Wednesday, 2 April 2014

Kembara Hotel - Ukhwah 7th Residence @ Kuala Lumpur

Hari ni 15 February 2014... Sebaik je habis layan Teater Bidasari di Istana Budaya... Aku bergegas check-in hotel di Ukhwah 7th Residence @ Kuala Lumpur... Kami akan berada satu malam di sini... 

Aku booking hotel ni kat Agoda.com pada 7 February 2014... Rate satu malam cuma RM 88.00 je... Murah ke mahal? Betul ke bohong? Kalu bohong kena karen... Sebab wa kenal mak lu!

Masa booking hotel ni... Macam biasa aku akan review komen2 atau tindakbalas dari para penginap yang pernah menginap kat sini... Tak banyak review pon... Ada yang positf... Ada yang negatif... Ada satu komen tu menarik perhatian aku... Bila dia kata tidak ada front desk masa dia buat check in... Tunggu lama... Dan call pon tak berangkat... Tapi aku buat tak reti aje lepas aku baca komen tu... Buat longoi tak fikir apa2...

Sampai lah beberapa hari sebelum nak pegi... Tetiba aku tergerak ati nak tahu lebih pasal front desk tu... Macamana kalu betul2 tak ada orang jaga...

Then... Tengah dok kalut tu... Tetiba email masuk... Email dari Agoda... Ada 2 attachment...Satu confirmation macam kat atas tu... Satu lagi attachment pelbagai bahasa untuk beritahu yang Hotel ni tak ada front desk... Ahhhh! Sudah! Apa kejadahnya hotel tak ada front desk??? Si HH try call dari sehari ke sehari nombor telefon yang ada tapi tak berangkat...Sakit pulak hati ni... Patut tak kasi makan kaki?




Then... Saat kemurungan hampir terbit... Saat tu juga satu lagi email masuk...Yeahhh! Akhirnya terjawap sudah... So, just follow aje instruction yang diberi... Gila! Ni lah pertama kali aku berurusan dengan hotel tanpa manusia bercakap... Tapi keyboard yang bercakap... Seriously INSANE!

On Monday, 10 February 2014 6:12 PM, reservation <reservation@kobeta.com.my> wrote:
Dear HH,
Thank you for choosing to stay at our residence at Ukhwah 7th Residence.
We are glad to re-confirm your booking no.  ********      as follows:
Check in date    : 15/2/14
Check out date : 16/2/14
No. of nights     : 1
 
If you are taking a flight,  we have public taxi service  available at the KLIA and LCCT airport.  You can purchase  coupon from the taxi counter. The estimated cost is about RM100-130 and additional surcharge of 50% applies after midnight.  KLIA has Express Rail Link to KL Sentral. Shuttle bus service is also available from both airports to KL Sentral. From KL Sentral  to our residence you can take  the Putra LRT and stop at Dang Wangi Station. Alternatively from KL Sentral you can take the KL Monorail and stop at Medan Tuanku Station. Both the stations are within walking distance from our residence. The Putra LRT and KL Monorail operates from 6 am to 12 midnight.
 
Ukhwah 7th Residence is located in the heart of KL City.  Our residence is  situated off the main road of Jalan Tuanku Abdul Rahman and within vicinity of the Maju Junction Shopping Mall and Sogo Shopping Mall. If you are using GPS, our residence can be traced through GPS coordinate latitude at 3.158792  and longitude at 101.696792
Our check in time is 3pm and check out time is 12 pm.  Since your arrival day is on Saturday/ Sunday and our office is closed,  append below are the instructions for non office hours check in :-
 
Left main entrance is a white box
1.      Enter the six digit Password No. ******
2.      Door automatically open
3.       Go upstairs to residence entrance at 2nd Floor
 
Left residence entrance at 2nd Floor are black key boxes
1.      Look for black key box No. A   located on the left of door entrance
2.      Select combination No. ***
3.      Turn clockwise to OPEN
4.      Take room key/entrance door touch card/slot card to operate room electricity
5.      Turn anti-clockwise to CLOSE
6.       To OPEN door, place door touch card on the touch box on the right of the door entrance.
7.       Room number is indicated on the room key
 
You are welcome to call our residence officers ,  Sharifah H/P No. +6012-******* and Yanti  H/P No. +6010-******* if you have any problems.
Please return back the keys to any of our officers @ our Ukhwah Property office next door when you check out. 
 
If you wish taxi service to town centre or from residence to airport, you may contact our Taxi Call Center No. +6019-******* or +6013-******* for enquiry and booking.
Please contact us if you have any enquiry.
 
