Thursday, 15 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 1 - KLIA2

Hari ni 09 May 2014... Hari yang aku nantikan... Kembara ke bumi Samurai... Ninja... Oshin... Rin Hanekoma... Maria Ozawa... Dan tidak lupa Doraemon bersama sekutu sepapatnya... 

Niat nak sampai Japan ni dah lama aku idamkan... Tapi zaman tu... Japan tak hapuskan Visa lagi... Syarat2 nak apply visa waktu tu pon sangat ketat sendat... Aku tak mampu!

Dalam tak ada kemampuan tu... Tetap jugak nak berangan...Boleh?

Tup Tup... Dengan tak ada ribut dan taufan atau gempa bumi... Kerajaan Japan hapuskan visa untuk 90 hari bermula dari last year... Silalah baca info Do Malaysians need visa to go to Japan?  Dan tetiba.. Mind set aku pon berubah 3 juta skala richter... Jadi... Sebelum orang2 Jepon tu berubah fikiran nak kenakan balik Visa... Sebelum nasi menjadi ubi kayu... Aku mesti plan sesuatu... Aku mesti sampai ke Jepon! Walau sekali dapat jejak kaki pon tak apa... Tercampak kat mana2 pon aku rela... Desperate tak aku? Macam dunia ni nak kiamat esok plak eh...

Niat hati ni... Kalu boleh... Memang nak ke Tokyo atau Osaka... Tapi... Tetiba... Rezeki nak ke Nagoya sampai dulu... Air Asia buka routes baru ke Nagoya... So... Apa lagi... Ayuh! Marilah kita membooking!

Untuk tahu cemana semuanya bermula silalah baca nota Kembara Nagoya, Japan - Flight

Jam kat tangan menunjukkan 23:00... Aku dan HH dah bersiap sedia... Masukkan bag2 beso bagak ke dalam kereta... Tutup lampu... Kunci semua pintu rumah...Selamat tinggal jiran2 ku semua... Jaga diri baik2 pasu2 bunga ku sekelian... Aku hanya perlukan buku merah aje saat ni...

Dalam jam 23:30 kereta kami meluncur laju meninggalkan Johor Bahru menuju ke KLIA2... Mata ni sangat2 mengantuk... Biasanya... Waktu2 macam ni lah menjadi waktu untuk aku membuta diulit mimpi bertemankan bantal busuk... Tapi demi mu Ninja... Aku gagahkan jua diri ni... Walau mata ini bagai nak ditongkat dengan lidi mancis!

Plan kami tak nak berhenti kat mana2 pon... Nak terus aje ke KLIA2... Lagipun agak risau jugak dengan condition kereta... Sebab... Dah lebih 4 tahun tak pernah tukar bateri kereta walau sekali pon... Aku tengok ok aje... So, malas nak ganti bateri... Yang lain2 cuma service biasa aje...

Sampai kat Yong Peng... Tetiba kereta aku bertukar menjadi Jamban Bergerak... Burung tanpa rasa bersalah telah melepaskan beruncang2 perak atas cermin keta aku... Haishhh! Najis! 

Si HH kat sebelah aku sedap2 nganga luas... Kemudian terjaga sebab wiper kereta ganggu tidur lenanya... Dia pon bersuara "Nape bukak wiper?"... Aku membalas "Burung berak!"... Aku rasa tak sedap hati... Sebab... Makin aku wipe... Makin aku tak nampak jalan... Tetiba teori tentang tahi muncul di kepala... Kalu tahi burung mesti boleh wipe dengan mudah betul tak? Kalu tahi orang? Arghhhhh! Busuk giler!

Tetiba... Aku dan HH teringat tentang satu kesah... Di mana ada orang renjiskan sejenis cecair seperti cat putih... Makin di wipe makin tak nampak jalan... Masa pemandu berhenti dan turun nak bersihkan cermin... Masa tulah ada sekumpulan penyangak datang merompak... Adakah aku akan terjebak dengan kisah yang sama?

