Monday, 7 July 2014

Unboxing GoPro Hero 3+ Black untuk kali kedua?

Sebenarnya... Aku agak kemalasan nak update blog bulan puasa ni... Bila aku puasa maka blog aku pon kena berpuasa jugak... Dah macam bela saka plak kena ikut tuan... Tapi disebabkan aku nak berkongsi tentang something yang aku rasakan penting... Maka aku rajinkan jugaklah jari jemari ni berjoget2 atas papan kekunci nih.... Ok?

Tajuk posting aku kali ni adalah tentang GoPro... Unboxing GoPro Hero 3+ Black untuk kali kedua???? Ye betul! Aku baru je dapat GoPro yang baru... Bukan kerana aku beli baru tapi replace yang lama! Apa dah jadi pada GoPro aku yang lama??? GoPro aku yang lama koma tak sedarkan diri! Pastu meninggal selepas 2 bulan bersama... 
*Menjandalah aku menunggu edah selama sebulan sementara dapat ganti baru... 

Entah lah tak tahu apa nama saintifik penyakit GoPro aku ni... Hard attack agaknya! Membawak ke buah pinggang... Terus jadi kencing manis... Atau boleh jadi penyakit buasir otak tahap 4????

Kronologi penyakit GoPro aku ni terlalu panjang... So... Dipendekkan citer... GoPro mula menunjukkan simtom penyakit masa aku travel kat Singapore bulan lepas... Tengah syok2 snap... Tetiba GoPro aku hang semacam... Tak boleh tekan button off plak tu... Then... Setiap kali terjadi macam tu... Aku terpaksa tanggalkan bateri... 
*Kalu GoPro aku ni manusia... Dah lama aku kasi CPR... Comolot!

Pelik kan? Macamana version black yang dikatakan product GoPro paling baik ni boleh ada masalah hang??? Dah version 3 kot! Aku tak boleh bayang kalu version below than that tah apa agaknya problem yang bakal timbul... 

Macam2 usaha aku buat... Tanya Pakcik Google... Ngendap Youtube... Jampi sana... Hembus sini... Cari solution... Berkali2 buat upgrade... Still jugak tak boleh... Godeh web kat GoPro... Issue case secara online tapi harammmmm Technical GoPro tak reply!!!! Nombor case dia kasi tapi langsung tak ada follow up sampai sekarang! Aku rasa hampeh belaka...

Last2... Aku give up! Lagipun aku ada warranty lagi! So... Aku hantar balik GoPro ni kat kedai Alishan Sutera Mall, Johor Bahru...

Aku cari Kelvin kat Kedai Alishan... Tapi Kelvin tak ada plak... Budak lain tak nak amik kes aku sebab aku beli GoPro ni dengan Kelvin... 

So, pada 10 June 2014 aku datang lagi... Nasib baik Kelvin ada... Dia buat testing... Pon tak boleh nak solve... Last2 dia terpaksa bukak slip service & repair... Dia kata ni adalah 1st time ada masalah macam ni... Dia pon tak tahu nak buat macamana... Lagipun version 3+ masih baru di Malaysia...


Aku dah mula rasa tak best... Rasa tak best bila barang kesayangan aku dipegang2... Di usik2... Di raba2... Arghhhh! Pencabulan!

Bermula dari tarikh hantar service... Dari sehari ke sehari... Minggu membawak ke bulan... Ke bintang... Kejora... Jula juli bintang tiga!!!! Dinda di sini menanti dengan penuh kesabaran!!!!!

Aku mintak tolong HH follow up... Part follow up HH memang terror... Follow up macam Ceti Haram ok! Chasing macam Mak Tiri! Tiap minggu HH call si Kelvin ni... Soalan2 cepu perak... "Apa status? Hantar mana? Bila nak dapat? Berapa hari lagi?"... Kalu korang jadi Kelvin mesti korang rengsa kan? Tapi itu lah yang HH buat... Jangan kasi Dealer tido! Kasi rengsa mahawangsa! 

Aku rasa si Kelvin bukan takat rengsa tapi dah macam angsa! Sampai dia kata pada HH "You tunggu I call laa... Sekarang tunggu mahu shipment.... Mungkin next week baru dapat"... 

