Wednesday, 17 September 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Adisucipto Airport On Arrival

Hari ini 12 September 2014... Setelah mengharungi macam2 isu berkenaan tiket kapal terbang ke Jogjakarta sebelum ini.. Boleh baca SINI... SINI... Dan SINI... Akhirnya hari yang selama ini dinanti muncul juga... 

Entahlah...

Aku pon tak tahu... Betul atau tidak keputusan yang aku buat ini... Setiap halangan itu pasti bersebab... Sama ada sebagai amaran atau ujian...

Jadi... Yang mana satu?

Sekali lagi... Jawapan ku "Entah"...

Aku hanya ikut kata hati aku... Kata hati ku "Pergilah... Everything dah ready... Tak perlu tunggu lagi"...

Aku bangun pagi... Bersiap sedia apa yang patut... Flight aku pagi ni jam 12:15... Huh! Tengahari matahari terpacak uolls... Ahh! Tak pe... Aku suka matahari... Kuaci cap matahari pon aku suka... Lagu matahari pon aku suka... Jakpo Onn pon aku suka... Sebab Jakpo Onn suka matahari... He He He...

Jam 09:00... Aku dan HH tinggalkan rumah... 

Tinggal dulu ye bantal busuk ku... Jaga diri baik2 wahai pokok2 ku... Kalu haus caling laa katak... Bior katak panggilkan hujan...

Aku drive slow2 sipot... Malas nak rushing... Dalam jam 09:45 aku dah sampai Senai Airport... Dah lama aku tak ke sini... Tapi Senai Airport tak pernah berubah... Masih sama seperti kali terakhir aku tinggalkan...

Cuma...



Parking agak limited... Banyak plat number 'S' je yang menyemak ruang...  Haishhh! Changi Airport punyalah besau bapok... Kat sini jugak ko nak menyemak alam...

Sampai airport... Kami ke kaunter untuk tanya berkenaan tag untuk hand carry bag... Masa tengah beratur... Boleh plak Cina kiasu nak potong barisan... Amboi2... Sekolah mana dulu ni? Tak ada sivik langsung... Memang dasar Lancau.com... Ko ingat aku ni troli?... Ko ingat aku ni mesin timbang? Atau ko ingat aku ni batang mop? Suke suki ko aje eh potong barisan...

Nak aje aku pekik kat cuping telinga Cina2 kiasu ni ala2 Ibu mertua Kassim Selamat... Kalu nak motong sangat... Pegilah motong getah di sana... Buat apa motong barisan aku di sini...

Sakit pulak hati ni! Pagi2 dah buat aku potong stim!

Cina kiasu tu blah... Aku pon bertanya berkenaan tag hand carry bag tu... Rupanya tak payah pakai tag... Bawak je naik bag ke atas... Ok... Settle satu hal... 

Perut pon dah lapor... Dari bangun awal pagi tak makan lagi...

Aku terus brunch kat Subway... As usual Crab Sandwich menjadi pilihan... Sambil lepak makan... Aku tanya HH "Eh! Mana your friend? Kata nak terbang ke Jogja jugak hari ni?"... HH jawap "Entah! Tak nampak pon... Tak jadi kot"...  Aku balas "Aik! Beriya2 kata nak buat rombongan Cik Kiah tetiba tak muncul plak... Nasib baik kita tak ikut dia"... HH diam concentrate ngangga luas2 mencekik sandwichnya...

Sesudah makan... Aku terus masuk Departure Hall... Scan bag... Scan body...

Tetiba bunyi... "Tiiiiitttt"...

Ah! Sudah! Hadoi! Kena raba lagi aku nih... Aku pasrah... Tadah!

Lepas kena raba... Tetiba aku blur...  Ha Ha Ha...

Kastam yang raba aku tadi tu tanya... "Nak ke luar negara kan? Pergi kaunter sana cop"...

Lupa plak yang aku nak ke luar negara... Jadi passport kena scan... Sengal!

Actually... Inilah pengalaman pertama aku ke luar negara dari Senai Airport... Biasanya flight domestik aje... Kali ni International... Tu yang aku confius! Haishhh! Buat malu je laa...

Lepas check passport... Marilah tunggu di Gate 2... Kite mewefie jap kat sini...