Aku pecut agak laju malam tu... Tekan minyak semahunya... Hati aku mula rasa tak best... Rasa panik semacam.... Jalan pulak sunyi... Seboleh mungkin aku pastikan yang aku berada di depan kenderaan lain... Terutamanya lori... Cermin yang kotor menghalang pemandangan tu aku biarkan aje... Makin lama.. Makin banyak cecair... Haishhh! Benda apa ni? Tak kan tahi?

Sampai kat Pagoh... Aku berhenti kat Shell... Aku perhatikan ramai betul orang berhenti cuci kereta... Lorrrrr! Bukan kereta aku sorang aje yang kena... Semua orang pon kena... Lagi teruk dari aku pon ada... Pelik! Then aku bersihkan kereta... Memang susah nak tanggalkan kesan kotoran degil tu... Mungkin kena gunakan kuasa Daia!

Aku ke toilet.. Aku perhatikan... Kat toilet penuh dengan binatang seperti anai2... Besar plak tu... Barulah aku sedar... Rupanya... Binatang yang buat onar tu bukannya burung tapi binatang seperti anai2 tu... Anai2 punya pasal... Burung dapat caci maki!

Lepas cuci... Binatang tu masih mengganggu lagi... Kali ni aku tak wipe langsung... Biarkan aje... Sampailah kat Seremban pon binatang tu masih ada... Pelik! Habis semua tempat ada binatang ni... Kami cuci kereta lagi...

Akhirnya... Dalam jam 03:00... Kami sampai di KLIA2... Syukurlah tak terjadi apa2 dalam perjalanan kami...

Hari ni adalah hari pertama Air Asia pindah di KLIA2... Sebelum ni... Kita semua tahu... Air Asia ni memang banyak isu dan liat nak pindah... Boleh dikatakan setiap hari aku baca info2 tentang KLIA2 ni... Nak pastikan yang Air Asia betul2 jadi pindah ke KLIA2 atau tak pada 9 May ni... At last pindah jugak!

Nak menuju ke KLIA2 ni tak susah pon... Agak dekat jugak... Memang cantik pemandangan KLIA2 ni diwaktu malam... Penuh dengan limpahan cahaya lampu... Tune Hotel pon dekat... Dan ada menara lapangan terbang yang dikatakan tertinggi di Asia...

Untuk Info tentang KLIA2 bolehlah baca nota aku ini ek Kembara Selangor - KLIA2

Di satu sudut celah2 orang ramai... Aku dan HH duduk makan roti dan air mineral... Itu saja yang kami sempat jamah untuk alas perut... Dalam jam 05:45... Kami terus ke kaunter tiket... Just drop luggage...

Lepas drop luggage... Kami tak buang masa... Terus check-in... Menuju ke International Departures...



Masa kat kaunter kastam... Ada sorang kastam betina jaga... Aku nak amik tray letak barang... Dia tak kasi... Dia kata tak payah... Aku tengok kastam sebelah ok je pakai tray... Padahal si betina ni malas nak susun balik tray2 tu lepas diguna... Then bag aku dia main campak plak... Si** punya kastam... Aku dah lama perhati... Kalu kastam betina yang jaga mesti macam puaka perangai! Kat mana2 pon sama! Aku rasa kastam2 betina ni tak yah lah diamik bekerja... Bior dorang lepak kangkang aje lah kat umah... Semak lah!


Then... Kami terus menuju ke Gate Q8... Memang jauh giler ok! Dah laa pepagi buta... Mata mengantuk... Kena pulak menapak sejauh ini... Seriously... Giler! Aku tak boleh bayangkan macamana nak bawak budak2 atau orang tua... Automatic pedestrian pon kurang... Evalator pon boleh dikira... Skytrain? Mimpilah! Air Asia ni kalu boleh Skybridge pon dia tak nak sediakan... Membazir katanya!

