti Shahzan Inn ni tidak seindah harganya yang mahal... Shahzan Inn ni memang buruk keadaan hotelnya... Masa kami masuk... Kami dapat bilik hujung nombor 343... Cat silingnya dah terkopak2 dan ada yang berpeta... TV masih lagi pakai TV CRT bukan LCD... Macam hidup zaman Zaiton Sameon... Ada balconi dan boleh keluar tapi view menghadap hutan... Hadoi tak panorama langsung... Tingkap pulak rosak... Satu keja aku nak membetulkan.. Nasib baik boleh tutup rapat... Hotel ni ada bau yang kurang menyenangkan... Macam bau bilik yang dah lama tak digunakan... Dah lama kelamaan... Bau tak enak hilang sendiri... Bertukar pula jadi bau kami... Sebab kami belum mandi lagi.. He He He...  

Kat Shahzan Inn ni ada sediakan wifi free tanpa password tapi bukan di dalam bilik... Kalu guna wifi kena ke lobby atau restaurant... Huh! Leceh giler...Lepas makan dan rehat... Kami bergerak dari hotel ke bandar Fraser's Hill... Walaupun hanya sekangkang monyet boleh jalan kaki tapi kami nak jimat tenaga... Maka kami jalan dengan kereta... 

Sebelum ke bandar... Kami ke Maybank ATM dulu dan usha2 fridge magnet kat situ... Si HH ni sempat pulak beramah mesra dengan budak perempuan yang jaga kedai... Dia just tolong kawan dia je... Jaga bergilir2... Si HH tanya "orang sini ke?" Dia jawap "ye"... HH biasalah kalu dah start bertanya... Dah macam wartawan Mama Juwie... Mencari gosip tak abis2... Dari perbualan tu... Mak ayah budak tu kerja jaga Istana Pahang kat Fraser's Hill ni... Kat Fraser's Hill ni hanya ada sekolah rendah aje... Sekolah menengah kat bawah... So, mereka yang nak lanjutkan pelajaran ke sekolah menengah kena masuk asrama... Tak larat woo nak naik turun bukit... Alangkan aku pon dah macam mabok todi masa panjat Fraser's Hill ni... Boleh bayang tak kalu hari2 mabok todi? So, suka tak suka mereka kena duduk asrama...

Kepada korang yang minat nak beli fridge magnet... Kat Gift Shop Shahzan ni boleh dapat 4 biji RM 10.00... Tapi tak banyak choise laa dan kecik... Yang besar 3 bijik RM 10.00... Aku rembat 3 bijik yang besar2... Termasuk 1 fridge magnet kayu yang berukir clock tower...


Kami bergambar dan bersiar2 sekitar Clock Tower... Selain Clock Tower ada Bangunan Balai Polis... Ada Klinik Desa dan Pejabat Pos... Most bangunannya adalah bangunan peninggalan Mat Saleh suatu ketika dahulu...

Kat Fraser's Hill ni aku dapati everywhere ada Klinik Desa... Dah macam seven eleven plak... Pelik jugak orang2 Fraser's Hill ni selalu sakit ke? Ke khas untuk pelancong yang muntah hijau naik Fraser's Hill ni? Tapi bila jengah tak ada orang pon... Adalah seketul misi duduk kat meja tak buat apa goyang kaki nunggu pesakit... Statement HH... "Best agaknya keja sini just punch card tak buat apa"... Aku balas... "Ko rase best ke kalu hidup kita ni asik berada dalam comfort zone?"... HH terdiam dan senyum... Macam kita jugak laa... We are not tourist but we are traveller... Banyak beza tu... Pada pandangan kasar aku lah... Tentu penduduk tetap Fraser's Hill ni mengenali satu sama lain... Sebab tak ramai...

Balai Polis pula dibina sejak tahun 1919 ni... Dah macam nombor plat kereta akak aku plak... Masa aku lalu nak amik gambo kat balai polis ni... Tetiba terdengar suara polis kat dalam tu berborak sakan sesama sendiri... Kuat plak tu... Agaknya tenaga seharian waktu keje habis dengan lontaran suara aje... Nak guna tenaga lain buat apa? Paling tak pon yang buat jenayah cuma kera aje agaknya... Kes kera kena langgor... Kes kera curik buah... Kera itu... Kera ni...






