Saturday, 14 June 2014

Kembara Singapore - Sentosa Islands


Dari Dhoby Ghaut Station aku gerak ke Harbour Front Station pulak...

Directions :
1. Naik North East Line warna purple
2. Ikut arah ke HarbourFront 
3. Stop di HarbourFront Station 


Actually... Ni adalah first time aku sampai kat HarbourFront... So... Aku dapati... HarbourFront ni besau giler! Orang giler pon ramai! 
* Orang giler shopping... Al-maklum hujung bulan...

Memula aku masuk sini... Aku pon tak tahu mana arah aku nak pegi... Last2... Aku ikut ke arah Jetty... 

Ada money changers...

Souvenir pon ada...

Kalu nak ke Pulau Batam... Boleh lah beli tiket dan naik ferry kat sini...

Untuk orang2 yang nak ke Pulau Batam...

Keluar dari Jetty... Aku nampak banyak cable car tergantung cantik aje kat atas sana... Dah macam semut meniti benang...

So... Aku carilah arah nak naik cable car tu... Kat bangunan ini ek... 

Cantik bangunan KFC ni...

Kalu nak ke Sentosa Islands boleh lah naik cable car...  Tapi... Aku tak naik cable car tu... Sebab... Agak mahal... Lagi pon aku just nak sigh-seeing je... Tapi... Untuk yang berminat boleh semak di Singpore Cable Car

So... Apakah alternatif lain untuk ke Sentosa Islands? Caranya adalah dengan naik skytrain atau jalan kaki!

Aku pilih untuk jalan kaki... Sebab... Aku nak nikmati view kat sekitar dulu... Aku masuk balik HarbourFront ni... Ikut arah Sentosa Broadwalk... 

Inilah Sentosa Broadwalk...

Lepak dulu... Tengok pemandangan waktu petang di sini....

Ada Bazar kat sepanjang Sentosa Broadwalk ni... Bolehlah menyoping kat sini...

Adakah anda sudah bersedia? Siapkan kuda2... Ayuh! Kita menapak sejauh 545 Meter panjangnya... Bertabahlah! Ada Auto Pedestrian walk tapi tak semua berfungsi... Dah dilanggar todak agaknya...

Muka dah letih...

Berhenti jap... Tengok pemandangan laut... Boleh dikatakan bersih juga lautnya... 

Ok dah sampai... Lepak jap... Sambil urut kaki... Si HH dah kebuluran lagi! Huh! Mana nak cari halal food kat sini?

Nak masuk sini kena bayar... Cuma SGD 1.00... Boleh guna EasyLink card (MRT Card)...

Manakah arah yang menjadi pilihan?

Jalan punya jalan... Terjumpa Malaysian Food Street ni... Huh! Ada halal food kat dalam ni... 

Kami masuk dalam... Dalam ni ada macam2... Semua bercampur... Kedai makan halal dengan non halal... Tempat ni open... Memana boleh duduk... Terpandang kedai Bak Kut Teh... Tak tengok makanan... Pandang kedai pon aku dah rasa mual...


Nampak kedai mamak... HH order roti canai... Aku telan sesuap... Roti canai dia boleh tahan sedap sebab mamak buat... Masuk suapan kedua... Aku makan sambil tunduk tak toleh kiri kanan... Bukan sebab makanan sedap or sebab lapor kebulor... Tapi... Keadaan sekeliling sebenarnya buat tekak aku tetiba kembang semangkok... Memanglah roti canai tu halal... Tapi Cina cengkuang yang dok keliling aku ni tah order apa pon dah buat aku meloya... Kebetulan ada Cina cengkuang baru nak duduk bebetul sebelah aku... Cepat2 aku telan roti canai tu... Walau rasa nak uwekkkk uweekkk... Aku tak tahu apa yang HH rasa... Tapi aku? Rasa menyesal! Roti canai yang aku makan tak rasa roti canai... Tapi... Rasa menyesal! Roti canai menyesal namanya!

Lepas makan... Kami just pusing2 kat sekitar Sentosa ni... Masa ni... Dah nak malam... Kat sini ada macam2... Antaranya... Universal Studio... Hotel... Restaurant...

Kaki sape ni? Adoiiii! Tak senonoh betul perangai! Boleh plak tayang kaki busuk kat sini... Ada serupa musibat tak perangai? Pedulik! Kaki dah panas!

Aku ske tengok replika candy gantung kat sini...

Menapak lagi...

Ke sini plak...

Besau Merlion ni... Lebih besau dari Merlion kat Marina Bay... Tengah aku dok amik2 gambo... Tetiba si HH hilang... Rupanya... Dia sibuk selfie dengan ikan dan sotong... Adeiii lah! Lawak plak aku tengok gambar tu kat Instagram... HH ooo HH... Buat perangai ko ni kan! Pastu dia menghilang lagi pegi cari maklumat pasal Skytrain...

Sedar tak sedar... Dah malam.... Aku biarkan HH duduk lepak kat satu sudut... Dan aku plak sibuk amik2 gambar sekitar sini je... Agak lama jugak aku menghilang... Si HH bertabah hati tunggu aku... Then aku patah balik kat dia... Dia lega sebab aku tak terus hilang... Kalu aku hilang... Ko report kat Lee Kuan Yew tak HH? Ha Ha Ha...

