Thursday, 15 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 1 - Meitetsu Line

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 1 - KLIA2

Sepanjang perjalanan... Langit sangat cerah... Alhamdulilah cuaca amat baik hari ni... Sekali sekala... Kapal terbang akan bergegar tatkala melanggar awan... Kadang2 mata ini akan menjeguk keluar tingkap... Dan tetiba MH370 muncul dalam ingatan... Apakah nasib MH370 agaknya? Di mana mereka? Entahlah... Tak terbayang jika aku atau keluarga aku yang menjadi mangsa... Tentunya menjadi titik hitam yang sukar dipadam...

Dalam flight aku tanya HH... "Are you ok?"... HH jawap "I'm ok"... Aku agak lega bila HH kata dia ok... Mungkin semangat dia nak sampai ke negara matahari terbit ni membuatkan dia lupa tentang kesakitan yang dilalui sebelum ni... Siap boleh cakap... "Aku nak gi Osu Kannon malam ni!"... Erkkk! Boleh eh? Orang sakit kena rehat kat Hotel... Bior aku melenjan sorang... Hik Hik Hik...

Jam di tangan menunjukkan pukul 15:05 waktu Malaysia... Bermakna sekarang adalah jam 16:05 waktu di Japan... Untuk pengetahuan semua... Waktu Malaysia dan Japan tak sama... Beza 1 jam... Waktu Japan adalah 1 jam awal dari Malaysia... Dan... Perjalanan ini mengambil masa selama 6 jam 35 minit...

Alhamdulilah... Akhirnya kami touch down seperti yang dijadualkan... Jam 16:20... Kami dah berada di Nagoya Chubu Centrair International Airport... Airport ni kat pulau... Dikelilingi air laut... Menarik jugak! 

Yeahhh! Maka bermulalah "Misiku Oshin"... Bukannya misi mencari kain ek... Itu kedai kain Nagoya! Kedai kain Nagoya kat Giant pon bersepah...

Oshin adalah drama Jepon yang mempunyai ratusan episod yang aku layan sejak kecik lagi... Tak sangka yang hari ini aku dah berada di sini pada usia aku begini... Syukran!

Langkah pertama bila dah sampai kat airport ni adalah menuju ke claim baggage... Macam biasa... Kena ikut procedure Airport... Haruslah melalui kastam... 

Sampai kat kaunter kastam kena beratur... Huh! Nasib baik aku tak berlengah... Kalu tak memang ramai orang tetiba serbu beratur panjang... Ada sorang kastam pompuan jaga... Manis senyum aje... Hah! Macam ini lah bagus! Senyum sokmo... Dia check form yang kami isi... Pastikan kami turunkan tandatangan kat form tu...

Masa beratur... Aku dok usha cara orang lain melepasi pemeriksaan passport... Aku tengok macam senang aje...

Now... Turn aku dengan HH plak... Aku biarkan HH mengadap kastam dulu sebab semua details perjalanan kami ada kat dia... Agak lama jugak HH kat situ... Risau jugak... Al-maklum ini adalah pertama kali kami jejak ke Japan... Dan kami tak bawak duit yang banyak... Aku nampak kastam tu cakap2 dengan HH sambil adjust jari kat mesin scan... Tup2 HH lepas... Aku lega! Then giliran aku plak... 

Sistem kat sini beza skit... Kena scan dua jari telunjuk tangan kiri dan kanan... Kemudian tunjukkan muka kat camera... Agak canggih jugak sistem mereka ni... Kastam tu langsung tak tanya apa2 pon... Dia just amik form putih... That's it! Senang giler! Tak perlu nak rasa kecut perut...

Tetiba ternampak anjing... Tetanjat gugurl! Dalam hati aku berkata... Habislah kalu bag kami kena geledah dengan anjing... Arghhhhh! Jijikkkkk! Tanah? Mana tanah???? Satu keje nak menyamak kang!

Then aku dan HH terus collect luggage... Kebetulan masa aku sampai kat tempat collect luggage tu... Di tempat kami berdiri... Ngam2 aje bag kami pon terpancul kat depan mata... Tak perlu nak tunggu lama... Then mengadap sorang lagi kastam... Dia just tengok passport kami yang banyak stamp tu... Then dia tanya "Your purpose?"... HH jawap "Tourism"... Aku jawap "Holiday"... Hah! Apa lagi perkataan sekutu dengannya? "Leisure"... Kalu boleh semua perkataan nak dikeluarkan takut Jepon tu tak paham... Berita baik... Kastam tu langsung tak check bag kami... Dia lepaskan macam tu je...

Kami menuju ke pintu exit... Masa ni tak dapat digambarkan rasa happy tu... Langkah kami seterusnya adalah mencari train ke Nagoya Station...

Directions :
1. Cari simbol train...
2. Ikut arah nak ke Access Plaza...
3. Cari kaunter tiket Meitetsu Line...

