Thursday, 5 June 2014

Kembara Singapore - National Museum Of Singapore

Hari ni 31 May 2014... Aku sepatutnya dijadualkan berada di Pulau Batam, Indonesia... Tetiba cancel everything walau dah booking hotel... Nasib baik tak beli lagi tiket feri... Ada sebab musabab hal yang tak dapat aku ceritakan di sini... Terlalu peribadi untuk dipublish... 

Lebih baik aku diam... Apabila aku memilih untuk diam... Bermakna aku sudah kecewa dengan keadaan!
* Kesat airmata dengan tisu cap Premier sambil hembus hingus...

Jadi... Apa yang aku mahukan saat ini adalah kembara! 

Pagi ni aku bangun pagi agak lewat... So bersiap2... HH isikan Visit Form to enter Singapore... Dan.. Aku dah pesan kat HH... Bawak duit balance Yen untuk ditukarkan kepada SGD... 

Kami terus brunch kat ZZ Restaurant... Lepas makan bertolak ke BSI...

Sampai kat BSI... Nasib baik dapat parking kat bawah...

Bertolak ke Kranji naik bas 170... Aku nampak HH terkial2 nak bayar duit tambang... Waktu pergi kami memang tak swipe pakai EasyLink Card sebab charge in SGD... So... Rugi conversion money... Kami bayar cash in RM... Aku tanya HH... "Apsal lambat sangat bayar"... HH kata "Cari duit syiling... Tambang dah naik 20 sen"... Hah! Minyak naik 20 sen... Tambang setiap seorang pon naik 20 sen! Tak ke cam Ci&%@! Naik bas kot... Tuang minyak bukan luak pon... Patut ke sampai nak naikkan harga 20 sen sorang?

Sampai Woodlands... Chop passport.... Beratur panjang... Al-maklum hujung bulan memang ramai nak masuk dan kuar Singapore... The best time to visit Singapore is middle of month...
*Aku desperate... 

Sampai kat MRT Kranji Station... Orang terlalu ramai... Si HH pegi Money Changer... Dia kata "¥10,000.00 bersamaan dengan SGD 121.20"... Huh! Agak tinggi jugak tu... Sebab kat Malaysia lebih rendah dari tu... Then... HH tanya aku "Mana Yen?"... Erk! Tetiba mata aku rasa nak tersembul kuar tengok HH... "Kan aku dah kasi ko tadi... Apsal ko tak amik????"... Arghhhh! Sudah! Duit tinggal kat umah! 
* Kemurungan dua minit...

Last2... Kami berjalan dengan duit yang ada kat poket aje... 
* Punah harapan nak soping sakan... 

Plan aku hari ni adalah ke National Museum Of Singapore... Aku sendiri pon hanya sempat tengok map sekali imbas sebelum keluar rumah tadi... Tapi sempat jugak aku save masuk dalam handphone... Betul atau tidak arah map tu pon main belasah aje... Apa2 pon redah aje la...
* 'Redha Always' kalu sesat...

Directions :
1. Naik MRT North South Line warna Merah
2. Ikut arah ke Marina Bay
3. Stop di Dhoby Ghaut Station
4. Exit National Museum

Sebenarnya... Tak kisahlah guna MRT Line apa pon... As long turun kat Dhoby Ghaut Station...


Keluar aje dari Dhoby Ghaut Station ni... Selangkah kaki melangkah keluar... Sila amik arah kanan... Menghala Orchard Road ek bukan Penang Road...


Kita akan nampak bangunan yang agak klasik rekabentuknya di Orchard Road ni... Berjalanlah ikut arus arah kereta...

Then lintaslah kat sini...

Nampak Orchard Road Presbyterian Church ni... Jalan je lagi...

Nampak bangunan YMCA... Jalan terus...

Bolehlah bergambor kat sini...


Nampak simpang YWA Fort Canning Lodge ni... Lintas aje... Dah nampak National Museum Of Singapore tu...

Taraaaaaa! Dah sampai!


Moh! Kita masuk dalam!

Luar bangunan...



Menyelfiekan diri dulu...

Inilah rekabentuk dalaman museum... Agak menarik jugak!

Beli tiket kat sini... 

Entrance Fee adalah SGD 10.00 seorang... Dan diberi voucher makan SGD 10.00... Hanya boleh guna voucher ni kalu makan SGD 50.00 ke atas kat Chef Chan's Museum Dining dalam museum ni... Halal? Entah!

Aku dan HH masuk Museum Label ni dulu...

Rembat 1 set Fridge Magnet berharga SGD 12.00... 

Beginilah rupa tingkat atas Museum ni...

Mari kita masuk Singapore History Gallery ni... Masa aku nak masuk... Ada sorang mamat jaga... Dia offer peralatan audio... Tapi... Kami tak amik... Aku malas nak amik... Sebab... Malas nak dengar! Tup Tup... Bila masuk dalam... Semua gelap gelita... Berpusing2 plak tu... Dan setiap lantai ada penanda point untuk dengar penerangan dari alat audio tadi... Semua org masuk pakai alat audio tu... Kami aje jadi pekak tak dengar apa... Tak memasal jadi bini Pak Mat Tempe...

