Thursday, 16 January 2014

Lost In Bangkok - Day 1

Hari ni 11 Januari 2014... Dah dua hari berlalunya harijadi HH... HH dah semakin mengecik... Dan disebabkan dia semakin mengecik maka semua orang ingat umur dia pon kecik... Padahal... Perasan kecik! Ha Ha Ha... Jadi... Sempena dengan besday budak kecik ni... Aku pon plan untuk travel ke Bangkok... Aku plan sejak tahun lepas lagi... Masa memula plan dulu... HH macam agak tak berminat nak ke Bangkok ni... Al-maklum... Dia dah lupa daratan kejap... Dah sedap pegi negara sejuk tetiba kena pegi negara panas... Baik berkelah tepi umah aje kan... Kat luar umah pon panas jugak... Tapi.... Aku convince HH dengan budget... Aku katakan pada dia "Why not kali ni kite pegi negara yang kos dia murah"... Lagipun aku belum pernah sampai Thailand... Eh! Ni besday sape ni? Besday aku ke besday HH? Aku plak mintak hadiah... He He He... Last2... HH setuju jugak ke Bangkok sambil buat muka senget sebelah...

Pencarian tiket pon bermula... Riki punya riki... Ada tiket promo Air Asia... Kami pilih untuk naik dari Changi Airport, Singapore... Untuk kos dan cerita lanjut sila baca di post Flight ticket dan Web Check-In... Duit Thai Baht (THB) pon kami tukar berperingkat... Itu aku akan cerita pada next posting...

Actually, semakin nak menghampiri hari nak pegi... Hati dilanda rasa berbelah bagi... Tetiba Thailand bergolak... Ada rusuhan di Selatan... Berlaku kekecohan... Bom sana... Bom sini... Setiap hari aku akan tengok berita... Contact pihak hotel untuk tanya keadaan di sana.. Pihak hotel beritahu ada demontrasi jalanan kat depan hotel 2 minggu sebelum pegi... Mereka ada election tak lama lagi... Itu pasal mereka berkempen tak habis2... Aku memang nekad nak pegi jugak walaupun dah tahu keadaan Thailand agak huru hara... Tak kan aku nak burnkan tiket dengan hotel macam tu je kan... So, tawakal aje la yang boleh beri kekuatan...

Pagi 11 Januari ni memang cerah... Alhamdulilah tak hujan... Aku dan HH bangun awal pagi... Siapkan apa yang patut... Lebih kurang jam 08:00 kami dah tinggalkan rumah... Singgah kedai makan kat tepi umah aje... Breakfast lontong! Dah kenyang... Kami pon jalan menuju ke BSI... Park kereta kat situ macam biasa... Tapau burger KFC... Dan gerak menghala ke Imegresen... Check-In passport dan tunggu bas 170 untuk cross border Singapore...

Masa nak menungu bas tu... Tetiba aku dihampiri sorang Minah Saleh... Dia tanya "English?"... Aku jawap "Yes"... Dia tanya lagi "How to go China Town?"... Then aku jawap "Wait"... Terus aku pass kat HH... Aku cakap kat HH Minah ni nak ke China Town... Then HH yang explain... Nampak tak permainannye? Permainannya aku main ngelat... He He He... Sebab aku tahu HH akan guide better dan terlebih peramah dengan Minah Saleh ni... Tak percaya? Mari baca lagi...

Minah Saleh ni keluarkan handphone dia... Handphone dia cokia giler... Lembab plak tu.. Masa dia nak tunjukkan alamat yang dia nak pegi kat China Town tu... Kebetulan pulak bas 170 pon sampai... Minah Saleh ni tak beratur betul lagi... Sebab masa borak tu dia ada kat luar palang... Kami suruh dia ikut aje kami naik bas ni... Nanti kami guide... Dia tanya lagi "Can I buy the ticket inside"... HH jawap "Yes Yes"... Minah tu pon berkejar laa masuk palang beratur naik bas...

