Tuesday, 18 March 2014

Kembara Melaka - AFamosa Resort Mayang Sari

Hari ni 16 March 2014... Hari ni HH ada TH... TH ni actually stand for 'Treasure Hunt'... Tapi... Istilah ini bertukar kepada 'Tunjuk Hidung'... He He He... 

Actually, HH malas nak pegi... Tiap tahun pon macam tu... Tapi demi tanggungjawap sosial... Dalam kurungan sosial lah sangat... Dia pegilah jugak Tunjuk Hidung... 

HH tak keseorangan... Aku jadi peneman... Peluang untuk berjalan2 memang aku nantikan... So, aku amik kesempatan untuk berehat disamping mengumpul profile kembara aku...

Sejurus saja HH dapat tarikh untuk TH... Pencarian hotel pon bermula... Last2... Kami booking AFamosa Resort Mayang Sari melalui agoda.com... Sebenarnya agak rugi booking kat agoda ni... Better booking terus dengan pihak Mayang Sari... Harga cuma RM 150.00... Tapi disebabkan kami gelojoh takut tak dapat dan nak confirm... Maka kami booking kat agoda dengan harga RM 195.00... Hakikatnya.. Baiklah direct aje... Lebih murah...

Pagi tu... HH bermalas-malasan untuk bangun pegi TH sesi pagi... Lepas abis je sesi pagi... Dia balik rumah... Jam dah pukul 11:00... HH masih terbongkang kat umah... Jam 12:00 pon sama... Jam 13:00 baru hegeh2 nak kuar umah menuju ke Melaka... Betapa HH sebenarnya memang malas nak pegi dan tak ada hati... Tapi aku plak nak cepat2 sampai... So, aku boleh rehat lama kat resort... 

Akhirnya... Dekat jam 16:00 baru sampai Alor Gajah, Melaka... Hujan turun selebat2nya... Dari rumah sampai Alor Gajah...

Alor Gajah ni adalah tempat di mana jatuh lagi dikenang... Tapi dah hampir 11 tahun aku tak jejak kaki ke sini... Banyak yang dah berubah... But now bukan masa untuk mengimbas kenangan... Aku nak cari kat mana Mayang Sari tu...

Kami terlajak drive terlepas dari resort tu... Then call pihak Mayang Sari... Rupanya Mayang Sari tu dalam AFamosa Resort tu sendiri... Cari punya cari baru lah jumpa... Memang agak tricky nak mencari... Mak Guard kat depan pon salah bagi guide... Satu signboard pon tak ada...

To be honest... Aku tak suka AFamosa Resort ni... Bagi aku... AFamosa resort ni macam carca marba... Kat situlah resort... Kat situlah college universiti... Kat situlah rumah2 orang... Bercampur aduk... Bukankah lebih elok jika resort tu totally resort sahaja tak bercampur aduk...


Mayang Sari ni terletak betul2 area College Unified... Pemandangan hanyalah college semata2... Memang tak heaven ok... Bising memekak suara student... Otak memang student tapi mulut very stupid...


Masa sampai ... Ada pak guard jaga area tu... So, aku rasa secure... Then call pihak Mayang Sari... Dia suruh parking kat tempat Mayang Sari Member... Aku tengok tak da orang lain yang parking... Hanya kami aje... Bior betul... Kami aje ke yang nak menginap kat sini? Tapi mungkin jugak... Sape nak menginap hari ahad macam ni... 
 
Kunci bilik hotel hanya diletakkan dicelah pasu bunga yang ditinggalkan depan office Mayang Sari ni... Dah macam style kat Ukhwah Hotel laa plak! Main ske2 ati tinggal kunci... Inilah perangai Melayu... Nak berbusines tapi tak ada responsibility...

Jom mari kita masuk dalam... Kita tengok apa yang lebih dan apa yang kurangnya Mayang Sari ni... First sekali tak ada Wifi... Dan tak ada breakfast...

Inilah nombor bilik kami... A103... Pintu ni auto lock... Tapi tak ada 2nd lock dari dalam... Agak bahaya jugak di situ...