Meh aku citer serba sedikit pasal Fraser's Hill ni... Tempat ini juga digelar Little England... Nama Bukit Fraser's berasal dari nama seorang peniaga Scotland, Louis James Fraser yang merupakan pencari dan pembeli bijih timah dari pelombong2 berbangsa Cina di sekitar hulu Sungai Sempam pada tahun 1890an... Sewaktu mencari bijih timah di kawasan ini beliau telah dilaporkan hilang dan tidak pernah ditemui...Entah kot kena sorok dengan bunian agaknye... Kawin dengan bunian may be... Entah macamana rupa bunian mix mat saleh... Entah macamana bunian speaking dgn mat saleh... Entahlah!

Pajakan bagi aktiviti melombong bijih timah di Bukir Fraser pertama kalinya diberikan kepada Abu Bin Suradi pada tahun 1899... Entahlah tak tahu macamana rupa si Abu ni... Ada tak rupa macam Abu yang ada abang ipor pekak badak dalam citer Keluarga 69 tu? Entahlah! Kemudiannya diberikan kepada Khu Lian Khee pada tahun 1901 dan Robert Lewis dan Sempam Mining Company Limited pada 1906... Kegiatan perlombongan di Bukit Fraser terhenti pada tahun 1913 apabila deposit bijih timah telah kehabisan... Salah satu kawasan melombong bijih timah pada ketika itu adalah kawasan padang Golf FHDC terletak ditengah Bandar Bukit Fraser yang merupakan salah satu daripada padang golf yang terawal di negara ini...

Pembangunan Bukit Fraser sebagai destinasi percutian berhawa dingin bermula pada tahun 1917 oleh kerajaan British pada masa itu dan sehingga kini berbagai pembangunan telah dilaksanakan oleh Kerajaan Pahang dan Malaysia...

Di antara tarikan pelancongan utama di sini adalah bangunan dan banglo lama bercirikan reka bentuk British, merentas denai, aktiviti mengecam burung dan tempat percutian tanah iklim sederhana yang jauh dari kesibukan kota...





Jalan-jalan lagi sekitar situ... Tetiba jumpa sempadan Selangor Pahang ni... Unik jugak... So, bergamborlah kat sini... Kanan ku Selangor... Kiri ku Pahang... Namun Johor tetap di hati... Hidup JDT! He He He...

Di sebelah sempadan ni ada sebuah kedai kopi... Siap gunakan signboard 'kedai kopi'... Kalu tokei kedai ni tak guna signboard tu pon kita boleh tahu jugak kedai tu kedai kopi... Kalu dah meja makan semua bersusun... Tak kan kedai kain pulak...



Berdepan kedai kopi ni ada kedai runcit... Nampak buruk dan usang je kedai ni...



Dari kedai usang ni... Kami patah balik ke Clock Tower... HH dah usha satu kedai souvenir kat situ... Jom kita tengok apa ada kat kedai tu... Kedai tu ada macam2... T-shirt, fridge magnet, mug dan macam2 lagi... Baju sejuk tebal pon ada jual kat situ... Tak boleh amik gambar kat dalam kedai tu... Aku dah petik sana petik sini... Keluar baru perasan warning sign board tu... Keluar dengan muka tak bersalah... Peduli!



Harga fridge magnet pon pelbagai... Jenis fridge magnet pon macam2... Fridge magnet macam kat Holland pon ada... Adeiii..



Tekak dah haus... Kaki dah penat... HH ajak aku lepak minum... Kami singgah restaurant ni... Aku order Strawberry jus... Dan HH order teh tarik... Aku dah sempat amik gambar macam2 kat sini... Air dua ketul tu tak sampai2 lagi... Lembab giler... Then HH tanya aku... Nak Frence Frice tak? Aku kata "Boleh gak"... Masa HH nak order Frence Frice rupanya orang tu baru nak buat air... Adeiii... Sambil menunggu tu aku check ipad aku ada wifi... Bila mintak password owner situ kata wifi rosak... Perghhh! Dah la order lembab... Air pon tak sedap... Sos brand Econsave... Kedekot Wifi plak... Apa punya miskin lah restaurant ni... Patut pon tak ada orang sangat nak masuk sini... Last2 aku pakai internet line aku sendiri... Cuma lembab skit laa sebab kat Fraser's Hill ni susah nak dapat coverage 3G...

Masa tengah lepak2 sini... Terdengar orang belakang meja aku berborak... Orang Johor rupenya... Huh! Mentang2 Johor cuti... Semua lari ke sini... Patutlah banyak kereta plat Johor aje... Baru nak aman kat luar Johor... Tak nak tengok muka Johor... Rupanya kat sini lagi ramai orang Johor... Ampeh je!








