Monday, 20 January 2014

Lost In Bangkok - Day 2

Hari ni 12 Januari 2014... Masuk hari kedua aku di Bangkok ni... Aku bangun seawal 05:45... Mandi2.. Wangi2... Pakai baju... Tepek cream muka bior nampak putih berseri sesuci embun pagi... Pakai lotion... Ok dah cun... Jalan...

Tepat jam 07:00 kami turun ke Cafe... Erkk! Tak de orang? Belum bangun lagi ke semua? Aku dan HH je yang breakfast... Selang beberapa minit baru lah nampak sorang mamat bangsa apa tah masuk cafe... Jadi, hanya kami bertiga aje breakfast pagi ni... Rembat 2 ketul yogurt dan naik balik bilik hotel... Simpan yogurt elok2... Malam nanti baru makan... Masuk toilet jap... Dan turun semula... Drop kunci... Mintak reception kemas bilik... Dan terus keluar...

Itinerary aku untuk pagi ni adalah ke Taling Chan Floating Market untuk sight-seeing... Untuk ke Taling Chan Floating Market... Aku kena naik train dari BTS Sala Daeng... Transit kat BTS Siam  dan stop kat BTS Ratchathewi... Sampai kat BTS Ratchathewi baru naik bas ke Taling Chan...

First step... Cara nak menuju ke BTS Sala Daeng.. Tak susah pon! Just jalan ke kanan dari pintu keluar  Take A Nap Hotel... Sampai hujung deret bangunan Take A Nap Hotel tu... Akan nampak trafik light jalan simpang... Silalah lintas... Nak lintas tengok lah kiri kanan depan belakang... Jalan tu besar... Kenderaan jalan tak putus2...Laju plak tu...

Dah lintas? Sekarang kita berada kat bangunan Jim Thompson Silk... Hah! Korang kenal sape tu Jim Thompson? Jim Tompson ni pemilik Thai Silk yang terkenal tu... Tapi dia dikhabarkan hilang kat Cameron Highland... Sampai sekarang tak jumpa... Tah hidup... Tah mati... Tah kena sorok dengan hantu atau bunian.. Tah Tah Tah...

Then jalan ke kanan skit... Kemudian masuk lorong ke kiri... Pilih lorong yang ada banyak pub.. Kita juga akan nampak 7Eleven dan Family Mart... Terus aje... Dari jauh pon dah nampak laluan train kat atas... Easy... Kita akan nampak signboard logo PAS dan Barisan Nasional bergabung meletup sebelum simpang ni... Boleh refer map kat entry Take A Nap Hotel

Then terus aje sampai jumpa tangga BTS Sala Daeng Station tu... Aku amik Exit 1 sebab lebih hampir...

Tips dari aku... Korang kena study dulu routes train di Bangkok ni... Tak susah pon... Like Elephant eat sugar cane...

Sampai atas... Lidah pasti terjelir skit atau hidung kembang kuncup untuk beberapa saat... Sebab.. Termengah2 naik tangga yang tinggi giler tu... Ada escalator tapi kat Exit 3... Then... Cari mesin tiket untuk beli tiket... Tapi sebelum tu... Ada berita baik... Ada BTS Skytrain passes! Yeahhhh! Bermakna 1 day pass unlimited access... Kita boleh pergi mana2 aje yang kita suka dengan BTS ni... Dari pagi sampai ke malam... Tak payah nak beli single tiket lagi dah... Senang kan? Harga hanyalah THB 130 seorang... Memang menjimatkan! Ting! Hati sudah berbunga2... Tak perlu beratur kat mesin tiket... Yeahhhhh!


Silalah ke kaunter tiket untuk beli BTS Skytrain Passes...

Inilah dia tiketnya...

Kalu nak beli single tiket... Sila tengok fare information kat sebelah kiri ni dulu... Tengok destinasi... Then ada nombor kat bulatan tu... Nombor tu adalah harga tiket... Contohnya destinasi aku adalah ke Ratchathewi... So, harga tambang  adalah THB 25... Pegi kat mesin...

1. Pilih tambang... Tekan nombor 25
2. Masukkan duit 1, 5 atau 10 (kalau tak ada sila tukar kat kaunter)
3. Ambil tiket
4. Ambil duit balance
5. Berambos dari situ... Sebab orang belakang dah beratur panjang... He He He...

Tips untuk korang... Silalah refer table fare BTS ni untuk merancang budget BTS sekiranya nak beli tiket single... Sila zoom...

Train belum sampai... Mari kita posing kat sini...

Pilih arah ke National Stadium...

Train sampai... Kami pon naik... Train ni memang bersih... Lagi canggih dari Singapore... Ada monitor skrin untuk beritahu location... So, tak perlu risau... Siap ada announcement dan routes indicator... 

Untuk ke BTS Ratchathewi perlu transit di BTS Siam (CEN)... Tak perlu exit masa kat BTS Siam ni ok... Just naik train lain... Cari train yang ikut arah nak ke Mo Chit... 

Sampai aje kat BTS Ratchathewi... Kami pilih Exit 1... Turun ke bawah cari bus stop...

Kat bus stop ni.. Kami kena naik bas nombor 79... Tapi... Kat bus stop ni tak ada pulak tulis nombor 79... Ahhh! Sudah! Camne ni? Ok tak pe... Jangan panik! Tarik nafas panjang2.. Betulkan tudung sambil mulut muncung ke depan.. 

Kita tunggu aje... Mana tahu kat bus stop tak tulis tapi bus tu may be akan lalu... Tunggu 5 minit tak lalu... 10 minit tak lalu... Bas nombor lain pulak yang banyak lalu... Kadang nombor yang sama berkali2 lalu... Wah! Ini sudah lebih! Sampai bila nak tunggu???... Makin lama tunggu Tom Yam pon boleh basi woooooo... Bior betul! 

Then try riki2 teksi... Teksi pink striking? Tak kisah lah... Just nak tanya je... HH pegi tanya... Dia mintak THB 150... Wah mahalnye! No! No! No! Kita mesti cari solution lain... Lagi pon HH cakap masa dia tanya driver teksi tu... Driver tu macam sure tak sure mana Taling Chan tu... Ke dia pon sama tahi nak mampos macam orang2 yang aku tanya semalam? Oh! Tidak! Banana cannot pregnant two times!

