Monday, 21 April 2014

Kembara Gadget - Gopro Accessories

Hari ni 19 April 2014... Aku agak kebosanan hari ni... Capai passport... Angkut bag... Then blah pegi seberang tambak... Wah! Senang naaa idup??? Ha Ha Ha...

Destinasi aku adalah ke City Hall untuk mencari baju baru untuk Si Hero ku ini... Erk! Baju untuk Si Hero???? Housing baru untuk Gopro aku lerrr... He He He...

Baju baru untuk BFF aku ni dinamakan Skeleton Housing...

Actually, beberapa hari lepas... Aku ada cari Skeleton Housing kat J.B... Pegi kat kedai Foto CLS kat KSL... Tapi Mamat Cina Cengkuang  kat situ macam nak layan dengan tak nak layan aje... Dah lah gemok macam barbieeee... Penipu nak mampos plak tu... Dalam web letak harga murah... Dah  sampai kedai beriya cakap ada promo... Bila tengok tag harga dan tanya nape mahal pulak... Dia buat2 try check balik harga... Dia kata harga tu harga lama... Sekarang sudah baru... Aikkk! Baru tak sampai seminit ko dah naikkan harga plak! Mentang2 lah ko satu2nya dealer Gopro kat J.B ni... Itu pasal ko letak harga tinggi... Dahlah stock ada satu aje... Packing pon calar balar dan kemik2... Tak kan aku nak beli gak! Then dengan selamber aku cakap kat dia... Tak pe... Saya cari kedai lain!!!! Sambil buat muka belagak tahap dewa depan cengkuang  gemok tu... Then blah... Dia ingat aku Tipah? Sesenang kena tipu? SORRY! Aku Senah! Tak mudah kena tipu!

*On way gi tempat parking kat KSL tu... Ternampak bahulu... Cekik bahulu panas2... Terubat skit hati yang berbuku dan mata yang berbulu layan cengkuang barbieee gemok tadi...


Hari ni kat Singapore lengang giler... May be tengah bulan... Orang malas nak kuar... Bagus gi Singapore time2 gini... Tak ramai!
 
Inilah dia Black Market... Terletak di Peninsular 2... Betul2 belakang Funan... Aku suke datang sini... Tempat ni macam terapi minda untuk aku... Masuk je pintu kedai... Terus cari accessories untuk Gopro... 

Try usha2 Skeleton Housing... Tapi sayang... Untuk Hero 3+ tak ada... Arghhh! Hampa belaka! Then... Aku cuma beli Lens Cap dan Cover Casing Cap... Berharga SGD 15.00... Dan Mount Monopod berharga SGD 9.90... Kalu nak beli bag case cuma SGD 38.90... Tapi aku tak beli...

Ok tak pe la... Aku usha kat Funan plak... Kat Funan ada jual macam2... Ada offer macam2 termasuk bag camera kecik tapi bukan special untuk Gopro laa... Cuma bolehlah jugak digunakan untuk simpan Gopro... Harga cuma SGD 20.00... Aku tak terus beli... Aku ingat nak usha2 je dulu...

Dari satu kedai ke satu kedai... Aku try usha Skeleton Housing... Tup2... Dah rezeki aku kot... Jumpa kat Max Photo...Huh! Harga dia cuma SGD 89.00...

Perhatikan ek... Skeleton Housing tak sama dengan Dive atau Replace Housing... Which is Skeleton Housing hanya untuk cover camera dan boleh terus masuk cable... Audio pon lebih jelas sebab tak lagi bertutup... Pada aku senang lah... Sebab tak perlu nak bukak tutup housing setiap kali nak charge... Aku pon serik sebenarnya... Sebab secara tak sengaja aku tercalarkan body lens akibat asik bukak tutup housing aje... :-(... Itu sebab aku nak sangat tukar ke Skeleton Housing ni... Skeleton Housing ni hanya digunakan di tempat2 yang kering sahaja... Tak boleh masuk dalam air ek... Kalu nak masuk dalam air kena pakai Dive Housing...

Then aku lepak kat kerusi depan deret kedai Max Photo ni... Cekik roti dengan air kotak... Tetiba rasa lapor plak... Then teringat nak test barang2 yang aku beli... Tup2... Mount Monopod tu macam tak boleh screw abis... Then patah balik kat Black Market...

Sampai kat Black Market... Aku tunjukkan kat mamat sales tu... Dia tolong screwkan... Huh! Boleh pun... Masih dara lah katakan... So, ketat ler... Kah Kah Kah... Then aku amik kesempatan untuk beli aje bag Gopro Case tadi... Dah alang2 dan malas nak fikir banyak... Lagipun camera Gopro aku rasa selamat skit... Amboi2... Dah berbaju nak berselimut pulak... Ha Ha Ha...

Dok tengah kalut tu... Aku pon ngetest ler amik gambar dengan barang baru ni... Tetiba terjadinya gambar ni... Ha Ha Ha... Niat nak test aje... Tetiba terselfie plak... Burukkkkkssss!

Semua barang dah dapat... Hati pon senang... Keluar dari Peninsular 2 pegi ke Peninsular 1... Singgah kedai ABC Bargain... Teman HH beli coklat kesukaan dia... Dan aku pon amik kesempatan beli alat penimbang bag ni... Harga cuma 2 dolar aje... Ok lah kan? Hu Hu Hu...

Then blah balik J.B... Sempat berselfie kat dalam MRT... Lengang tak ada orang...

Beginilah rupa Skeleton Housing, Lens Cap dan Monopod Mount...


17 comments:

  1. Seronok dah berbaju berselimut bagai BFF ko tu. Syok ah duk JB, boleh angkut pasport terus menyeberang ke tambak. Aku, angkut pasport menyeberang ke Kalimantan. Sob.

    ReplyDelete
  2. Huh! Kalimantan? Belum pernah sampai...

    ReplyDelete
  3. Hi Sis, could you please email me at zanariahmohdtap@yahoo.com. i have few question to ask about gopro. thanks. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its Ok Zanariah... You can ask me here... :-)

      Delete
  4. Replies
    1. Ini yang dinamakan menyelam sambil pulun nasi lemak... Ada udang di balik mee goreng... Eh! Ada kaitan ke? Ha Ha Ha...

      Delete
  5. salam..sory..ingatkan u ni man..rupanyer gegirl mcm ai..hihi... Minat kita sama cuma sy xpandai isu teknikal..tp suka benda yg canggih.. Byk bljr dr u... Luckly jumpa blog u... Tq again 4 sharing info..,

    ReplyDelete
  6. jauh pulak nak beli baju2 gopro.. kalu kl kat mana kedai nak beli baju2 gopro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah banyak jual secara online dan murah...

      Delete
  7. bajuuuuuuu tshirt tu sumpah tak menahan !! dalam bnyak2 gmbr tshirt tu menang.. ahahaha..
    adus mahal2 laaaa semua ni.. kira kira balik duit yang ada dalam tabung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Jolok tabung pakai pembaris!

      Delete
  8. Gambar selfie SS tu cute heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira dah lengkaplah accessoriesnya ye,..ke ada lagi?

      Delete
  9. bertuah betul hero dpt tuan yg cermat bagai ni .segala jenis selimut , pakaian dan rumah diberi ... berbeza benor terselfie dgn ready selfie ... heh heh heh ... spore dah jadi umah no.2 lah ni . dah hafal semua tempat . ntah bila lah den nak jejak sana . klu x de niat mmg x sampai kan ...

    ReplyDelete
  10. yg SS beli tu ori ke skeleton housing? mahal jugak sampai 89 SGD..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...