Friday, 11 April 2014

Kembara Gadget - iPhone/iPad No Sound

Semalam... Si HH... Tetiba datang kat aku... Dia tanya aku "Nape ek video ni tak ada sound?"... Aku pon tengok... Try laras button volume kat tepi iPhone tapi tak ada apa2 berlaku... Cuba OFF dan ON balik pon sama...

Dalam screen tak ada Ringer Bar... Nampak kosong aje... Hah! Sape pernah alami benda pelik macam ni? Yang pelik tu... Bukan semua No Sound ok... Kalu buat call still ada ringing... SMS or Whatsapp still ada bunyi...

Jika korang mengalami masalah ni... Tetiba Sound jadi pekak badak... Apa yang akan korang buat?

A) Buat Bodoh... (Bodoh akan makin bertambah)
B) Memandai-mandai... Godeh sana godeh sini... Bila tak settle... Nanges sampai jiran2 dengar...
C) Hantar kedai repair... Duit kuar macam air...

So... Mana satu?

Baiklah... Disebabkan hari ni hari Jumaat... Hari yang mulia... Maka inginlah aku berkongsi sedikit tips yang tak seberapa ini... Semoga dapat memberi manfaat...

Caranya...

1. Korang kena access Root Folder dengan menggunakan iExplorer

ATAU

2. Access Raw File System dengan menggunakan iFunBox


3. Pilihlah yang mana senang bagi korang nak guna... Sama ada iExplorer atau iFunBox...

4. Jika korang ada masalah nak enable Root Folder atau Raw File System... Sila baca entry sebelum
    ni DI SINI... Atau device korang sebenarnya belum Jailbreak... Sila baca entry Jailbreak
    DI SINI...

5. Kalu tak Jailbreak tak boleh ke? Aku dah cuba buat Reset di device tapi tak berjaya! Kalu korang
    nak cuba jugak... Boleh aje... Settings > General > Reset...

6. Jika korang guna iExplorer... Perhatikan sebelah kiri panel...

7. Click Root > System > Library > LaunchDaemons

8. Jika guna iFunBox pon sama... Pilih iFunBox Classic tab...

9. Expend Raw File System > System > Library > LaunchDaemons

10. Select 'com.apple.iapd.plist'

11. Korang boleh pilih... Sama ada nak delete file tu atau nak selamat, rename aje file tu dengan
      nama lain... If something happen masih boleh diselamatkan lagi dengan rename kepada nama file 
      yang asal...

12. Selesai rename... Disconnect device korang dari computer...

13. Turn OFF dan Turn ON semula device...

14. Usaha korang hanya akan berjaya jika korang sudah boleh laras button kat tepi device dan 
      nampak Ringer Bar kat screen device korang tu...


- XOXO -

4 comments:

  1. Kena bookmark ni. Berguna tips SS. Setakat ni saya kalau problem ngan sound, godek2 boleh lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh...cikgu ceketed dah baca entri ni

      Delete
  2. bila agaknya leh pegang Iphone sebijik!

    ReplyDelete
  3. saya pernah alami ni masa guna BBM . lagi je yg ada bunyi . rington nan hado . jadinya , bila ada call in x dengar cuma vibrate je ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...