Tuesday, 31 December 2013

Kembara Johor - Johor Premium Outlet

Hari ni 31 Disember 2013... Bermakna hari ini adalah hari terakhir untuk tahun 2013... Esok kita akan menyambut tahun baru 2014... Terima kasih Tuhan kerana menghadiahkan aku tahun 2013... Kembara backpacker dari Malaysia ke Singapura... Singgah di Columbo... Teruskan perjalanan ke Dubai... Hinggalah tiba di Holland... Kemudian ke Paris... Tak hilang letih sambung pula kembara Brunei... Hinggalah tuhan uji kembara Patah Kaki... Ramadhan... Raya... JDT... Birthday... Perit getir... Suka duka... Good bye 2013! Welcome 2014! Semoga hari esok lebih baik dari hari ini dan semalam...

Hari ini aku sempat singgah di JPO lewat petang... Dah lama rasanya aku tak ke JPO ni... Lebih dari setahun kot.... Mujur juga hari ni tak ramai sangat orang... Lagi pon hujan turun tak berhenti... Saje aku membuang2 masa dengan window shopping... Tak ada apa yang menarik perhatian... Cuma adalah pertambahan tempat baru...

Jom layan gambar yang sempat aku amik ni... Ada pelbagai outlet berjenama...


 Kalu sesat carilah map directory... Asalkan tak lupa jalan nak balik rumah sudah... He He He...

Ternampak outlet Chocolat 5D Studio ni... Aku pon masuk... Memang banyak jenis chocolate kat sini... Rembat apa yang patut walau pon kat umah ada sebeban coklat yang tak berusik... Ha Ha Ha...


HH sedang kusyuk memilih coklat...

Aikk... Amoi ni focus kat sana... Gambo kuar ikut sini... He He He...

Hasil tangkapan kami...


HH dok usha luar Dome... Sabar ek... Lagi 9 hari... Aku bawak ko pegi Dome...
 

Selain dari Dome... Ada Coffee Bean... Starbuck... Kalu nak murah... Bolehlah singgah di Food Court...

Jangan lupa bayar parking RM 3.00... Hu Hu Hu...
 - XOXO -


Sunday, 22 December 2013

Kembara Halal - Coffee Valley

Hari ni 22 Disember 2013... Bosan duduk umah maka aku pon ajak HH kuar... Hari ni jugak adalah hari pertama aku belajar jalan pakai kasut setelah 6 bulan tak berani berkasut.... Nasib baik hari ni tak hujan... Cuaca redup aje... Kami menuju ke Bandaraya Johor Bahru...

Jam kat tangan dah 3 petang... Memula nak gi Coffee Valley tapi cari2 tak jumpa... Huh! Kat mana plak Coffee Valley nih? Si HH plak tak riki awal2... So, main redah aje... Memang lah tak jumpe... Then kami ke Galleria... Perut pon dah lapar... Pekena Subway dulu... Bab2 Subway ni confirm2 HH tak tolak... Sebab Subway murah dan pelincir tekak HH... Ha Ha Ha...

Lepas makan aku ronda2 kat dalam Gelleria tu... Ternampak DIY baru bukak... So, aku rembat apa yang patut kat situ... Masa aku tengah syok2 tengok barang... Si HH tetap tak berputus asa riki Coffee Valley... Dia tunjukkan aku blog yang dia riki tu... Sonang aje nak pegi... Tadi kami dah lalu tapi tak perasan...

Dari Galleria kami ke Jalan Trus... Hari ni Ahad... So, parking kereta adalah Free.. Dari tempat parking kami menapak je... Coffee Valley ni berada di tingkat 1...





Beginilah keadaan di Coffee Valley... Aroma coffee terus menusuk dari hidung sampai ke hati... He He He...


HH tengah interview minah waitress ni... Bab2 mengoder ni serah kat HH...


Simple je menu dia


Actually... Tujuan aku ke sini... Sebab... Aku nak minum coffee yang ada lukis2 ni... Ha Ha Ha... Ok... Aku nak citer pasal lukisan kat coffee ni... Tak semua coffee boleh lukis... Hanya beberapa jenis coffee aje... So, kena tanya dulu laa ok... Macam aku dan HH... Kami minum Capucino dan Cafe Late... Aku mintak untuk lukis Doraemon... HH plak nak love... Cute kan? He He He...



Then amik Red Velvet cake...



Selain dari makan dan minum... Coffee Valley ni ada jual macam2... Terutamanya souvenir...

Sempat rembat business card untuk rujukan....


- XOXO -

Kembara Halal - Arabian Night Restaurant

Hari ni 20 Disember 2013... Petang ni lepas buat beberapa urusan penting di Celcom... Aku dan HH ingatkan nak minum coffee kat Bandar tapi tak jadi... Sebab... Aku lapo giler... Dari pagi tak makan apa2.. Di tambah pulak hujan dan jalan jem macam neraka... So, sebelum aku rasa nak telan HH yang tengah drive... Better lah bawak aku pegi makan kat memana dulu...

Kami menuju ke Pelangi Mall... Riki2 apa yang ada kat situ... Then ternampak Arabian Night Restaurant ni... Jom kita try... Masuk2 aje... Tetiba aku terasa macam berada di padang pasir... First sebab Ada 2 ekor unta kat pintu masuk.. Kedua pasang lagu Arab... Ketiga sebab yang masuk situ semua muka Arab... Keempat tukang masak pon Arab... Senang citer semua Arab....

Masa nak amik order... Sorang pompuan berpakaian hitam lengkap dengan purdah menyapa kami... Diri betul2 kat tepi meja kami... Huh! Astarafirullah... Terpanjat gugurl! Aku ingatkan lembaga bungkos mana lah tadi... Awat pakai selubung gitu? Nampak mata aje... Kami amik lah pesanan...


Banyaknye HH makan... He He He...


Egg Shabsuka ni sedap... Cara buat dia pon aku rasa senang kot... Bahan2 dia pon senang nak dapat... Kalu nak resepi silalah riki sendiri... Yang penting aku masih ingat lagi rasa dia... He He He... Ada masa nanti aku nak cuba buat sendiri...

 Egg Shabsuka ni datang bersama roti nan....

 Ni menu aku... Chicken Nan... Huh! Actually boleh makan untuk berdua 1 plate ni...


Ni Lemon Tea... Tapi... Ko letak banyak mana gula pon tak akan manis! Biasanye ada sesetengah teh memang tak menyerap gula... Tu tandanya teh tu bagus... Anti oksidan... Huh! Teringat plak teh Sri Lanka kat umah aku yang masih banyak tak berusik...

Pak Sheikh termenung jauh...
 
Lepas makan bolehlah layan stim sambil korek gigi...

Hiasan dalaman restaurant ni...


 - XOXO -