Dalam bas HH panggil Minah Saleh ni duduk sebelah HH... Seboleh2 dia nak tunjukkan jugak alamat dari handphone lembab dia tu... HH kata "That's ok... You can find it later"... 

Sampai aje di MRT Kranji... HH guide Minah Saleh ni beli tiket MRT... Boleh pulak Minah ni kata dia tak ada duit Singapore... HH guide lagi... Suruh dia tuko duit kat Money Changer yang ada kat MRT Kranji tu... Dia kata tak cukup cash plak... Dia tanya kat mana ATM... Berapa kadar currency... HH pon terangkan satu persatu... Dia confius dalam mencongak... So, HH tunjuk mesin  ATM yang ada kat situ... Sementara Minah Saleh tu pegi cucuk duit kat ATM... Aku dan HH duduk kat tepi board map MRT depan ATM... 

Kami tunjukkan cara mudah kat Minah Saleh ni untuk sampai ke destinasi yang dia mahu... Then dia kata "Easy!"... Dah settle semua si HH tanya dia... "Where you come from?"... Hah! Nampak? Betapa peramahnya HH... Minah Saleh yang dah terhutang budi ni pon jawap "Denmark"... HH tanya lagi "How young are you?"... Umur dia 30 tahun dan seorang lecturer... Kiranya pertemuan ni adalah perkenalan antara lecturer dengan ex-lecturer... Ha Ha Ha... HH sempat mintak FB dia... Dan dia akan travel sehingga bulan July nanti... Dia akan pegi banyak negara... Antaranya Cambodia dan Thailand... Aku rase kalu lah satu jam aku tinggalkan HH dengan Minah Saleh ni berdua aje... Confirm soalan sampai ke atok nenek suku sakat akan keluar punya... Apa2 pon... Best gilerkan jadi Minah Saleh ni... Backpacker sensorang pon layan... Entah macamana rupa keringnya hati dia agaknye...

Nak tahu kenapa aku dan HH beriya nak tolong Minah Saleh ni? First, sebab kami pon pernah dibantu oleh Mat dan Minah Saleh masa kami travel ke tempat mereka... Kedua, sebab kami anggap ini pelaburan kami... Mengharapkan agar kami juga akan dibantu saat kami mencari arah dalam kembara kami ini... Hati kena bersih baru Allah lapangkan cabang pertolongannya... Insyallah!

Dari Kranji kami ke Jurong East... Masa train sampai kami macam tercangak... Eh! Kat board tulis Jangan naik... Tunggu next train lagi 4 minit... So kami tak naik... Kami masih menuggu di luar train sedangkan semua orang dah masuk.... Then tetiba nampak ramai Mat dan Minah saleh angkot bag bagak masuk train... So, kami agak mesti dorang pon nak pegi airport... Jadi kami pon naik laa.... Nasib baik betul... Then transit ke Tanah Merah baru lah ke Sampai ke Changi, Airport...

Sampai Changi... Kami naik skytrain ke Terminal 1... Kami rehat kejap.... Makan burger KFC dan layan internet free kat situ... Sekarang dah kena password tak macam dulu... Bagus gak dia buat gitu... Laju skit surfing... Boleh mintak kat info counter...

HH pon sempat tido kat kerusi... Then refresh diri... Tak lama lepas tu kami pon pegi kaunter tiket untuk mintak cop pengesahan pada boarding pass yang dah siap print... Sistem kat sini tak susah... Tak macam kat Senai atau LCCT... Kejap nak cop kejap tak nak... Masa kat kaunter... Staff beritahu flight delay... Adess... Suppose kami depart pada jam 15:00 tapi delay ke jam 15:30...

Kami menunggu di C22... Bayang kapal terbang pon tak ada lagi... HH kata... One of IG friend dia pon nak ke Bangkok pada hari yang sama dengan kami... Tapi dia naik dari LCCT... Flight dia pon delay... Sebab cuaca buruk di Thailand...