Then pegi masuk 7 Eleven kat tepi bus stop.... Tanya budak2 cashier... Pon serupa tahi jugak... Apa nih??? Semuanya tahi! Semuanya busuk! Langsung tak paham... Mustahil Taling Chan tak tahu... Korang ni orang Thailand ke Alien? Hadoi... Then aku dok bincang2 dengan HH... Why not kita try ke depan sikit... Mungkin ada bus stop lain selain dari sini... 

Then... Bergeraklah kami ke simpang... Memula HH nak pegi sorang tapi aku tak kasi... Jadi, kami jalan sama2... Seiring dan sejalan gitu... Masa kat simpang aku ternampak Restoran Farida Fatornee... Wah! Nanti bolehlah kita mencekik kat sini... 

Ok... Aku rasa inilah jalannya... Lagipun bas memang banyak menderu ke arah ni... HH plak ternampak satu bus stop... Jadi, kami ke depan lagi... Dalam keadaan tercari2 tu... Ada jugak lawaknya... Rupanya... Apa yang HH nampak bukannya bus stop tapi public phone... Tetiba dalam hati aku ada geli.... He He He... 

Then... Kami ke depan lagi... Berselisih dengan sorang mamat Thailand ni... HH tanya dia... Mana bus stop?... Dia cakap depan lagi... Betul ke bohong? Kami pon memang nak ke depan... Masa nak ke depan tu... Tetiba mata aku sharp terpandang bas nombor 79 tu... Yeahhh! Itu yang kami cari! Aku biarkan aje bas tu tinggalkan aku... Tak kan nak kejar plak kan... Aku bukan Linda Jasmin dalam iklan Cewing Gum... Yeahhhhhh! Hati sudah girang! Sudah boleh nyanyi lagu Bas Nombor 79 ikut rentak lagu Julie Remie (Bas Nombor 1)... He He He...

"Kurasa bagai dalam mimpi
Perkenalan yang bererti
Sanggupkah jadi sejarah hidupku
Kisah ku di dalam bas nombor 1"... He He He...

Kami tunggu bas kat bangunan Diamond Bangkok ni... Tunggu bus nombor 79 tu sampai.. 

Sambil menunggu bas... Aku memerhati cable jalan... Lihatlah betapa berseliratnya cable kat Bangkok ni... Lebih kurang sama macam kat Vietnam... Kalu rasa2 nak mati dengan cepat... Bolehlah panjat cable ni...

Tak amik masa lama pon... Kejap je bas nombor 79 pon sampai... Dalam bas pon tak ramai orang... Waktu ni dah jam 08:30... Harga tiket ke Taling Chan Floating Market adalah THB 17 seorang... Murah! Bayar kat konduktor dalam bas ni jugak... 

Sesekali bus berhenti kami akan terjenguk2 sama ada dah sampai ke belum... Siap pesan kat kat konduktor bas... Kalu dah sampai nanti beritahulah kami... Perjalanan mengambil masa dalam 30 minit...

Dah sampai Taling Chan Floating Market... Konduktor bas pon jerit... Taling Chan! Taling Chan! Jadi kami pon sepantas kilat turun... Masa turun ada sorang pompuan Thailand ni tunjukkan arah ke Taling Chan tu sambil senyum2... Eh! Betul ke nih? Senyum tu macam tipu je... Aku dah fobia dengan senyuman orang Thailand ni... Senyum kadang ada maknaaa tuuuu... Tapi kali ni senyum tanda betul... Si HH pon amiklah kesempatan utk tanya kat mana nak tunggu bas tu masa balik ke bandar semula nanti... Perempuan tu tunjukkan simpang nak tunggu... Ok noted!

Tiba masanya untuk explore tempat ni... Aku cuma nak photoshoot aje... Janji aku sampai salah satu floating market yang ada kat Bangkok ni... Actually, Taling Chan Floating Market ni kecik aje... Taklah sebesar floating market yang lain terutamanya jika nak dibandingkan dengan Damnoen Saduak... Tapi disebabkan aku malas pegi jauh dan boleh access sendiri... Maka Taling Chan Floating Market menjadi pilihan... Kat sini pon boleh jugak amik package jalan2 dengan boat...

Sepanjang jalan memang banyak jualan... Macam2 ada... Tapi aku tak beli apa2 pon... Just wash my eyes...  Sambil memerhati gelagat orang ramai... Jalan masuk ke dalam hinggalah nampak pintu gerbang Taling Chan Floating Market ni... Kecik comel aje...

Inilah dia Taling Chan Pier... Bukan Pierre Andre ek... Pierre Andre tu anak Khatijah Tan... Tak ada kena mengena sama ada hidup atau mati dengan Taling Chan...

Hah! Nampak? Nampak? Nampak tak? HH dah start nego harga... Sampai ke sini pon dia bukak department procurement bergerak... Bagus! Inilah yang dikatakan pekerja cemerlang, terbilang dan gemilang... Internasiolaei gitu! Nora kasi 4 buku sabun Daia! Jari jempol kasi naik atas!

Seafood kat sini memang fresh dan besau2...

Aku dan HH kejap ke depan.... Kejap ke belakang... Nak cari udang besar... Nak makan... Aku riki2 sampan makcik ni..... Make up makcik ni tebal putih melepak... Makcik ni just jual seafood aje... Aku check tempat simpan udang... Tengok cara dia bakar... Memang tak campur apa2 bahan lain... Then kami decide untuk beli udang bakar kat makcik ni... Cuma sos dia aku tak makan...

Harga 4 ekor udang besar giler ni adalah THB 200... Jemput tengok!

Ni list menunya...

Dah lepas makan... Aku lalu kat sampan ni... HH kata tu satay pork... Memula aku seolah tak ada perasaan... Dan kebetulan masa aku lalu sorang perempuan Thai tengah cucuk satay kat tepi dan offer aku satay ni... "Pork! Pork!" katanya... Aku ingatkan dia nak main pok amai2 dengan aku... Then... Bila dia kata Pork... Suddenly, aku rasa loya... Tengok muka perempuan tu pon aku dah patah selera... Muka ko dengan Pork pon tak ada beza... Pandai pulak sebut 'babi' dalam bahasa inggeris... Nasib baik aku tak makan udang kat area sampan satay pork ni... Kalu tak confirm aku mabok babi... Membayangkan hidung oink oink dicucuk lidi satay... Ahh! Meloya!

