Tuesday, 27 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya City Tram And Subway Museum

Next destination aku adalah ke Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology... Apa ada kat situ? Meh kita ngendap!

Directions:
1. Naik Higasyiyama Line warna Kuning
2. Ikut arah ke Takabata
3. Stop di Kamejima Station
4. Exit 2

Disebabkan aku gerak dari Nagoya City Tram And Subway Museum yang menggunakan Tsurumai Line... Jadi... Aku kena stop di Fushimi Station dan barulah aku boleh transfer ke Higasyiyama Line untuk ke Kamejima Station... Ok?

Macam biasa... Dalam train aku suka melihat gelagat manusia... Dah kenapa pulak si Mamat Jepon ni... Selesema burung ke?

Ni lagi sorang... Apa kata lepas ni jangan pakai mask... Cer pakai Google plak... Usahkan selesema burung... Selesema garuda pon tak boleh hinggap!

Hah! Ini perempuan... Asik tido... Tido... Tido... Siap bag jadi bantal... Nasib baik baju aku tak jadi selimut... 

Sementara nunggu train sampai... Aku layan makcik ni dulu... Nak gi mana tu Cikkk? Ikut boleh?

Dah sampai Kamejima Station...

Sila kuar ikut Exit 2... Selangkah aje kaki ini melangkah keluar kat Exit 2 ni... Sila ke kiri ek... Terus aje...

Nampak flyover ni... Terus aje... Tapi kena hati2 kat lorong kecik ni untuk seberang jalan... Susur aje bawah flyover ni...

Melepasi flyover tadi... Nampak bangunan ni? Nak terus pon boleh jugak... Nak belok kiri kat lorong tu pon boleh... Tapi aku pilih belok kiri...

Aku lalu kawasan rumah dan premis orang... Kalu nak tengok keadaan sebenar masyarakat... Cer perhatikan belakang rumah orang.... Macam2 akan jumpa nanti... Sebelah jalan ni adalah laluan keretapi...

Aku perhatikan... Most parking kat Nagoya ni dibuat dua tingkat... Jimat space kan?

Jalan sampai hujung... Then belok kanan...

Terus aje sampai depan... Then belok kiri...

Dah belok kiri? Terus aje berjalan ke depan...

Huh! Kat sini rupanya ko bersenang lenang ye... Amboi2 siap bogel2 lagi... Ko ingat sini pantai???

Dah nampak signboard untuk ke Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology... Tak susah pon sebenarnya... Just follow...

Berjalanlah dengan gigih hingga ke bangunan Redson tu...

Then lintas...

Then lintas lagi.. Hah! Dari jauh pon dah nampak signboard ke Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology tu... 

Dah sampai ke lorong masuk ke museum... Sampai hujung belok kanan pon boleh nak belok kiri pon boleh.... Ikut suka... Sebab akan tembus jugak ke main entrance... Tapi aku pilih kiri...

Actually, Kat Nagoya ni ada beberapa jenis Museum Toyota dan berbeza tempat... Tapi disebabkan aku ni lebih suka pada sejarah... Jadi, aku pilih untuk berada di sini... Macam biasa... Alasan aku sebab nak tengok mende lama yang dah tak ada kat mana2... Kalu takat nak tengok mende baru... Aku pon boleh experience sendiri... Takkan aku nak layan tengok kereta Toyota baru plak kan... Sedangkan atas jalan pon boleh tengok... Atau pegi ajelah show room pon bersepah kereta baru... So, better layan yang lama dulu... Lagipun aku tak banyak masa... Info lanjut boleh ke Toyota Commemorative atau Toyota Automobile

Erkk! Bilik Pak Mat Jepon Peranakan pon ada....

Boleh beli tiket melalui mesin...

Atau lebih senang beli kat kaunter...

Harga tiket masuk ke Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology ni ialah ¥500.00 seorang... Tapi kami dapat diskaun ¥400.00 je sorang... Just tunjuk One Day Ticket Manaca....

Kat sini aku rehatkan kaki... Duduk sambil layan visual...

Kat dalam bangunan ni... Siap ditanam pokok kapas... Huh! Tak sangka plak aku.... Macam gini rupanya pokok kapas... Ada macam2 jenis plak tu... American Cotton dan macam2 lagi... Nasib baik lah ada pokok... Kalu harapkan ulat... Tak ke penat nak paksa ulat berak hari2 nak hasilkan kapas...

Aku sebenarnya langsung tak tahu pasal sejarah Toyota... Memang sengaja aku biarkan otak aku kosong... Sebab... Aku nak input maklumat pasal Toyota ni bila aku datang dan tengok dengan mata kepala sendiri kat sini... Aku pon tak sangka... Asal Toyota ni dulu adalah Toyoda... Just tuko dari huruf 'D' ke 'T' aje... Nasib dia tak buang terus huruf 'A' dan huruf 'D' yang hujung diganti dengan 'L'... Kalu tak... Jadilah Toyol... Ko nak pakai kereta jenama Toyol???? Kenapa tuko nama? Nanti aku citer... Dan ia sebenarnya bermula hanya dari secebis kapas... Hingga sekarang Toyota dah bina empayar dalam industri automative... Aku memang kagum giler ler dengan setiap usaha Toyota ni... Thats why banyak kilang2 dan factory2 serta stable lumba kuda hantar kuli2 datang training kat sini... Adalah beberapa ketul muka orang Malaysia masa masuk sini... Aku pandang tapi dorang buat bodoh aje... Lain kali bodoh tu jangan dibuat2... Dari jauh tengok muka pon dah tahu... Memang bodoh!