Boarding time aku jam 11:35... Ada masa lagi sebelum nak boarding tu... Tetiba aku rasa nak ke toilet... Dalam toilet tetiba calling untuk masuk kapal terbang... Siap kena tukar ke Gate 3 plak... Hadoi... Berlari aku dapatkan HH... Rupanya HH dah beratur kat Gate 3... Nasib baik dia dapat pekik nama aku... Kalu tak mesti aku pekak badak tercari dia kat Gate 2...

Aku perhatikan... Tak ramai nak ke Jogjakarta hari ni... Jadi... Mesti banyak seat kosong...

Seat number aku 15F... HH plak 15E... Ada sorang mamat Indon tapi rupa macam Cina... Tetiba je cakap dengan HH macam nak marah... "Awak nak duduk kat tingkap pon tak apa... Saya tak kisah... Nanti kapal dah terbang saya pindah duduk belakang"... Erk! Apa yang merapu sangat mamat ni? Seat number kami duduk ni bukan free... Bayor laa weh... HH pon bertempek sambil tunjuk Boarding Pass... "Ini memang seat saya... Number seat saya memang kat tingkap"... Terdiam mamat tu... Adeiii!

Tepat jam 12:15... Flight AK 492 telah membawa aku terbang ke bumi Jogjakarta... Yeahhhh!

Bila isyarat belt dimatikan... Mamat Indon sebelah HH tu pon blah ke belakang... Huh! Lapang skit... Kalu tak rengsa nak kuar masuk ke toilet...

Dalam flight... Aku just borak2 dengan HH... Layan ipod... Layan perasaan... Tapi... Jangan lupa isi Arrival Form ni ek... 

Macam ni lah pemandangan dari atas... Memutih aje... Dikejauhan nampak gunung2 berapi dan asap menutup pemandangan Jogjakarta...

Perjalanan ke Jogjakarta ni mengambil masa selama 2 Jam 15 minit... Tepat jam 13:30 waktu Indonesia... Kami pon sampai di Adisucipto Airport... Waktu Indonesia adalah lambat sejam dari Malaysia ek... Bermakna jika waktu Indonesia jam 13:30... Waktu Malaysia ketika ini sudah jam 14:30...

Sampai di Adisucipto Airport... Aku dapati... Airportnya kecik giler... Aku rasa... Jaya Jusco pon lagi besau kot... Dah lah sempit... Kena beratur panjang pulak nak chop passport... Memang bersengol- sengolan cubit-cubitan laa dalam tuh macam sardin...

Masa tengah beratur tu... Boleh plak kastam baru nak edarkan Custom Clearance Form dan perlu diisi dan serahkan kat situ jugak... Hadoi! Apsal lah dari dalam flight tadi tak kasi... Orang sibuk beratur... Time tu lah tercari2 pen nak isi... Nasib baik lah satu family hanya perlu isi satu form aje... So... Tak kisahlah korang pegi dengan kawan ke... Kekasih gelap ke... Jiran ke... Family ke... Isi aje 1 form... Tak perlu isi by individual... Pepandai lah jawap dengan kastam nanti... Ngaku aje datang dengan sedara mara... So... Jimat masa dari terkial2 isi banyak2 form... Ingat ye... Sebelum turun dari kapal terbang tu... Siap2 pen dulu...

Memula aku konfius gak... Kena beratur sorang demi sorang... Custom Clearance Form plak ada kat HH... Apa aku nak jawap kalu kastam tanya aku nanti?

Tapi...

Nasib aku baik... Kastam tak tanya apa2 dengan aku... Cuma... Dua tiga kali jugak dia asik tengok muka aku je... Rupanya baru aku perasan... Ada camera kat depan aku... Tapi aku ni dok sibuk perati HH kat sebelah... Ha Ha Ha... Patutlah kastam tu tengok aku macam nak terkam kepala aku je... Agaknya sebab dia tak dapat amik gambor aku kot.. Kih Kih Kih... Sorry!

Nasib baik HH abis cepat check-in passport... So... Boleh dia tunggu sebelah aku... Selamat! Passport aku diserahkan dan aku terus keluar...

Sebelum melepasi pintu Arrival Hall... Pastikan ek... Arrival Card yang kecik tu ada bersama2 dengan passport kita... Arrival Card tu tak boleh hilang... Kalu hilang... Menangis lagu dangdut laa masa nak balik nanti...

