Thursday, 23 October 2014

10 Random Facts When I am Travelling

Ini entry saja2... Untuk membalas tag kakitravelkhairuddin... "10 Random Facts When I am Travelling" katanya...

Sila lah baca dengan nada yang rendah... He He He...

1. Travel Companion

Sesetengah orang suka travel alone... Tapi... Jika kita ada peluang untuk menempuh perjalanan ini dengan berteman...  Mengapa kita nak berseorangan kan kan kan? Mungkin berdua lebih baik... Tapi... Nak cari teman pon... Carilah yang macam cermin... Kita gembira... Dia pon gembira... Kita sedih... Dia pon sedih... Jangan cari macam duit syiling... Depan lain... Belakang lain... Betul? So far... Travel aku adalah berdua dengan HH... Dialah saka aku dunia dan akhirat... Saka eh? He He He...

2. Kitab Busuk

Once aku dapat je tiket destinasi yang aku nak pegi... Aku dah start plan A, B, C sampailah ke Z... Buat itinerary... Susun schedule... Study macam2 tentang tempat yang aku nak pegi... Baca pengalaman orang... Print segala info flight, airport, hotel, transport, attractions dan sebagainya... Print map... Print public transport routes... So... Bila semua dah siap... Aku khatamkan jadi satu kitab... Khatam ek... Bukan khatan... Khatan tu sembelih anu... He He He... Kitab aku mesti bersize half A4... Dan mesti binding... Biasanya aku akan letakkan helaian kosong di bahagian belakang untuk aku catatkan macam2 supaya aku tak lupa... Antaranya yang direkod adalah jumlah perbelanjaan dan tampal segala resit atau tiket entrance... Kenangan jugak tu kan? Then... Kitab yang mulanye memutih mekar mewangi ini akan diusung ke mana saja sampailah warna dan baunya jadi belacan bakar...He He He...


3. Hotel/Hostel

Biasanya aku akan pilih penginapan yang harganya berpatutan... Dekat dengan attraction... Paling penting senang nak access public transport seperti Subway, Tram atau Bus...


4. Attractions

Most attractions yang aku pilih adalah mengikut budget yang aku ada... Kalu wallet aku kembang... Maka jauh lah aku berjalan... Kalu wallet aku kempis... Maka.. Aku akan cari tempat2 yang free things to do... Aku suka tengok pemandangan yang indah2.. Suka pegi tempat2 yang bersejarah... Suka pegi museum... Suka tengok bangunan tinggi... Suka tengok budaya orang lain... Tapi... Aku kurang suka pada aktiviti yang melibatkan pantai, hutan atau gunung... Sebab... Aku tak reti berenang... Nanti aku karam macam kapal Titanic tu sape nak datang selamatkan aku? Nak harapkan Karam Singh Walia? Dia pon karam! He He He... Dan... Aku tak boleh panjat tempat tinggi... Aku gayat!


5. I love to packing more than unpacking

Aku suka packing baju dan segala keperluan beberapa hari sebelum berangkat... Tak suka packing last minutes! Aku akan check berkali2... Supaya aku dalam keadaan bersedia dan tak ada barang yang lupa dibawa... Dan yang paling penting... Aku suka bag aku kemas dan teratur...  I love to packing more than unpacking... Aku akan asingkan pakaian, makanan, ubatan, toiletries, gadget dan sebagainya dalam bag kecil atau compartment yang berasingan... Senang nak cari barang... Balut barang tu semua dengan plastik dulu baru masuk dalam bag kecil... Ini penting... Mana lah tahukan... Takut makanan atau cecair yang kita bawak dalam tin atau botol terpecah masa campak dalam kargo... Habis ler pakaian tu kan... Dahlah tu je pakaian yang kita ada... Prevent better than cure... Dah siap semua barulah susun masukkan dalam backpack atau luggage...


6. Window Seat

Biasanya... Aku memang akan select seat sebelah tingkap... Sebab... Aku suka tengok awan... Suka tengok langit... Suka moment semasa kapal nak terbang dan semasa touch down... Dan aku suka tengok apa saja pemandangan dari atas...Tak de lah aku dok tengok montot Flight Attendance ke hulur ke hilir aje kan... Dari aku tengok montot orang yang asik bergoncangan... Lebih baik aku layan awan gemawan sambil minum air di cawan... He He He...


7. Travel becomes a strategy for accumulating photographs...

Mengambil gambar adalah aktiviti wajib semasa travel... Aku memang amik masa skit nak tangkap gambar di tempat2 yang aku suka... Biasanya gambar2 yang mesti ada dalam camera aku adalah gambar diri sendiri... Kalu tak ada gambar sendiri macamana nak mengkunun dengan jiran tetangga dan penghulu kampung kan? Kah Kah Kah... Ini semua poyo! Selain gambar diri sendiri... Aku suka amik gambar pemandangan, bangunan, gelagat orang tempatan dan apa juga yang aku rasakan unik... Senang citer... Aku memang tak reti duduk diam... Tangan mengeletat nak menekan shutter...


