Tuesday, 15 April 2014

Kembara Gadget - Cara Charge Gopro Camera dan Wifi Remote Control

Cara nak charge Gopro Camera dan Wifi Remote Control sangat mudah... Disebabkan Gopro tak bekalkan wall plug charger... Maka... Kita kena cari alternative lain... Sama ada gunakan apa2 juga pon USB wall plug charger yang  boleh dibeli dikedai elektrik atau supermarket... Atau gunakan apa juga plug handphone yang ada USB... Dengan syarat output mesti 5V dan 1A... Atau... Sambung aje ke USB computer...

Masa nak charge Gopro Camera... Jika lampu merah menyala bermakna camera sedang di charge... Jika lampu merah berhenti menyala bermakna camera telah full charging... Make sure LCD mesti dalam keadaan tak display apa2 pun... Kiranya empty kosong nothing... Jika ada display something kat LCD tu... Korang kena unplug dan plug semula... Masa yang diambil untuk charging menggunakan USB computer adalah dalam 4 jam... Jika gunakan USB Wall Charger akan amik masa lebih kurang 2 jam...

Bila kita on camera... Bateri akan penuh seperti ini...

Seterusnya adalah cara nak charging Wifi Remote plak... Sebelum nak charge tanggalkan dulu key Wifi Remote...

Plug in cable... Dan charge...

Just masukkan cable untuk plug...

Tolak Latch Lever untuk unplug...

Inilah yang berlaku semasa proses charging bermula... Sebaiknya biarkan charging selama 1 jam sebelum guna untuk 1st time...

Selesai charge baru boleh guna...


14 comments:

  1. nice entry.. susah jugak nak guna gopro ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak susah... Pengalaman akan menyenangkan... He He He...

      Delete
  2. huuuuuuuuurm.. ihiks.. datang terjah sini.. buat semangat =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi ke nak beli? He He He...

      Delete
    2. CT menang tengah aim mende ni sebijik :)

      Delete
  3. baca dulu caranya..nk beli? tunggu dapat suami 'datuk' dulu kih kih kih

    ReplyDelete
  4. Nak tny kalau yg baru beli kan, mmg kena charge 6 jam dulu ke baru boleh guna? Mcm hp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya... Most barang gadget memang SS charge dulu... Better!

      Delete
  5. klu ada nanti , blh terjah sini je utk panduan ...

    ReplyDelete
  6. halo, remote wifi go pro nya regal terppisah ya? berapa yaa harganya kalo boleh tau? terimakasih:)

    ReplyDelete
  7. halo, remote wifi nya beli terpisah ya? kalo boleh tau, berapa ya harganya? terimakaish :)

    ReplyDelete
  8. charger pun tak bagi kan gopro ni.. kedek betul...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...