We look forward to welcome you at Ukhwah 7th Residence and wish you a pleasant and memorable stay here.
 
 
regards,
shchong
Senior Executive
Koperasi Bersatu Tenaga Malaysia Bhd
Tel  : +603********
H/P : +6010-*******
Fax : +603********
reservation@kobeta.com.my


Mari aku kupas, hiris dan kemudian blendkan kisah aku dengan hotel ni supaya menjadi satu... Kite nilai sendiri apakah pro dan cons menginap kat sini... Ok?

Hotel ni terletak kat Jalan Medan Tunku... Which is memang great location lah... Dekat dengan Monorial... Dekat dengan tempat shopping Jalan Tunku Abdul Rahman... Jalan Raja Laut dan seangkatan jalan dengannya... Kiranya walking distance aje la nak ke mana2 pon...

Nak ke hotel ni tak susah... Macam geget2 kuaci aje... Haa... Pernah tengok burung kakak tua geget kuaci? Haa macam tu laa rupa aku bila cari jalan ke hotel ni... Dari Istana Budaya tu... Nampak round about  or Bulatan Pahang.. Amik pukul 12 ek... Terus aje... Sampai nampak trafic lite... Di mana sebelah kanannya adalah Tune Hotel...  Medan Tuanku sebelah kiri... Nampak bangunan Job Street masuk je kiri... Lorong pertama lepas trafic tadi... Then terpusing2 lah situ cari bangunan Ukhwah 7th Residence sampai jumpa...

Masa aku datang sini... Kebetulan hari sabtu... Memang lengang giler tempat ni... Malam pon lengang... Yang bunyi bising cuma kat restoran aje... Parking tak susah... Cuma... Nak dapat parking near hotel tu agak berebut skit... Sebab kena berebut dengan hotel lain... Prescott Hotel...

So, inilah rupa luaran Ukhwah Hotel ni... Biasa aje... Hotel ni milik UMNO kot... Sebab very patriotic... 

Ada restaurant... Dengarnya restaurant ni menyediakan makanan yang harganya murah... Govement laa katakan... Tapi masa aku datang... Tutup lah pulak!

Parking bayar guna mesin ni ek... Aku tak bayar pon sebab masa aku sampai... Sabtu dan Ahad free... He He He..

Aku ikut aje guide yang agoda beri untuk masuk ke hotel ni... Tekan digit password untuk masuk...

Aku naik atas... Ada sorang budak baik punya port lepak2 sambil isap rokok... Tapi aku tak pedulikan pon budak tu... Aku naik tingkat 2... Ikut langkah yang diberi lagi...

Hah... I got it! Dah macam peti saji misteri ok! Kotak hitam mana satu menjadi pilihan... Baca lagi instruction... Try bukak tak boleh...

Apakah nombor misteri itu?

 Last2... Dapat jugak bukak... Aku godeh sendiri... Instruction yang diberi tu hampeh!
 
Hotel ni cuma ada 7 bilik aje... Masa aku sampai ada 4 bilik masih kosong... Aku amik bilik paling hujung.. Tup2 aku tengok tak ada kunci dari dalam... So aku try 3 lagi kunci... Sesuka ati je aku bukak semua bilik guna kunci2 tu... Tapi ampeh... Bilik lain pon tak ada kunci dari dalam... Suka tak suka aku amik gak lah bilik belakang... Lebih privacy skit... Kurang2 aku tak perlu dengar derapan kaki orang berjalan...

Beginilah rupa dalaman hotel ni... Simple tapi agak menarik juga... 

Heater...

Yang tak bestnya... Tingkap tak ada pengunci... Agak bahaya di situ...

 Ada wifi...

Diberi toiletries... Tikar sembahyang pon disediakan...

Semua channel Astro pon ada...

Ada disediakan pantry kat luar...

- XOXO -








5 comments:

  1. 7 feb 2014..JM belum kenal lagi SS waktu ni kan..ehh..bila kita mula kenal eh..JM dah lupa..Jun 2014?

    ReplyDelete
  2. hotel ukhwah katanya....di mana ukhwah nya kalau x de front desk...nk cakap ngan hantu..ehh..JM lak hemo..jap sambung baca

    ReplyDelete
  3. ishh..lepas baca review ni mmg takkan stay kat sini..kah kah kah ko ni dah kenapa JM..buat pe ko nk stay di KL kalau 30 minit je nk ke KL tu heeee

    ReplyDelete
  4. leceh gak jadi tetamu tapi semua kena buat sendiri ...

    ReplyDelete
  5. masa nih wak pon x kenal SS lagik., tp rasanya wak dh kenal JM yg juliterr tu kann., JM kanns ;D

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...