Kami patah balik ke tempat bas tadi... Lalu tempat jualan ni...


Tunggu bas nombor 79 tu kat simpang ni... Ada 7 Eleven... Tunggu je kat situ...

Motor Bangkok...

Hah! Nampak kenderaan tu? Ni pon salah satu pengangkutan awam di Bangkok... Aku panggil mende ni Angkutan... The real name aku tak tahu... Memang banyak kat area sini...

Bas nombor 79 pon sampai... Kami pon naik... Balik semula ke BTS Ratchadewi... Bayaran tambang sama macam datang... Hanya THB 17 seorang...

Konduktor bus ni perempuan jugak... Tapi agak BERMUTU skit... Tahu ke BERMUTU tu apa? BERMUTU tu adalah singkatan BerMUka TUa... He He He... Bukan main lagi melaram... Siap pakai blazer macam keja pejabat... Padahal konduktor bas aje... Warna dan material blazer dia sebijik macam uniform keje HH... Amik ko HH.. Konduktor pakai blazer ko... Make up dia punya laa tebal memutih macam tepung gomak... Oiiii Mak ko... Ini nak jadi Konduktor Bas ke Artis Wayang Pekji???... Nak aje aku tanya... Ko ni adik beradik dengan makcik sampan tadi ke? Tak pe laa Jeton... Kali ni mak kasi can!

Dalam perjalanan nak ke Ratchathewi... Orang ramai pulak naik dan turun silih berganti... Dan beberapa kali jugak bas ni berhenti kat bus stop... Dan dua hingga tiga kali jugak kami tanya kat konduktor bas tu... Dah sampai ke belum Ratchathewi tu?... Siap pesan kat konduktor bas supaya beritahu kami kalu dah sampai... Dia cakap belum lagi... Jauh lagi... Jalan yang sebelah kanan pulak dah mula jem... Nasib baiklah aku keluar awal pagi... Kalu lambat mesti lambat jugak aku sampai ke Taling Chan Floating Market tadi...

Bas ni mesti lalu kat Diamond Bangkok dan Restoran Farida Fatornee... So, aku kena aware! Masalahnya aku tak nampak jalan sebab tingkap bas ni berlapuk gila... Debu yang melekat kat tingkap dah boleh di keruk buat bedak... Sudahnya aku terlepas nak tekan loceng... Konduktor bus plak tak alert kami pon... Dia sibuk kutip dan kira duit tiket... Kelima-lima jari tangan kiri penuh terselit duit membentuk kipas... Wah! Ada gaya macam Ali Baba Bujang Lapok...

Dah terlepas Diamond Bangkok dan Restoran Farida Fatornee! Then masa kat trafik lite simpang yang tak jauh dari Restoran Farida Fatornee... Aku tekan loceng tapi trafik lite pulak tengah merah... Bila trafik lite turn to green je... Eh! Ramai pulak orang berdiri dan tekan loceng nak turun... Bas pulak membelok ke kanan... Betul2 kat bus stop BTS Ratchathewi... Aku sangkakan aku dah terlepas... Aku sangkakan bas akan terus aje... Alhamdulilah dia memang belok... May be itulah routes waktu balik yang aku tak tahu... Bila dah turun dan jalan ke depan... Kami berpandangan dengan konduktor bas tu.. Dia macam terkejut kami dah turun... Agaknya dia betul2 lupa nak alert kami.. Then dia just beri isyarat sini betul BTS Ratchathewi... Dari kejauhan... Aku just tunjuk jari jempol naik ke atas (thumb up) sebagai tanda aku dah tahu....

Now, destinasi aku seterusnya adalah Chatuchak Market... Dari BTS Ratchathewi aku amik train ke Mo Chit... Mo Chit adalah stop terakhir...


Sampai Mo Chit... Turun ikut Exit 1... Then ikut ajelah arah orang ramai yang turun dari jejantas... Kebanyakan mereka semua nak ke Chatuchak Market...

Masa kat sini... Aku cakap dengan HH... Kalu nak ke Don Mueang Airport boleh naik bas bernombor 29 kat sini... Tapi mesti tercangak2 jugak laa... Sebab kat mana nak tunggu bas no 29 tu? Jalan dah laa sibuk giler... Belum lagi jem like hell! Nak angkot bag besar lagi... Berebut naik bas lagi... Ooooo! Tidak! Baik laa naik train dari Hua Lamphong aje... Kurang2 kita dah experience dengan train tu... Even lembab tapi masih boleh budget masa lagi...

Kat tepian jalan ni ada ramai orang menjual... Aku terpandangkan robot cute boleh bergerak... Murah plak tu... Cuma THB 20... Passport cover pon murah... 5 keping percuma 1 keping berharga THB 100... Ingatkan nanti lalu balik baru beli... Mungkin kat dalam lagi banyak pilihan...


Chatuchak Market hanya bukak pada hari Sabtu dan Ahad saja... Jadi... Jika nak bercuti di Bangkok... Make sure plan lah hari Sabtu dan Ahad dah sampai Bangkok untuk ke tempat ni... Chatuchak Market adalah antara market terbesar di dunia... Ada belasan ribu kedai di dalam ni... Memang tak larat nak pusing sebenarnya... Panas dan memenatkan... Silalah rujuk map Chatuchak ni...

Kedai yang mula2 aku masuk kat sini adalah kedai Fridge Magnet... Tapi harganya mahal plak THB 100 dapat dua bijik je... Tapi besar dan cantik laa... Tapi tak pe... Aku survey dulu... Aku rasa banyak lagi kedai lain aku boleh jumpa... Aku jalan lagi... Tup2... Aku jumpa Notebook Traveller leather ala2 Indiana Jones... Hadoi! Aku baru je order kat China... Tup2 kat situ ada jual... Murah plak tu... Tapi tak pe laa... Aku dah order pon... Bezanya Notebook Traveller yang aku order ada printing nama aku pada cover leather tu... Sedangkan kat kedai tu tak ada... Ha Ha Ha... Ayat nak sedapkan hati... Padahal kecewa!