Keluar dari Arrival Hall... HH ada ternampak Infomation Counter... Tapi aku tak nak Information Counter yang kat situ... Aku ajak HH ke Access Plaza dulu... Kat sana pon ada Information Counter jugak...

Dah sampai Access Plaza mata ni dah ternampak kaunter tiket Meitetsu Line... Tapi tetap jugak pegi kat Information Counter dulu...Just amik beberapa keping pamplet aje...

Lepas amik pamplet.. Kami ke Kaunter Tiket Meitetsu Line ni...

 Boleh jugak amik pamplet kat tepi kiri Kaunter Tiket Meitetsu Line...

 Atau tengok Usage Guide ni...

Sebelah Kaunter Tiket Meitetsu Line ni ada mesin tiket Manaca... Nanti aku terangkan pasal tiket Manaca ni pada posting yang lain...

Sampai kat Kaunter Tiket Meitetsu Line ... Aku dan HH termanggu... Termanggu sebab adakah Jepon kat kaunter ni akan faham Bahasa Inggeris? 

Aku biarkan HH berkomunikasi dengan mamat Jepon kat kaunter ni dulu... HH tanya tentang harga dan schedule train... Mamat Jepon ni just tunjuk kat screen monitor aje... Then aku tanya pasal bound destination... Dan adakah train ni akan direct ke Nagoya Station atau kena transit ke mana2? 

Betul jangkaan aku... Mamat Jepon ni memang tak paham Bahasa Inggeris! Dah terasa macam bercakap dengan Sushi... Then dia panggil staff customer service... Aku tanya soalan yang sama kat Customer Service tu... Dia pon tak paham! Arghhhh! Tensen! Kewasabian apakah ini? Semua tak paham! 

Last2 aku gunakan ayat paling mudah sambil tunjuk kat monitor tu... Aku tanya sekeping demi sekeping perkataan kat dia "This.... train... direct.... to... Nagoya? Any.... stop... station?"... Dia jawap "Stop Stop"... Then aku tanya lagi "This... Train... Bound for... Gifu?"... Dia jawap "Yes Yes"... Sambil angguk2 kepala... Huh! Letih ok nak menanya! Nasib baiklah aku belum sampai ke tahap kena lukis! Nak lukis apa? Doraemon nak mencekik Dorayaki? Ang Ang Ang... Doraemonnnnn!

Untuk pengetahuan... Kalu nak ke Nagoya Station dari Airport ni... Memang ada dua cara... Satu reserve seat... Kedua non reserve seat... 

Kalu non reserve seat... Harga tiket memang murah... Tapi... Nasib2 lah... Kalu ada tempat kosong maka dapat lah duduk... Kalu tak ada... Kena lah berdiri... Duduk bersila? Cubalah! Kot tak kena halau.... Dan non reserve seat ni ada tok nenek kategori lagi... Tapi aku malas nak amik tahu sangat... Cukuplah dengan satu dua soalan... Lagi nak tambah soalan merepek... Lagilah buat Jepon tu berat nanang!

Reserve seat adalah 1st class ticket... Confirm2 ada tempat duduk... Dan harga tiket mahal skit dari biasa... Kita akan diberi 2 tiket... 1 tiket first class reserve seat dan satu lagi tiket untuk enter gate... Harga tiket sebenarnya adalah ¥870.00 aje... Tapi tambah ¥360.00 untuk reserve seat... Pada aku... Paling senang naik aje 1st class... Abis citer... Hanya perlu duduk diam2... Taw2 dah sampai... Tak perlu nak buat transit kat mana2... 

Lepas membayar tiket dengan harga  ¥2,460.00 berdua... Kami sekali lagi tercangak2... Mana nak cucuk tiket ni? Aku tengok orang lain masuk main swipe... Aku pon try laa swipe... Tak boleh... Arghhh! Sudah! Dah lah masa tak ada... Dari kaunter ke Platform cuma ada lebih kurang 5 minit aje masa yang diberi... 

HH panggil balik customer service tadi... Kalu tak boleh swipe jugak ni... Aku nak suruh Customer Service selak skirt... Tonggeng bontot! Bior aku swipe kad tu kat bontot dia...

Then dia guide aku cara nak masukkan kad... Lorrr! Boleh plak aku tak nampak lubang! Haishhhh! Bikin malu aje laaa... Padahal aku dah study pasal mesin kad tu... Boleh plak aku cluless bila dah ada kat depan mata... Haishhhh! Nasib baik tak ada orang beratur kat belakang... Kalu tak mesti orang ingat Shizuka mabok!

Melepasi gate tadi... Kami ke Platform 1... Nasib baik platform tu dekat... Tapi kami kena berlari laa jugak untuk cari Gerabak No. 3... 

Seriously, tinggal seminit dua aje train nak jalan...  Last2 kami naik aje kat mana2 gerabak... Then barulah cari seat... Lega!