Si HH dok layan visual... 

Huh! Memacam jenis benang boleh dihasilkan dari kapas... 

Jahhhhh! Oooooo! Jahhhhhh! Dari tadi ekau menenun Jahhhh! Ekau tak ingat nak masakkk ko nak mencokek ko... Yang ekau tahu tenunnnnn tenunnnn tenunnnnn... Den dah laporr ni Jahhh hoiiii! Hadoo denn tolan ekau ni kanggg!

Toyoda adalah seorang penenun dan penemu mesin tenun... Mesin tenun ek... Bukan mesin tebu... Kalu mesin tebu mungkin kena tanya Pak Abu kot... Pak Abu ada museum?

Tak terjangkau dengan otak ni sebenarnya... Hanya dari ilham menghasilkan mesin tenun ini lah... Maka terjadinya pelbagai industri lain di dunia ini... Tak mampu ler aku nak cerita semua... Layan gambar aje laa ek...

Bermula dengan mesin tenun generasi ini...

Kemudian beralih ke generasi ini...

Now dah generasi ini...Semakin lama semakin maju...

Bongkah kapas... Soklan teka teki... 1 kilo besi compare dengan 1 kilo kapas... Sapa paling berat?

Dimasukkan dalam mesin untuk diproses...

Ini adalah kapas halus ek... Dah macam ice cream...

 Toyota juga adalah pereka dan pembuat pensel mekanikal... 

Jom tengok mesin lain plak...

Macam2 yang dihasilkan... Termasuklah towel...

Aku kagum betul tengok mesin ni... Boleh print apa aje pada kain alas ini...

Kita ke bahagian ni plak....

Mari kita cuci mata kat sini jap sebelum ke others section... Sourvenir Shop... Yeahhh!

HH tanya aku "Nak t-shirt Toyota tak?" Aku jawap "Tak nak"... Banyak lagi kot t-shirt yang lebih baik selain Toyota... Kalu aku pakai nanti org ingat aku agent jual kereta plak...

Robot ni aku beli 2 biji... Dan aku sambar pen+pencil mekanikal 2 in 1... Rugi kalu tak beli...

Mari kita sambung meronda lagi kat dalam...

"Tuan... Boleh tak kita ubah rim motor ni jadi pembako kuih bahulu?"... "Saya rasa... Baik kita jadikan alat hasilkan rempeyek"...

Eh! Rewang bancoh air jagung ke tu?

Ini bukan orang-orang ek... 

Evolusi terciptanya kereta... Toyoda menjadi Toyota hanya kerana satu  sebab... Sebab Feng Shui... Orang Jepon pon percaya Feng Shui... Adalah kisahnya yang meleret2... Kalu nak tahu boleh Google... 

Masuk bahagian ni plak...

Aku suke konis ni...

Pembuatan dalaman kereta termasuk stering, tayar, enjin dan macam2 lagi...

Sekali pandang dah macam dalam filem... Minah tu lah directornya...

Jom turun...

Jom kita tengok kenderaan yang dihasilkan...

Lori ni comel kecik je...

Lori ni lagi kecik... Dah macam lori hantu Jepon dalam cerita Setinggan...

Arwah Pak Ngah aku pakai kereta ni...

Cikgu aku dulu bawak keta ni ke sekolah...

Zaman dulu... Kalu ada kereta ni pon dah cukup kaya dah... Kalu kereta ni masuk kampung... Gadis2 sunti yang tengah berkemban cuci kain kat sungai pon tak sedar kain kemban dah dibawak arus... Tahu2 dah terbogel.. Zaman2 AR Badul ni...
  
Dua pintu... Memanjang ke depan... Belakang kontot...

Ni dah moden... Zaman kemban dah ganti dengan bikini... 

Hebat!

Berdirinya aku di sini... Bermakna berakhirlah sudah sesi lawatan aku ke Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology ni...

Perut pon dah lapo... Tapi kat mana nak lepak? Tup2 nampak kat dalam Toyota ni ada Cafe... Dah nama pon Cafe... Of coz lah makanan luar tak boleh bawak masuk kan? Ada aku pedulik??? Rugi kerusi dan meja banyak tapi tak kasi aku duduk kan? Sampai hujung... So... Aku suruh HH beli air buat syarat untuk lepak lama kat sini... Dan kami pilih port baik hujung cafe untuk makan bekalan kami... Amacam?

Kat ceruk sinilah kami duduk makan dan minum... Hah! Nampak tu HH tengah mencekik sambil kira budget... Siap menyorok sebelah bag...

Memang peaceful lepak sini sambil nikmati pemandangan ini...


Dan minum air tambah tenaga... Nikmat ditekak... Pastu... Seksa dikaki... 

Lepas makan... Kami gerak keluar dari museum ni... Ke manakah arah kami? Tunggu next entry...


- XOXO -


2 comments:

  1. WAhh..SS jauh jugak nak menapak ke museum ni eh..belok kiri..belok kanan, jalan terus...tapi mmg berbaloi lah kan...terus cari tiket murah Air Asia ke Nagoya...tak menahan dah ni

    ReplyDelete
  2. Tak jauh pon sebenarnya... Cuma SS ske eplore more... pegi jalan lain balik jalan lain... Tunggu free seat baru berbaloi2... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...