Aku ke depan lagi... Jumpa kedai kain silk... Yes! These is what we want! Memula budak lelaki yang jaga kedai ni bukak harga THB 1,000 untuk 2 pasang kain Silk Thai ... Bagi aku dah murah... Tapi aku minta diskaun lagi... Dia kasi harga diskaun... Tapi masih tak kurang banyak... Then aku saje nak test kurangkan harga lagi... Then dia keluarkan calculator... Dia tanya berapa kami nak... Then aku letak harga THB 700... Masa ni HH macam tercangak2... Muka HH nampak clueless... Budak tu muka dah lain... Dia cakap tak boleh... 

Aku dan HH buat2 jalan ke depan nak blah... Dia panggil lagi... Dalam hati aku... Ada harapan ni... Dia try nego lagi... Dia suruh aku up skit dari THB 700... Aku cakap aku tak nak... Aku nak beli kalu ko kasi aku THB 700... Dia geleng kepala... Then aku buat nak blah lagi... Drama kena kasi lebih... Skrip kena mantap... Watak kena Arrogant giler... Tajuk drama hari ini.. "Ms Arrogant Thai Silk"... Haaaa... Ko mampu?

Then dia panggil lagi lepas dah bincang dengan tokei kedai tu... Akhirnya close deal! THB 700 untuk 2 pasang kain Thai Silk ... Actually, kalu aku enjet lebih memang boleh dapat murah lagi tu... Tapi aku malas nak buang masa terutamanya mencari2 yang lain... Aku fikir harga yang agak reasonable laaa... Aku tengok tempat lain pon bukak harga dari THB 950 ke atas...

Masa tengah pilih2 kain... Ada dua orang perempuan Indon tegur aku... Dia tanya "Dari mana?"... Aku jawap "Malaysia... Dia pon pilih2 kain kat situ... Memula aku nak pilih pink... Eh! Minah Indon ni sibuk2 plak nak pegang kain aku... Kot ye pon.. Banyak kain lain kot dia boleh pegang... Kain aku jugak dia nak pegang... Dia siap suruh aku pilih merah terang... Pastu aku saja buat lawak... Kalu pakai merah nanti lembu kejar... Terbahak dia ketawa kat situ... Last2 aku tak jadi amik pink tapi amik kain favorite aku purple...HH pulak dapat jugak kain terkois...

Ronda2 lagi... Jumpa kedai Rock Eagle ni.. Best giler t-shirt kat sini... Memang taste aku ler... Murah plak tu... Aku sambar satu berharga THB 199 sehelai... Hu Hu Hu... Then jalan ke depan lagi... Jumpa lagi kedai T-shirt... Aku dan HH memasing sambar satu T-shirt Bangkok... Harga THB 100 sehelai...

Pencarian souvenir plak... Aku beli Fridge Magnet 6 bijik THB 200... Dan keychain 12 biji berharga THB 250...


Dah puas pusing pada sesi pertama... Perut rasa lapar plak... Jadi kami pergi cari tempat makan.. Kat Chatuchak Market ni memang ada beberapa kedai makanan yang halal... Tak susah pon nak cari... Dapatkan Clock Tower ni...

Masa kat Clock Tower ni... Singgah kejap kat gerai tepi2 ni... Masuk kedai baju kemeja...  Kebetulan ada pekerja lelaki kat kedai tu... HH tanya sambil tunjuk salah satu kemeja yang ada kat situ... "This is for Male or Female?"... Pekerja tu tak paham... Cluless! Ulang2 kami tanya... Dia tak paham jugak... Then kami tukar soalan... "For you or for me?"... Dia tak pahammmmm lagikkkk! Haishhh! Masuk kali ketiga... HH cakap pelan2 sambil tunjuk dengan jari... "Forrrrrr meeeee (jari telunjuk point kat HH) orrrrr Forrrrr Youuuu (jari telunjuk point kat pekerja lelaki tu)... Then... Baru lah dia jawap... "For me... Yeah For me"... Huh! Dah macam bercakap dengan Badak Pekak! Sengal plak tu! Soalan simple je pon... Bukannya aku tanya siapa Menteri Perdagangan Mexico.. Nasib baik lah aku tak tanya for pussy or for penis? Hah! Macamana agaknya pemahaman dia... Dahlah tatabahasa hancur... Silap haribulan dia guide aku pegi kedai jual dildo! Bongok! Kami bukan tak kenal baju tu utk lelaki ke perempuan... Tapi design dia macam utk perempuan... Kecik pulak tu... Tapi butang baju menghala ke jantan... Since baju tu untuk jantan maka haruslah blah dari situ...

Jalan ke depan sikit... Yeah! Dah jumpa kedai makan halal... Di sinilah kedai makan Saman Islam... Memang ramai orang... Meja pon tak ada yang kosong... Tempat pon sempit... Kebetulan masa sampai ada orang plak bangun... Jadi kami pon duduk...

Jaga2 kami dapat tempat kat tepi periuk panas ni... Kalu nak amik order senang aje... Kat dinding ada menu besar... Gambar makanan dan minuman yang di framekan.. Siap dengan nombor... Just cakap aje nak nombor berapa... Order makan pon cepat sampai... Tak perlu tertunggu2...

Kami just order nasi putih dan Tom Yam aje... Dan air Chayen... Nasib baik lah order Tom Yam aje... Serius banyak... Takut tak habis je.. Memang mengenyangkan.... Dan rasa dia sedap giler... Sangat2 sedap! Penuh dengan isi seafood... Udang, kupang dan sotong semua besar2 lagi fresh...


Air Chayen dia memang mavelous! Chayen ni adalah teh tarik... Trust me... You won't regret! Total makan kat sini adalah THB 370... Memang agak mahal... Sebab nampak simple aje kan? Tapi kalu fikir balik.... Kualiti makanannya... Memang berbaloi dengan harganya... Kalu kat Malaysia pon bukan murah mana pon... Somemore lebih kuah aje banding isi... Harga Tom Yam kat sini THB 300... Nasi dan Chayen THB 70...

Lepas makan kami mulakan shopping untuk second session plak... Jalan punya jalan... Jumpa kedai kasut ni... Aku berkenan kat kasut yang ada gambar bendera ni... Bila tanya harga... THB 299... Mintak kurang harga skit pon dia tak layan... Ooooo! Patutlah tak layan... Ada customer Minah Saleh kat situ... So, menyombong laaa... Bagi aku... Kalu ko sombong... Banyak lagi kedai lain... Apa aku kesah! So, tak jadi beli berambos pegi tempat lain...