Sebagai manusia biasa tentulah kita pegang pada janji betul? Aku bukan lembu yang dipegang pada tali... Sebab dah menjadi sikap cengkuang tongkang suka berdolak dalik berdollah saleh bila berjanji!

Tapi apa yang terjadi adalah sebaliknya... 

Tup2 sabtu lepas dia call.. Si Kelvin call direct handphone aku... Erk! Kata seminggu lagi... Tetiba dia suruh aku datang kedai dia... Dia nak kasi satu set baru! Kiranya warranty claim one to one basis... Dia kata... Dia dah malas nak tunggu shipment barang repair tu... Dia terus kasi je yang baru...
*Aku sengih kerang... 

Malas tunggu shipment ke atau telinga ko dah panas dengar HH berkhutbah??? 

So... Aku bergegas ke Alishan... Aku tak nak tangguh... Takut Kelvin ubah fikiran! Aku jumpa Kelvin... Kelvin tak cakap banyak... Muka ketat je.... Even tak layan aku langsung... Terkecewa agaknya... Ada aku kesah???? Dia suruh Amoi kat situ bungkoskan GoPro baru tu masuk bag... Dan berikan pada aku... Hati aku terus berbunga2... Pecut balik kampung... Tinggal 1 jam je lagi nak buka puasa... Kat kampung aku tak ada masa nak check atau test GoPro baru tu...

Aku sebenornya happy jugak lah bila dia kasi baru... Sebab... kat GoPro lama tu... Aku dah tercalarkan sikit kat tepi lens masa baru2 beli dulu... Masa tu aku dah rasa tak best... Sebab tengok benda bercalar... So... Tercalar jugak laa hati aku... 

The best part tu... Kat setiap bahagian camera GoPro yang aku pulangkan tu ada tertulis nama aku... Aku conteng pakai permenent pen! Sebab aku takut lepas repair dia return barang yang bukan aku punya... Tup2 satu set lama dia amik terus dan kasi aku satu set baru... Huh! Aku tak tahu lah macamana dia nak padam nama aku kat set lama tu... Lantak dia lah nak perasan ke tak... Sape suruh berpenyakit!

Bila aku balik rumah aku... Aku dapati kotak GoPro aku kemik... Tapi GoPro aku nampak elok aje... Tak ada apa2... Then tetiba aku teringat Amoi yang bungkos GoPro kat Kedai Alishan tu... Aku pelik jugak napa si Amoi ni beriya2 bungkos... Macam orang cuba sembunyikan something... Mungkin dia cuba nak sorokkan kemik pada kotak tu... Dia takut aku reject! Nampak tak permainannya di situ??? Asikkkkkk nak menipuuuu aje kejenyaa ek? Tak pe... Kasi aku test dulu... Pe2 hal aku still ada balance warranty sehingga bulan April 2015...

Masa aku unboxing GoPro ni... Aku nampak label ni... FUNSPORTZ???????? Anda faham apa makna FUNSPORTZ ni? FUNSPORTZ ni adalah distributer kat Malaysia ni... Which is kita boleh beli online dengan FUNSPORTZ ni... Somemore harga lebih murah! Tapi aku ni agak sceptical skit kalu online buying ni... Sebab libatkan ribuan ringgit dan warranty susah nak claim... Kalu takat puluhan aku tak kesah sangat... Kos courier untuk hantar balik pon kita kena tanggung! 

Kalu aku tahu si Kelvin amik dari FUNSPROTZ ni... Dan... Setakat nak dapat kotak kemik... Baik biar aku direct aje beli online tak payah beli kat kedai!  Sengal punya Kelvin! Beriya cakap dengan aku hantar GoPro KL untuk repair... Tunggu shipment repair la... Bedah lah.... Timah laaa... Marpuah... Markonah semua kuar! Padahal dia claim dari FUNSPORTZ... Apa2 pon... Ada kebaikan jugaklah... Macam aku kata... Aku tak perlu tanggung kos courier! Dan aku tak tanggung risiko selagi aku ada warranty... Itu pasal muka Kelvin kelat! Sebab kos courier dia kena tanggung... 