Sambil menunggu... Aku dok perhati aje orang2 sekeliling... Sorang Mat Saleh usung budak Thailand... Bukan main romantik manja lagi... Aku pulak naik geli... Mat Saleh tu tua gemok... Minah Thai ni plak muda hodoh... Aku tanya HH... Selera plak Mat Saleh ni... HH kata "Janji ada XXXX nak cucuk"... Statement haram!

Flight yang ditunggu pon sampai... Nampaknya tak ramai nak ke Bangkok hari ni... Seat pon banyak kosong... Aku pon sesuka hati main tukar seat lain... Perjalanan ke Bangkok mengambil masa 2 jam 25 minit saja...  Waktu Bangkok adalah 1 jam lambat dari Malaysia atau Singapore... Jika di Malaysia atau Singapore dah jam 15:30 bermakna di Bangkok baru nak jam 14:30...

Lebih kurang jam 15:30... Flight FD 2938 membawa aku terbang jauh ke bumi Thailand... Sawadika... Kapunkap! Hah! See... Belum apa2 lagi aku dah practice cakap Siam...

Duduk elok2... Pasang seat belt... Seat Air Asia Singapore-Thailand ni besar dan lain skit... Semua barang dalam flight ni dijual dalam matawang Baht... Flight Attendance pon orang Thailand... Cun? Biasa aje... Semua muka sepesen Tom Yam aje...

Indahnya ciptaan Tuhan ketika berada di langit Singapore...

Sila isi Arrival dan Departure card... Mintak dengan Flight Attendance...

Masa dalam flight.... Aku tak dapat nak membuta walaupun badan dah rasa letih... So, aku layan ipod... HH pulak macam biasa... Bila naik flight mesti nak makan... Kami pon memang tak ada buat pre order meal... So, just lanyak apa2 yang ada aje...

Inilah rupa bumi Bangkok... Kota yang sangat padat!

Akhirnya... Sampai jugak di bumi Bangkok, Thailand ni... Masa kami sampai lebih kurang jam 16:55... Suasana kat Terminal Airport lengang giler... Then kami terus menapak untuk check-in passport... Aku beratur sebelah kanan... HH pulak sebelah kiri jauh... So, aku terpisah dari HH... Masa kat kaunter... Aku kena dengan kastam perempuan... Dia tanya aku macam2... Sambil bertanya tu dia boleh berborak2 dengan kawan sebelah dia... Macam2 dia tanya... Berapa hari stay... Datang dengan sape... Ko orang Singapore ke? Ko keja kat Singapore ke? Kadang sambil dia bertanya tu pon macam tak serius dan mengada2... Tup2 HH beratur kat sebelah aku... Lega rasa... Sebab kastam yang jaga barisan suruh dia beratur sebelah aku... Kastam yang kat kaunter HH tu tak tanya apa pon kat HH... Diam aje...

Setiap kaunter ada camera... Gambar muka kita akan diambil untuk rekod mereka... Berdiri tegak dan say 'Pulut Mangga'... Snap! Siap! Departure card aku pon dia siap stepler... Hadoi! Jahanam ler kertas passport aku... Agaknya dia terpaksa stepler takut orang hilangkan...

Masa nak keluar... HH ternampak 1 signboard yang tertulis tak boleh kutuk2 kastam kat airport... Nanti dikenakan tindakan... Wah! Kalau kastam camtu punya perangai mengada2 dan kuat berborak memang layak lah kan kena maki... Tapi baik lah korang maki dalam hati aje... Kalu tak sia2 aje kena maki balik... Kang dia keluarkan step Tomoi... Mampos!

Turun ke tingkat bawah dan keluar dari Arrival Hall tu... Kat sini... Ada banyak public transport...  Destinasi aku adalah Take A Nap Hotel... Mana satu option menjadi idaman kalbu? Train... Bus... Atau teksi? 