 
Lepas keluar dari kedai kasut... Tetiba aku rasa perut aku memulas semacam... Berlari aku ke toilet... Nasib baik dekat... Huh! Ada mende yang aku tak boleh makan kot... Tapi dah lelama rasa sakit tu hilang...


Masa aku kat toilet... Si HH kat luar pegi riki Aiskrim Kelapa... HH ni... Kalu bab hentak perut memang nombor satu... Tapi aku suka cara dia... Sebab... Bila dia suka makan... Perut aku pon sentiasa kenyang... Kalu aku suka Fridge Magnet as souvenir... Si HH plak anggap Desert as souvenir...  Ha Ha Ha...

Kat satu sudut... Aku duduk lepak... Kebetulan ada beberapa kerusi kat depan kedai jual alat muzik ni... aku memerhati orang keliling... Sambil tunggu HH...


Tetiba HH datang bawak Aiskrim Kelapa... Aiskrim Kelapa ni sedap giler! Siap ada tambahan kacang, buah kabung besar dan buah mangga manis... Harga cuma THB 30...

Sambil duduk makan... Aku memerhati gelagat orang lalu lalang yang tak putus2... Tetiba lalu insan kurang upaya ini.. Aku sempat sambar kamera aku... Tapi terover expose plak... Tak kisahlah kan... Yang penting adalah apa yang aku nak kongsikan... OKU ni jalan cepat sangat... Tak sempat aku nak perhatikan dia secara dekat... Laju dia jalan dan hilang dari pandangan... Bila aku tengok balik gambar ni... Aku jadi pelik dan tertanya2.. Macamana dia pakai slipar kat lutut???? Slipar tu melekat ke? Tak tertanggal laa plak... Adeiiii! Teringat kat diri sendiri... Alangkan aku bertongkat patah kaki sebulan masa accident dulu pon dah tak tahan... Inikan pulak jalan pakai lutut... Dah biasa agaknya... Sebab lahir azali dah macam ni...

Dah puas makan Aiskrim Kelapa.... Kami sambung ronda2 dalam market ni... Mata pon jadi rambang... Sampai tak tahu apa yang nak di beli lagi...

Kaki kami terhenti di kedai bag ni... Orang kedai ni tunjukkan demo bag kulit... Dia bakar bag kulit tu dengan lighter... Harga dalam THB 1,800... Kalu nak ikutkan memang murah giler... Sebab kat Malaysia memang tak akan dapat harga macam tu... Tapi... Aku tetap jugak tak beli... Sebab tak cukup budget... Aku bawak cuma THB 3,000 aje untuk diri aku bershopping... T-shirt pon baru dapat sehelai aje... Aku just budget nak beli barang yang below THB 1,000... So, sorry laa... This time aku memang tak sambar benda mahal... Aku mencari barangan made in Thailand yang mampu beli aje...

Dah terasa lama plak aku kat Chatuchak Market ni... Last2 kami decide untuk keluar dari sini dan menuju ke Pratunam... Sambung shopping kat sana plak... Kami cari jalan untuk keluar dari sini dan menuju ke BTS Mo Chit... 

Masa nak keluar singgah plak kat kedai t-shirt ni... Murah giler t-shirt kat sini but very good kualiti... Aku sambar satu... Harga THB 100 sehelai... HH pon beli jugak...

Casing handphone kat sini murah.. Ingatkan nak sambar satu untuk iPhone kami... Tapi macam tak ada yang berkenan plak... Terus blah dari situ...

HH masuk kat kedai ni... Macam2 bag ada... Design memang cantik... Tapi bagi aku macam besar bagak plak...

Jalan ke depan menghala ke BTS Mo Chit... Boleh pulak terjumpa Batik/Pelikat Pants ni... Seluar ni sebijik dengan seluar yang Aflin Shauki jual tu... Tapi dia jual RM 75... Perghh! Mahal giler! Aku ingatkan seluar yang Aflin Shauki jual ni betul2 design dia sendiri... Rupanya kat sini pon melambak.... 

Memula pegi kat kedai sebelah... Dia letak Batik/Pelikat Pants dengan harga THB 200 sehelai... Mintak kurang harga tak kasi... Aku memang paling pantang orang sombong sangat ni.. Memang aku blah aje... Jadi, kami pegi kedai yang dalam gambar ni... Dia nak kasi THB 170 aje sehelai... Aku sambar satu... HH pon sambar satu... Rugi kalu tak beli!

Kami terpaksa pusing jauh untuk cari jalan ke BTS Mo Chit... Kami tak ikut jalan yang sama masa kami datang... Agak jauh berjalan baru laa jumpa balik pintu masuk tadi... Sepanjang perjalanan memang ramai peniaga menjual di tepian jalan... Ternampak topi... Aku pon beli... Harga cuma THB 100... Dah tak tahan sebab kepala aku panas sangat... Yang peliknya aku sikit pon tak sakit kepala sepanjang ari ni... Alhamdulilah! Agaknya aku dah telan vitamin awal2... Atau semangat nak bershopping kot... Ha Ha Ha...

Tuk2 memang everywhere... Aku malas nak naik... So, aku tak riki pon harga naik Tuk2 ni... Lagi pon aku lebih selesa naik train...

Si HH memang pantang nampak makanan... Dia mesti nak beli punya... Harga buah mangga ni THB 20... Honestly, mangga kat Bangkok ni memang sedap... You won't regret!

Kami jalan2 lagi ke depan... Kat sini kami sambar 3 helai seluar pendek berharga THB 100... Murah!

Kat sini HH beli kasut tumit tinggi... Lawo gak... Sempoi je cara dorang jual.. Siap ada stock lagi... Selain tu HH beli wallet kaler purple... Last2 wallet tu jadi milik aku... He He He...

Try cari balik robot dan passport cover yang murah masa aku memula datang tadi tapi dah tak ada plak! Huh! Rugi plak rasa... Next time... Kalu dah jumpa barang yang harga mampu tu beli aje terus... Sebab kadang bila barang dah melambak kita dah mula lupa atau malas nak mencari...

