Thursday, 29 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya Mall

Entry sebelum Noritake Garden

Jam dah hampir lewat petang... Kami decide ke Nagoya Station... Tujuan kami ke sini adalah untuk survey Meitetsu ticket untuk balik esok... Masa first day arrived tak sempat nak survey sebab rushing nak check-in hotel... 

Actually, tak susah pon nak menuju ke kaunter Meitetsu Line tu... Just follow aje the signboard... Kalu tak jumpa jugak Meitetsu Line tu... Bermakna... Moment korang ketika itu adalah SESAT... Maka baliklah ke pangkal jalan... He He He...

Belilah tiket kat sini... 

Masuk ikut sini

Lepas dah tahu kat mana Kaunter tiket Meitetsu Line tu... Maka kami tak lepaskan peluang membasuh mata kat sini... Kat sini bukan aje menempatkan pelbagai jenis railways.. Tapi ada shopping mall besauuu bapakkkk kat sini... Orang datang pon bertali arus... Sana sini semua orang... Sana sini semua kedai...

Kalu kat Paris... Orang sanggup beratur sebab nak beli  Louis Vuitton kan? Even kat Malaysia pon... Orang sanggup beratur nak beli Tudung Fareda betul? Kat sini pon... Orang beratur jugak... Hanya semata2 nak minum Starbucks Coffee! Astafirullahalazimmmm! Minum kopi aje pon! Betapa punya panjang beratur!!! Ohhhhhh!!! Tidakkkkk!!! What kind of wasabi people???? Kesushian apakah ini??? Nak aje aku pekik kat cuping telinga sekor2 yang beratur ni... Umahhh ko dah tak ada kopi sangat ke weiiii? Gi keruk bontot kuali sana... Kasi tumbuk2... Bikin kopi! Ha Ha Ha...


Tiba2 kaki kami terhenti kat satu kedai... Mata HH dan bersinar2... Aku tanya HH... "Eh! Ini kan kasut yang you nak masa kat Sakae?"... HH dah start tak layan aku dah... Dibiarkan aku seorang diri melukut di tepian rak kasut... Keji tak perangai? Dia menonong masuk dalam kedai... Looking for size... Dok tanya sales person kat kedai tu... Malangnya... Kami tanya in English... Mamat Jepon ni jawap in Japan... So... Kat sini... Si HH selamber batak cakap Melayu dengan Mamat Jepun tu... Bior sama2 tak paham! Seriously... Baik cakap Melayu aje! Biarpun berlainan bahasa... Namun... Jual beli tetap berlaku! So... Penting sangat ke bahasa????? Masa nak bayar... Si HH terkial2 nak kira duit Yen... Most kedai ada sediakan bekas untuk letakkan duit... Siap cashier tolong keluarkan dan kirakan duit Yen untuk HH... Sometimes Yen make us confuse... Ala2 bawak duit ribu riban macam orang kaya... Hakikatnya nilai conversion pada duit Yen tu buat kite rasa miskin gilerrrr! Tengok muka minah ni... Bukan takat kasut... Siap beli handbag jenis reversible... Aku dok perhati je muka minah ni yang penuh dengan kepuasan... Siap cakap kat aku "Dah tak yah pegi Sakae cari kasut!"... Ampeh!

Kami masuk kedai ni... Kat sini semua barang berharga 3 Coins... 3 Coins? Apa tu? 3 Coins tu bermakna 3 keping duit ¥100.00... So... Setiap barang berharga ¥300.00... Memang ramai masuk kedai ni... Memula aku usha2 aje.. Pastu... Macam2 aku sambar kat sini... Most barang agak menarik jugak...


Absolutely rite!

Mari masuk sini plak... Nama tempat ni Labi... Bukan Labu Labi ek... Dan bukan juga Cadbury!