Lepas minum kat restaurant ampeh gas ni... Aku dan HH jenjalan lagi... Ada satu hotel kat sini... Puncak Inn namanya... Tetiba si HH ternampak ada souvenir shop kat situ... Huh! Nampak aje bijik mata si HH ni... Kuman seberang laut pon dia nampak agaknya... Aku sendiri pon tak perasan ada kedai kat situ... Harga fridge magnet masih standard... 3 ketul cuma RM 10.00... Lebih banyak pilihan di sini...




Nak sewa basikal pon boleh... Aku tengok ada few orang yang naik basikal even jalan berbukit... Basikal ada gear ok laa... Kalu tak ada gear mahu kena buasir... Bebaik balik dari bercuti dapat kepuasan... Ni balik dapat kebuasiran... Ko mampu?


Sebelah kanan Puncak Inn ni ada Scott Bar & Restaurant... Tapi aku tak masuk pon... Malas! Sebab masa aku nak amik gambo ni ada 2 org mamat tengah berborak sesama sendiri... Kuat gila! Macam telinga dorang sebatu jauh jarak memasing... Padahal sebelah2 aje... Macam nak kuar anak tekak berborak... Macam Fraser's Hill ni dorang yang punya... Macam pekak belaka... Bila aku datang je... Terus senyap sunyi... Krik Krik Krik... Pehal plak! Terpegun agaknya tetiba muncul makcik lawa berslipar jepon amik photo... Hua Hua Hua...



Di Fraser's Hill ni... Aku dapati cuacanya cepat berubah... Kadang panas... Kadang cerah semacam... Kadang mendung tak bererti ujan... Kadang redup2 kerinduan... Cuma makin nak malam... Makin sejuk... 

Dekat nak jam 18:30... Kami balik ke Shahzan Inn... Lepak kejap kat lobby... Surfing internet... Tak ramai pon yang lepak situ... Check FB dan Instagram... Then check booking.com... Semak semula betul atau tak pasal booking Shahzan Inn.. Takut dah tolak credit card tapi staff cakap belum... HH termenung dan kadang risau... Tapi aku cakap kat dia... Tak pe.. As long we got prove in paper and system... Nanti boleh check balik kalu ada buat payment 2 kali... Then barulah si HH lega... Kadang2 booking melalui online ni depend pada hotel payment method... Ada yang bayar upon arrival... Ada yang tolak jumlah payment siap2... Apa2 pon cash in hand sangat penting... Buatnya tetiba hotel tak mahu terima kad tapi nak cash... 



Then kami balik bilik... Merehatkan diri... Layan TV dan panaskan Nasi Lemak... Entah nape... Kat Fraser's ni memang cepat lapor... Nasib baik laa tapau siap2... Kalu asik nak makan luar aje... Mesti besar belanjanya... So, aku advice kalu korang pegi dengan family atau sendiri... Nak jimat kos better lah masak sendiri... Boleh makan bila2 masa aje...

Dah puas rehat... Bersiap diri... Kami turun ke Clock Tower lagi... Malas nak bawak camera... Dan tak bawak kereta... Just jalan kaki... Just bawak handphone... Just nak jalan-jalan menikmati pemandangan malam... Sejuk giler ok... Huh! Punyalah berlagak tak nak bawak sweater dari umah... Amek kaw sejuk! Harapkan jaket jeans aku je ni laa untuk cover sejuk... Adeii...

Masa nak amik jaket yang tertinggal dalam kereta... Keadaan tempat parking memang seram waktu malam... Yang ada cuma bunyian hidupan makhluk yang ada kat hutan... Tak pernah aku dengar bunyi semacam tu... Huh! Jangan park kereta kat belakang.... Better parking kereta kat depan... Tak seram sangat...

Amik jaket terus blah... Kalu lambat2 bimbang muncul plak hantu suster ngesot dari klinik kesihatan.. Tak memasal aje kang!





Tak ada apa yang menarik waktu malam... Orang ramai pon kurang... Yang ada cuma limpahan cahaya neon... Fraser's Hill ni memang sesuai bagi mereka yang inginkan ketenangan dan merasai kesejukan... Sepikan diri dari sibuk kota... Hilangkan stress pasal rutin hidup... Dan fikirkan diri sendiri saja... Bersyukur di atas apa yang Allah berikan... 

Tak lama kemudian... Kami balik ke Shahzan Inn semula... Rehatkan diri dan tidur mati sampai pagi... 


Kisah bersambung...