Kalu nak naik bas just keluar ikut Gate 6... Naik bas A1 ke BTS Mo-Chit... Dari BTS Mo-Chit kena transit kat Siam then baru boleh direct ke BTS Sala-Daeng... Tambang Bas seorang THB 30... Tambah tambang BTS ke Sala Daeng sebanyak THB 42 seorang ...


Sebagai info tambahan... Kalu nak ke Suvarnabumi Airport pon boleh naik shuttle bus kat sini...


Fikir punya fikir... Last2 aku decide untuk tak naik bas... Aku nak naik train... Sebab... Pada aku naik train lagi senang... Aku cuma perlu duduk diam2 dalam train dan tak perlu nak tercanggak2 dalam keadaan badan pon dah letih... Train dari Don Mueang station akan direct ke Hua Lamphong (Bangkok) Station... Dari Hua Lamphong... Aku boleh transit ke MRT Hua Lamphong menuju ke BTS Sam Yan Station... Hotel aku berdekatan dengan Sam Yan Station...

Untuk merealisasikan apa yang aku fikir... Kononnya jalan mudah ke hotel... Maka pencarian pertama aku adalah di mana letaknya Don Mueang train station... Dari Arrival Hall aku nampak signboard Railway Station... Naik tingkat 2 dengan lift... 


Dah naik... Tetiba aku nampak ada dua arah untuk ke train... Huh! Mana satu nih? Kebetulan ada kastam perempuan lalu... So, aku tanya laa.. Kat mana nak ke Train Station ke Hua Lamphong... Dia tunjuk arah jalan raya... Aku cakap nak naik train... Sedangkan dia tunjuk arah bas... Aku jadi confius... Aku rasa dia tak paham aku cakap apa... Train pon dia tak tahu apa... Mekap tebal tapi otak bodoh pon sama menebal... Hadoi... Cara cakap dia menyebut Hua Lamphong pon macam berlagu... Lebih dari 5 harkat kot sebutannya... "Huaaaa Lamphonggggg"... Hadoi! Aku bukan nak dengar ko menyanyi... Aku nak tahu mana trainnnnnnn... Trainnnnn.... Trainnnnnn... Ko tau tak train tu hape? Hadoi!

Last2... Aku ajak HH turun aje tangga... Then barulah ternampak Train Station tu... Tapi... Kat mana nak beli tiket? Tercangak lagi... Tetiba mata aku terpandang kaunter tiket... Tapi kat seberang sana... Di platform 1... Dan tiba2 ada orang main selamber je lintas atas landasan keretapi tu... Pe lagi... Aku pon join sekaki tanpa rasa bersalah... Pedulik! Lagipun memang laluan pejalan kaki pon...

Sementara HH pegi beli tiket... Aku tengok kawasan sekeliling... Tengok jejantas dari Arrival Hall tadi... Alahai... Kalu aku turun mana2 pon akan sampai gak train station ni... Nyesal lak aku tanya perempuan kastam yang buat aku lagi confius... Padahal mudah aje... Cuma aku je tak perasan... Kalu aku tak terburu2 nak turun dan ke depan skit masa kat jejantas tu... Mesti aku awal2 dah nampak...

Harga tiket cuma THB 20 seorang... Lebih murah banding naik bas! 

Train ke Hua Lamphong sampai dalam jam 17:40 dan dijangka sampai ke Hua Lamphong pada jam 18:40... Tunggu di Platform 2...

Bila dah naik train... Tiket harus lah di simpan betul2... Sebab ada operator check tiket akan datang untuk tebuk tiket... Beginilah rupa dalam train... Memula aku naik... Perkara pertama yang aku ingat adalah Mak dan Arwah Abah aku... Kami pernah naik train begini masa aku kecik2 dulu... Dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur... So, hari ni aku mengimbau kenangan lalu... Cuma... Train ini kotor... Banyak sampah ditinggalkan di bawah kerusi... Sekali sekala pengutip botol datang untuk kutip botol... Train ini hanya ada kipas dan open air dari tingkap yang boleh dibuka dan ditutup secara manual... Just tolak ke bawah atau angkat ke atas...

