Tuesday, 20 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 2 - Nagoya City Science Museum

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 2 - Nagoya Castle

Selepas dah puas bercucian mata di Nagoya Castle... Aku dan HH bergerak balik ke Shiyakusho Station... Masa kat depan Exit 7... Ada beberapa orang peniaga datang approach untuk suruh beli barang... Ada tu muka macam garang semacam bila kami menolak untuk membeli... Eh! Eh! Nak garang plak... Aku baling muka ko dengan kasut size 5 aku ni kang baru tahu!

Kami dok jengah barangan yang mereka jual... Ada barangan ntah apa2... Tahap nak buang ke tong sampah kot... Mungkinkah bagi mereka antik? Sama antik dengan penjual yang dah tua tapi nak lagak garang... Tapi masih gigih nak jual... Ada peniaga yang menjual beberapa jenis kuih Jepon... Adeiii! Aku tengok pon ngeri! Dari jauh dah macam warna lampu trafik... Aku ingatkan lampu trafik tumbang! Rupanya kuih!

Destinasi kami seterusnya adalah ke  Nagoya City Science Museum...

Directions:
1. Naik Meijo Line warna Purple
2. Ikut arah Counter Clockwise di Platform 1
3. Transfer di Sakae Station
4. Naik Higashiyama Line warna Kuning
5. Ikut arah ke Takabata
6. Stop di Fushimi Station
7. Exit 4
Ikut je signboard ek...

Sementara tunggu subway... Moh lepak sini...

Transfer naik Higashiyama Line plak ek... Naik lift aje... Kurangkan naik turun tangga... Setiap kali naik turun lift mesti ada suara perempuan Jepon asik lah ulang2 cakap ayat yang sama... Kalu tak silap aku dia sebut "Irrashaimas" kot... Tiap kali dia sebut tu... Aku dan HH akan membalas... "Kamidahrimas!"... 

Muka budak dah rimas... Semangat betul nak naik train... Tapi dia beratur kat palang... Bila train sampai.... Dia ngelat! Suka dia je menyelit kat orang yang dah beratur panjang tu...

Ini senaman melabuhkan punggong namanya...

Dah sampai Fushimi Station... Ikut Exit 4... 

Dah tembus keluar dari Exit 4... Jalan je terus menghala ke Pizza Salvatore tu... 

Nampak bangunan kat trafic lite yang pertama ni... Lintas aje... Dan terus...  Nak pegi Electric Museum dan Art Museum pon kat area ni... Tapi aku tak pergi...

Sehingga trafic lite yang kedua... Baru belok kanan... Hah! Dah nampak bebola besau tu... 

Zoom sebelah sini plak...

Tengah jalan tu... Tetiba tekak rasa haus... Kat Nagoya ni... Walaupun cuacanya nampak cerah terang benderang... Kadang angin yang bertiup tu dapat menyejukkan... Al-maklum dekat dengan laut... Dan angin sejuk tu kadang buat tekak jadi kering kehausan... Kami berhenti kat kedai K ni... 

Jom masuk tengok apa yang boleh disedut!

Mata HH dah spot kat Van Houten Cocoa tu... Berharga ¥119.00... Dah termasuk 8% GST ek... Huh! Seksa ok nak membayar GST ni... Perhatikan kat tag harga tu... Siap tulis harga barang dan harga tax... Di Malaysia pon akan ada GST bermula tahun depan...Nasib baik GST di Malaysia tak termasuk barang makan, pengangkutan awam dan yuran pengajian... Just bayar 6% lebih sistematik katanya... Kalu ikut logik sepatutnya harga barang akan turun laa kan... Sebab kita tak perlu bayar SST 10%... Betul? Apa2 pon tunggu tahun depan... Cer simpan resit barang yang kita beli tahun ni... Then compare untuk tahun depan... Naik atau turun atau sama? Ko pegilah kursus GST bagai nak rak sekali pon... Kalu dah peniaga sesuka hati menaikkan harga... Ko mampu halang ke? Kat sini aku dah terasa bahang sakitnya membayar GST... Kurang2 kat Japan ni kita boleh nampak hasil cukai dibayar tu dipulangkan semula kepada rakyat melalui pembangunan infrastructure yang canggih... Kat Malaysia pon ada... Bangga ada Komuter tahap timbang kati!