8. Travel Gadget

Travel gadget yang wajib aku bawa adalah camera DSLR, handphone, GoPro, iPod dan Powerbank... Cuma... Lately.. Aku macam takut skit nak bawa powerbank... Sebab... Dari info terbaru yang aku dapat dari kawan aku... Ada sesetengah imegresen seperti Beijing, China tak benarkan powerbank dibawa masuk dalam flight... Entah! Takut bom kot.. Then... Kalu melibatkan perjalanan yang jauh merempuh masa lebih dari 6 jam dengan flight tambang murah... Biasanya... Aku akan angkut iPad sekali dan masukkan segala movie... Kalu boleh peti televisyen dengan kuali astro pon aku nak angkot sekali... He He He... Selain dari tu mesti bawa universal traveller adapter, hair strighten dan water immersion heater... Mana tahu kot tempat penginapan tak sedia hairdryer or kettle or microwave... Nanti cemana aku nak masak? Tebang pokok? Gesek batu sampai kuar api ke?


9. Shopping

Setiap kali travel... Aku akan peruntukkan masa untuk shopping... Memang terapi minda laa... Aku akan pergi kat satu tempat shopping aje... Masa travel ni lah... Aku akan amik kesempatan pulun shopping semahunya... Tapi... Tapi... Tapi... Aku bukanlah sampai angkot satu kedai... Mak aku pesan... Kalu pegi beli barang jangan sampai habiskan barang dalam kedai tu... He He He... Aku cuma beli baju, bag dan kadang2 kasut... Dan aku akan pakai masa travel yang berikutnya... Terutama t-shirt... Aku jarang pakai t-shirt yang sama masa travel... Sejak dah pandai travel sendiri... Aku dah tak ada nafsu nak shopping kat tempat aku... Cewah! Lupa diri lah tu! He He He... Kadang... Bila aku fikir balik... Memang betul pon... Dah tak ada excitement... Contohnya lah eh... Dari aku spend duit 100 henget kat tempat aku ni... Baik aku spend jumlah yang sama kat luar negeri or negara... Sometimes boleh dapat harga berganda lebih murah even after conversion... Somemore good quality... Dan... Kita jadi orang yang lebih menghargai... Podahhhhhh! Menghargai konon... Padahal nak mengkunun lagi tu... He He He... Ye laa... Nanti Kak Tipah, Cik Senah, Markonah dan Marpoah, tanya "Ko beli kat mana?"... Dengan muka riak melangit boleh jawap "Kat Amsterdam!"... Padahal tak kado diri beli kat Flea Market je pon kat Amsterdam tu... Kita jangan sebut Pasar Lambak... Kita kena sebut Flea Market... Barulah orang kampong kagum! Kah Kah Kah... Dan setiap kali travel jugaklah... Kita tak lupa orang2 yang kita sayang... Terutama mak aku... Mak aku suka baju tido... So... Aku belilah untuk dia... Ok lah tu kan... Dapat jugak lah buat baik walaupun pemberian kita tu tak seberapa...


10. Fridge Magnet, Keychain & Pen/Pencil Collector

Aku dah terjebak dalam mengumpul Fridge Magnet, Keychain dan Pen/Pencil... Memula satu dua ketul aje... Tetiba beranak pinak plak... Sekarang ni dah jadi mende wajib beli setiap kali travel... Tanpa aku sedar... Bila aku kira2 balik... Rupanya aku dah kumpul lebih dari 300 biji Fridge Magnet... Lebih kurang 150 biji keychain... Dan ratusan pen/pensil yang aku simpan sejak sekolah... Jumlah tu termasuk yang orang kasi dan aku beli sendiri... Pastu... Garu kepala yang tak gatal... Sebab tak tahu mana nak tarok... He He He...


Actually... Ada banyak lagi yang aku boleh share... Tapi... Cukuplah 10 aje eh... He He He...


- XOXO -

66 comments:

  1. aku suka dan teringin nak travel. tapi wat masa skrg ni (disbbkan blm kawen), mak aku sllu paranoid bila tiap kali aku nak travel (one day trip) je kdg2 tu. pon dia kalut call tanya aku dah sampai ke apa semua.. hurmm nak kena kawen cepat nampak gaya nih kehkehkeh

    byk gak ilmu dpt nih.mekaseh SS sharing dis hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually... Mak SS tak pernah tahu mana SS nak pegi... Sebab kami tinggal berasingan... Apa yg SS beli untuknye dia tak pernah tahu dari mana datangnya... Kalu dia tahu mungkin juga dia macam Mak Ana... He He He...

