Wednesday, 14 May 2014

Kembara Selangor - KLIA2


Hari ni 09 May 2014... Hari ni dalam sejarah... KLIA2 mula dibuka pada hari ini... Sampai aje di KLIA2... Lebih senang ikut aje signboard Ketibaan... Parking di Block A... Lebih mudah parking di Block A... 

Nak guna Touch N Go pon boleh... Nak amik kad pon boleh... Walaupun aku  ada Touch N Go... Aku lebih suka amik kad kot... Al-maklum sistem Touch N Go ni bukannya betul sangat... Sebab aku pernah kena terlebih charge... Kalau takat parking kejap tu ok lah... Tapi kalu berhari2 parking takut ada masalah lain pulak timbul... So, better jangan cari masalah!

Inilah kadar bayaran parking...

Lepas park keta... Aku masuk dalam.. Orang dah ramai memenuhi setiap ruang... Bangla dan Indon selamber aje baring2 atas lantai... Ada staff 'Ask Me' merata2... Boleh tanya dorang ni untuk ke mana2.... 

Mari kita naik lift... Level 2 adalah untuk Arrival... Level 3 untuk Departure...

So, mari kita ke Departure...

 Ada Schedule Flight board besar di pintu masuk...

Huh! Ramai!

Pada akulah... KLIA2 ni memang besar... Berganda lebih besar dari LCCT... Dah ada Skybridge... Cuma... Nak jalan dari Check-In Counter ke Gate memang agak jauh... Kena menapak jauh.. Bayangkan jika Gate kita terletak dihujung sekali... Tak ke jenuh? Kerusi untuk menunggu pon kurang disediakan... Ramai yang terpaksa berdiri atau melepak atas lantai...

3 jam yang diberi... Silalah gunakan sebaiknya...  Jangan berlengah! Lepas check-in atau drop luggage terus lah ke Gate... 

 Untuk Arrival... Sama jugak... Jalan kaki pon jauh... Tapi kita tak perlu terkejar masa... Cuma kat tempat check-out passport tu sempit skit... 

Tempat untuk collect luggage agak luas... Banyak troli disediakan...

 Ini adalah serba sedikit info untuk dikongsi...



- XOXO -

10 comments:

  1. Dah ada kelibat Bangla & Indon berbaring? Ouh please janganlah jadi macam LCCT pula. Ingatkan banyak kerusi diorang sedikan kat KLIA2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat tempat charger plug pon dorang dah buat macam rumah sendiri... Adeiii!

      Delete
  2. kat mana - mana pun ada bangla dan indon ye . terpaksalah tatap wajah mrk juga ... nak pi mana lah ni agaknya ...

    ReplyDelete
  3. larr, tgk syok komen entry nagoya, citer klia2 la pulakk.,

    ReplyDelete
  4. xper wak farking satu duluuu., huhu

    ReplyDelete
  5. dulu rm46 satu hari, skrg rasanya rm32 kann?

    ReplyDelete
  6. jarak klia ke klia2 ialah 2km, jauh gak tu nak jalan kaki kalo tersilap terminal., huhu2

    ReplyDelete
  7. menara kawalan trafik tertinggi didunia., iyelaaa

    ReplyDelete
  8. HH tu tak penah amek gmbr ke selfie ke ape? patutla xde blog nak baca.,

    ReplyDelete
  9. kos perbelanjaan klia2 dh lebih dari rm2.6 billion tuuu., harhar2

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...