Wednesday, 28 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Noritake Garden

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology


Plan asal aku... Lepas berjimba-jimba dari Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology tadi adalah lunch di Turkish Taste dan singgah di Masjid Nagoya... Tapi hasrat aku terpaksa dibatalkan atas sebab kewanitaan... He He He... Lagipun kami baru aje lunch kat Toyota Museum tadi... Dah tak ada space lagi dah nak sumbat Turkish Taste  tu dalam airbag kami ni... Walaubagaimanapun... Cewah! Skema tak ayat aku? Aku tak keberatan untuk berkongsi cara dan info bagi sesapa yang berminat untuk ke sana...

Direction ke Turkish Taste dan Masjid Nagoya
1. Naik Higashiyama Line warna kuning
2. Ikut arah ke Takabata
3. Stop di Honjin Station
4. Untuk ke Turkish Taste Exit 4 dan Masjid Nagoya Exit 3


Turkish Taste 

Masjid Nagoya


Info lanjut boleh baca di Turkish Taste dan Masjid Nagoya

Dari Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology... Aku ambil langkah untuk terus aje... Tak lalu belakang umah dan premis orang macam masa datang... Aku lalu depan plak... Nak ikut laluan depan masa datang tadi pon tak salah malah lebih baik sebab terlindung skit dari cahaya terik... Tapi disebabkan aku saje nak tengok panorama kupu2 rama2 belakang umah orang... Maka aku ikut jalan belakang... So, now waktu balik aku ikut depan plak... Eh! Dah macam berulang2 plak ayat aku... Kejap depan... Kejap belakang... Kejap gohet... Kejap gostan... Hishhhh! Ni mesti penangan usik stering Toyota tadi laaa nih! Peningggg arrr!

Hah!... Tengok map senang... Nampak? Nampak? Ni lah laluan aku masa datang... So, masa balik aku terus aje sampai traffic lite dalam map ni... 

Inilah pemandangan sepanjang aku jalan balik... Masa kat sini... Aku berselisih dengan beberapa penunggang basikal... Ada tua... Ada muda... Most penunggang kat sini memang berdisiplin... Siap boleh bersabar tunggu kita jalan baru dia jalan... Langsung tak bunyikan loceng ke... Beri kita isyarat suruh ke tepi ke... Memaki kita suruh berambos ke... Semua tu tak terjadi pada kami sepanjang di sini... Basikal dorang ni pon macam basikal bisu... Kadang kita berjalan pon sampai tak dengar dan tak perasan penunggang basikal ni sebenarnya dah ada rapat kat belakang kita... Siap tunggu kita pulak beri laluan kat dorang tanpa memaksa2 kita... Kalu kat Amsterdam... Jangan harap! Sebatu jauh pon dah bunyikan loceng... Bawak basikal pon macam peleset... 

Kat sinilah aku terserempak dengan sorang makcik Jepon bawak basikal... Siap ada gadget payung melekat kat basikal tu... Something yang aku tak pernah terfikir setelah sekian lama aku berbasikal dari kecik sampai kebangka ni... Aku ni dulu nak ke sekolah berpanas berhujan... Tangan sebelah pegang handle sebelah lagi pegang payung... Tak terfikir langsung nak ada gadget letak payung pada basikal tu... Mana nak cari ek? 

Aku perasan kat Nagoya ni... Traffic lite ada kat merata2... Even kat jalan kecik macam ni pon dipasang traffic lite... Padahal menapak 2 atau 3 sekangkang Doraemon aje pon... Tapi siap nak bertraffic lite bagai... Kalau kat Malaysia... Kena tunggu report accident yang ke sejuta barulah terhegeh2 nak pasang traffic lite! 

Suka suki aku je gambo kat sini...

Mari kita ke depan lagi...