      Delete
    2. same laa kite... kne ikat kaki kat tiang umah.. hahahaha

      Delete
  2. wahh goods sharing...
    byknya gajet bawak.. dslr, go pro lagi..
    saya pon mcm tue jgk.. kumpul key chain, fm dh jd hoby dh...
    SS boleh pnjam la kitab2 tue.. buat panduan saya plak nk travel nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya SS bawak 1 je dslr... GoPro ni sebab dia ringan, senang bawak dan sebagai backup bila amik gambar...
      Nak pinjam kitab busuk? Boleh je... He He He...

      Delete
    2. mana taw bateri or memori hbis ka.. kita back up la jgk kn..

      andai satu hari nnt dpt travel oberse leh pnjm kitab busuk... busuk xbusuk buk info dlm tue.. tue busuk terbawak balik ka dri jog sana..

      Delete
  3. wow byknya 300 fridge magnet. I dah byk travel pun x byk camtu.. so nak tanya, camne boleh jadi 300? Satu tempat u pegi, 1 FM ke atau byk2? ni mesti mmg banyak travel.. kene godek blog u baca smpai habis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semua beli... Ada jugak yang orang kasi... Kalu nak beli semua... Pengsan! Ha Ha Ha...

      Delete
  4. scdha,
    saya pun suka travel dengan kawan2, tapi sesekali nak try jugak solo hehe.
    travel gadjet tu dulu memang saya sama dengan scdha, semua nak diangkut. netbook, compact cam, dslr bagai. Tapi sekarang ni dah malas hehe. bawak camera, hp ngan powerbank je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin ramai makin banyak ragam tul x? Kalu sesat... Maka berjemaah lah sesat... He He He...

      Delete
    2. kalau sesat ke ape ke takpe..kalau sorang geng tu moody ke ape ke...sabo jelah..

      Delete
    3. Kalu moody... Tinggalkan dia... Bior dia balik sendiri jalan kaki... He He He...

      Delete
  5. Statement bergoncangan tu yg tak menahan... Tu yg dgr ada FA kena raba.... Kes tak jaga pandangan la tuh... Kalau byk ko takde tempat nak simpan... Kasi aku... Aku ley tolong bukak meja kat bazar karat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik bergoncangan! Kalu gerudi? Kapal terbang pon boleh terhempas! Mati! He He He...

      Delete
    2. Hahaha... Ada jek ko ek...

      Delete
    3. Betul laaa... Kah Kah Kah...

      Delete
    4. Saya gelak bergoncang-goncang baca komen & komen balas kat atas ni :)

      Delete
    5. ai.. ingat kite sorg je y baru bace.. rupenye kak farrah pon same.. haha.. :D

      Delete
  6. banyaknya kitab.
    tapi baik juga kitab2 tu semua boleh buat rujukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan pe... SS ni kekadang bukan boleh igt semua... Dah berbulan2 study mesti ada yg terlupa... So baik print je... Lagi satu dulu pernah tersangkot kat imegresen... Dia nak tahu macam2 psl perjalanan kita... Dah explain pon dia still tak paham... Sejak tu terfikir nak hasilkan kitab ni... Senang skit nak hempok kat imegresen kalu ditanya banyak... Ha Ha Ha...

      Delete
  7. Saya baca sambil tergelak-gelak. Diri sendiri punya orang lain gelak....Part shopping paling suka. Begitu juga dengan kitab busuk tu..Boleh le saya pinjam buat harta karun kelak. Hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenonya... Nak tambah nombor 11... Bantal busok... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. SS ade bantal busuk jugak ke..?? hehehe..

      Delete
  8. yg pastinya...HH sure disebut untuk item no.1 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu penasihat... 25%! Kah Kah Kah...

      Delete
  9. part beli kat flea market tu yang paling best! Mestilah omkampung nganga2 bila sebut flea market.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene sebut dengan confident... Ha Ha Ha...

      Delete
  10. masa CT ke hangzhou.. pergi tak ada masalah dari lcct semua lepas saja. nak balik tu lepas dah check in barang and nak masuk departure hall tetiba kawan kena panggil masuk satu blik ni and beg dia ada kat situ. sebabnyaaaa dalam bag tu ada power bank. tapi bagusnya pegawai kat eport tu tak geledah beg member. dia suruh membe yg bukak sendiri. and then dia tnjuk kt screen ada benda ni which is power bank. katanya power bank tu x lepas. tapi member cakaplah.. bag ni kan di check in bukan hand luggage. tinggal dalam 40 min nak berlepas dah.. lastnya pgawai tu kasi masuk. power bank pun dapat skali. seraaaam oi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa kan... Padahal powerbank tu made in China... Ha Ha Ha...