Sebelum aku mencuci mata kat dalam Labi tu... Aku lepak dulu kat satu kerusi yang disediakan kat Labi ni... Aku nampak awek Jepon tengah nak beromen dengan pakwe dia... Datang aku dengan selamber kacau daun... Duduk sebelah awek Jepun tu... Yang parah tu... Awek Jepun tu siap leh hembus2 hingus lepas bercium bagai dgn pakwe dia... Yuckkkkk! Geli dohhhh! Apa punya selebet awek camni nihhh! Haishhhh!

If you're wondering where's HH? HH pegi beli air ni... Sedap gak air ni... Harga ¥90.00...

Sementara aku lepak minum air... Si HH plak ke toilet... Aku perhatikan sorang makcik Jepun berambut pendek... Nampak dah berumur tapi masih gagah perkasa bagai Ultraman Taro... Dia keja sebagai pencuci... Cara dia bekerja tu nampak bersungguh2 membersihkan sekitar toilet... Sama macam pakcik Jepun pagi tadi yang aku nampak kat Station Marunouchi... Siap ada towel basah untuk lap kotoran melekat dan menyapu lantai dengan penuh rasa tanggungjawap dan bersungguh2... Senang citer tak lembab dan tak lemau buat kerja! 

Lepas hilang dahaga... Aku mulakan langkah meronda dalam Labi ni... Labi ni memang besar... Ada lebih kurang 4 tingkat... Aku cuma sempat tengok kat bahagian toys dan gadget aje.... Kat sinilah aku sambar bag Adidas... 

Then aku keluar dari Labi ni ikut pintu ni...



Amikkkk kawwww besoooo tinggi bapakkkk menonjang patung ni! Si HH belek apa tu? Ini baru betul dikatakan menjaga tepi kain orang... Tapi ni bukan tepi kain... Ini dah celah kangkang!

Inilah bangunan Mode Hal Isen yang aku cari tu... Kat sini rupanya... Memang superb design bangunan ni...

Dari angle ni plak...

Aku perhatikan ada beberapa Pengamen a.k.a Pemuzik Jalanan kat sini... Sambutan dari orang ramai amat mengalakkan... Siap menyanyi dan menari sekali...

HH ajak aku lintas... Dia nak tengok apa yang ada kat seberang jalan... Ada apa?

Eh! Seberang jalan ada aku? Kalu kat Malaysia... Bila kite terempak Bangla, Indon atau Nepal bergambo dengan tiang lampu... Mesti dah terkekeh-kekeh kita gelakkan dorang kan? Agaknya apa perasaan orang Jepon bila nampak aku bergambo dengan traffic lite?????? Tapi itu pon yang terjadi masa aku bergambar kat sini... Dorang pelik tengok aku... Dok terjenguk2 aku macam nak confirmkan yang aku siuman atau dah hilang akal... Nak gelak depan aku mungkin takut aku kecik ati... Tah2 belakang aku gelak cam nak pecah punggung! Pedulik!

100 Shop ni bersepah2 kat Nagoya ni... Tapi bila masuk dalam tu tak ada pon harga yg betul2 ¥100.00... Harapan palsu!

Jomlah lintas pegi tempat lain plak!

 Lintas lagi...  

Dah tak ada apa yang nak dicari.. Maka kami pon balik hotel walaupun matahari belum terbenam lagi... HH bersama hasil tangkapan kami sepanjang hari... 

Jejantas ni dah jadi mainan kami... Inilah jalan kami balik ke hotel sepanjang kami di sini... 

Sampai hotel... Aku lepak2... Layan TV... Sedang HH mengira budget... Tetiba HH bertempek kat tepi telinga aku... Apa hal plak? Sambung next posting...

- XOXO -

4 comments:

  1. SS : minta KOPI satu ahaha matilah kena bambuuu
    mall tu mm unik lke pucuk rebung..tetiba rasa nk mkn rebung lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minum kopi Pak Belalang... Keruk bontot piuk... Hik hik hik...

      Delete
    2. ahahahah...setiap kali baca komen SS mesti senyum sorang2 heeeee

      Delete
    3. SS boleh bayang JM tengah sengih2 kupang di sana... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...