Monday, 19 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 2 - Nagoya Castle


Hari ni 10 May 2014... Dah masuk hari kedua aku berada di kota ke empat terbesar Japan ni...  

Malam tadi aku susah nak tidur lena... Kejap2 terjaga... Tak biasa lagi dengan suasana kat hotel ni... Cuaca pulak sejuk giler... Berselimut lebih 3 lapis pon masih tak kurang sejuknya... Bilik aku plak berada di tingkat 11... Huh!

Aku kunci jam pukul 05:00... 

Tetiba... 

Aku terjaga dari tidur jam 04:00... 

Dari celah2 langsir tingkap bilik... Terpancar cahaya yang sangat terang... Ya Allah! Matahari dah terbit rupanya... Awalnyaaaaa! Memang memancor2 cahaya tu menembusi bilik... Berkerut dahi... Terpisat2 mata ni melihat keluar jendela... Suasananya macam dah jam 09:00 pagi waktu Malaysia...

Ohayou Gozaimasu! Aku kejutkan HH berair liur basi! Dia pon terpisat2 bangun....

Pagi ni... HH sibuk siapkan breakfast dan bekalan makanan... Di sebabkan awal pagi... Dia pon rasa malas nak turun ke tingkat bawah cari microwave... Last2 masak dalam bilik aje... Menu kami hari ni hanyalah roti dan Nasi Goreng Ayam...

Lepas bersiap sedia... Kami gerak ke Marunouchi Station... 

Kami beli One Day Ticket di mesin tiket Manaca... Disebabkan hari ni adalah hari Sabtu hujung minggu... Maka... Kami dapat beli One Day Ticket dengan harga cuma ¥600.00 seorang... Murah ke mahal? Kami memang plan untuk naik subway aje... Tak perlukan bas... So... Sesape yang berminat nak naik bas pon boleh juga dapatkan One Day Ticket untuk bas... Atau combine bus dan subway keduanya sekali... Terpulang kepada cara memasing... Tepuk dada pastu tanya orang sebelah... Bergegar tak?

One Day Ticket ni ada dua jenis :
1. One Day Subway Ticket 
    * Weekdays -   ¥740.00
    * Weekend -  ¥600.00

2. One Day Bus  atau Combine Bus & Subway Ticket
    Boleh refer kat sini Nagoya Bus & Subway Ticket

Inilah rupa One Day Ticket tu.. Ada date yang perlu dibaca dari kanan ke kiri... Dah macam baca Jawi... Manalah tahu kan... Kot esok korang beli tiket yang sama rupa then tak tahu mana satu yang semalam dan mana satu yang hari ni punya... So... Referlah date yang tertera tu... Tiket ni perlu dimasukkan dalam lubang mesin ek untuk enter & exit.. Bukannya swipe... Ok?

One Day Ticket ini bukan sahaja boleh digunakan untuk unlimited access... Bahkan boleh digunakan sebagai kad discount... Jika kita nak melawat mana jua museum kat Nagoya ni... Tunjukkan aje kad ni masa nak beli ticket ke museum... Dan bergumbiralah dengan kadar discount yang diberikan... Ok?

Destinasi pertama kami pagi ni adalah ke Nagoya Castle...

Directions :
1. Naik Sakura Dori Line warna merah
2. Amik arah ke Tokushige 
4. Stop di  Hisaya-odori Station
3. Transfer Meijo Line warna purple
4. Pilih arah Clockwise 
5.Stop di Shiyakusho Station
6. Exit 7 

Hah! Amek kaw dia punya subway routes... Tengok Meijo Line ni... Siap berpusing... Pening nak memahamkan? Kalu pening pegi tampal koyok telan panadol...

Clockwise? Counter Clockwise? Apa kejadah tu?

Sebenarnya... Aku & HH dah experience dengan sistem subway yang macam gini punya pusing masa trip Amsterdam-Paris last year... So... Bila terpaksa jumpa balik sistem bulatan yang macam ni... Kami dah hadam!... Tak susah pon nak menghadam sebenarnya... Gigit... Kunyah.. Telan...