Ruang tamunya sangat luas dan besar... Cukup besar untuk kami berdua... Actually boleh muat lebih dari 10 orang...

Ada pantry... Dan meja makan...

Meja makan untuk 4 orang... Lengkap dengan peralatan...


Coffee maker dan microwave

Siap dengan peti ais

Sinki dan pencuci

Selfie... He He He...

Seterika dan tikar sembahyang disediakan...

Asteruk Beyond

Jom terjah bilik... Bilik dia besau giler... Katil yang luas... Untuk 3 orang...

Meja solek dan almari baju

Ada hair dryer

 Toilet dia aku kurang berkenan skit... Agak buruk pada penutup mangkok tandas dan paip sinki...

The rest Nora kasi 2 sabun buku... Lengkap dengan toiletries

 Nasib aku baik... Sebab bilik aku facing kawasan taman... So, memang sunyi sepi... 
 

Sempat menyelfiekan diri... He He He....

Kalu nak tahu arah kiblat... Silalah tengok arah kuali Asteruk ni ek.. Maka itulah arah kiblat... Tak yah susah2 gi tanya kat jiran sebelah... Ha Ha Ha..

Aku lepak2... Jam dah menunjukkan hanpir jam 18:00... HH siap2 untuk pegi dinner... Aku suruh dia lepak2 dulu la kat sana... Tak perlu risaukan aku sensorang kat hotel... I can handle myself... 

Tapi apa yang berlaku adalah dia hanya pegi untuk signature... Dapatkan beberapa orang sebagai alibi... Tak sampai 5 minit... Terus berambos... Punyalah tak ada hati... Thats why dari awal lagi aku kata 'Tunjuk Hidung'... But... It's better lah kan than nothing...

Hari dah nak hampir malam... HH salin baju... Buang make up... Kami dinner kat luar... Di mana kami dinner akan aku citerkan di posting Kembara Halal nanti...

Malam tu dua kali aku di 'ganggu'... Walaupun sebelum masuk tidur dah basuh kaki... Dah baca doa... Dah pasang youtube Yassin pon masih diganggu... Last2... Aku mintak tukar tempat tidur dengan HH... Barulah aku lena tidur hingga ke pagi...
Esoknya... Kami bangun dan siap untuk keluar terus dari Mayang Sari ni... Tak ada apa pun nak buat kat sini... Baik merambu kat Ayer Keroh... Sebelum tinggalkan tempat ni sempat gak berposing kat AFamosa Resort ni...

Mari teruskan perjalanan... Dari AFamosa Resort... Perjalanan hampir sejam untuk ke Bandaraya Melaka ikut jalan lama... Just ikut aje signboard... 

 Kat Bandaraya Melaka aku just lepak2... Snap sana sini just guna handphone... Malas nak usung camera... Lagi pon aku boleh datang Melaka ni 150 juta kali lagi... Kah Kah Kah... Kami just  shopping lebih kurang dan balik ke JB..








Hasil tangkapan kami di Melaka...

Melambak giler Cuite Sticker ni untuk travel notebook aku... Harga cuma RM 1.90 setiap satu... So, aku rembat 4 aje... Lebih2 kang orang marah... He He He...

Jumpa Fride Magnet ni kat RnR Pagoh... Harga RM 6.90... Huh! Mahal! Tutup mata beli...

- XOXO -







6 comments:

  1. Sapa tu marah?? Meh sini kasi babat sama dia...

    ReplyDelete
  2. Salam.Hee chantekknye HH tuuu., ;D (melopong)

    ReplyDelete
  3. SS ke tu..lain lah...ayu sgt u oulssss....ehh..kereta tu left handed..kereta import nih

    ReplyDelete
  4. dulu ayu sekarang dh tampan dan slim sgt!!!!

    ReplyDelete
  5. makhluk mana lah yg suka ' menyakat ' tu . next time on bacaan ayat rukyah je ... awat jauhnya company buat dinner sampai melaka ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...