Seperti biasa... Seperti travel2 kami sebelum ni... Tiada siapa pun jemput kami di Airport... Mana Krisdayanti? Mana Ruth Sahanaya?  Mana Melly Goeslow? Usahkan Melly Goeslow..  Coslow kobis pon tak ada... Mana semua?  Kata nak jemput aku... Haram tak ada orang jemput... Masing2 sibuk mencekik bakso kat rumah agaknya...

Hah! Acaner ni? Tak ada orang jemput kami kat Airport... Ayokkk! Panik? Nak nanges? Nak patah balik Malaysia ke? Ha Ha Ha...

Percayalah... Percayalah... Percayalah...

Keluar aje dari Arrival Hall... Korang akan fefeeling macam Siti Nurhaliza jumpa peminat... 

Sorang demi sorang datang kat aku dan HH... Bukan nak mintak autograf... Bukan nak mintak selfie...

Tapi...

"Taksi... Taksi... Mahu ke mana? Bisa dihantar dengan taksi"...

Cisss! Lamunanku terhenti... Baru nak belagak glamor skit... Taksi katanya... 

Aku toleh HH... Dia sibuk menepis "Enggak! Enggak! Enggak mahu... Makasih!"...

Aik! HH dah alih  Bahasa Indon pulak dah... Pegi kelas Bahasa Korea dua kali seminggu... Tapi... Awat cakap Indon plak... Tak pe... Bagus! Senang nak menyamar dapat tiket entrance harga local nanti... He He He...

Haa... Kamar Kecil tu maksudnya Toilets ye ibu2 bapak2 semua... Toilet pulak bermakna tempat untuk memuntahkan isi perut...
* Bagus tak ada jurubahasa macam aku ni? He He He...


Kalu nak sembahyang pon ada bilik sembahyang disediakan... Bilik sembahyang di panggil Musholla...

Ok... Langkah aku seterusnya adalah mencari transport untuk ke hotel... Hotel pulak terletak di Jalan Pasar Kembang berhampiran dengan Jalan Malioboro... 

Kat Adisucipto Airport ni... Ada macam2 transport untuk menuju ke hotel... Boleh naik Taksi... Boleh naik Bas... Atau naik keretapi... So... Mana satu yang lebih memikat hati?
* Aku pon dah terikut sebut 'Taksi'...

Kalu nak senang... Naiklah taksi... Tapi bayarannya mungkin agak lumayan... Sekitar IDR 50,000.00 hingga IDR 80,000.00 atau mungkin lebih... Kalu rasa mampu... Bayarlah dengan harga tersebut...
* Tak boleh blah sebut 'Lumayan'... He He He... 

Kalu rasa nak berjimat... Bolehlah naik keretapi Prameks... Naik dari Station/Stasiun Maguwo yang terletak berhampiran Adisucipto Airport ni ek... Bayaran untuk tiket sehala lebih kurang IDR 10,000.00 sahaja... Prameks pulak ada setiap 30 minit... Kalu rasa boleh menunggu... Silalah naik Prameks... 

Satu lagi option adalah dengan menaiki Bus TransJogja... Bas ada setiap 15 minit... Bayaran hanyalah IDR 3,000.00 sahaja...  Pegi mana2 or even pusing satu bandar pon harga tetap IDR 3,000.00...

Jom kita ke langkah seterusnya...

Keluar aje dari pintu Arrival Hall... Terus aje ke kiri ek... Jalan sehingga jumpa signboard ini... So... Pilihan di tangan masing2... Nak pilih naik keretapi or bus...


Sama ada naik keretapi or bus... Tetap ikut jalan ni ek...

Masuk lorong ni... Nampak tu supir taksi dok kiri kanan cari penumpang... Tak yah layan kalu tak mahu naik taksi...

Turun escalator dan ikut laluan bawah tanah...


Kalu nak naik keretapi silalah ikut kiri... Or... Kalu nak naik bas sila jalan terus... Kat luar pintu nanti baru ikut arah kiri...

Panjat lagi escalator ni untuk ke arah station keretapi... Kemudian ke kiri...

