Saturday, 11 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Borobudur

Entry sebelum baca di SINI...

Dari Taman Sari yang aku rasa penuh dengan misteri tu... Kami teruskan perjalanan ke lokasi seterusnya iaitu Borobudur... 

Tapi...

Sebelum tu... Perut kami perlu di isi... 

Masa nak riki rumah makan... Si HH cakap dengan si GT... "Kami mahu tempat makan yang biasa aja... Murah tapi sedap"... Amboi! Demand nak murah tapi sedap tu yang aku tak menahan... Dah macam buy Bonia like Prada but the price like pasar malam aje bunyinye... 
* Rumah Makan = Restoran

Actually... 

Aku tak kisahlah nak makan apa pon... Janji bukan ayam... Sebab tekak aku susah nak terima... Rupa Nasi Gudeg dah patah riuk selera makan aku... So... Aku cuma boleh telan ikan... 

Si GT ni nak bawak ke Rumah Makan Ayam Penyet... Dia kata NF suruh dia bawak ke sana... Sebab dah biasa kat sana... Patuh betul si GT pada boss dia... Tapi... Si HH tanya lagi... "Sana ada ikan?"... GT kata "Ada"... Ok good... 

Then... 

Kami terus menuju ke Rumah Makan Ayam Penyet Suroboyo...

Kengkadang... Aku pelik... Nape orang suka sangat dengan Ayam Penyet ni? Orang Malaysia pon ramai suka... Aku tak tahu apa specialnya Ayam Penyet... Dahlah nasi dengan ayam yang dipenyek2 aje... Kering plak tu... Tak berkuah...

Masa kat restoran ni... Si GT macam malu2.. Dia duduk aje kat luar...

Then...

Si HH panggil dia masuk... Dia masuk... Tapi dia macam segan nak duduk sekali... Berkali2 HH ajak dia... Dia segan yaaa amat... Ala2 pengantin baru gitu malunye... Acehhhhh! Malu2 kucing plak...

Then masa nak duduk semeja... Dia cakap gini... "Bisa yaaa saya duduk sekali"... Si HH jawap "Duduk je sini... Makan sekali... Order cepat apa nak makan"... Sambil aku dok bincang apa nak makan dia pon order apa dia nak makan...

Si GT order Nasi Ayam penyet siap dengan kangkung... Aku dengan HH plak... Amik set ikan gurame which is memang dah ada sayur dalam set tu... Sayurnya macam kerabu... Tempe dengan tahu mesti ada... Ikan gurame besau... Gareng dan sedap jugak lah... Dan sotong goreng tepung... Itu pon aku dan HH tak abis makan...

Aku tengok si GT ni berselera sungguh dia telan nasi ayam penyet... Sikit pon tak membazir... Kesian plak aku tengok dia... Sedangkan... Aku dan HH... Berlimpah2 nasi terbuang... He He He...

Lepas makan... GT mintak izin nak solat... Ada mussola kat sini... Aku perhatikan... Jogja ni bagus betul keislaman mereka... Most tempat ada disediakan musolla termasuklah restoran...

Masa GT nak pegi sembahyang... Aku plak rasa nak terkucil... So... Aku pergilah toilet... Toilet tempat ni bersih aje... Bersebelahan dengan musollah... Masa aku keluar toilet.... Aku ternampak si GT tengah sembahyang...

Tapi....

Belakang GT... Ada sorang pompuan... Dalam hati aku berkata 'Eh! Betul ke tu GT? Sape plak belakang dia?'...

Then...

Barulah aku terfikir... Mungkin kat Jogja ni dah biasa.... Sesapa aje boleh jadi imam kepada mana2 orang lain yang nak sembahyang... Baguskan macam tu? Baik si GT ni...

Kalu kat Malaysia... Mesti dalam kepala otak Melayu dah fikir khalwat... Pasal duduk berduaan...

Aku ke meje semula... Aku cerita pada HH tentang apa yang aku nampak...

Dah kenyangkan diri... Kami pon gerak ke Borobudur yang terletak di Magelang.... GT memang nasihatkan kami untuk gerak waktu lepas tengahari... Sampai sana agak petang... Tak berapa panas...