Sampai kat sini... Kaki aku tetiba terhenti... Terpandangkan signboard ni... Selain dari Toyota Museum dan Nagoya Station... Ada penunjuk arah ke Noritake Garden... Lorrrrr! Aku pernah plan nak ke garden ni dalam itenary aku sebelum ni... Tapi tetiba aku take out dan plan nak ganti dengan Tsurumai Garden... Atau aku patah balik ke Nagoya Castle Garden which is stop at Meijo Koen Station... Actually, kat Nagoya ni banyak garden... Tapi yang sempat aku servey cuma tiga garden tu je... So, acaner ni? Dah sampai sini nih! 

Dok bincang dengan HH... Last2... Kami pegi jugak Noritake Garden ni... Masa nak melintas... Aku terserempak dengan orang Malaysia yang aku jumpa kat Toyota tadi... Memula aku dah malas dah nak pandang... Then masa melintas tertoleh plak... Then aku just senyum aje... Nasib baik ko senyum balik... Kalu tak... Bertambahlah sebakul caci keji dari aku... Nampak bangunan pink ni? Dalam tu pon hampir semua pink... Silau!

Masa aku nak amik gambar ni... Semua orang yang nak lalu terpaksa berhenti... Kah Kah Kah... Si HH laaa ni punya pasal... Lambat benor nak menekan shutter...


Marilah kita bersiar-siar kat sini... Rehatkan diri...

Nampak tu ada budak dengan bapak budak rendam kaki?


Memula kami just duduk2 kat kerusi aje... Pastu si HH tetiba duduk kat lantai... Pastu siap bukak kasut... Pastu bukak stokin busuk plak! Pastu rendam kaki! Mak aiiii! Mana boleh jadi gini... Ekau sorang yo nak sodap! Den pon nak jugeeee! Serious sejukkkk gilerrrrr air dia! Nampak biasa aje... Tapi sejukkkk! Aku tak tahu mana datangnya air mengalir ni... Jernih dan bersih je... Dalam tu macam batuan sungai...

Hah! Nampak dua kaki busuk tu? Mana satu Oshin dan mana satu Rin Hanekoma? Rasa lega betul dapat rendam kaki kat sini... Hilang jugak la rasa penat... Masa nak kuarkan kaki dari air ni... Apsal aku rasa kaki aku lembut semacam? Dah macam kapas plak... Air sungai ni buatkan terasa lembut betul kaki ni... Serious lembut! Padahal kaki aku tadi keras kejung sebab banyak sangat menapak sepanjang hari... Agaknya kalu lagi lama aku rendam kaki kat sini sampai kecut dan makin lembut agaknya... Kalu mandi siap berkemban kat sini? Ada orang marah tak?


Tengah syok2 rendam kaki... Tetiba ada makcik Jepon bawak dua ekor anjing dia jalan2 kat area sini... Adeiiii! Potong stim betul laaa! Padahal dah tulis kat luar tadi NO PET! Ko dah bingai sangat ke pe? Adeiii! Then kami blah... Si HH membebel2 sebab dia pelik pesal sorang makcik bawak anjing bersiar sampai dua ekor dia angkut... Utunglah dua ekor HH ooooiiii! Kalu serebannnn sekandang yang diangkot bawak bersiar... Tak ke aniaya kite? Tak cukup tanah nak lari!

Ada galeri kat sini... 

Kami tak spend masa yang lama kat Noritake Garden ni... Lepas bersiar2 kami kembali semula ke Kamejima Station... Just terus aje tak perlu belok2... Kat Nagoya ni... Basikal pon kena parking elok2... Tempat parking pon disediakan...

Siap dengan mesin bayar parking basikal...

Ok dah sampai semula ke Kamejima Station... So where the next? Tunggu next post...

- XOXO -

6 comments:

  1. Kena nyanyi lagu suriram.... 🎶

    ReplyDelete
  2. Cam menunggu ikan kaloi.... Nasi melukut daun keladi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib bukan melukot ditepi gantang! Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Nak berkemban katanya..ahaha...air pun dalam sejengkal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak feeling macam Bawang Merah... Duhaiiii bondaaa kuu bonda ku si ikan kaloiiii... Timbullahhhh tunjukkannn diriiii... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...