So now... Aku masih dalam peringkat testing lagi... Sekarang ni aku tengah cuba nak dapatkan memory card jenis 'Extreme' 32 GB... Bukan jenis 32 GB yang biasa tu ek... So, jangan salah faham... Aku cuma syak... Mungkin ia salah satu punca penyakit GoPro aku sebelum ni... So aku perlu siasat...

Apa2 pon aku bersyukur... Walaupun perasaan aku sekarang tak se'excited' masa kali pertama pegang GoPro dulu... Sekurang2nya... GoPro aku tu dah sampai Japan dan Singapore... Besar jugak jasanya... 

Actually, memang tak rugi beli gadget macam ni... Kalu jumpa yang lagi baik dari GoPro boleh lah beli... Sebab senang dibawa untuk travel! Mungkin nasib aku je kurang baik... Yang kurang baik terkena kat aku sebagai bahan ujian kesabaran di bulan ramadhan... 

Dan aku harap... GoPro kedua aku ni akan jadi peneman lebih baik dari sebelum... Harap2 ia jadi hadiah besday aku yang terindah! Kelahiran semula di bulan July! :-)


- XOXO -

Monopod Or Tripod Mount

24 comments:

  1. Terhibur baca semua entry sis pasal Go Pro ni.. dan timbul plak rasa nak beli satu.

    Saya ada soalan sis, aksesori apa yg perlu di beli selain Monopod ?

    Tq sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh belikan baju baru (casing)... Siap dengan selimut (bag)... Kasi GoPro hensem2... He He He...

      Delete
    2. Dah beli satu pun sis... yeayyy!!! x sabar nak berhari raya dgn Go Pro hero ni... beli yg mcm ni jugak..sama dgn sis punya...

      Delete
    3. Syabassss Inpekter Sahab! Welcome to the club! Ha Ha Ha...

      Delete
  2. Hahhaha bape la upah ko hire ceti haram tu... Kalah along..

    ReplyDelete
  3. nak tanya skit...
    waktu tgh shot guna gopro ni...
    camera ni mmg cepat panas tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai laa skeleton housing tak panas :-)

      Delete
  4. maksud?skeleton housing tu yg jenis bukan untuk under water ker???ooo...
    dan satu lagi...gopro ni memang akan panas kan???dr pgalaman u la...sperti yg sy dgr..klu over heat..dia akan shotdown sendirinya...betul??tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa sy guna gopro lama which is pakai memory card ultra plus dive case... Memang panas... Tapi bila dapat claim warranty gopro baru ni dan guna memory card extream + skelaton case memang ok je...

      Delete
  5. yang 3 + ni memang beli dtg skali dgn remote ye? bpe rm n ape set yg dpt?

    pastu, bateri untuk prtama kali charge 6jam, lepas bpe jam ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ada sertakan link kat bawah tu... Sila la baca ye... :-)

      Delete
  6. SS.. gopro ni mmg kena snap pakai monopod je ke ? kalo snap biasa letak kat mata tu then klik ? hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen paling tak menahannnnnnnn! Soklan paling comel! he he he...

      Delete
  7. hang sbb panas kot . over heat ... tu nasib baik hh call je . x jengah kedai setiap hari ... nsib baik dia ganti dgn ori juga . klu pirate , mau kena kapak dgn hh si kelvin tu ... hahahaaa

    ReplyDelete
  8. tadi sembang dengan org kedai cameralah.com... dia cakap "GoPro only compatible with extreme.If use Ultra. The camera will freeze due to slow writing speed."

    nasib baik tanya dulu sebelum beli td..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darling.. Penat I tulis pasal memory card tu... U tak baca ke?

      Delete
  9. hahah.. mana mana? jap nak carik

    ReplyDelete
  10. Yesss de sengkuang one aaa... alwiz tau menipu... kalo x menipu mmg bukan sengkuang.
    Huhuhu...

    Ni nk g perang ngn sengkuang jap kt alamanda....

    Huhuhu penat hidup mcm ni

    ReplyDelete
  11. tahu tak kat area jb kedai mana boleh baik gopro selain si kelvin ni

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...