Dalam perjalanan ke Borobudur tu... HH je banyak borak dengan GT... Aku dok belakang layan perasaan... Tetiba terpancul satu soalan... HH tanya GT "Berapa gaji kamu?"... GT jawap "Mahu cakap yang benar atau tipu?"...

Aku kat belakang sampuk "Yang betul laa"... Kepoh! Ha Ha Ha...

GT pon cerita... Gaji dia cuma IDR 100,000.00 saja sehari... GT ni freelance supir... So.. Kalau ada customer barulah ada gaji... Kalu tak ada customer memang tak ada gaji... Pada aku gaji IDR 100,000.00 tu agak lumayan... Sebab... Dari pembacaan aku... Ada supir cuma dapat IDR 50,000.00 aje sehari...

Sempat isi minyak dulu... Di Indonesia petrol di panggil BBM... Bahan Bakar Minyak... Harga minyak adalah IDR 6,300.00 seliter... Kalu convert dalam RM 1.75... Murahkan?

Perjalanan ke Borobudur... Akan melalui jalan kampung... Ada sawah padi... 

Sepanjang perjalanan ni jugak... Banyak signboard 'Ayam' aje sepanjang jalan... Macam kat Malaysia bersepah signboard ikan je kan ... Ikan bakar lah... Asam pedas lah... Kari kepala ikan lah... Berbeza kat sini... Mereka more pada ayam...

Tetiba aku dan HH terperasan satu signboard 'Tupat'... Si HH tanya GT "Tupat tu apa?"... GT jawap "Tupat itu bila raya saja ada".... Aku pelik... Jadah apa Tupat tu? Raya je plak yang ada... Pastu GT explain lagi... "Yaa tupat dibuatnya dari daun kelapa"... Lorrrr! "Ketupat kee???"... Dia jawap "Ya Ya.... Ketupat... Sini panggil Tupat ajaa"...

Actually... Ada lagi beberapa words Indon yang di short form... Si GT ada ajar... Tapi Aku dah lupe... He He He... Si GT ni tahu beberapa lograt Indonesia yang lain selain dari Jawa...

Di simpang jalan nak masuk ke Borobudur... Ada 2 replika patung besau tinggi ... Kalu tak silap aku patung Sukarno dan Suharto...

Perjalanan ke Borobudur mengambil masa dalam 1 jam... Kami sampai sana lebih kurang jam 14:20... Borobudur ni dibuka setiap hari dari jam 06:00 hingga 17:30... 

Si GT ni pesan... Pintu masuk Borobudur tak sama dengan pintu keluar... Aku cakap dengan GT... Aku nak duduk dalam tu sampai Borobudur tu tutup... Si GT kata "Jangan sampei tutup pintunya sebab nanti kita boleh ronda lagi di Bandar"... 

Lupa plak... 

Sebelum tu... Aku ada cakap dengan GT yang aku nak tengok tempat silver dan beberapa tempat lain... Sebab tu dia suruh kami keluar lebih awal dari Borobudur ni... 

TAPI... 

Ceritanya akan jadi lain... Nak tahu? Baca sampai hujung... He He He...

HH kasi duit entrance Borobudur kat GT... Biar GT yang uruskan semua... Lagi pun GT dah buat pre book... Dan kalu bayar melalui GT boleh dapat diskaun skit...

Harga tiket entrance adalah IDR 230,000.00... Tapi kami dapat diskaun IDR 10,000.00... So... Total cuma perlu bayar IDR 220,000.00 seorang...

Pause sekejap...

Aku nak share skit pasal Borobudur Ticket Entrance ni... Beberapa bulan sebelum aku terbang ke Jogja... Memang terkial lah nak buat budget... Aku dah take note tentang harga entrance...

Then...

Beberapa minggu nak pegi... Aku check harga lagi... Wahhhh! Naikkk harga plak!

Tup... Tup...

Beberapa hari nak pegi... Aku check lagi harga... Perghhhh! Naikkkk lagi!

Dah macam pasaran saham u'ouls tiket masuk ke Borobudur ni! Tapi... Sahamnye naik tak turun2...

Kalu gini punya gaya... Aku jangka... Akan datang...Harganya pasti akan ke tahap cekik leher ko sampai mati punya... Bukan kat Borobudur aje... Tempat lain pon sama...