Dah hilangkan dahaga... Mari kita lintas...

Dah semakin hampir...

Mari lintas lagi...

Yeahhhh! Dah sampai! Besau giler bebola besi ni...

Nagoya City Science Museum ni dibuka dari jam 09:30 hingga 17:00...

Sebelum masuk beli tiket... Kami singgah kat Souvenir Shop dulu... Banyak barang yang menarik tapi harganya agak mahal... I'm just wash my eyes... Tak beli apa pon...

Mari kita beli tiket... Ada berjenis tiket untuk dibeli... Ikutlah package mana yang korang suka... Aku dan HH decide untuk beli package biasa aje... Sebab... Kami rushing ke tempat lain... Harga tiket adalah ¥400.00 seorang... Tapi dengan adanya One Day Ticket Manaca... Kami diberi diskaun sebanyak ¥40.00... Bermakna kami hanya perlu bayar ¥360.00 seorang...

Mari kita tengok apa yang ada kat dalam...

Dik oooo dik... Memula ko... Pastu asik ko lagi... Sampai matahari terbit dari barat pon ko aje laa dik.. Kalu rasa nak bercakap lama dengan mende alah ni... Masuk poket bawak balik umah aje laa dik... Doraemon pon boleh tolong... Hampaaaa hakak2 ni nak mengetest mende jadah ni tau dik... Penat nunggu giliran... Sakit pulak hati ni! Hakak2 pon nak jadi bebudak jugak dik! Haishhhhh! Mende alah ni kalu test boleh tuko suara kita... Dan suara kita boleh di dengar orang yang satu lagi pada jarak yang jauh... Kire macam bercakap telefon ler...

Mari jenguk lagi apa yang ada...

HH kagum tengok mesin jahit ni...

Amek kaw mesin jahit besau bapak! Sengaja dibesarkan untuk ditunjukkan camne mesin jahit tu berfungsi...

Vending Machine pon ada...

Vacuum Cleaner pon ditunjukkan secara details fungsinya...

Jam pon ada...

Aku kagum tengok mende ni... 

Ada memacam kat sini...

Kat bahagian ni... Ditunjukkan macamana manusia terjadi!

Bila disebut macamana manusia terjadi... Maka di sini ditunjukkan secara visual! Visual ok! Adeiii! Tak sesuai untuk kids... Hanya 18sx... Tapi selamber je mak2 budak biorkan anak mereka tengok... Kompom banyak soalan cepu emas lepas tu... He He He...

Proses penghadaman pon ditunjukkan secara visual...

Zaman aku belajar dulu... Inilah subject yang paling membosankan... Binary Code...

Lagi...


Sape tu? Scientist ke? Or Proffesor Klon? Ahaks!

Pemandangan dari tingkat atas... 

Aku turun ke tingkat bawah... Kebetulan di sini ada disediakan kerusi dan meja untuk orang melepak... Bagus kan?

Memasing siap bawak tapau... Dan makan kat sini... Nampak tak escalator tu? Sengaja dibuat transparent supaya boleh nampak di dalamnya... Aku dan HH dok perhati lelaki Jepon tua berbaju biru sensorang kat sebelah ni... Dari aku duduk sampai aku nak bangun dia tak berhenti2 makan... Banyak giler tapau dia bawak... Mencekik tak abis2... Concentrate tak toleh kiri kanan... Pulun baik punya... Tak baca bismillah!

Hah! Jemput tengok! Berpastik bagai... Biasanya kami isi dalam plastik makanan yang kami siap2 bawak dari Malaysia... Sebab tak nak tumpah... Dan tak nak kotorkan tupperware... Lepas makan terus buang... Senang... Tak payah carry all the way bekas kotor... 

Siap makan kami pon keluar dari sini...

Memang agak unik jugak bangunan Nagoya City Science Museum ni... Huh! Macamanalah mereka selitkan bebola besau ni antara bangunan ni... 