Ok... Dah puas shopping di tepian jalan... Kami naik BTS Mo Chit menuju balik semula ke BTS Ratchathewi... Perjalanan tak amik masa yang lama pon...  Sampai di Ratchathewi... Kami turun di Exit 4..

Jalan kaki hingga jumpa simpang... Sepanjang jalan nak ke simpang tu ada orang jual kebab halal... Tapi kami tak beli... Dah sampai simpang belok ke kanan... Kami berjalan kaki hinggalah jumpa  bangunan Centre Point seberang jalan ni... Jalan terus lagi...

Berhenti beli air meneral kat 7 Eleven... 7 Eleven memang merata tempat pon ada... Tak susah kalu nak membeli air atau barangan keperluan di 7 Eleven... Dibuka 24jam juga sama seperti di Malaysia...

Terjumpa pulak gerai jual slipar ditepi kedai... Tak beli pon just tengok2 aje... Menarik jugak slipar bentuk keyboard hitam tu...

Sebelum ke Pratunam Market... Kami singgah Platinum Fashion Mall dulu... Sebab Platinum Fashion Mall ni tutup jam 20:00...  Sedangkan Pratunam Market lambat lagi... Kedudukannya berhadapan aje... 

Kat kedai bag ni banyak jual bag yang unik dan menarik... Si HH berkenan kat satu bag ni... Memang unik... Luar dan dalam bag berfungsi... Hanya perlu diterbalikkan... Tapi HH tak terus beli... Kami nak buat pre-survey dulu kat sini...

Sebaris dengan kedai bag ni ada kedai kasut... Aku berkenan kat kasut kaler terkois... Memang awesome laa bagi aku... Nak size 39 tapi tak ada stock plak... Hadoi.. Yang ada cuma size 38... Dia tunjuk stock2 kasut tu guna handphone aje... Huh! Macam2 kaler lain pon ada... Purple plak tak de.. Tak abis2 purple... He He He... Then... Aku ingat nak riki tempat lain dulu...

Jalan lagi... Teruskan ke hadapan... Bersemangat Waja Saga Preve Persona... Seluk poket dalam2... Habiskan duit! He He He...

Jalan punya jalan... Terjumpa bag plak... Aku dah spot kedai tu... Nanti aku akan datang balik... Most barangan kat sini memang kena beli banyak baru dapat murah dan berbaloi... Terjumpa tudung shawl... Aku beli 3 helai untuk anak buah aku dan juga akak aku... 

Platinium Fashion Mall ni memang besar gila ok... 5 tingkat tapi siap ada cross border lagi... Kedai dalam ni rapat2... Dan nampak sama aje... Kat satu sudut tepi escalator ni... Ada satu peristiwa berlaku kepada kami... Peristiwa yang akan merubah kembara kami lepas ni.. Kami amik iktibar disebalik kejadian ni...

Kisahnya begini... Aku duduk di tepi escalator tingkat 4 sebelah kiri... HH tinggalkan aku kat situ sebab dia nak masuk toilet... Aku tukang jaga bag dan barang2 shopping... Lama aku tunggu... 5 minit HH tak muncul... 10 minit tak ada lagi... 15 minit tak ada lagi... 20 minit... Dan seterusnya hampir setengah jam... Aikkk! Lamanya pegi toilet... Berak batu ke pe? Tapi cara aku... Apa2 hal pon aku tetap menunggu... Tak bergerak ke mana2... Aku fikir positif... Mungkin HH menyinggah kat mana2 kedai dulu... Sebab si HH ni memang kadang suka menyinggah... Makin lama... Aku dah rasa tak sedap ati...Hati aku seolah2 berkata.. Eh! Macamana kalu HH tak muncul2... First... Handphone aku kat dia... Kedua... Separuh duit semua kat aku... Apa2 jadi... Dua2 akan susah... Wah! Ini sudah parah! Mana HH ni? .

Aku bermonolog sendirian di situ.. Ada kemungkinan ke HH di pukau? Sebab... Aku pernah nampak dengan mata kepala aku sendiri kejadian kawan aku kena pukau kat shopping mall jugak... Tapi aku tak dapat nak tolong kawan aku tu... Sebab masa tu aku dalam bas... Dan aku nampak dia kat luar bas... Memula aku tak tahu jugak dia kena pukau sebab nampak dia lain macam je... Tapi mata dia pandang satu arah dan dia ikut aje orang yang memukau dia tu... Orang tu muka sakai giler... Tak mungkin kawan aku nak keluar dengan orang macam tu... Pada esok harinya baru aku dapat citer semuanya... Habis semua duit kawan aku tu... Termasuk barang kemas yang dia pakai... So, aku tak nak kejadian ni berlaku kat HH... Dah lah kami ni kat negara orang... Kalu jadi apa2... Tak ke terdampar sepi kami di sini???

Tak lama lepas tu... Tetiba HH muncul sebelah kanan aku dalam keadaan tercunggap2... Hah! Apsal pulak ni???? Dia kata dia panik! Dia ingat aku hilang... Padahal aku tak gerak ke mana2 pon... HH citer... Dia cari toilet... Masa masuk toilet... Dia tengok toilet tu tak ada air kat dalam... Cuma ada tisu aje... Then dia keluar balik dari toilet tu... Nak amik botol kosong kat aku... Bila dia patah balik tengok aku tak ada... Dia pusing2.. Tak jumpa aku... Dia ingat aku dah hilang... Then HH dah tak tahan nak buang air... Pepehal dia settle toilet dulu... Hah! Boleh bayang betapa sememehnya HH...

HH kata dia panik gila masa tak jumpa aku... Dia pon fikir apa yang aku fikir... Pasal duit langsung tak ada kat dia dan handphone tak ada kat aku... Masa tu HH dah terfikir... Kalu tak jumpa jugak... Dia nak pegi information kaunter untuk announce panggil aku... Dah macam hape pulak laa kan... Dah macam ayam hilang anak! Tak terbayang kalu nama aku di panggil dan disebut oleh orang Thailand... Mesti berlagu lebih 10 harkat agaknye... 