Sila perhatikan ek signboard ni... Untuk ke Jalan Malioboro or sekitarnya... Pilihlah arah ke Yogyakarta... Kemudian stop di Station/Stasiun Keretapi Jogjakarta/Tugu... 


 Nak ke Klaten - Solo boleh ikut arah kanan ni... Nak ke Station Taksi pon ikut arah ni jugak...

Inilah Station/ Stasiun Maguwo...

Macamana pulak cara kalu nak naik bas? Hah! Itu akan aku cuba detailskan pada next posting... He He He...

BERSAMBUNG...

18 comments:

  1. Ngak... Ngak... Makasih... Berbuih la mulut... Tempat org... Takkan nk ckp aku x nk dowh... X pahe ke????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut cakap 'Hamsahamida'... Kah Kah Kah...

      Delete
  2. Bianeh... Tapi nak camne kan.. Sian sebenarnya... Sbb they all have to work very hard demi sesuap nasi gudeg...

    ReplyDelete
  3. kat indon org merayu bukan mintak sedekah tapi merayu orang beli brg jualan dorang atau transport service dorang. Ada org merayu nak angkat bag pun...dengan alasan nak beli makanan kat anak2 kat rumah..kecian. Yang jual souvenir pulak..suruh beli dari dia sebab dia nak beli susu kat anak..lagi kecian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kesian pada mereka2 yang sangat memerlukan... Tapi tak boleh kasi muka pada mereka yang terlalu memaksa dan agresif...

      Delete
  4. Cet2 nye dah potong rambut, Krisdayanti nak datang jemput ke. Haha. Eh bebaru ni aku landing kat Jakarta pun sama, dah sampai baru lah sibuk duk suruh isi form ini itu bagai. Dalam flight xbagi awal2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentang2 lah aku bukan Siti Nurhaliza... Haram tak de sape jemput... He He He...

      Delete
  5. detail betul jalan cerita nya..so senang lah keje JM nanti C&P je lah..mohon kebenaran ye :-)
    Ahahaha...baru nk budget retis sekali bapak teksi

    ReplyDelete
  6. wow pengalaman yang menarik ni SS. saya pun belum kesampaian disini. boleh tgk tips yg SS bagi kat sini

    ReplyDelete
  7. mbak.. minta mohon advice ya.. sy sama famili sy nanti tanggal 30 may ke jogja lewat senai airport.. pertama kali lewat senai.. jadi pertanyaan sy.. kalau ngak punya checked baggage dan cuma bawa hand carry harusnya kemana duluan? ada konter verifikasi dokumen ngak? satu lagi kakek sy punya checked baggage.. kemana aja dia harus pergi? ada ngak scan bag before proceed to bag drop? kayak di lcct duluan? atau terus ke bag drop? atau lagi bagaimana ya? hehe.. terer sy tak praktis ckp ala ala sinetron.. huhu

    ReplyDelete
  8. Kalu tak ada check baggage... Cuma check-out passport... Pegi immegresen utk verifikasi dokumen... Utk kakek pula... Kene verifikasi documen... Check baggage... Kena scan dulu... Proses sama seperti di lcct... Kalu kamu naiki Air Asia... Kena scan baggage tag (utk drop bag) sendiri di senai jika mahu pulang semula ke jogja... Bisa faham enggak... Kok saya berbahasa seperti bunga citra lestari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduuhh mbak ngak ngerti sy ngomongnya tu 😱 sy tukar bahasa malaysia ya.. hehe.. okey maksud sy boarding pass web check in yg sy print kat umah tu kena verifikasi ke? ade kaunter khas tak utk verifikasi dokumen termasuk boarding pass yg web check in print kt umah tu?

      Delete
    2. Boarding pass yg sudah web check-in tak perlu verify... Terus masuk perlepasan... Faham enggak? He he he...

      Delete
  9. ohh sori.. sy last naik flight awal 2014 masa kt lcct lum pindah klia2 lagi.. so web check in boarding pass tu tak perlu cop dulu la ye kat kaunter utk verify?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawa boarding pass dan passport masuk je pelepasan... Abis citer... Hu hu hu...

      Delete
  10. sy dah web check in.. ada tulis kt boarding pass tu suruh ke kaunter utk verification document.. tadi tanya airasia live chat.. dia suruh ke kaunter check in utk verification document dulu kt airport senai tu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...