Kebanyakkan escalator kat sini semuanya tahap menjunam... Gayat tinggi! Kalu lenggang kangkung gitu aje tak pe... Tapi kalu dah tangan dan bahu... Kiri dan kanan penuh dengan bag tak ke gayat...

Berehat sebentar... Belum sampai ke Gate... Tenaga dah abis!

Dah bosan sangat agaknya mat saleh ni... Lepak sini dulu...

Sebelum ke Gate... Kena melepasi satu lagi kastam ek...  Kena scan bag... Dan body scan... Lepas tu... Menapak lagi cari Gate Q8...

Barulah sampai sini! Keadaan kat sini... More or less  macam kat Dubai...

Melangut laaa aku di sini sementara tunggu untuk boarding...

Dalam setengah jam... Call untuk masuk ke boarding room... Ada 2 kastam tunggu di pintu untuk check passport kami... Kat sini lepak2 lagi... Ada lah beberapa ketul orang kita yang nak ke Nagoya... Selebihnya orang Jepun dan bangsa lain... Masa tengah lepak kat sini tak ramai plak orang... Lengang aje... Tak kan kita2 aje yang nak ke Nagoya?


D7 0542 inilah yang menerbangkan aku dan HH ke bumi Nagoya, Japan...

 Tah mana staff merambu.... Kosong tak ada orang...

Ni lah skybridge KLIA2... Tak perlu nak menapak atau panjat tangga lagi dah!

Masa kat boarding room tadi... Aku perhatikan tak ramai orang menunggu... Tapi... Bila dah masuk dalam kapal terbang... Seat penuh! Perghhh! Ramainya orang nak ke Nagoya... Aku cakap kat HH.. Tadi aku  perhatikan... Tak ramai orang bawak baju sejuk... Tak sejuk ke? Tup tup... Bila dah masuk kapal terbang... Cer tengok budak keling tu... Amek kaw! Buluuuuuuuu! Yang duduk sebelah HH tu orang Jepon... Agak rengsa jugak lah dia kena duduk bangun tiap kali kami nak ke toilet... Dia pon sebenarnya nak cari seat kosong tapi tak ada...

Masanya tiba untuk kami terbang...

Tepat jam 08:45... Yeah! I'm Flying!

Dalam flight... Ada dua declaration custom form  diedarkan... Silalah isi... Untuk yang datang dengan family... Hanya perlu isi satu form aje... Bagi yang tak ada ikatan keluarga kena isi sendiri2... Tak susah pon isi form tu... Cuma declare apa yang kita bawak termasuk jumlah duit yang kita ada...


Untuk perjalanan ini... Aku bawak ¥35,000.00 dan HH bawak ¥35,000.00 jugak... Sikit ke banyak? Tak ada limit minimum untuk bawa jumlah duit pon... Tapi ada had maximum yang perlu declare... Bekalan makanan yang kami bawa adalah Dried Noodles, Brahim, Roti, Serunding, Sambal bilis, Nestum dan lain2... Jangan risau... Barangan makanan tak melebihi ¥10,000.00 tak perlu declare...

Dalam flight... Tak ada apa yang mampu aku buat... Tengok kiri tengok kanan... Tengok tingkap... Tengok orang duduk dan berjalan... Last2... Aku bosan... Aku layan Movie... Nasib baik aku bawak ipad... Ada a few movie yang sempat aku download dan simpan dalam ipad... So, aku layan tengok movie aje... Nasib baik aku bawak earphone spliter boleh guna 2 earphone... Tak payah nak berebut dengan HH... Volume pon control kat earphone masing2...

Food pon sampai... Kami pon makan... Sudah tentu Nasi Lemak Pak Nasser menjadi pilihan... Satu lagi tambahan menu adalah kek coklat... Camna rasanya? Ntah! Rasa menyesal! Ha Ha Ha... Bolehhhhh laaaahhhh!