Sebenarnya HH dah tersalah escalator! Ada 2 escalator kat area shopping tu... Dia hilang perasan... Dia lupa kat mana point yang patut dia ingat... Then aku tunjukkan HH... Aku cakap kat dia... Next time... Kalu nak ke mana2 tempat yang asing... Kita kena pahamkan dulu keadaan tempat tu... Camkan kat mana pintu masuk dan keluar... Ada papan tanda penunjuk kat situ... 'Nathan 1' dan nombor seterusnya... Pastu ada info kat lantai... HH dah panik dan tak dapat berfikir dengan baik... Aku faham apa yg HH rasa... Dan sejak tu... Kami tak nak berjauhan antara satu sama lain lagi.. Bimbang kalu2 berlaku kejadian buruk... Nasib baiklah kejadian ni adalah berpunca dari salah sendiri... Kalu melibatkan orang lain macamana? Tak ke susah!

Banyak kelemahan yang kami pelajari... Insyallah kami akan improve dalam mengatur setiap langkah kembara kami lepas ni... Kami turun dari escalator ni... Keluar dari Platinum Fashion Mall ni... Cross bother ke Pratunam Market pulak...

Memang banyak Tuk2 kat depan Platinum Fashion Mall ni...

Sampai aje di Pratunam Market... Tetiba tutup! Arghhh! Frust! Rupanya Pratunam Market ni tutup awal... Pratunam Market ni adalah Chatuchak Market versi Indoor... Barang2 dalam ni lebih kurang sama aje macam kat Chatuchak... Then kami decide untuk jalan2 kat tepi2 gerai area Pratunam Market tu jugak... Sepanjang jalan penuh dengan barangan jualan...

Aku tanya HH... Napa banyak Drug Store kat Bangkok ni... HH kata kedai ubat dipanggil Drug Store... Oooooo... Baru aku faham... Aku ingatkan jual dadah... He He He...

Kat Bangkok ni... Kedai kain Silk memang bersepah... Dan murah2... Rugi kalu tak beli....

Tiba kat satu kedai bag... Kami pon singgah masuk... HH berkenan kat satu bag ni... Dia pon beli... Memang cantik bag tu... Made ni Thailand... Design bag2 kat Bangkok ni memang superb laa walaupun hanya dijual kat tepian jalan...

Kami ke depan lagi... Kami terpandang seluar pendek tomoi... Aku tanya perempuan Thai yang dah agak berumur skit yang jaga kedai tu... "How much?"... Dia jawap "350"... Huh! Mahal naaa... Then dia tanya aku balik sambil pegang calculator... "How much you want?".... Ok fine... Ko dah tanya aku berapa aku nak kan? Aku jawap "100"... Dia punya kurang ajar cakap "If 100 you go back home"... Macam sial tak cakap kat customer macam tu???... Sakit pulak hati ni... Tapi aku sengih sinis aje kat dia sambil berambos dari gerai tu... Dia belum tengok lagi aku buat magic.. Bebaik suar tu untuk di sarung sampai pinggang... Ada ni kang melekat kat mulut!

Kalu ko dah ada harga ko sendiri buat apa ko tanya aku lagi betul tak? Nasib baik aku tak cakap FREE! Kalu ikut hati aku nak aje aku membalas... Kalu 350 baik ko pakai sendiri tak payah jual! Mengenangkan ni negara dia... Aku sabar aje... Kalu tempat aku... Tak da maknanya aku nak beli... Aku saja riki2 aje... Bukan untuk aku tapi untuk buat souvenir aje... Since melampau plak harga sebab kat Chatuchak aku beli seluar pendek 3 helai baru THB 100...

Ni lah dia seluar pendek tomoi tu... Kami singgah kat satu lagi kedai... Perempuan berumur juga yang jaga... Teknik yang sama... Pegang calculator... Dia letak harga sama tapi dia ni ok skit... Dia cakap terus terang cuma boleh kurang harga hingga THB 200 aje... Maknanya... Aku tahulah range last price untuk seluar ni... So, cakap baik2 aku boleh terima... Tapi jangan nak kurang ajar... Aku malas nak beli... Lagipun aku bukan beriya sangat pon...

Kami jalan ke depan lagi... Jalan sampai hujung gerai yang terakhir... Gerai jual t-shirt... Aku beli 3 helai... Satu t-shirt kaler purple untuk aku berharga THB 100 ... 2 helai lagi utk souvenir cuma THB 70 sepasang...... Murah plak kat sini... Masa kat gerai ni... Si owner gerai ni tak abis2 cakap... "Tomorrow holiday"... Huh! Adakah ini tricky untuk suruh beli? Ko nak holiday ke mana plak? Banyak pulak duit ko ni nak berholiday... Aku nak holiday kat tempat ko ni pon seksa... Tapi esok ada event ke? Ada public holiday ke? Huh! Tak pe nanti boleh riki dengan pihak hotel...

Dah puas ronda kat Pratunam... Kami patah balik ke Platinum.. Kat bawah luar Platinum ni ramai orang menjual.... Macam2 ada... Aku masuk balik Platinum ni... Jam baru pukul 18:20... Tapi most kedai dah nak tutup... Kalu tengok info tutup jam 20:00... Awal naa tutup... Huh!

Aku patah balik kat kedai kasut yang mula2 aku sampai tadi... Tak ada kasut kaler terkois size 39... Then aku rembat kaler merah... HH plak size 38... So, dia amik terkois stock baru... Harga sepasang THB 400...

Then patah balik kedai bag yang aku usha tadi... Kebetulan kedai ni nak tutup jugak... Nasib sempat... Aku memula nak amik bag kaler coklat depan ni.. Tetiba HH terpandang purple... He He He... Pe lagi tangkap purple laaa... Bag ni memang made in Thailand... Aku suka sangat dengan materialnya! Harga THB 250... Kalu ikutkan mahal lagi tapi HH usha owner kedai ni kasi diskaun... Kiranya dapat harga sebelum tutup kedai... Hu Hu Hu...

Dah puas shopping... Kami pon gerak turun nak balik... Bag shopping HH bertambah berat... Sian HH... Dah nak rebeh dah bahu dia... Aku nak bawak dia tak kasi... Sebab dia kesian tengok aku sakit kaki... Tapak kaki aku dah melecet... Sampai dah berbelon... Tinggal lagi nak dicucurkan api... Maka jadi lah 'Ballon Air'... He He He...

