Monday, 18 November 2013

Kembara Halal - Sarapan Pagi Kolam Air

17 November 2013... Pagi ni aku bangun agak lambat... Sebab malam tadi pon aku tido lambat... Then... Pagi ni... Siap2 terus keluar... Destinasi riki-riki restoran halal kali ni ialah di Kolam Air, Johor Bahru... 

Kedai ni memang old school... Kurang sempurna bangunannya... Tapi ramai orang pegi... Bukan rupa kedai jadi ukuran... Yang penting makanan kat sini sedap dan murah... Hu Hu Hu...

Actually, aku sendiri tak pasti apa nama sebenar restoran ni... Kedudukan restoran ni terletak tidak jauh dengan Malay Village dan De' Kayu Manis... Betul2 tepi jalan deretan kedai... Kalu anda dari Thisle Hotel... Restoran ini berada di sebelah kiri... Tak susah pon nak cari... Bersebelahan dengan Pasar Mini Al-Murni...

Menu sarapan pagi memang pelbagai... Antaranya Nasi Lemak, Roti Jala, Laksa Johor, Cucur Bilis dan macam2 lagi... Harga pon murah... So, boleh lah cuba ye...

- XOXO -

Kembara Halal - De' Kayu Manis Cafe

Hari ni 16 November 2013... Kembara aku kali ni adalah kembara mencari makanan halal... Insyallah... Aku akan masukkan info menarik tentang restoran halal di mana juga aku berada... Dunia Allah kan luas... Hu hu hu...

Kadang2 ramai orang merungut susah nak cari makanan halal terutama bila berada di luar negara... Aku akui memang akan ada situasi begini... Tapi... Itu bukan alasan untuk kita menyentuh bende yang haram melainkan dalam keadaan darurat untuk meneruskan hidup... Pada aku lah... Sebelum nak travel... Cari dulu tempat makan yang halal... Kalau boleh tempat penginapan kita pilih tu biarlah berdekatan dengan restoran halal... Ok?

Malam ni... Restoran De' Kayu Manis Cafe menjadi pilihan aku... Restoran ini terletak di No. 9, Jalan Kolam Air 1, Nong Chik Height, 80300 Johor Bahru, Johor... Jika anda dari Thistle Hotel... Kedudukan restoran ini adalah di sebelah kanan... Dan tak jauh dari Malay Village Restaurant... 

Menu di sini adalah pelbagai... Pilihlah yang mana yang anda suke...  Antara menu istimewa restoran ini ialah Nasi Arab Kambing atau Ayam... Nasi Ayam Penyet... Tulang Merah Special... Dan Sup Tulang Power...

Untuk malam ni aku pilih Fish N Chip berharga RM 12.00... Mexican Chicken RM 6.00... Air Bandung Soda RM 3.30... Sirap Limau Nipis RM 2.30....

Untuk maklumat lanjut bolehlah berhubung sendiri dengan owner restoran ni...

- XOXO -

Thursday, 14 November 2013

Kembara Brunei - Brunei International Airport

Hari ni 14 Mei 2013... Bermakna hari terakhir aku di Brunei Darussalam ni... Rasa sekejap masa berlalu... Hari ni dah nak balik... Pagi tu... Kami berkemas dan bersarapan di hotel... Setiap hari menu yang sama aje... Masakan biasa2 aje... Tak ada yang istimewa... Walupun harga penginapan di hotel ini mengalahkan 4 bintang di Malaysia... Namun kualitinya sama macam 1 atau 2 bintang di Malaysia...

Lepas makan... Kami check out... Then aku dan HH lepak kat lobby... Akak dan abg ipar aku pegi farmasi beli ubat... Tetiba akak aku tak sihat... Batuk2 dan rasa nak demam... Mungkin sebab duduk bilik smoking... Memang tak nyaman...

Sementara menunggu tu... Rupanya si C dah tunggu kat luar... Dia kata kena cepat takut jem... Jadi semantara nak pulangkan kunci tu... Punyalah lembab staff kat front desk tu... Berkali2 HH cakap kami nak cepat kejar flight dan minta boleh tolong proceed cepat... Tapi staff tu buat tak kisah pon... Honestly, orang Brunei ni memang tak ada sense of urgency... Mereka tak ada rasa hormat pada pelancong... Mereka tak peduli...