Lepas makan... HH tetiba rasa nak muntah dan ceret beret... Lama dia menghilang dalam toilet... Sampai orang ketuk pintu pon dia masih tak kuar2 dari toilet...Habis semua makanan kuar! Kesian kat HH... Aku tengok muka dia pucat semacam aje... Aku harap2 keadaan dia tak teruk... Then dia cuba tido... 

Adakah HH akan sihat? Dan apakah dugaan dan langkah kami seterusnya? Aku akan sambung di lain posting nanti...

- XOXO -

30 comments:

  1. Giler jauh nak kena menapak gi boarding hall!! Sempat kot pitam bagai. Habis energy. Sian HH. Kejutan kot naik skybridge untuk AA. Hihi.

    Hope everything went well. Aku tunggu updates ko. Mesti melaram sakan ngan bff baru kan. Si GoPro itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastikan nafas tu cukup! Ha Ha Ha...

      Delete
  2. last gate tu polis..bukan kastam

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua org keja kastam kat airport tu..haha

      Delete
    2. Bukan kastam ek? Ha Ha Ha.. Tak perasan pulak... Sebab baju semua hampir sama! Tak memasal kastam kena maki... Ha Ha Ha.... Maafkan saya kastam! Keh Keh Keh... Silalah maki saya balik! Saya rela! He He He...

      Delete
  3. declaration custom form tu untuk apa?

    saya ada terbaca juga pasal kes wiper tu... ngeri lah juga tapi nasib baik semuanya selamat..

    eh, siap ada nama maria ozawa lagi. hahahhaa

    ReplyDelete
  4. rasanya binatang yg mcm anai2 tu yg selalu terbang dan berkerumun kat lampu selepas hujan ... sian hh . blm sampai jpn dah ada gangguan ...

    ReplyDelete
  5. wahh, x perlu visa ke jepun erk., bestnye

    ReplyDelete
  6. pergi ke jepun tak perlu visa erk., bestnyer (ayat ulangan) ;p

    ReplyDelete
  7. tu taik burung ke badan serangga mcm anai2 yg kene windshield? huhu2

    ReplyDelete
  8. serangga mcm anai2 tu tgh musim mengawan kot.,

    ReplyDelete
  9. tular naper tak try drive ngundur mesti tak kena langar serangga mcm anai2 tuuuh., harhar2

    ReplyDelete
  10. masa klia2 nih bukak wak dtg je amek gmbr signboardklia2 tepi jalan je tu bolee., hehe2

    ReplyDelete
  11. drive permas jaya ke klia2 sorang2 ke SS, abes HH tak alternate driver? huhu2 ke wak termiss

    ReplyDelete
  12. skybridge membazir erk, walkator tuh bole pulak., hak2

    ReplyDelete
  13. sian kan kat kastam betina malas susun tray tuu., kangkang best oo kat umah kannns., ;D

    ReplyDelete
  14. staff air asia bukan merambu ye, dorg la yg jaga tiket kaunter, yg check baggage, yg check boarding pass, yg jd waiter dlm cabin , cuma x jd pilot dgn betina kastam sajjjor., harhar2

    ReplyDelete
  15. sbb staff airasia buat semua benda tu yg tiket murah, kata nak terbang murah., hakhak2

    ReplyDelete
  16. SS, wak just curious, camane nak save movie yg kita dh download dlm ipad., ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Save je movie tu cam biasa wakk... Kemudian transfer...

      Delete
  17. nak kena install software ke ape dlm ipad tu nak tenok movie? cerr citer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak pakai ipad video converter.. Then.. Layannnnn!!!

      Delete
    2. oo oke, nnti wak cuber try yee., tq

      Delete
  18. pemandangan hijau ladang kelapasawit atas kapal tu memey menawan., hehe2

    ReplyDelete
  19. oops lupa, dlm air asia xde entertainment erk blkg seat tuu., hehe2

    ReplyDelete
  20. rasa menyesal ., harhar2 lawak ko

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...