      Delete
  11. Powerbank boleh bawa masuk untuk hand carry je, memang xboleh kalau masum cargo.

    Btw memang terserlah kesakaan ko ngam SS. Dari awal aku baca memang kenal diasekali. Co author blog ko hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama Melayu kena ada watak Mak Datin dengan orang gajinya Mak Jah... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Apa ke bengong komen tunggang langgang. Ni gara2 line Celcom on off ah aku terpaksa taip banyak kali. Maksud aku kesakaan ko ngan HH terserlah . Sekian hahaha.

      Delete
    3. Celcom nak suruh ko engage dengan iPhone 6 tuh... He He He...

      Delete
  12. Salam, kat mane ye nk beli water immersion heater tu? thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try cari kat Giant or Econsave... ;-)

      Delete
  13. terklik plak kat entry ni.. hehe.. part menayang sakan kat org kampung tak leh blah..
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak kate orang kedahh.. Nak mengkununnnnnn! Kah kah kah...

      Delete
    2. org kedah ka kata? cheq xtau pun..ingat org johor kata lagu tu.. HAHAHA..

      Delete
    3. Saya baru tahu guna nak mengkunun tu hari ni ;)

      Delete
    4. Nengok citer P Ramleee.. Masam Masam Manis...

      Delete
  14. Tips yang bagus :) Tang travel journal tuh memang best, pernah try buat, tapi sampai sekarang tak siap-siap. Tikets, brochures gambar seme bersepah-sepah haha. Kena buat style SS print yang kita plan, then allocate ruang untuk kita tulis & paste.Ok semangat untuk sambung & buat yang baru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teruskan semangat! Cewahhhh! Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Mendarat ke mari! Syok baca entri ni. Seperti biasa, yg paling saya suka, kitab2 berharga SS tu :)

    ReplyDelete
  16. hahha.. betul ke tak bawak power bank?

    ReplyDelete
  17. Tengah mencari kembara ke aussie..nak ke melbourne 2016

    ReplyDelete
  18. Sss.. errr.... bag hitam yg ada tulis nm ss tu mmg tempah khas ke?

    ReplyDelete
  19. Nk buat item no.2 tu tak terbuat buat til now...

    I am nervous rite now... seriously nervous

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa... Nervous nape darling... Releks aarr... Tarik nafas...

      Delete
  20. ss. nanti nak tiru ss buat entry ni boleh tak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je adinda.. Silaa laa... SS tag intan ye... Sila buat skrg.. ha ha ha...

      Delete
  21. 1) Mekja suka alone dan suka jugak berteman :) Tapi kebanyakkannya ke negeri2 di Malaysia sebab sukan jea. Hahaha, jadi xdk istilah melancong sangat. Kdg badan dah penat. Tgk pemandangan pun mata dah layu. Mkn pun mata terpejam. Adeh, malu jea kena gelak dgn kengkawan. kehkehkeh

    ReplyDelete
  22. 2) Sis SS ni mmg organised kan. Siap ada kitab busuk. Rasanya kalau travel dgn sis. Boleh serah kepercayaan perjalanan berjln lancar dgn persediaan yg dibuat :)

    ReplyDelete
  23. 3) Betol tu, kalau tempat tido dkt dgn pelbagai kemudahan mmg memudahkan.

    ReplyDelete
  24. 4) Mekja pun gayat. Tapi Mekja suka tgk pemandangan pantai. Tenang jea. Gunung? Hahaha, masa pergi perkhemahan pengakap waktu sekolah dulu jela. Siap buat abseiling lg. Ketaq2 lutot. Hutan Mekja jarang nak join. Huu

    ReplyDelete
  25. 5) Cantik la compartment beg tu sis SS. Mana tempah? Mekja pun jenis suka benda yg tersusun kemas. Selalu tulis apa yg dibawak, warna apa, berapa helai spetak.

    ReplyDelete
  26. 6) Tak pernah terbang. Titik

    ReplyDelete
  27. 7) Sepanjang usha entry kat sini. Gambar mmg cantik. Hee, suka ambik gambar sendiri eh? Mekja setakat ni jarang bergambar sbb tao xfotogenik. Kehkeh, sogan.

    ReplyDelete
  28. 8) Travel gadget. Tepong jela semata. Dok travel banyok tempat lg. Means, private travel. Kalo dgn aktiviti sekolah,poli,u,sukan selalu lah.

    ReplyDelete
  29. 9) Hok ni pong jarang buat. Duit takdok. Belom kije. Beli bila rasa nok beli n rasa perlu dibeli. Bila dtg perangai sentan. Terbeli hok dok spatotnya. ngeeeee

    ReplyDelete
  30. 10) Hohoho, hok ni menarik. Poskad mana?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...