Saturday, 17 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 1 - Osu Kannon At Night


Malam ni... Aku menyampaikan hajat si HH nak pegi Osu Kannon... Sebab minah ni gile menyoping... So, aku kena lepaskan apa yang dia nak dulu... Baru aku dapatkan apa yang aku nak... Most of time... Kami amalkan win-win situation...

Actually... Kalu ikutkan itenary yang aku buat... Kami akan ke Osu Kannon esok... Tapi disebabkan tak ada apa nak buat kat hotel.. Jadi... Kami decide untuk keluar je...

Kat hotel... Kami sempat minum nestum aje... Lepas minum nestum... HH nampak makin sihat dan seperti biasa... Alhamdulilah...

Cuaca malam ni sejuk giler... Bayangkan masa sampai kat Airport pon dah cecah suhu 20 celcius... Waktu malam lagi la sejuk... Aku tak ada pilihan.. Kena jugak sarung badan ni dengan baju tebal... Angin bertiup agak kencang... Masuk subway bawah tanah pon masih sampai angin kencang yang dari luar tu... 

Harga tiket ke Osu Kannon adalah ¥400.00 return seorang... Silalah beli di mesin...

Directions :
1. Naik Subway Tsurumai Line warna biru...
2. Menuju arah ke Akaike...
3. Stop di Osu Kannon...
4. Exit 2




Dalam train... Aku memerhatikan gelagat manusia... Adakah lelaki kiri ini Ninja? Atau... Bekas boyfriend Maria Ozawa? Atau... Yang Makcik tengah yang macam adjust nak korek hidung  tu jiran Rin Hanekoma? Atau... Makcik yang kanan sekali tu sepupu kupu2 rama2 dengan Oshin? Dan di manakah Doraemon and the gang?

Hah! Kejap aje dah sampai Osu Kannon Station... Langkah seterusnya... 

Directions :
1. Dari Exit 2...
2. Aku ikut lorong sebelah kedai K... Kedai K ni macam Seven Eleven... 
3. Sampai hujung lorong... Belok kanan... 
4. Dah nampak Temple...
5. Osu Kannon Arcade sebelah kanan Temple...

Atau

1. Dari Exit 2... 
2. Terus hingga jumpa Seven Eleven...
3. Belok kiri...


Masa aku sampai Osu Kannon ni... Aku rasa sunyi giler lorong nak masuk ke Osu Kannon ni... Terutamanya kat Temple... Dari jauh nampak macam ada seekor anjing... Bila dah dekat... Lor! Kucing! Haishhh! Suspen aje lah Cik Cheng ni! Apsal tak mengemiowwww??? Lain kali sebutlah Konichiwa ke.... Arigatogozaimas ke? Bisu ke????? Beso betul kucing kat Nagoya ni... Dah bersize anjing... Hari2 telan sushi agaknya...

Kebanyakan kedai dah nak tutup... Most akan tutup antara jam 19:00 hingga 20:00... Aku cuma pre-servey barang aje kat sini... Belum nak beli apa2 lagi... Tapi aku dah tahu apa yang aku nak cari dan beli...

Tak banyak yang dapat di story mory sepanjang berada di Osu Kannon ni... Kami just sight seeing aje...  Sambil amik angin malam...


Masa aku nak snap gambar ni... Dua makhluk ni siap angkat tangan...


HH dah usha kasut kat sini...


Aku ada usha satu kedai t-shirt kat sini... Kebetulan ada satu perempuan Jepon tua yang jaga... Kami try laa usha2 tanya harga t-shirt... Sepatah haram kami tak paham... Dia bantai cakap Jepon... Adeiiii! Nasib baik ada sorang lagi pompuan Jepon kat kedai tu yang pandai cakap English... Try mintak diskaun... Mampos mati-mati tak kasi... Aku plak mati-mati caci maki dalam hati...

Kat dalam Osu Kannon Arcade ni ada sebuah pasaraya yang menjual barang basah dan kering... Huh! Bersusun je basikal... Kena berhati2 dengan basikal kat sini...

Mari tengok apa yang ada jual kat dalam pasaraya ni... Huh! Ternampak terung hitam berkilat ni...


HH beli air kotak Apple besar ni... Harga cuma ¥116.00 je 1000ml... Dalam RM3.80...


Aku dah aim kedai ni... Nak tengok apa yang menarik...


Sape budak comey nih? He He He..


Ada jugaklah terserempak dengan beberapa ketul orang Melayu kat sini... Sibuk belanja kat Akky One ni... Berbondong bag shopping kiri dan kanan... Murah ke? 

