Tuesday, 22 April 2014

Kembara Gadget - GoPro Video Playback Error

Hari ni aku terpaksa hadap satu masalah pada GoPro... Masalahnya adalah aku tak boleh playback video dalam handphone... Kuar warning nih...

Hah! Sapa ada masalah yang sama macam aku? Angkat tangan... Ngaku cepat!!!! Bila ada masalah macam ni... Anda ada rasa pening? Loya? Muntah2? Ada semacam kembung perut? Rasa macam nak kuarkan beruncang2 emas? Kalu ada tanda2 tu... Kena pegi jumpa bidan... Jangan cari aku! Hik Hik Hik...

Oklah... Dari aku merepek meraban panjang2... Mari aku kupas isu ni macam kupas bawang... Satu demi satu... Tajuk resepi hari ni adalah Protune... Kenapa Protune? Sebab Protune lah punca masalah tak boleh playback video di handphone tu...

Protune ni sebenarnya adalah satu setting di mana terdapatnya White Balance, GoPro Color dan sebagainya... Sesiapa yang involve in photography lebih arif tentang kepentingan White Balance dan color pada gambar atau video... Kepada yang newbie... Bolehlah Google ek... Untuk aku yang pemalas ni... Aku lebih suka set auto aje pada White Balance tu...

Sekiranya korang set ON pada Protune untuk amik video... Video yang korang amik tu tak boleh playback di hanphone...  Hanya boleh di playback di computer atau TV... Ada faham kaaa Aci?

Setakat ni aku dah update latest system version 2.0... Dan latest GoPro Apps... Dan setakat ini juga belum ada solution untuk membolehkan video set ON Protune tu di playback di handphone... Aku tak pastilah kenapa terjadinya masalah ni... Dari zaman awal2 GoPro wujud pon dah macam ni... Now dah GoPro 3+ pon masih tak settle... Engineer tido agaknya... Tapi... Must be a technical reason yang mungkin aku tak tahu... Suka tak suka  mungkin kena tunggu update system dari pihak GoPro sendiri... Don't tell me aku kena update IOS pada handphone aku plak!

So... Solution yang aku ada bagi membolehkan video yang aku amik boleh di playback di handphone adalah dengan OFF Protune...


Cara nak memasak :

Step 1 - Pilih Setting

Step 2  - Pilih Capture Settings

Step 3 - Pilih Protune... Perhatikan... Setting Protune masih ON...

 Step 4 -Pilih OFF

Step 5 - Video dah boleh play... TAPI... Hanya video yang diambil semasa Protune OFF sahaja yang boleh playback di handphone ek... Video2 yang diamik sebelum Protune OFF masih tetap tak boleh playback di handphone... Kalu nak play jugak kena tengok kat computer atau TV...


 - XOXO -








9 comments:

  1. Nak tanya.. pernah tak problem gopro boleh on tapi tak boleh off?

    ReplyDelete
  2. Nak tanya.. pernah tak problem gopro boleh on tapi tak boleh off?

    ReplyDelete
  3. kenape sy punye xboleh preview dlm phone walaupun dah off protune?

    ReplyDelete
  4. haaaa part ni tak faham.. tak ada go pro kat tangan lagi lalalala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah ada kat tangan nanti akan banyak fikir cik ct wooooiii....

      Delete
  5. susah juga nk 'jaga' GoPro nih

    ReplyDelete
  6. rasanya den memang pening lalat ni klu ada go pro . dah ilmu dslr pun nggak ado mbak ... pak google juga yg dicari nanti ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...