Train ni memang laju... Kami bertolak jam 17:06 dan dijangka sampai jam 17:35... Bermakna masa yang diambil cuma 28 minit aje... 

Masa dalam train... Aku hanya perhatikan pemandangan kat luar sambil borak2 dengan HH... Alhamdulilah... HH nampak dah sihat... Aku? Akibat berlari itik... Rambut dah jadi samurai serabai... Guna sikat buluh baru boleh lurus balik! Guna jari? Korek hidung!

Inilah matahari pertama yang aku lihat di bumi Nagoya, Japan ini... Tapi matahari ni nak terbenam dah... Esok pagi baru aku boleh tengok matahari terbit...

Tetiba operator tiket datang... Dia datang dengan lenggang lenggoknya dari arah depan... Lengkap berbaju uniform hitam... Siap dengan topi ala2 pilot... Check tiket dari satu kerusi ke satu kerusi yang lain... Aku jenguk2 kerusi orang lain... Eh! Rupanya aku lupa nak letak tiket kat kerusi... Sengal! Belum sempat nak letak... Operator pon sampai... Then dia kata "Hait Hait"... Sambil kepala dia angguk2 menunjukkan betullah tiket tu kena letak kat kerusi...  He He He....

 Mari aku tunjukkan cara nak memahamkan tiket Meitetsu ni...

Kita zoom skit tiket yang aku scan ni...
Tarikh hari ni 09 May 2014... Nampak? 'Car No.' tu bermaksud 'Nombor Gerabak' bukan nombor train ek... Jadi jangan silap faham... 

Nak tahu mana satu train yang betul dalam masa singkat? 
1. Pastikan Platform kita dulu... 
    Nombor platform tak disertakan dalam tiket... Nombor platform kena tanya kat kaunter masa beli 
    tiket... Make sure tanya! Takut2 tak sempat nak toleh mana2  info  signboard... 
2. Tengok bound destination yang tertera pada train...
    Untuk ke Nagoya Station... Aku pilih perjalanan untuk ke Gifu...
3. Cari nombor gerabak
    Setiap gerabak ada nombor... Jadi carilah nombor tu... Kalu dah tak sempat sangat... Naik aje 
    mana2 gerabak... Kat dalam baru cari seat...
4. Pada aku yang paling penting adalah pastikan masa... 
    Masa memang sangat tepat... Tak ada istilah menunggu... Train yang sampai tepat pada waktu
    maka train itulah yang patut kita naik... Ikut waktu yang tertera pada tiket dan try bandingkan 
    dengan jam kat station tu...

Train ini berhenti di Otagawa Station, Jingumae Station dan Kanayama Station dulu... Jangan risau... Kat dalam train ni ada audio dan monitor untuk tengok kelajuan train dan juga information current dan next stop station...

Bolehlah zoom untuk refer Meitetsu Train Route Map yang lengkap ni sebagai panduan... Untuk info selanjutnya bolehlah ke Nagoya Chubu Centrair International Airport Info.

Masa kat Kanayama Station... Jam dah menunjukkan pukul 17:30... 5 minit kemudian iaitu tepat jam 17:35... Barulah train ini berhenti di Nagoya Station... Train ini akan berakhir di Gifu Station.. Actually, boleh dikatakan setiap station ada attraction tersendiri... Tapi aku tak sempat nak study semua... Lagipun kembara aku ke Nagoya ni terlalu singkat... Aku cuma pegi lokasi yang penting2 aje...

Turun aje dari train Meitetsu Line ni... Aku perhatikan... Nagoya Station ni crowded giler... Orang berjalan macam tak tentu arah... Dah macam semut nak bercium...

Apakah langkah kami seterusnya? Ke manakah destinasi kami seterusnya? Sila baca di next entry...


- XOXO -


13 comments:

  1. Info yang diberikan sangat...bagus! Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. Hi, the info is very detail! love it... but any tips how to study about the train.. maksud saya bukan structure train yea =P but which platform to go, nnt nk exit ikot mne and so on laa.. if confident bole survive then baru beli tiket flight to japan.. thanks in advance yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Which train? Exit nak ke mana?

      Delete
    2. if from nagoya to tokyo? which train should i take?

      Delete
    3. Thank you for reading this post... But I think you should read until the end of my journey to nagoya... Hopes you get the answer...

      Delete
  3. thank you for this post :) very helpful

    ReplyDelete
  4. mak oi, banyaknya station dia. jenuh nak study satu-satu... macam tu rupanya baca dia. x sangka kena letak dekat seat. hahaha. kat malaysia xde lak macam tu... beza juga harganya kalau reserve seat dengan non reserve...

    ReplyDelete
  5. sepatutnya kat mana2 airport , staff mesti blh cakap inggeris . x le pelancong asik menggaru kepala yang x gatal tu ... kan !

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...