Kalu korang berhajat ler nak tengok Borobudur ni dengan mata kepala sendiri... Betterlah cepat2 plan sesuatu... Sebelum harga tiket entrance bertambah-tambah mahal! Tak mustahil setanding harga tiket USS... Ha Ha Ha... 

Sekarang ni duit Indon tengah drop... Aku dapat tukar around IDR 0.000277 hingga 0.000282...

Bukak aje pintu kereta... Aku diserbu peminat... Antaranya... Meriam Bellina... Hetty Koes Endang... Julia Perez...  Dan Rossa pon ada... 

"Embakk... Beli topinya... Dalam sana panas"... 

"Embakkk... Beli saja airnya di sini... Dalam tidak ada jual air"... 

Mata aku bulat beso... Erk! Dalam tak ada jual air????... Bior betul! Tapi aku abaikan kata2 tu... 

Haaaa.... Nampak? Nampak? Memang dasar sesuatu sangat peminat2 ku itu... Ke tepi... Ke tepi... I nak lalu... 

Aku perhatikan... Ramainya orang menunggu kat luar pintu masuk Borobudur ni... Si HH tanya GT... "Ngapa semua tu nunggu di luar?"... GT jawap "Itu semua kena tunggu giliran sebab beli tiket local... International didahulukan"....

Perghhhh! Berjanggut u'ouls kalu nak tunggu giliran tiket local! Ramai giler tu... Dah macam monyet dah aku tengok.... Dok terkipas2 panas... Sekarang pon dah jam 14:30... Pukul berapa dorang boleh masuk tu? Huh! 

Untuk pelancong... Kena beli tiket International... Kat bangunan lain ek... Laluan untuk masuk bagi pelancong juga lain... Tak sama ok dengan local... 

Tips dari aku... Jangan sesekali korang nak menyamar jadi orang local semata2 nak dapat tiket local... Sebab... Kalu penjaga pintu tengok muka korang lain macam aje... Cara cakap pon tak pure Indon... So... Lupakan lah hasrat nak menyamar tu... Sebab... Mereka akan mintak ditunjuk Kad Ketepe... Kad Ketepe tu adalah kad pengenalan diri.... So... Untuk elak dari kantoi... Better beli aje lah tiket International...

Inilah laluan untuk pelancong... Dah macam airport plak... Siap ada scan bagai... 

Lepas bayar tiket... Kita akan diberi kain samping... Kena pakai sebelum masuk ke Borobudur... Aku tak reti nak ikat samping tu... Then ada sorang pekerja pompuan kat situ tolong pakaikan... Sekali sekala mengada dan bermanja... Apa salahnye kan? Kah Kah Kah... Then... Kita juga akan diberi pilihan air minuman.. Coffee... Tea... Or Mineral Water... So... Kami pilih mineral water...

Keluar aje dari Kaunter Tiket... Kami berjalan menuju ke Borobudur... Dari jauh dah nampak Borobudur tu... Tapi tak berapa jelas sebab terlindung dengan pokok2 besau...

Aku nampak ada kereta pelancong...  Then... After discuss dengan HH... Akhirnya kami setuju nak naik kereta pelancong ni... Sebab... Kami nak jimat tenaga kaki... Malas nak menapak... Lagipun waktu balik nanti confirmlah kena menapak lagi kan... So... Better naik kereta pelancong ni je...  

Harga cuma IDR 7,500.00 seorang... Dan kita juga diberi sebotol air mineral setiap seorang... Huh! Nasib baik tak beli air mineral kat luar tadi... Nak membawak 4 biji botol mineral naik atas pon dah sebeban...

Sementara menunggu si HH pegi beli tiket kereta... Aku dok layan gajah kat sini...

Bergeraklah kami ke Borobudur... Sambil menikmati pemandangan sekeliling... Nampak tu? Apa kes tak berkasut plak tu?

Kereta ni berhenti betul2 kat pintu masuk Borobudur tu... Ada toilet kat depan pintu masuk... Sebelum naik atas... Pegilah toilet dulu ek... Sebab... Kat atas nun di sana tak ada toilet... Kalu dah naik turun tangga gitu punya tinggi confirm laa pundi kencing naik turun sekali... He He He...