Selain dari kotor... Train ni memang lembab tahap nak monopos... Kadang2 aku rasa... Siput babi yang jalan kat tepi landasan keretapi pon lagi laju berjalan kot... Huh! Jam berapa aku nak sampai ni? Bior betul... Nasib baiklah awal2 aku dah inform hotel untuk late check-in...

Train ini akan berhenti di beberapa station... Bermula dengan Don-Mueang - Lak Si - Bang Khen - Bang Sue - Sam Sen - Hua Lamphong... So, better take note... Nanti senang ingat waktu balik nanti... Sebelum tiba kat satu station... Tetiba minah pakai jacket depan kami ni berdiri... Standby untuk turun... Dia suruh HH duduk tempat dia sambil senyum... Mungkin dia tahu HH nampak rengsa duduk membelakangkan arah laluan train.. HH pon sepantas kilat duduk... Barulah selesa...


Masa di Bang Sue dan Sam Sen... Train ni tetiba berhenti lama... Lama giler stuck... Beberapa kali aku julurkan kepala kat luar tingkap... Nak tengok apa jadi kat depan tu.. Rupanya... Sebab trafic lite... Erk! Apa kena mengena train dengan trafic lite plak? Kat Bangkok ni... Train ni pon kena ikut undang2 jalan raya gak... Kena tunggu trafic lite merah kena berhenti... Bagi laluan kereta atau kenderaan lain yang atas jalan lalu... Ikut giliran jalan... Bayangkanlah... Kalu jalan jem... Keretapi yang tak ada kena mengena dengan apa yang jadi kat atas jalan raya pon akan dibabitkan sama... Padahal nak melintas cuma celah kangkang gajah aje... Tapi tetap jugak kena sama2 berhenti... Tunggu giliran untuk jalan... Ini tidak adil! Patutnya semua kenderaan kena berhenti bagi keretapi lalu seperti di Malaysia... Sebab keretapi hanya sekali sekala aje lalu atas jalan raya... Entahlah! Memang pelik sistem kat sini... Mungkin bagi mereka sistem ini adalah demokrasi... Semua kena sama susah... Demokrasi kepala hotak kau! Aku dah lambat... Perut dah lapar!



Perjalanan sepatutnya mengambil masa hanya 1 jam... Sekarang jadi 2 jam... Kat Bangkok ni cepat gelap walaupun jam masih petang... Sampai di Hua Lamphong Station.. Aku sendiri pon tak berapa sure betul ke tak itu station Hua Lamphong sebab tak nampak stationnya... Aku pulak duduk hujung... Aku tengok semua orang turun... Mat dan Minah Saleh pon turun... So, aku pon turun.... Dah jalan ke depan skit... Barulah aku nampak bumbung station separuh bulat tu... Sah lah memang itu Station Hua Lamphong... Station ini memang station terakhir... Train ni berhenti kat Platform 1...

Station Hua Lamphong juga dikenali sebagai Station Bangkok...

Next... Aku kena cari jalan nak ke MRT Hua Lamphong menuju Sam Yan Station... Caranya mudah... Ikut aje signboard MRT... Kena turun escalator... MRT Underground...

Turun ke MRT... Ada security check... Siap ada sensor macam kat airport... So, kena bukak bag... Dia just suluh2 pakai lampu picit lebih kurang then disuruh jalan...

Beli tiket kat mesin... Senang aje... Pilih English... Kot kalu paham bahasa Thai maka tekan laa bahasa Thai... Sama aje bende yang akan kuar... Bukannya Tom Yam atau Pulut Manga... Tetap jugak tiket berbentuk token bersama duit balance jika ada... Harga tambang adalah THB 16 seorang... Mesin ini hanya menerima note 20,30 dan 100 aje... Kalu ada duit besar kenalah tukar kat kaunter...

