Thursday, 22 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya Port


Hari ni 11 May 2014... Aku dan HH bangun seawal jam 4:30 pagi... Itinerary aku hari ni agak carca marba sebab ada few places yang aku tak sempat cover semalam... So... Aku tak ada pilihan melainkan cuba sumbat semuanya hari ni.... Lagi pon esok kami dah nak balik... 

Kaki aku dan HH dah tahap nak pecah... Sakit giler... Rasa nak merangkak pon ada... Kang orang panggil Suster Ngesot plak... Nyesal plak mencekik ice cream semalam... Memang sedap di tekak tapi seksa di kaki... Adeiii!

Pagi ni... Suasana lengang... Sunyi sepi... Kereta pon tak banyak... Marunouchi Station pon dah macam station hantu... Hanya kami aje yang terkedek2 berjalan di sini... Mana pegi Jepon2 tu semua? Nobita... Shizuka... Tido ka?

Kami beli One Day Ticket Manaca... Hari ni hari Ahad... So, dapat harga murah... Bayar ¥600.00 seorang...

Directions :
1. Naik Tsurumai Line warna Biru
2. Ikut arah ke Akaike
3. Transfer di Kamimaezu Station
4. Naik Meijo Line / Meiko Line warna Purple
5. Ikut arah ke Nagoyako
6. Stop di Nagoyako Station

Mesin Manaca dah friend dengan HH...

Ok... Aku nak citer skit part yang aku rasa agak tricky masa naik train untuk ke Nagoya Port ni... Masa aku tunggu train untuk transfer kat Kamimaezu... Aku dah perhatikan yang train yang sampai tu tulis Nagoyako (Nagoya Port)... So, kami pon naik... Dalam train aku perhatikan indicator laluan dalam train tu... Indicator tu menunjukkan yang train yang kami naik ni akan direct ke Nagoyako Station tanpa perlu transfer di Kanayama Station... Tapi... Tapi... Tapi... Ada tapinya... Informer dalam train tu ada beritahu something which is buat kami confius! 

HH ajak aku turun kat Kanayama... Bila aku tengok HH turun terpaksalah jugak aku turun  which is aku rasakan tak perlu turun dan boleh terus aje ke Nagoyako... Then aku bertempek kat HH... Kenapa perlu turun? HH dengar Informer tu kata kena turun di Kanayama...  Kami bertekak kejap... Aku tak salahkan HH cuma aku nak tahu tahap kefahaman dia tentang apa yang dia dengar... Mungkin jugak aku yang salah faham... HH faham lain dan aku faham lain... Then... Kami berdua terdiam tak bertegur... Tak tahu sape salah sape betul... Aku bagai di awangan... Masih terfikir2... Apa2 pon... Terpaksa juga kami tunggu train yang lain... Naik Meiko Line... Masa naik train ni... Indicator pon dah lain... Train yang aku naik ni memang train hingga ke hujung station... Which is memang betul2 direct ke Nagoyako... 

Kalau naik train Meijo Line / Meiko Line untuk ke Nagoyako ni memang kena hati2 dan fahamkan laluan... Sebab ada train yang direct, Clockwise dan Counter Clockwise... Nasib baik laa perjalanan aku ke Nagoyako ni tak susah mana cuma terbuang masa je laa sebab menunggu train yang sama... Dalam train aku berbaik semula dengan HH... Kami memang tak boleh gado lama... Just buat lawak bodoh then everything back to usual macam tak ada apa yang berlaku... He He He...

Inilah Exit 3...

Dah sampai sini... Aku pon tak pasti ke mana arah aku nak ikut... Aku plan nak cari Italia Mura... Kalu ikut map aku ni... Aku kena berjalan lebih kurang 700 Meter dari Exit 4... Exit 4 hanya seberang jalan Exit 3 aje.. Tapi dalam map aku ni tak ditunjukkan arah yang pasti... Dan aku tak ada guide visual bergambar dalam Google... Jadi... Aku termanggu... Clueless! Satu signboard Italia Mura pon tak ada kat sini... Dalam otak ni berlegar soalan... Nak cari ke tak nak Italia Mura tu? Kaki tak leh nak renyah pepagi ni sebab nak simpan tenaga ke tempat lain nanti...

Fikir punya fikir... Last2... Aku decide untuk ke Jetty dulu... Nanti baru aku fikir pasal Italia Mura... Mari kita lintas... Ikut je arah ni... Sekangkang monyet aje jaraknya dari Exit 3...

Memang sunyi Jetty waktu pagi Ahad ni... Hanya kami berdua aje yang berlegar kat sini... 

Nak pegi Port Of Nagoya Public Aquarium ikut je arah ni...

Kedai pon masih tutup...

Aku cuma sight-seeing je kat sini... Biar gambar berbicara...


Mak! Mak! Acaner nak terbang ni? Ko tu cuma Peng je Nak! Ko idop dua alam! Peng? Pengkid ke Mak? Erk! Entah lah Nak! Ko pon dah buat Mak confius... Pengkid ke Penguin? Kalu ko Panda... Mak dah jual ko dengan harga 72 jutaaa! 

Lepas dah bincang dengan HH... Aku decide tak jadi ke Italia Mura... Sebab tak larat nak jalan jauh pepagi ni... Dan malas nak tercari2... So, tak dapat lah nak tengok Mat Jepon dayung Gondolla... Namun... Aku tetap simpan hasrat untuk sampai ke the real Italy suatu hari nanti... He He He... 

Then kami gerak balik ke Nagoyako Station...




Where the next? Tunggu!!!!!

- XOXO -




3 comments:

  1. menarik jugak tempat ni...terus nk masuk dlm list...ahaah..JM.JM..semua tempat ko nk pegi ye!! Part tak bertegur sapa dan bebaik semula tu BIASA dlm dunia travel ni..JM byk kali kena itu lah..asam garam travel pastu jap lagi cakap balik kalau travel berdua nuh...ahaha pengkid katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecik2 jadi Pengkid dah beso jadi Penguin... He He He...

      Delete
  2. sebenarnya ada apa kat nagoya? ada nagoya textile tak?
    ngeh ngeh ngeh...

    iols penah sampai okinawa jer.
    mainland japan hanya lah kat airport kansai... hihihi...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...