HH panggil di C masuk campur sebab pihak hotel kena pulangkan deposit pada C masa booking tempohari... Staff dungu ni masih tetap dengan perangai... Siap mendengus berkali2 lagi... Baik staff jantan baik betina... Semua sama... Perghhh! Biadap giler staff hotel ni... Last2 kami serah kunci dan tinggal buntang macam tu je... Tak pasal2 nanti si C kena datang lagi ke hotel tu... Tak ke membuang masa...

Masa kat dalam kereta... Aku masuk dulu... Si HH tengah panggil akak dan abang ipar aku... Yang ada dalam kereta cuma aku dan C aje... Aku duduk belakang... Tetiba aku cuba nak cari HP aku... Raba sana... Raba sini... Abis bag aku selongkar... Pergh! Aku cuak gak masa tu... Takut HP aku hilang... Then aku masuk balik lobby to find out... Manalah tahu takut tercicir... Tengok2 tak ada... Memasing dah tanya aku... Kenapa? Kenapa? Cari apa? Aku cakap HP aku hilang... Then aku selongkar lagi dalam kereta... Rupanya HP aku terselit cantik aje dalam bag... Bila dah jumpa tu... Aku perhatikan... Semua orang tengah tengok aku... Si C dah muka cuak... Akak dan abang ipar aku pulak kerut dahi... Si HH plak macam singa lapar nak cekik aku sampai mati... Kah Kah Kah... Dalam keta aku kena bebel berdas2 dengan HH... I'm Sorry! Pengajarannya... Jangan cari barang dalam keadaan panik.. He He He... 

Dari hotel nak ke airport nasib baiklah tak jem seperti disangka... Kami sampai dengan selamat... Aku terus masuk dalam untuk drop luggage... Sebelum masuk kena scan dulu... Akak aku drop dulu... Then baru aku... Masa drop tu just macam biasa aje... Tapi memeranjatkan kami... Kami kena bayar Tax... Hah!!!!!! Apa nih? Brunei dah kaya pon nak tax lagi ke... Nasib baiklah kami tak habiskan semua duit Brunei... Tak murah ok! BND 12.00.. Adeiii...

Sebelum masuk dalam... Kami jumpa C dulu... Salam2 dan siap peluk2 kami lagi... Berkali2 C tanya kami... "Ok ke sepanjang berada di Brunei ni?"... Kami jawap... "Everthing ok don't worry... We are happy here"... Muka C nampak sedih aje... Sebelum pegi... Akak aku nasihatkan dia supaya jangan sedih2... C angguk aje...

Masa nak masuk departure... Aku serahkan boarding pass... Kastam pompuan tanya aku... Mana fees kertas hijau tu? Aikkk! Bukan ke bayar tax untuk drop luggage aje? Dia cakap per individu... Aku tengok akak dan abang ipar aku ada sorang satu.... Cis! Terkena lagi... Masa nak drop luggage staff Air Asia Brunei tadi tak cakap apa pon... So, kena bayar lagi BND 12.00... Brunei ni dah macam Indonesia plak... Kalu Indonesia ni aku boleh terima lagi... Negara miskin... Ni Brunei dah tentu2 kaya... Dah laa layanan kepada pelancong macam tahi.. Lagi nak ketuk duit tax... Seriously tak masuk akal...

Then kami masuk untuk check-in passport pulak... Masa nak check-in bag akak aku kena geledah... Semua souviner keris kena rampas... Mende tajam tak boleh bawak masuk... Adeiii... Membebel2 laa abang ipar aku... Beli banyak plak tu... Sepatutnya mende tajam masuk dalam drop luggage... Tapi aku pelik... Aku pon bawak keris tu masuk dalam gak... Tapi aku tak kena... Mungkin nasib aku baik kot... Biasanya... Kalu scanning detect bende besi... Cakap aje bawak camera... Tak kan dorang nak suruh bukak camera kot...

Dah sampai kat dalam lega rasa... Tinggal masa untuk balik aje... Tak sabar rasa nak balik... Tak sabar nak tinggalkan Brunei yang macam2 ni... Kami cuci mata di kedai souviner... Lepak2 sementara menunggu masa untuk masuk waiting room...

Sight-seeing dalam airport... Tak ada apa yang menarik... Ternampak sekumpulan warga Indonesia nak ke Mekah tapi transit di Brunei dulu... Penuh toilet sampai terpaksa berbaris... Huh!