Tu diaaa... Borobudur... Kena mendaki tangga u'ouls...


Sampai kat sini... Berkali aku tanya diri aku... Mampu ke ni aku nak naik sampai atas? Dah betul2 ok ke kaki aku nih? Boleh ke aku? Then... Aku fikir... Tak pe... Pe2 hal pon.... Aku cuba panjat tangga at least separuh pon jadilah... Janji aku boleh amik gambar...

Dah melepasi tangga... Now ke depan plak... Orang memang ramai time ni...

Tiba kat sini... Aku berdebar lagi... Boleh ke nih?

Taraaaaa.... Dah sampai sini... Tapi.. Baru suku perjalanan...

Aku lelepak kat sini... Siap julur kaki... He He He...

Setiap ukiran... Ada ceritanya tersendiri... Unik kan? Menurut GT... Batuan di Borobudur ni adalah peninggalan Nabi Sulaiman... Confirm betul atau tak... Entahlah!

Tu dia pose... Jangan tak pose... Nanti boleh mengkunun kat cikgu2 sekolah...

Lagi...

Ada macam penari zapin? He He He....

Gambo ni... Seolah macam aku tengah selfie dengan patung tu kan? He He He...

Sekarang tibalah masa... Untuk aku panjat tangga untuk ke puncak... Sebenarnya... Aku antara yakin dengan tidak... Tangga nak ke atas tu sangat sempit... Makin atas... Makin tak ada pemegang... Nak melangkah dari satu ke satu anak tangga pulak tinggi.... Memang seriau ler kalu berselisih dengan orang... Kalu tertolak skit memang confirm boleh jatuh...

So...

Pelan2 aku kumpul kekuatan... Dalam keadaan kaki aku yang belum betul2 baik sepenuhnya sejak accident tahun lepas... Rasa gayat... Tuhan aje laa yang tahu... Tapi... Aku cuba untuk tak memandang ke atas atau ke bawah... Aku just fokus pada step2 anak tangga aje...

Akhirnya... Aku berjaya jugak sampai ke puncak... Mari joget2 skit lagu menuju puncak Akademi Fantasia... Huuuu Yeahhhhh! Tapi... Tapi... Macamana plak nak turun nanti? Kang reti naik tak reti turun plak... Alamak Alapak Alagapas Acaner? Boleh panggilkan bomba?

Pe2 hal... Aku gegambo dulu... Sana sini orang... Memang rengsa nak bergambar...

Berhala...

Nampak tu belakang aku... Semua cari port memasing...

Sampai kat sini aku terdengar sorang pekerja situ terpekik2 mengingatkan orang ramai supaya tak masukkan tangan dalam lubang2 stupa ni...

Candi Borobudur ni masih aktif... Masih dijadikan tempat menyembah berhala...

Memang indah pemandangan di Borobudur ni... Lengkap dengan gunung ganang.... Kalu pegi time sunrise lagi awesome kot... Kat sini tak lah sejuk sangat... Dan tak panas sangat.... Just nice... Redup2 aje...

Pada aku... Hebatnya Borobudur ni bukan kerana sejarahnya... Tapi... Kat sinilah aku dengar azan Asar jelas bersahut-sahutan non stop... Azan tu datang dari masjid2 sekeliling di bawah nun di sana... Walaupun Borobudur ni gah dengan candi dan zaman kegemilangannya... Namun pada hari ini... Islam lebih berkembang dengan pesat...

Ni gambo aku bersama stupa paling besau kat sini... Berada di puncak... Boleh dikatakan... Setiap sudut aku berjalan... Aku akan jalan dengan penuh berhati2... Sebab... Tak ada penghadang... Kalu tak perasan memang boleh terjatuh...

Bye-bye Borobudur...


Eh! Dah macam nak bukak step zapin aje...

Now...

Tibalah masa untuk turun... Teringat si GT nak bawak kami ke tempat silver... Tak tahu ler sempat ke tak... Nak turun balik pon amik masa...