Kami menapak balik semula ke Fushimi Station... Kali ni kami tak ikut jalan yang sama kami datang... Kami ikut jalan lain... Jalan nak menuju ke Exit 5 pula... Exit 5 tak jauh dari Exit 4...

Masa aku lalu kat jalan ni... HH dah jalan ke depan... Aku kat belakang sibuk perhati kiri dan kanan... Ada satu peristiwa yang sangat menyentuh hati aku... Sorrylah.. Memula aku ingat nak amik gambar... Tapi disebabkan apa yang aku nampak tu terkesan kat hati pada waktu tu... Jadi... Jari aku tetiba kaku nak menekan shutter... 

Tetiba... Muncul seorang perempuan Jepun yang sangat sangat sangat tua... Oshin ke tu? Adeiii! Dah bongkok dan bertongkat empat... Dia berjalan perlahan-lahan menuju palang tepi jalanraya... Tak pasti ke mana arahnya... Tak pasti samaada dia nak melintas atau tak... Dan dari mana datangnya? Arghhh! Banyaknya soalan aku... Kang kalu aku tanya sendiri bukan dia paham pon... Aku toleh sekitar... Tak ada pulak anak atau cucu atau cicit dia kat situ... Dia keseorangan! Kalu fikir logik la... Kalu nenek kita dan kita ada kat kawasan situ sekali pon... Boleh ke kita biarkan dia berjalan kat tepi jalan sensorang macam tu je? Adeiii... Atau dia ni sebenarnya bini kepada lelaki Jepon yang mencekik sampai tak ingat dunia masa kami tengah makan kat Nagoya City Science Museum tadi????? Tak kan nyanyok sampai tinggalkan bini sensorang kat sini? Mencekik tak nyanyok plak! Arghhh! Kejam!

Bayangkan lah eh... Kat Malaysia... Pernah tak ko tengok orang yang sangat sangat sangat tua berlegar  kat tempat awam atau berdiri di tengah bandaraya besar macam ni? Pernah? Aku rasalah kan... Kalu orang kita... Mostnya dah duduk umah aje kot menghabiskan hari tua... Betul tak? Tapi tidak di sini... Aku masih berpeluang tengok orang yang sangat tua berjalan kaki di tempat awam yang sibuk dengan kenderaan lalu lalang ... Kalu tengok orang tua tu... Memang jenis kuat semangat! Semangat dia untuk berjalan sendiri! Tidak berkerusi roda malah sanggup bertongkat!  

Aku pernah ada pengalaman kaki patah dan terpaksa jalan bertongkat last year... Belum genap setahun pon... Aku tahu seksanya berjalan pakai tongkat! Sehingga hari ni pon aku tak mampu jalan laju macam orang lain... Dan aku tak pasti sampai bila aku boleh berjalan normal macam dulu... Arghhh! Aku tak nak ingat peristiwa tu... Tapi hari ni ingatan tu muncul semula...

Terpancul soalan yang aku sendiri tak boleh nak jawap... Adakah hari tua ku nanti akan sekuat si tua tu? Masih ke mampu kembara seperti hari ni? Huh!

Satu lagi perkara yang aku kagum dengan Japan ni adalah basikal... Most mereka suka berbasikal walaupun ada kenderaan yang lebih canggih dari basikal... Nanti aku akan kongsikan apa yang menarik tentang basikal di posting yang lain...

Kami terus menuju ke Exit 5... Destinasi aku lepas ni adalah menuju ke Sakae... Apa yang ada di Sakae? Tunggu next entry...

- XOXO -



3 comments:

  1. org jepun terbukalah pasal 18sx ni . kat tv dia pun ada rasanya kan . apa nak kesah anak tgk ke idak dah org kafir , kan itu makanan dia . Apa lah yg mrk nak simpan kan ... kak nam je yg terkejut beruk tu ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh tumpang gelak jap baca statement QV :D

      Delete
  2. Pagi2 travel ke Nagoya bersama SS. Bestnya,..nak gi muzium tu jugak!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...