Saturday, 24 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya City Tram And Subway Museum

Entry sebelum Nagoya Port


Dari Nagoya Port kami gerak ke Nagoya City Tram And Subway Museum... 

Directions :
1. Naik Meijo Line / Meiko Line warna purple
2. Transfer di Kamimaezu Station
3. Naik Tsurumai Line warna biru
4. Stop di Akaike Station
5. Exit 2

Nagoyako Station adalah station paling akhir untuk Meiko Line ni... Jadi... Kami yang paling awal sampai dan masuk train ni... Tak ada orang lain! Hanya kita2 aje menceriakan diri kat sini... Gila kuasa tak? Dalam beberapa minit barulah sorang demi sorang Jepun naik... Sepanjang perjalanan dengan train ni.. Si HH sesedap membuta... Aku yang seksa... Sebab... Aku kena alert supaya tak terlepas station untuk transfer... Nasib baik lah masa datang tadi aku dah ngangga luas2... So... Tak de lah aku ngantuk sangat... 

Sila abaikan pompuan yang duduk tak sopan ni... Perhatikan seat subway ni... Kaler katak pisang... Most seat subway beralaskan baldu... Nampak dengan mata kasar macam bersih... Tapi tak tahulah kalu ditepuk... Ntah2 boleh buat bedak... Apakah?

Indicator ni ada di setiap pintu train... Pergerakan dari satu ke satu station ditunjukkan melalui lampu yang berkelip...

Nampaknya HH dah ada geng... Geng kaki tido! Cikkk Ooohhh Cikkkk! Bangun ler Cikkk! Asik tido ajeeee cikkk ni! Gaya tak leh blah Cikk ni... Even kubur dah memanggil2... Gaya cikkk tetap vogehhh! Berbaju ketat berkasut sport... Nasib baik kasut sport bukannya sport rim.. Layanlah aku borak Cikkk! Berbahasa wasabi dengan belacan pon tak pe cikkk! Aku dah menguap luap kali ke sejuta dah ni... 

Moh kita ke Exit 2...

Inilah Exit 2... Toleh kiri... Toleh kanan... Jadi ke mana arah kita?

Kalu tengok map ni macam jauh kan? Actually... Nak kata jauh sangat tu tidak juga... Boleh lah tahan... Bertabahlah duhai kaki...


Selangkah tapak kasut ni keluar dari Exit 2 tu... Toleh kanan... Nampak bangunan 16 Bank ni... Lor! Bank rupanya... Aku ingatkan Mc Donald... Moh kita lintas sambil berpegangan tangan...

Hah! Nampak tu nampak? Hujung tu Simpang 3... Sebelah kanan ada bangunan Maple... Moh kita belok kanan...

Teruskan... Pandang ke depan... Terus aje ek... Hingga nampak jalan besar... Ada traffic lite terus lintas...

Yeah! Berjaya lintas....

Dah lintas? Bagus! Jalan ke arah kanan... Ikut aje lorong pejalan kaki dan basikal ni... Kat sini lah aku dan HH berhenti rehat kejap... Siap picnic makan roti... Di bawah pohon asmara... Erk! Pohon asmara? Pokok apa tu? Lorrr! Suka ati aku ler nak letak nama apa pon kat pokok ni... Kalu Parameswara suke ati bagi nama negeri Melaka... Apsal aku tak boleh plak! Aku pon gila kuasa jugak!

Nampak signboard Tram & Subway Museum dari jalan besar tu? Ikut aje arah anak panah...

Dari depan bangunan tadi... Ada satu lorong masuk ke sini... Masuk je... Ku susuri jalan ini... Yang tiada berbintang sunyi sepi... Kejadah apa nak berbintang pepagi buta ni????

Nampak dua drum besau tu? 

Inilah rupa sebenar drum tadi...

Dah sampai... Masuk Nagoya City Tram and Subway Museum ni adalah PERCUMA.... FREE... Yeahhhh!