Kami pon beransur untuk balik... Aku ke depan... HH kat belakang aku... Dalam gelap2 malap tu... Tetiba muncul seorang apek... Dari arah depan... Meluru datang... Macam halilintar... Bersuara lantang macam petir... "Where is Cable Car?"... OMG! Tetanjat Gugurl! Aku ingatkan Merlion batu tetiba hidup nak baham kami! Si HH kat belakang aku pon terkejut singa nengok apek tu datang tak semena... Kalu korang pernah tengok tarian singa masa raya Cina... Hah! Macam tu laa sejibik sejibon si HH tetanjat! Aku perhatikan apek tu bersama sorang perempuan bertudung... Tengok gaya macam awek Malaysia...
*Tetanjat = Terperanjat

Si HH plak dengan selamber guide apek tu ke arah Cable Car... Padahal si HH bukan tahu pon kat mana cable car tu berada.. Dia main agak aje... Di sebabkan tetanjat singa tadi... Dia main hentam aje tunjuk arah... Aku tanya HH... "Betul ke arah Cable Car yang ko tunjuk tu?".. Aku dengarkan aje si HH ni berteori... Apek tu plak buta2 ikut arahan... Sambil tu HH tanya aku balik... "Macamana Apek tu datang? Pandai datang tak pandai balik!"... 
*Mungkinkah dia tunggang todak atau tahan mana2 singa laut?

Aku dan HH penat nak menapak balik... Dah seharian kami menapak... So... Betul2 tak larat... Kami tunggu skytrain... Skytrain ni free ek... Tak perlu bayar... Boleh naik sesuka hati... Berhenti kat mana2 yang kita suke... Nak ke Sentosa Beach pon boleh... Tapi waktu dah malam... Aku tak sempat ke Sentosa Beach... One fine day laa kot... Sementara tunggu skytrain sampai... Si HH sempat tanya budak yang jaga pintu skytrain ni... Kat mana Cable Car? Ha Ha Ha... Nasib baik arah yang HH tunjuk kat apek tadi tu betul!

Sampai kat HarbourFront... Kami masuk Daiso jap... Then dok terpusing cari MRT... Naik MRT ke Kranji dan amik bas no. 170 untuk ke seberang Tambak...

Masa tengah beratur kat Bus Stop Station Kranji... Ada satu group budak2 Cina tetiba nak potong barisan! Pada hal orang ramai susah payah beratur panjang sampai labuh punggung... Dia sesenang nak potong... Kena tempek dengan nyonya operator bus... Tapi group budak Cina ni main rempuh jugak tak peduli... Lantak ko laa kiasu! 

Masa kat Woodlands untuk cop passport... Kami beratur... Memang ramai... Tapi... Nasib kurang baik sebab line yang kami beratur tu kastam perempuan India tua yang jaga... Line kami slow giler.. Kastam India ni boleh tahan lembab... Patut dia lepaskan aje orang2 Malaysia ni balik negara... Kasi cop aje sudah laa... Tapi dia banyak tanya macam kita ni nak masuk negara dia plak! Padahal kita nak balik negara kita sendiri... Dah lah tu... Tak reti guna sistem... Baru sehari kena campak kat sini kot...

Belakang si HH ni ada sorang nyonya tua... Tetiba beratur nak potong barisan plak.. Eh! Dah macam bebudak Cina kat Station Kranji tadi plak! Ke ko ni nenek dorang? Si HH bertempeklah suruh beratur belakang... Si nyonya kiasu ni boleh plak suruh HH ke depan skit... Apa hal plak nak suruh orang ke depan... Dia yang patut ke belakang... Bukan ada orang lain beratur belakang dia pon! Cibailah! Dah sah2 orang beratur panjang... Rapat2.. Ko nak suruh ke depan lagi buat apa? Nak suruh liwat bontot orang depan ke pe? Then... Dia borak2 dengan sorang pompuan yang baru beratur kat sebelah dia... Macam2 nyonya ni memaki... Cakap kuat plak tu... Berkali dia memaki... "Kastam stupid! Kastam stupid!"... Dah macam berzikir plak aku rasa... Bayangkan kalu kastam tu atau kastam lain dengar... Tak ke susah! 

Kalu kat Bangkok ni... Confirm2 kena cekop sebab memang menjadi satu kesalahan kalu cakap yang bebukan pada kastam! Kalu aku jadi kastam... Nyonya tua ni aku dah hukum sula... Sula dari cibai masam tembus sampai mulut haram! Ada mulut tak reti nak jaga! Aku yang muda lagi comel ni pon boleh sabar... Inikan pulak dia dah tua masin... Haishhhh!

Dalam bas... Aku jumpa nyonya tua tu lagi... Aku dapat tempat duduk... Dia plak kena berdiri... Aku perhatikan orang sekarang... Dah tak macam orang dulu... Kalu dulu... Orang muda akan beri tempat duduk pada orang tua yang berdiri... Zaman sekarang langsung tak ada hati dan perasaan untuk mendahulukan orang tua... Tapi... Kalu yang berdiri tu cibai masam... Aku sendiri pon tak ada hati dan perasaan nak berbaik! Dasar kiasu! BUGIMA!
*BulehGiMampos

Sampai JB dah agak lewat... Sempat dinner sebelum sampai rumah...


- XOXO -



11 comments:

  1. Mmg nasib la mix all together... Halal non halal...

    ReplyDelete
  2. Bak ku teh? Terus pegi google! Alamak terkezut jgk bila tgk pic yg kluar
    Hai nyonya nyonya! Org Jepun jgk best tiba2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyonya bukit mmg mcm tu... Tak ada beza dengan Bak Kut Teh... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. nk carik info psl USS, jap baca sikit

    ReplyDelete
  4. SS & HH x masuk USS erk? kat luar je erk? hrmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah pernah masuk Wakkk... Masa memula USS dibuka... Kamilah antara orang pertama! Entry dalam draf... Malas nak
      Publish!

      Delete
    2. iyela tuuh, simpanlah entry sorang2 jeeer,. huhu2

      Delete
    3. USS tu dah basi dah Wakkk... Transformer pon dah berkedut... Keh Keh Keh...

      Delete
  5. ooo hingtkn bugima tu mcm jilake gak,, huhu2

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...