Clockwise adalah pusingan arah jam... Dan Counter Clockwise adalah lawan arah jam... Ok?

Perhatikan betul2 ek... Jika korang dari Hisaya-odori Station... Nak menuju Shiyakusho Station... Just follow Clockwise which is at Platform 2... Ok?

Niat di hati nak keluar lebih awal pagi... Nak merayau2 kat taman Nagoya Castle dulu... Tapi apakan daya... Kami keluar dari Hotel pon dah jam 08:00+... 

Sampai aje kat  Shiyakusho Station... Amik arah Exit 7 ek...

Inilah dia Exit 7... Jadi... Ke manakah arah seterusnya?

Nagoya Castle ni ada 2 gate... Satu Main Gate... Satu lagi East Gate... 

Main Gate ni jauh skit dari pintu Exit 7... Jarak lebih dari 700 meter... Manakala East Gate pulak lebih dekat 240 meter je... So, terpulang lah... Nak ikut Main Gate pon boleh... Nak ke East Gate pon boleh... Pada aku... Lebih senang masuk dari East Gate... Sebab... Bila dah kat dalam nanti... Boleh jugak sampai ke Main Gate tu...

Hah! Nampak? Nampak? Ikut je lorong ni...

Taraaaa... Dah sampai East Gate... Hah! Nampak tu HH dah tak sabar nak beli tiket...

Kita tengok map dulu...


Zoom skit... Luas sungguh kawasan Nagoya Castle ni...


Masa aku sampai sini... Ngam2 jam 08:45... Kami tak dibenarkan beli tiket lagi... Kalu nak beli tiket kena tunggu tepat jam 09:00... Huh! Seminit pon berkira! Nasib baik lah aku sampai agak ngam2.. Kalu aku sampai terlalu awal.. Tak memasal melangut lebih lama kat depan gate ni... Nagoya Castle dibuka dari jam 09:00 hingga 16:30... Info lanjut boleh baca di Nagoya Castle


Time ni orang tak ramai...

Harga ticket entrance adalah ¥500.00 seorang... Disebabkan kami ada One Day Subway Ticket Manaca... Jadi... Kami just tunjukkan kad tersebut kat kaunter dan dapat diskaun sebanyak ¥100.00 seorang.. Bermakna kami hanya perlu bayar ¥400.00 aje sorang... Better than nothing laa kan... Untuk backpacker macam kami ni... Sposen pon sangat berharga!

Ticket sudah ada di tangan... Moh kita masuk! Yeahhhhh!

Gigihlah aku dan HH menapak masuk ke dalam...

Sepanjang jalan ada pelbagai jualan guna van pick up yang kecik comel...

Aku singgah kedai souvenir ni... Beli fridge magnet... Nanti aku tunjukkan rupa fridge magnet tu dalam posting yang lain ek...

Mari kite menyelfiekan diri di sini... Sila abaikan baju purple yang berlipat2 tu...

Kaki dah pancit... Rehat jap!


Kat belakang tu ada Souvenir Shop... Moh kita masuk!

Masa aku nak mengsnap gambor ni... Tetiba... "No Photo! No Photo!"... Sorang pompuan Jepun datang kat aku terpekik2... Dia tak marah... Tapi mengingatkan sambil senyum... Ohhhh! No Photo rupanyee... Aku dok tinjau setiap sudut... Tak ada pon tulis No Photo! Ke dalam Bahasa Jepon? Aku tak paham! So... Bukan salah aku lah kan kalu aku tak sengaja?  Kwang Kwang Kwang... Apa2 pon aku dah terlajak menekan shutter.... Jadi... I'm just shut my mouth!

Kat Souvenir Shop ni... Boleh dapat fridge magnet bermula dengan harga ¥260.00... Aku tak pasti kat tempat lain boleh dapat lagi murah atau tak... Tapi bagi aku... Kat sini dah cukup murah berbanding kat Osu Kannon atau Airport... Kalu nak dapatkan Fridge Magnet free pon boleh jugak aku rasa... Ko kena kahwin dengan anak tokei kedai ni... Mampos! Hari2 "No Photo!"...