Mari kita terjah apa yang ada kat dalam... Museum ni kecik aje... Tak besar mana pon... Don't aspect so much... Museum ni menempatkan tram dan subway yang lama... Bukan baru... Kalu nak tengok yang baru kena tengok kat SCMAGLEV and Railway Aku tak pergi yang baru... Sebab kalu baru... Kita boleh experience naik train tu sendiri betul tak? So... Kita layan yang lama dulu... Sebab yang lama dah tak digunakan lagi... 

Boleh main train tu...

Erkk! Batu apa plak ni? Batu bersurat ke?

Eh! Nak kissing2 plak...

Apa tu? Boleh parut kelapa? Urut kepala?

Jom kita masuk dalam train kuning ni... Arghhh! I hate yellow!

Semekom! Semekom! Eh! Tak de plak drebor...

Kerusinya baldu biru nan empok... Ratu rock Ella suka baldu biru ni... Siap buat lagu...


Minah ni... Ada rupa macam Rani Mukherjee dalam Kuch Kuch Hota Hai? Now we change... Minahkumari dalam Kuch Kuch Hotak Hang... Boleh? 

Minahkumari nunggu  Berukh Khan datang...

Naik train lain plak... Eh! Minahkumari lupa ikat sari.. Mana Angeli?

Tengok lantai train yang Minahkumari pijak tu... Lantai kayu! So Classic...

Mana drebor Pak Mat Jepun Peranakan ni? Dari tadi aku tunggu... Frust!

Ni yang aku malas ni... Enjin keretapi tak boleh start... Kena tolak keretapi... Lencun ketiak cenggini! 

Minahkumari panggil rakan sekutunya Kajol tolong tolak... Macam nak kojol si Kajol ni nolak! Nasib tak keluar kunyit karat!

Klimaks citer keling... Kena ada aksi extream... Babak nak kena langgor keretapi... Hanya Minahkumari yang mampu lakukan aksi stunt macam ni! Jackie Chan pon tak boleh cari makan!

Akhir citer kena ada hepi ending... Kalu tak... Boleh terbako panggung wayang! 

Mari layan photo...

Minahkumari dapat offer berlakon jadi Inspekter Sahab plak... 

Dah puas berfeeling drama keling kat sini... Maka kami pon beransur pergi dari sini... Eh! Apa laki bini tu buat kat drum tu... Joget Gangnam Style ka? Ini Jepon! Bukan Korea! Eh! Eh! Anak tu nak lari ke jalan besor tu ha! Bebaik Gangnam terus Jahanam!

Kat sini pon nak selfie...

Rerumah orang... Lebih kurang macam tempat kita jugak...

Balik ikut laluan yang sama...

Tengah kami gigih menapak menuju ke traffic lite... Tetiba... Terpancul anak Jepon ni di depan mata... Masa nak tunggu lampu isyarat bertukar hijau untuk melintas... Sempat lagi dia membelek handphone... Dengan skirt pendek seksi... Kasut ala2 batu bata nak baling anjing gitu... Selamber je naik basikal tua... Kalu kat Malaysia... Mesti ramai yang akan kata "Buang tebiat nak mampos"... 

Giler punya selirat dia punya cable... Huh!

Gambar ni aku snap kat tempat parking kereta.... Betul2 sebelah Akaike Station Exit 2... Aku tak pelik kalu mesin air diletakkan kat situ.... Mungkin sebab panas... So... Orang perlukan air... Persoalannya... Yang menjadi  super duper curious dalam kepala otak oblongata aku yang tak berjambul ni... Apa kejadahnya siap letak mesin amik gambor passport kat situ??? Hah! Desperate sangat ke orang Jepun ni sampai kat tempat parking pon nak disediakan mesin amik gambor passport???? Ke orang selfie guna mesin tu? Are you insane??? Kesewelan apakah? Anyone can answer me? Give me the reason... Agar sel2 otak aku ni dapat berhubung!

Ke mana arah kita lepas ni... Bersambung...


- XOXO -

2 comments:

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...