Nak masuk just touch... Keluar nanti masukkan token tu dalam lubang... That's it! Easy!

Train MRT ni memang bersih... Sebelum naik akan ada petugas membersihkan train... Kemudian barulah security bagi orang ramai masuk... Jarak antara Hua Lamphong ke Sam Yan hanya satu station aje... Punggong pon tak sempat nak panas dah sampai...

Kami sampai tak lah malam sangat pon... Hampir jam 20.00... Tapi sangat gelap... Kami tanya pada Mak Guard yang jaga pintu keluar BTS... Dia langsung tak tahu mana Take A Nap... Kami cakap apa pon dia tak paham...

Kalu ikut map Take A Nap... Kena Exit pintu 1... Kemudian menghala ke kanan... Dalam lebih kurang 400 Meter aje... Berjalan kaki dalam 4 minit... Dalam perjalanan jumpa hotel Too Fast Too Sleep... Jalan lagi... Tapi aku dah jalan kaki macam dah lebih dari 400 meter dan lebih dari 4 minit... Tak jumpa jugak hotel Take A Nap tu... Pelik betul! Then kami berhenti kat sebuah kedai makan... Tanya pada pekerja situ... Siap tunjuk alamat... Then pekerja tu tak tahu tapi dia tanya kawan dia... Kawan dia kata menghala sebelah kiri dari BTS tadi... Wah! Nak kena patah balik pulak... Bila tiba kat simpang kami ke kiri... Tanya orang2 kat situ pulak... Dorang guide kena menghala ke sebelah kanan balik.... Isksss! Apa nih? Mana satu yang betul?

Last2 aku suruh HH tanya orang kat satu Saloon situ... HH ketuk pintu saloon tu... Tengok ada 2 minah tengah nak buat rambut tapi kedai berkunci... Dua2 keluar guide kami cara nak ke arah jalan hotel tu... Orang tu guide boleh exit kat pintu 2 kemudian ke kiri... Then... Kami jalan balik ke BTS tadi masuk balik BTS dan pilih exit 2... Sekali lagi bag kena check... Actually, Exit 2 ni adalah jalan seberang...

Sampai situ kami tanya Mak Guard kat Exit 2 plak.. Siap tunjuk lagi alamat... Aku perhatikan... Orang2 Thailand ni... Memang tak reti baca bahasa Inggeris... Semua baca nama hotel dan address dalam bahasa Thai...  Nasib baik kertas hotel tu ada dwibahasa... Mak Guard kata sebelah kiri... Kami pon jalan... Actually, jalan tu adalah jalan arah sama yang kami ikut mula2 tadi... Bezanya kami berjalan di seberang jalan...

Jalan punya jalan tetap tak jumpe... Dah lah gelap... Lampu jalan pon malap... Memang susah nak mencari dalam gelap... Then jalan lagi... Aku dah runsing gak... Jauh aku jalan dulu dan tinggalkan HH kat belakang... Biar aku cari dulu... HH jalan slow2... Aku tahu dia penat tambah plak bawak bag berat... Dalam hati aku berdoa... Semoga Allah permudahkan jalan ni...

Then sampai kat satu tempat... Aku ternampak sorang Pak Guard tengah diri jaga jalan... Aku tanya dia mana arah nak ke Hotel Take A Nap tu... Tunjukkan alamat... Dia pon tak tahu... Dia kata jauh... Ko kena naik teksi... Dalam masa yang sama dia arah jugak aku ke depan lagi... Hadoi lah! Kalu dah ko tak tahu... Tak payah lah memandai2 arah2 aku lagi... Siap suruh naik teksi bagai... Kan senang kalu ko cakap tak tahu... Abis citer... Aku rase... Bercakap dengan orang Thai ni macam bercakap dengan TAHI... Seyes! Membaca tak tahu... English tak tahu... Huruf pon tak kenal... Aku  pelik semua orang tak tahu mana Hotel tu... Then aku redah ke depan.. Nampak signboard Sala Daeng...