Masa nak turun... Tuhan je laa tahu betapa gayatnya aku... Kaki aku vibrate abis! Sampai HH pon boleh rasa kaki aku ketar... Ngeri tak usah cakap laa... Aku seboleh mungkin motivate diri untuk turun jugak tanpa tengok bawah... Sekali lagi aku fokus kat anak tangga yang aku turun tu je...

Akhirnya... Selamat turun... Lega...

Sesampai aje aku dan HH di anak tangga paling bawah... Sekali lagi... Kami disambut oleh peminat... Kali ni lebih fanatik! Punyalah aku nak mengelak dari peminat2 yang tak diundang tu... Sampai ada orang terjerit kat tepi suruh pulangkan kain samping...

Aku ingatkan Misha Omar... Dok jerit  "Pulangkan... Pulangkan... Pulangkan"..

Erk!...

Pekik plak bersuara jantan... Bila plak Misha Omar bersuara Cakra Khan? Rupanya pekerja Borobudur... Aku tak perasan dan tak tahu pon kain samping tu kena pulangkan kat situ...

Lepas pulangkan samping... Peminat2 masih juga mengejar.... Aku dan HH cuba menepis "Enggak... Enggak ngapa.... Enggak mahu... Makacih"... Itu je lah skrip kami... Di ulang2 macam kaset rosak! Sambil tu... Aku ingatkan HH supaya hati2 dan awasi bag... Takut ler kan jadi apa2...

Ada sorang mamat Indon ni... Still tak putus asa... Dia jual fridge magnet Borobudur... Sizenya besar... Material kayu & besi... Tapi... Aku dah banyak fridge magnet... Kalu aku tak beli fridge magnet kat Mirota Batik semalam... Mungkin aku dah rembat kot fridge magnet yang mamat tu jual... Aku mintak drop harga... Dia tak kasi... So... Aku malas nak layan dah... Tapi... Dia kejar kami macam nak gila! Jauh jugak tu dia kejar.... Sampai aku dan HH tercunggap nak lari...

Dalam perjalanan kejar mengejar tu... Kami lalu di tempat jualan... Memang macam2 ada kat sini... Tapi aku malas nak menyinggah... Aku rushing nak keluar dari sini...

Geram aku tengok Ukulele tu... Kalu kat kedai di Jalan Malioboro harganya IDR 70,000.00 aje... Kat sini tak sempat nak tanya... Nak aje aku beli... Tapi nak bawak balik tu bermasalah skit... Sebab kena declare sebagai alat muzik... Dan aku tak buat declaration tu... Sebab tak plan pon nak beli... Adesss...

Aku tercari2 jalan keluar...

Si mamat Indon yang jual fridge magnet tu masih mengejar kami... Dia nak tunjukan jalan keluar... Dia ajak belok kanan... Tapi jalan yang dia nak tunjuk tu macam salah aje... Macam jalan nak masuk tadi... Dia kata shortcut...  Aku tengok banyak signboard menghala ke kiri untuk keluar...

Aku teringat pesan GT tadi... Jalan masuk tak sama jalan keluar... Jalan keluar agak jauh dan ada macam2 jualan sebelum exit tu...

Aku dah mula rasa fishy dengan mamat Indon jual fridge magnet ni... Dia pon tak henti2 nak nego harga...

Last2...

Aku pulak letak harga kat mamat tu... Aku letak harga paling rendah sampai dia tak mampu nak jual kat aku! Haaaa... Nampak tak stragigi aku... Stragigi aku guna gigi aje bercakap dengan mamat tu... He He He...

Kalu stragigi tak berjaya... Cer try test strakaki... Macam tu je cara nak mengajor orang2 yang tak paham bahasa... Dia blah... Aku & HH bawak haluan sendiri... Kami ikut signboard keluar...

Sepanjang menuju ke Exit... Kiri dan kanan kita adalah gerai jualan... Macam2 ada kat sini... 

Teruskan perjalanan...T-shirt memang banyak dijual kat sini... Teringat kata2 GT pagi tadi... Masa kami lalu di Jalan Malioboro... GT kata gini "Beli t-shirt di Jalan Malioboro harganya memang bisa buat kita senyum... Tapi... Bila balik rumah nanti... T-shirt tu pula senyum pada kita"... He He He...

Inilah gate keluar...