Masuk dari pintu ni ek... Dan menyesatkan diri kat dalam tu...

Nagoya Castle ni tinggi... Memang tak larat kalu nak naik tangga... So... Better naik lift...


Macam2 ada kat dalam Nagoya Castle ni... Silalah jamu mata melihat gambar2 yang sempat aku snap ni...


Pedang ni... Kalu buat sembelih lembu... Memang sekali libas dah terputus agaknya... Kalu sembelih orang? Kompom ko ke tali gantung!

Sword Guard...

Sapa tu? Patung lilin ke? Hik Hik Hik...

Apa yang ko nengok tu HH? Celah2 pokok bonzai tu ada Rin Henekoma ke? Ntah2 dia dah koma!


Memang indah pemandangan kat tingkat atas Nagoya Castle ni... Dapat tengok Nagoya 360 darjah... Cer scan... Ada nampak Kedai Kain Nagoya?

Mari kita teropong Raja Pasola!

Souvenir pon ada jual kat sini...

Orang tak berbaju tu penat tarik tali... Minah pakai topi tu plak busy tarik besi!

Kalu aku dapat sambar satu bawak balik rumah pon best agaknya... Buat takutkan jiran sebelah...


Ikan si Tanggang? Kat dalam ni ada lagi satu ikan lebih besar dari ni... Siap boleh duduk dan amik gambar... Tapi... Kena beratur panjang! Kalu rasa ada kesabaran maksimum bolehlah tunggu... Kalu tak... Baik blah!

Dah puas meronda kat dalam... Kami keluar...

Mari kita jenguk sekitar kawasan sini plak... Actually, ada taman... Tapi aku malas nak menapak jauh... Banyak tempat lain lagi aku nak cover dalam masa singkat hari ni...

Ada Tea Houses...

Aku datang ke Nagoya, Japan ni bukanlah nak tengok Sakura... Aku sedar yang Sakura berkembang masa bulan April... Sekarang dah bulan May... Masa beli tiket flight pon aku dah aware pasal tu... Kalu ada pon... Hanyalah Sakura busuk! Adakah Shokubutsu berasal dari Sakura Busuk?

 Tapi... Ni bunga apa ek? He He He...

Minah bunga?


Bunga-bungaan dah layu di hujung mekar...

Semakin aku berjalan ke hadapan...

Semakin jauh Nagoya Castle aku tinggalkan...

 Ada anak sungai...

Berdua lebih baik... Mana satu aku? Mana satu HH? Larikkkkk! Bau tahikkkk!

 Bangunan ni cantik sebenornya... Tapi renovate laa plak... Haishh!

Orang ramai dah mula membanjiri Nagoya Castle ni... Aku dah makin rengsa... Tapi... Sebelum keluar dari sini... Kami lepak kat satu sudut... Piknik makan roti... Sambil menikmati pemandangan kat Nagoya Castle ni untuk kali yang terakhir...


Next destination... Nagoya Science Museum... How to go? To be continue...

6 comments:

  1. Eh dah rupa macam Osaka Castle pun ada. Ke memang sepesyen je castle diorang ni.

    Kenapa baju purple tu berlipat2 eh? Hahaha. Ko banyak makan ke wei kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba baju tu mengecik! He He He...

      Delete
  2. Scdhasein

    Goyah jugek kalau nak menapak ke dalam castle tu, sib baek ada lif. InsyaAllah KZ akan berkunjung ke Nagoya Oct 14 nanti. Tp cuma 1 hari aje di nagoya...cam kena ambik Hop on Hop off aje kekdahnya!

    ReplyDelete
  3. Kalu pegi autumn dapatkan tengok daun macam2 kaler...

    ReplyDelete
  4. kenapa la jepun suka buat castle mcm tu ek ... muntah hijo le ss nak menjawabnya ni ... hahahaa

    ReplyDelete
  5. Cantiklah bumbung istana tu.
    SS jadi minah bunga chomellll!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...