Jalan punya jalan... Akhirnya... Allah dengar jugak doa aku... Dan DIA makburkan... Tiba2 mata aku terpandang signboard Hotel Take A Nap tu berada di seberang jalan... Kena melintas.. Selang beberapa langkah aje dari restoran yang aku mula2 tanya tadi... Dan cuma beberapa langkah aje dari pak guard yang last aku tanya tu... Macam sial ok orang2 Thailand ni! Mustahil korang keje hari2 tak kenal Hotel Take A Nap tu... Seyes macam dah kena main! Jalan yang sepatutnya amik masa 4 minit jadi setengah jam... Aku bengang!

Hari pertama dah rasa macam suwei giler! Aku tak dapat bayangkan... Kalu aku betul2 lost dalam pencarian hotel tu... Dan signboard hotel tak ada lampu... Mesti aku tak perasan... Mesti aku tak jumpa... Tah apa akan jadi agaknye... Adakah aku akan tidur di kaki lima? Terdampar sepikah aku membusukkan diri di negara orang? Ohhhh! Tidak! Aku tengok HH releks aje... Mungkin dalam kepala otak dia dah fikir nak tahan teksi atau tuk2... Boleh tu memang boleh tapi seksa ler... Confirm dia akan pusing2 dulu kemudian ketuk harga... Dari mula aku berkomunikasi dengaan orang Thai ni aku dah boleh agak... Mereka ni ada yang kaki hancing! Jadi jangan harap aku nak kasi sesen macam tu aje pada bangsa mereka...

Sebagai pengajaran... Better aku simpan gambar hotel  yang aku booking walau di mana pun... Senang nak tanya orang yang buta huruf... Kalu dah tunjuk gambar pon masih bangang lagi... Itu sah memang dasar bangang abadi!

Sampai hotel... Check-In... Bilik kami bernombor 201... Betul2 sebelah lift... Masa masuk aku nampak kipas... Ah! Sudah! Bilik ni tak ada aircond ke? Pastu tekan suis lampu tak nyala... Peliknya kipas berpusing dan TV boleh plak on... Then melalui cahaya samar2... HH call complain... Then aku cecuba balik tekan suis lampu tetiba menyala... Lor! Rupanya suis lampu tu terbalik! Nak on tekan ke atas... Tutup tekan bawah... Terbalik dengan suis Malaysia... Terpaksa HH call balik reception kata everything dah ok.... Aircond pon ada... Aku je tak nampak sebab gelap tadi... Huh! Bagus... Kipas ada... Aircond pon ada... Kettle ada... Shower pon ada... Info lanjut tentang hotel aku akan masukkan dalam posting yang lain...

Lepak kejap.. Kemudian keluar cari 7Eleven... Tapi terjumpa pulak Family Mart bersebelahan 7Eleven... Beli air meneral dan air kotak... Lepas tu ke 7Eleven... HH masuk dalam dulu... Aku lepak kat luar... Masa aku nak habiskan air kotak kat luar kedai baru aku perasan... Diri aku diperhatikan oleh 4 hingga 5 orang perempuan... Lorr! Pelacur rupanya... Actually, kawasan yang aku pegi ni macam Red District... Aku akan citer pasal tempat ni pada posting yang lain... Balik dari 7Eleven dan Family Mart... Kami makan dan bersihkan diri... Lebih 12 jam tak mandi... Badan pon kena rehat cukup untuk dilenjan esok hari...

Malam tu aku susah nak tidur... Kejap ke kiri kejap ke kanan... Padahal badan letih giler... HH tengok aku resah dia suruh tukar tempat... Bila tukar tempat HH pulak tak tidur... Macam ada yang tak kena... Aircond pon asik mati2 aje... Tapi kami tak fikir apa2 hinggalah ke esok pagi harinya...



Kisah Bersambung...