Keluar aje dari gate... Kami dikejar lagi seorang pompuan Indon yang jual seluar pendek yang  labuhnya sampai lutut... Memula dia tawarkan 7 helai IDR 50,000.00... Then si HH mintak 8 helai dengan harga yang sama... Tamak tak? Minah tu ok je... Percayalah suar pendek ni harganya cuma RM 1.70 je sehelai... Murah banget dehhh...

Ayat HH yang selalu tak boleh blah supaya aku setuju beli... "Suar ni ko amik semua laa eh... It's ok"...

Acehhhhh cehhhhh... Memang tak leh blah ok ayat manis si HH ni... Memang boleh kencing gula! Hakikatnya... Bila balik Malaysia dengan tak malunya dia rembat semua suar aku tu melaram tak henget  dalam rumah... Haishhhhh!

Then...

Kami dikejar lagi... Kali ni Mamat Indon jual pen yang dibuat dari buluh plak.... Tapi tak seteruk Mamat yang jual Fridge Magnet tadi... Mampos tak layan... Ha Ha Ha...

Kami menuju ke tempat parking... Cari GT... Si GT lepak elok aje tunggu kami sambil hisap rokok... Nasib baik lah... Kami betul2 ikut signboard keluar tadi... Kalu tak... Memang menjajau ler nak mencari si GT ni... Sebab... Kawasan parking Borobudur ni besar... Ada banyak zone... GT pon bijak... Dia tunggu kat tempat senang nampak...

Sambil jalan ke kereta... Si GT ni sempat lagi usha2 awek2 kat situ... "Embakk ni senyumannya manis sekali yaaa"... Pengsan aku kalu jadi awek tu! Ayat tak boleh blah si GT ni... Lawak plak aku rasa... Selamber je muka dia tak rasa bersalah... Aku dan HH tersengih tengok dia...  Dah macam orang zaman 50an plak lagak ngoratnya tu... He He He....

Kami gerak dari Borobudur lebih kurang jam 16:45... Tapi... Suasana dah agak nak gelap... Al-maklum... Jogja ni malamnya cepat... Nak ke tempat Silver pon dah tak sempat... Kami pon dah penat... So... Kami arahkan GT ke Tugu... Aku nak tengok Tugu... GT kata "Kalu enggak ke Tugu serupa enggak sampei ke Jogja"...


BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Tu stragigi namanya utk setuju beli. Lps close deal apa nk jadi lps tu blakang citer.

    ReplyDelete
  2. hadoii jenuh krem urat gelak baca dari awal sampai habes.. menjadi betoila stragigi engkorang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gigi kena asah tajam2... He He He...

      Delete
  3. Mencabar gak nk naik...
    Gt Tue mcm baik ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak susah naik bagi yg tak gayat... Hu Hu Hu...

      Delete
  4. love ur story..ada info dan juga kelakar...hahaha. Gi lah manapun tmpt menarik kt indon, sure kena kejar dgn peniaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zila... Ada aje peminat... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. Salam kenal. dah add anda sebagai follower. dah masuk anda dalam bloglist saya. suka membaca coretan anda.

    ReplyDelete
  6. Semuanya naik harga!!!

    Cantik nya kaunter tiket, siap naik tren lagi ko sampai depan Borobudur. Aku dulu menapak supertapak kaki je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak larat... Dah tahap nak seret kaki... Ha Ha Ha...

      Delete
  7. ayam penyet sedap tapi tak semua kedai nye sedap.. kena tengok tempat. huurm memang orang sana ternak ayam kot banyak..

    wow murah gila minyak. malaysia ni aje mahal gila. nak travel by car pikir 3/4 kali minyak berapa semua. nasiblaaah rakyat malaysia oooi.

    memang kalau travel kat sini kena amek supir eh.. borobodor hehehe.. gila murah seluar rm1.70 aje memang kalau beli 10 lai pun tak apa. isk isk isk.. cukup koleksi suar setahun bahahha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu x nak amik supir pon tak pe... Boleh tahan bas... Tekan loceng ting ting ting... He He He...

      Delete
  8. Stragigi yang amat berkesan, SS. Banyaknya tempat nak menghabiskan duit kat situ :)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...