Masa nak masuk waiting room... Kami kena berbaris panjang... Yang lawaknya... Ada alat penimbang macam penimbang ikan kat situ... Ada staff Air Asia yang jaga... Lembab plak tu! Dah macam hape... Kalu lebih muatan kena bayar denda... So stone age...

Dalam tengah menunggu tu... Aku sempat memerhatikan orang keliling ku... Ada sorang mamat ni pakai kopiah tak henti2 mengaji... Entah apa ayat dibaca pon aku tak tahu... Aku tak kisah sebenarnya... Sebab dia buat mende baik kan... Tapi belum tentu orang lain akan selesa... Lebih2 lagi orang bukan Melayu...



Sepatutnya jam 9:30 dah gerak balik... Tapi jam 10:00 pon tak gerak... Memang panas ati lah sepanjang berada kat airport ni... Dalam flight sempat makan sambil menikmati pemandangan awan nan biru... Memang cantik cuaca pagi ni...

Jam 11:00 lebih kami selamat sampai di LCCT... Gerak balik ke Pontian tanpa berhenti rehat kat mana2 pon... Akak aku pon tak sihat... Abang ipar aku pon macam bad mood... Sudahnya akak aku masuk hospital... Selang beberapa hari aku pulak masuk hospital sebab accident dan patah kaki... So, dengan ini tamatlah kisah kembara aku ke Brunei... Thanks pada akak aku... Sebab dia bukakan peluang aku untuk timba pengalaman di Brunei ni... Dan thanks juga pada penaja kami KTM... Semoga kita bertemu lagi dilain kisah kembara akan datang...

- TAMAT -

Tuesday, 12 November 2013

Kembara Halal- Malay Village Restaurant

Hari ni 11 November 2013... Hari ni aku dan HH berpuasa... Mood malas nak masak.. Jadi kami decide makan kat luar... Memula pening cari idea nak makan kat mana... Last2 aku kata pada HH... Jom kita ke Malay Village Restaurant... HH pon setuju... Jadi, kami pon gerak ke sana...

Ni adalah kunjungan aku yang kedua... Masa first dulu... Aku dan HH bawak mak, akak dan abg ipar aku ke sini... Malay Village Restaurant ni terletak tak jauh dari Taman Nong Chik... Restaurant ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan... So, sesiapa yang berminat nak mencuba makanan di sini bolehlah dapatkan info lanjut kat web restaurant ni sendiri Malay Village Restaurant

Tepat jam 18:52 masuklah waktu berbuka puasa... Azan magrib boleh didengari dari sini sebab terdapat masjid yang tak jauh dari restaurant ni... Kali ni... Menu kami adalah Penang Cha Kuew Tiau... So, apa ditunggu lagi... Cekik kasi habis... Jemput tengok... He He He...




- XOXO -

Friday, 8 November 2013

Kembara Brunei - Bangunan Alat Kebesaran Diraja

Destinasi terakhir aku pada hari ketiga di Brunei adalah di Bangunan Alat Kebesaran Diraja... Semua alat kebesaran diraja ada di situ... Pengawal lebih ramai dari pelancong... He He He... Masa aku ke sini dah petang... Lagi berapa jam nak tutup... Tapi sempat laa aku nak explore tempat ni... 

Tempat ni besar... Dua tingkat... Tapi... Tidak dibenarkan bawa bag dan camera... Jadi tak dapatlah nak amik gambar kat galeri... Semua barang peribadi kena simpan kat locker yang disediakan... Bagaimanapun penggunaan camera dibenarkan di ground floor sahaja... Nak masuk pon kena berkaki ayam... Tapi ada slipar disediakan... Ala2 slipar hotel tu... He He He... 

Agak terujalah bila tengok barangan kebesaran yang berharga dan unik ni... Mostnya bersadur emas... Agaknya dah tak tahu buat apa dengan duit kot... Semua benda pon nak salut emas...


Sampailah di satu sudut... Memasing dah terlepek... Gurls2 ni dok tak abis2 bergosip... Si C rindukan ex-boyfriend katanya... Well... Life must go on... Keep calm and carry on... :-)

Kat ground floor pon ada kedai souvenir... Apa lagi... Marilah menambahkan bilangan fridge magnet yang dah sedia ada... He He He...


Kisah bersambung...

Entry Sebelum :

Kembara Brunei - Flight