Selain dari Tuk2... Kat Bangkok ni boleh sewa motor... Nanti orang tu bawak ke mana2 tempat kita nak... Kiranya angkutan bermotor laa... Senang aje nak kenali mereka... Mereka pakai vest kaler oren... 

Sampai kat bawah... Si HH usha angkutan motor ni... Kot2 boleh ke simpang BTS Ratchathewi dengan motor... Aku sebenarnya tak berapa setuju... Sebab bagi aku bahaya... Pelik gak... Nape HH tak bincang dengan aku dulu sebelum tanya... Aku tanya HH sama ada dia tak larat bawak bag ke? Dia cakap larat... Then aku malas nak tanya banyak... Kengkadang HH ni hati rasa lain... Mulut cakap lain... Mata pandang lain... Bontot aje yang aku boleh confirm... Bontot berbuih.. Ha Ha Ha...

HH tanya harga angkutan motor tu... Orang tu nak THB 150 untuk 1 motor... Mahalnya... Baik laa jalan kaki... Lagi pon aku tengok budak motor tu pandang HH atas bawah semacam.. Sorry! Aku memang tak nak! Aku benci orang yang tak jaga mata!

Then... Pelan2 jalan... Sampai gak BTS Ratchathewi... Tapi aku nak pegi makan dulu sebelum balik... Nak ke Restoran Farida Fatornee atau Mak Yah kena melintas seberang jalan dulu... Jalan dah laa sibuk... Lampu jalan plak malap... So, memang kena extra carefull... Kedai Mak Yah sederet dengan Farida Fatornee ni...

Dah seberang jalan... Ok choose... Nak makan kat kedai Mak Yah or Farida Fatornee? Farida Fatornee ramai orang... Tapi tak bertutup... Open air... Hanya ada kipas tapi tak ada aircond... Mak Yah plak nampak exclusive... Bertutup cemin... Ada kipas dan aircond... Tapi tak ramai orang... Harga kedua2 tempat ni lebih kurang sama aje... So, mana yang memikat hati? HH kata dia nak Mak Yah... Next time kalu ada masa boleh cuba Farida Fatornee... Ok... Aku ikut aje... Mak Yah pon Mak Yah laa... Janji perut aku tak menyanyi lagu keroncong...

Mari kita masuk dalam... Tengok apa yang ada... Huh! Boleh tahan jugak restoran ni... Tapi kenapa panas? Aiseyyy! Kami datang baru dia nak bukak aircond... Ke dah nak tutup? Tak ada customer lain melainkan kami... Kedai ni tutup jam 20:00... Tapi jam kat tangan baru 19:20... So, sempat lagi nak makan... Tak lama lepas tu... Sorang2 customer datang...

Menu kami malam ni... Nak test Tom Yam kat sini... Tom Yam lagi??? Yeah! Aku nak puaskan diri makan Tom Yam sepanjang berada di Bangkok ni... Jadi... Order nasi putih... Dan air mineral... Kami tanya budak yang amik order tu... Salah satu menu Omelette dia letak bahan apa? Dia pon tak reti nak explain... Last2 order aje Omelette biasa...

Taraaaaa... Ini yang datang... Menu kami simple aje... Perhatikan Tom Yam tu.. Mangkoknya kecik aje kan? Tak sebesar Tom Yam kat Chatuchak kan... Tapi.......................

Memula aku makan Tom Yam ni... Ada ala2 asam pedas... Tapi dah lama2 memang rasa Tom Yam... Mungkin sebab lebih cili... Tapi tak pedas sangat... Biasa aje... Boleh diterima lagi.. Even mangkok kecik... Isi dia padat giler! Aku makan kupang ada lebih 10 ketul kot... Makin korek makin banyak... Belum lagi yang lain2 such udang, sotong dan cendawan... Memang sedap laaaa... Total makan dan minum kami malam ni THB 300... Nasi putih THB 30... Omelette THB 80... Tom Yam THB 150...  Air mineral THB 25... Tax 5%... Huh! Siap ada tax...

Then kami keluar dari Restoran Mak Yah dan berjalan menuju ke BTS Ratchathewi...Naik train ikut laluan nak ke Bearing...

Transit di Siam Station (CEN)... Actually, kat Siam Station ni meriah.. Sebab tempat ni tumpuan shopping complex besar seperti Siam Discovery, Siam Centre, Siam Paragon dan macam2 lagi... Aku ingat nak pegi esok...Not tonite sebab dah penat sangat!

Beginilah keadaan di Station Sala Daeng on way balik ke Take A Nap Hotel... Memang meriah di waktu malam... Tempat ni lah aku gelarkan 'Red District'... Di mana pelacur2 bermeriah sakan offer service... Cara mereka tarik customer memang mengoda... Pilihan pelacur pon ditunjukkan menggunakan gambar... Dah macam menu makan pulak... 

Masa aku jalan kat sini... Aku sempat jeling2 kat pelacur2 yang duduk kat kerusi sambil tunggu customer... Serius sedih tengok mereka ni... Muka memang lawa... Budak sangat memasing... Ada antaranya macam muka tak rela tapi terpaksa... Kadang kesempitan hidup dan nak cepat dapat duit membuatkan mereka terpaksa buat kerja terkutuk ni... Apa2 pon... Pilihan untuk meneruskan hidup adalah di tangan sendiri...

Kat tepi deret hotel pon ada pelacur menunggu... Tapi bapok tua... Ada antaranya make up macam zombie.. Ngeri plak! Selera plak orang nak langgan... Aku tanya HH... "Dah tua2 pon ada orang nak ke?"... HH jawap... "Ini murah punya"... Kalulah bapok tua ni dengar statement HH confirm meraung 3 hari 3 malam... He He He...

Sampai hotel... Kami berehat... Kemas apa yang patut... Sebab esok nak jalan jauh tinggalkan kota Bangkok... Malam tu... Sebelum tidur... Kami bukak kuat2 youtube Yassin... Aircond yang malam semalam  asik mati2 je tidak berlaku lagi malam ni... Kami tidur lena walaupun lambat tidur... Pengajarannya... Nak tidur tempat baru kena lah baca atau kalu tak boleh baca... Trylah bukak youtube bacaan yassin dan surah2 lain...


Kisah bersambung...