Beginilah rupa dalaman  Singapore History Gallery ni...

Ko mampu nak bergambo kangkang macam tu? Dasar Kiasu!

Batu bata pon nak masuk museum!

Sape tu? Sacajawea ke? Mana monyet cerdik?

Dedulu punya passport... Naik tongkang!

Silalah zoom in dan baca...


Tak ngaku diri tu keturunan Bintang Tiga...

Masuklah bilik ini...

Aku sempat merasa zaman pakai dapor biru tu...

Part ini aku agak surprise skit... Tak sangka yang Singapore suatu ketika dulu pernah ada duit kertas SGD 10,000.00... Size pon besauuuu gilerrr dowhhh!

Ini bukan helmet ek... Ini TV!

Lagu kebangsaan Singapore "Majulah Singapura"... Di cipta oleh Zubir Said... 

Lain-lain...

Hensem?

Aci Aci bukak pintu... Nana balik pukul satu...

Baju dan suar katok pon nak masuk museum jugak ke?

Keluar aje dari Singapore History Gallery... Aku tanya HH... "Ko perasaan sesesuatu tak? Macam ada tak kena dengan museum tu?"... HH jawap "Tak... Apa eh?"... Aku jawap dengan pertanyaan.... "Ada ko nampak sejarah orang Melayu kat dalam tu? Sekor Melayu pon tak ada".... HH tak semena "Aaaaahhhh laaaaa langsung tak de"... 
* Aku senyum sinis

Beralih plak ke Singapore Living Gallery Film & Wayang...

Jenuh orang dulu nak menolak alat pemain video ni...

Tiket wayang...

HH beritahu aku... Rupanya Minahkumari yang aku dok gelak2 tu memang betul2 wujud... Dia juga adalah seorang model... Erkkk!

Pekji!


Kat sini boleh layan vitie citer P. Ramlee...

Poster wayang dulu kala...

Filem Hang Tuah adalah filem Melayu berwarna yang pertama...

Poster citer Cina plak...

Kita ke Singapore Living Gallery Fashion plak...

Erk! Bedak nyonya mak aku pakai tu pon ada kat sini...

Kain ela dulu kala...

Evolusi mesin jahit...

Rekaan baju yang dihasilkan... Zaman dulu baju ni dah kire vogehhhh!

Beralih ke Singapore Living Gallery Photography plak...

Kita tengok apa yang ada kat sini? Gelap gelita! 

Erkk! Kahwin dua ke?

Gambar Permaisuri Johor pon masuk sini...

Studio Camera ! Besau bapokkk!

Ni pon sama...

Eh! Tunjuk apa tu?

"Nobody here says 'last winter' or 'next spring'... There are no such seasons. Every day, the year round, is like New York in a heat wave; people estivate the year round, but are healthy"...

Mari ke Singapore Living Gallery Photography... Eh! Kesukaan naaaa!

Masa kat Gallery ni.. Aku dan HH layan 1 video cara nak buat laksa nyonya... Cara buatnya macam senang... Bahan2 pon tak susah... HH paling beriya nengok video tu sambil berangan nak cuba buat bila balik umah nanti...

Alat bako dan jual satay dulu2... Tapi pembako dan kipas tu sampai sekarang masih digunakan lagi kot... Layak ke masuk museum? 
* Lupa plak aku sekarang berada di Singapura bukan di Malaysia...

Sebelum balik... Kami sempat mencekik roti kat depan museum... Tengok muka HH... Ada macam muka Afrika kebuluran?

Ini mukaaa atakkk senyumm lepas membaham roti...

Marilah kita ke Dhoby Ghaut Station ikut jalan ni...  


- XOXO -

8 comments:

  1. terbaik punya kangkang-an hahaha!! apa pun terhibur tgk gambar2 yang ada hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepak kangkang namanya... He He He...

      Delete
  2. Untungler jadi ore Johor..anytime je nak masuk singapore janji passport x expired
    Ehem2...mesti HH ni partner travel yg sporting morting kan...hari tu g nagoya pun ngan dia ek
    psstt...mcm mana dari Woodland nk ke MRT Keranji tu yek kalau JM naik KTM

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM nak makan buah keranji ke? He He He... Kalu JM naik KTM... Sampai Woodlands boleh terus naik bas ke MRT Woodlands... Tak perlu ke MRT Kranji...

      Delete
    2. Buah keranji dalam perahu...dah lama x makan buah keranji..pantun 1 kerat :-)
      Terima kasih SS :-)

      Delete
  3. Bila nk terai laksa nyonyo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak terai laksa nyonyo kena pakai bedak nyonyo dulu... Baru ngam kenyonyoannya....

      Delete
  4. 'Sekor Melayu pon tak ada' tu maksudnya kita adalah bangsa yg kalah., huhu2 sodeyy kanns

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...