Aku tak rasa pelik pon kalu terserempak dengan muka Melayu kat Nagoya ni... Masa kat hotel pon aku terserempak jugak dengan orang Melayu kita... Most yang datang sini kebanyakkannya company kilang yang hantar... Kalu setakat datang sini pakai duit company... Terutamanya yang datang bagai rombongan Cik Kiah... Then kita senyum pon dia buat bodoh... What the heckkkkk laaa kannn??? Tak yah nak sombong sangat boleh? Kuli Kilang aje kot!

Teringat cerita HH pasal officemate dia yang juga kena hantar training kat Nagoya ni... Disebabkan tak plan dan tak tahu jalan2 kat Nagoya ni... Dorang pon macam ayam dan itik bertanya kat pekerja hotel cara nak pegi suatu tempat... Tak pulak dinyatakan kat mana dorang pegi... Tapi terpaksa menapak hampir 5 KM dari hotel untuk ke tempat tu... Nak jimat duit punya pasal sebab company kede... Sanggup menapak... Masa nak kuar pintu hotel dah nak menapak jauh tetiba pekerja hotel tu panggil balik... Dia mintak maaf sebab terasa macam tersalah bagi directions... Dan dia kasi direction yang betul... Huh! Kalu orang kita tersalah kasi info... Mampos tak panggil balik punya... Bior kita sesat lagi ada lah even tak semua.... Waktu balik terpaksa tahan teksi sebab tak tahan jalan kaki balik hotel... Hari berikut barulah dorang tahu ada subway... Kesiannnnn! Ko kesiannn tak Rafiii? Kesiannnnnn!

Hari pon dah semakin gelap... Lampu2 di Osu Kannon pon dah mula nak padam... Jadi... Kami kena keluar dari sini... Menuju balik ke station... 

Masa datang aku ikut lorong kat kedai K depan Exit 2... Masa balik aku ikut jalan Seven Eleven plak... So, singgah jap kat Seven Eleven... Usha2 apa yang ada... Ternampak instant camera Fuji... Murah! Dalam ¥900.00... Ingatkan nak beli... Last2 tak jadi... Sebab... Aku belum puas bermanja dengan GoPro Hero ku... Kalu aku beli instant camera tu... Aku takut GoPro aku cemburu... Susah nak handle kalu dah banyak sangat kekasih kelabu asap ni... He He He...

Marilah kita balik ke hotel semula...

Directions :
1. Naik Subway Tsurumai Line warna biru...
2. Menuju arah ke Kami Otai...
3. Stop di Marunouchi...
4. Exit 6

Aku perhatikan... Kat mana2 pon... Mesin air dan gambar passport mesti ada merata-rata...


Pamplet dan majalah selamber aje letak susun cantik macam ni kat station... Tak sape pon rasa nak pedajal... Kalu kat Malaysia... Ada aje tangan gatal vandalism... Padahal kat sekolah penat Cikgu ajar Moral...

Jam baru pukul 21:00 waktu Japan.. Tapi kat Marunouchi Station ni dah sunyi...


Adalah seketul dua umat tengah nak beli tiket kat sini... Teringat pengalaman kami petang tadi waktu terhegeh2 nak belajar guna mesin tiket Manaka ni... Hu Hu Hu...


Jangan lupa ek... Nak balik hotel kena ikut Exit 6... Sape yang lalu sebelah HH tu? Ninja ke? Or hantu Jepon... Hik Hik Hik...

Badan pon dah letih... Mata pon dah ngantuk... Malam ni kena recharge tenaga... Esok nak pakai tulang empat kerat ni untuk menapak lebih jauh lagi...

Bersambung posting hari kedua...


- XOXO -


6 comments:

  1. Hangin kalau orang kita, sombong yakmat kalau kat tempat orang. Kau dah kenapa? Marah ke aku mampu berjalan macam kau juga.

    ReplyDelete
  2. Olawei, malam masih muda, tp nampak sunyikk sepi! Cepatt narr..depa berniaga..awal malam udah tutup!

    ReplyDelete
  3. hahaha. kang memang sungguh yang tutup muka tu hantu. ha jenuh lintang pukang lari...

    besar gak ye tempat tu.. tapi nasib baik ada yang boleh cakap english

    ReplyDelete
  4. ni klu buka semua kedai , lama gak menebeng kat situ si kak nam ni ... heeee ... saya teringat lah anak my sepupu yg kilangnya taja dia gi jepun dlm seminggu kot klu tak silap . siap buat kenduri selamat ko ... alhamdulillah balik dgn selamat .

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...