Friday, 30 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Sakae at Night

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya Mall

Malam ni adalah malam terakhir aku di Nagoya, Japan... Rasa sedih pilu hati enannessss plakkk...  Kalu ikutkan 4 hari kami di sini... Hanya 2 hari full je kami dpt berjalan... Sebab... Hari pertama on way datang.... Dan... Hari terakhir on way balik... Rasa tak puas! Banyak tempat menarik kat Nagoya ni sebenarnya... Kalu aku ada peluang datang lagi... Aku nak ke Gifu dan Korankei Valley...

So... Malam ni... Aku nak lepak lama skit kat hotel... Sambil rendam kaki... Sambil bersiram... Sambil nyanyi lagu suriram oooo suriramm rammm rammm... Dan.. Sambil kemas bag yang sarat dengan barang yang dibeli sepanjang berada di sini...

Tup Tup... Belum sempat aku nak menyambil... Tetiba... HH bertempek kat telinga aku... Dia ajak keluar pegi Sakae plak... Paksa aku shopping sebab still ada duit lebih... Aikkkk! Bukan tadi ko kata tak payah pegi Sakae lagi ke? HH buat muka longoi aje... 

Aku tak sempat nak mandi... Tak sempat nak salin baju... Terus kuar... Menapak lagi ke Marunouchi Station menuju ke Sakae... Tapi ok jugak pegi Sakae memalam ni... Dapat amik gambo TV Tower dan Oasis 21 waktu malam...

Masa aku sampai Sakae... Most kedai dah nak tutup... Hanya ada beberapa kedai yang masih di buka... Aku ada ternampak payung comel kat sini... Tapi masa aku nak belek... Rupanya tuan kedai kedaung tengah standby tekan button suis tutup pintu... Terus aku letak balik barang dan berambos... Kat sini dorang dah tak peduli kita... Dorang main tutup aje...

Aku masuk kat Melsa Platz ni... Ada macam2 kat sini... Aku pusing dua kali tapi tak ada barang yang berkenan di hati... I'm looking something made in Japan...


Last2 aku singgah kat satu kedai yang aku tak sempat nak amik photo kedai tu... Kat kedai tu lah aku beli Innovative and Creative puzzle... Truly made in Japan... Masa nak beli... Kat kotak tak ada harga... So.. HH pegilah tanya kat kaunter... Cashier check harga kat system... Sedangkan aku still belek2 barang yang lain... 

* Bila dah balik Malaysia... Aku tengok balik gambar2 aku... Rupanya kat Labi tadi pon ada jugak puzzle dan lebih murah dari tu... Besau plak tu... Haishhh! Nyesal plak terbeli yang ni... Tapi aku cuba jugak membelai jiwa ni dengan bersangka baik... Maybe yang kat Labi tadi tu barangan China... Hik Hik Hik... Punyalah nak sedapkan hati.... SS oooo SS... Memacam perangai ko ni kan! 

Orang dah semakin lama semakin kurang di Sakae ni... Mereka beransur tinggalkan tempat ni...


Aku menuju ke pintu Exit 1 semata-mata nak amik gambar Sunhine Sakae ni...

Then kami menapak menuju ke Oasis 21... Nampak tu TV Tower?

Kat Central Park ni... Most yang melepak sini semuanya orang2 tua... Tak kira lelaki atau perempuan... Siap baring2 kat celah pokok dah macam homeless... Takut jugak aku nak lepak lama kat sini... Lepas amik gambar kami pon blah...

Just nikmati pemandangan Oasis 21 dan TV Tower di waktu malam... Sambil menyejukkan diri... 



Jom naik roof top plak...

Aku just duduk2 kat roof top menikmati pemandangan sekitar sambil borak2 dengan HH... Macam2 yang kami borakkan termasuklah plan kami esok sebelum balik... Kebetulan tempat kami duduk tu betul2 sebelah couple Jepun... Memula duduk2 biasa aje... Pastu... Terjadilah gambar ni... Sila buka mata luas2... Zoom paling maksimum... Apa yang korang nampak? Ada nampak hantu Jepon tengah beromen? Baik punya romen tanpa pedulikan orang2 sekeliling... Tapi ini lah yang berlaku... Actually, most everywhere macam tu... Orang2 Jepun yang dulu sampailah yang sekarang... Makin tebal balutan kimono yang dipakai... Makin tak ada virgin! American style gitu! Kadang macam susah nak percaya dari segi perbandingan melalui cerita tok nenek kita di zaman ubi kayu dulu dengan apa yang berlaku di depan mata saat ni... Tak memasal aku dan HH dapat layan drama Jepun free malam ni... Lupa ke dorang ni yang TV Tower tu tercongok depan mata... Kot2 ada CCTV kat situ... Tak ke memasal muka korang masuk TV! Dengan muka aku sekali terbabit sama! Aku dan HH dah jadi saksi penting sorang 25%...

Dah puas layan drama Jepun free... Maka kami pon beransur pulang ke hotel... Dan inilah subway malam ku yang terakhir di sini... 

Bersambung...


- XOXO -



2 comments:

  1. rasa nyesal plak tak lepak lama kat Nagoya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe... Boleh repeat... He He He..

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...