Tuesday, 14 October 2014

Kembara Dengan Keretapi Tanah Melayu

Sebenor-benornya...

Aku teringin nak travel naik Keretapi Tanah Melayu...
* Sengih...

Kiranya...

Ini baru fasa nak berangan Mat Jenin... He He He...

Entahlah!

Rasanya... Dah berzaman aku tak naik Keretapi Tanah Melayu ni... Dulu naik ni dari Selatan menuju ke Utara... Utara pon tak lah utara sangat... Sampai Kolumpo je pon...

Masa kecik2 dulu...

Setiap kali nak pegi Kolumpo mesti naik keretapi... Asal naik keretapi mesti nak pegi Kolumpo... He He He...

Cuma... Lately...

Keinginan nak travel naik keretapi semakin membuak2 gelora di jiwa... Wah! Statement macam orang nak terjun bangunan 20 tingkat!!!!

Ye la kan... Asik2 travel naik kapal terbang aje... Sekali sekala naik train apa salahnya kan...

Sekurang2 dapat jugaklah mengimbau zaman waktu kecik dulu...

Ahad lepas...

Untuk pertama kalinya... Aku pergi Stesen Keretapi Kempas... 


Aku saje je nak riki2 tiket... Routes... Dan jadual train kat sini... Tapi tak lah banyak sangat info yang kami dapat pun... Mungkin kami kena banyak membaca dari web atau pengalaman orang lain kot...


Kebetulan keretapi pon lalu...


Tummm... Tammmm... Tummm.. Tammmm bunyinye... Kalu kat Jepun... Bunyinye menciuttt kan... He He He... Eh! Dah macam bunyi sabun basoh pinggan laa plak kan...


Aku dan HH pon dok laa excited terpacak tengok train... Dah macam Rani Mukherjee dengan Kajol dalam Kuch Kuch Hota Hai... Tapi kami di sini cuma Kuch Kuch Hotak Hang... He He He...


Tak pe lah...

Aku berangan dulu...

Mana tahu kan...

Kot2 ada rezeki bolehlah travel dengan Keretapi Tanah Melayu...



- XOXO -

12 comments:

  1. SS...cer naik KTM ke Hatyai like JM buat dulu best gak..tdo dalam tren...bunyi bising usah cakap lah tapi itu semua pengalaman..

    x perlu berangan lama sgt..pegi je beli tiket 2 hari 1 mlm pun dh cukup tuk ke Hatyai tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduss... Memang nak sangat gi... Tapi pasal bom kat Hadyai tu ada sikit gentar...

      Delete
  2. ok je ke Hadyai.....yang kacau kawasan Islam je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena find out lebih nih... He He He...

      Delete
  3. hi, 1st time drop comment here :-)
    saya pun suka kalau travel naik train, cuma kena ambik cuti lama sikit la.
    1st try kl-Ipoh naik ETS, lepas tu try balik kampung Kl-butterworth.
    paling extreme pergi perlis almost 10 jam tapi naik sleeper, lagi sekali try amik 1st class kl-woodlands
    best!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, wow bestnye... Tu la kan... Kena amik 1st class & sleeper... Kalu x keras kematu la ponggong... Ha ha ha...

      Delete
    2. saya pernah try naik business class Surabaya-jogja.
      takde aircond dan seat macam bas zaman 80'an, 5 jam perjalanan
      memang mencabar minda dengan panas semua hahaha. tapi memang experience paling berharga. sampai je jogja, busuk masam baju seluar semua

      Delete
    3. Tak pe... Pengalaman... Bukan senang nak dapat aromaterhapak kan... Kah Kah Kah...

      Delete
  4. hihihi jom la try naik ktm travel.. CT naik penang KL aje penah. tapi amek seat biasa alamak hai nak patah gak pinggang. orang tak ramai jadi dalam satu coach tu boleh lompat lompat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena bawak bantal busyuk laaa nih... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...