Tuesday, 21 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Dieng Plateau

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Hari ini 14 September 2014... Pagi ni aku bangun tergopoh gapah...

Tengok tingkap... Alamak! Dah terang...

OMG! Aku bangun lambat!

Aku set alarm ikut waktu Malaysia seperti malam yang sebelumnya... 

Tapi... 

Entah kenapa tetiba phone aku tertukar secara automatik ke waktu Indonesia... Hadoi! Aku lupa yang aku dah ter on location...

Adussss...

Nasib baik lah si HH tak lupa set alarm dia... Dia memang estimate setengah jam bangun selepas aku... So.. Sekarang dah jam 05:30 pagi... Aku dah teramik masa dia... Sorry!

Gopoh gapah aku mandi... Nak keringkan rambut lagi... Haishhh! Dah lah mintak hair dryer tak dapat2 dari first day datang... Banyak benor songehnye... Bukannya aku mintak sejongkong emas pon! So... Hari2 ler jugak aku head banging tenyeh rambut aku sekering-keringnya pakai towel...

Lepas berkemas... Kami breakfast seperti biasa... Menu pagi ni adalah mee pekak! Ha Ha Ha... Aku panggil mee pekak sebab tak ada rasa apa... Mee kat Jogja ni adalah  mee maggi... Tapi tak pe... Janji ada skit2 sayur pon jadilah... Apa2 pon... Ini rezeki... Telan je la...

Sebelum ke Jogja ni... Si HH pernah ler mention kat aku yang dia nak bawak maggi... Erk!

Aku cakap kat dia "Kat Indon melambak maggi buat apa nak bawak lagi?"...

Nasib ler si HH ni tak degil... Kalu tak... Mesti ler buat menambah berat bag aje nak isi maggi pekak tu nanti... Usahkan maggi... Kalu muat luggage... Peti ais tu pon kalu boleh dia nak angkot jugak! Iskkss!

Pagi ni... Kami janji dengan GT untuk keluar lebih awal... Tepat jam 07:00... GT dah terpacak kacak depan hotel... Bagus! Ibu jari jempol kasi up sket...

Dalam kereta... Si HH tanya si GT... "Engak ada Channel Radio lain ya?"...

Sebab... Dari sejak semalam... Aku dan HH nak muntah dah dengar lagu remix dangdut tak abis2... Pening!

Si GT pon jawap "Ada... Mahu CD apa?"... Si HH pon mintak "Mahu lagu Indonesia biasa aja"... GT balas "Wali Band bisa? Geisha pon ada"....

Aku kat belakang pon nyampuk "Haa... Geisha pon boleh... Wali band pon wali band laa"... 
* Janji bukan dangdut...

So.. Si GT ni putarlah lagu2 Indonesia yang biasa juga di dengar di Malaysia...

Cuma...

Ada lain skit dari segi lirik... Biasalah... Lagu2 Indon yang nak bertapak kat Malaysia akan ditukar sesetengah liriknya supaya mudah diterima di Malaysia...

Kalu lirik tak tukar dikata mencarut plak! Contohnya Gampang dan Butuh... Atau... Bayangkan... Kalu lirik tak tukar... Tengah syok2 feeling lagu sendu atau rancak gumbira tetiba terkeluar lirik kapan... Kita yang tak faham mende maksud ni... Terus insaf... Ingat mati... Ingat kubur... He He He...

Ada jugak lah si GT ni dok tanya2 pasal penyanyi2 dari Malaysia... Antara yang dia tanya adalah Acik Spin dan Along Spoon... Huh! Glamor jugak dorang tu ek even dah lama arwah pon masih orang ingat... Kalu kita kat Malaysia dah tak kenal lagi dah Acik & Along tu...

Ada jugak lah aku dengar2 si HH dok layan gosip dengan si GT pasal Dato Siti Nurhaliza... Entah! Aku tak tahu apa yang diborakkan... Sampailah ke topik si misai tebal Dato K pon terpalit sekali... Haishhh!

Untuk ke Dieng Plateau... Kami akan ikut jalan ke Borobudur semalam... Which is ikut arah ke Magelang...

Perjalanan ke Dieng Plateau ni memakan masa sekitar 3 hingga 4 jam... Percayalah... Memang jauh giler!

Keluar bandar... 

Masuk kampung... 

Keluar hutan.... 

Jumpa bandar balik... 

Masuk kampung lain pulak...

Jalannya kadang sempit... Mencuram... Gaung yang sangat dalam... Dan paling bahaya... Kurang panghadang jalan...

Aku sendiri pon pernah ada pengalaman drive di tempat2 yang tinggi macam Cameron Highland... Fraser Hill... Dan juga Kaki Gunung Kinabalu... Boleh rasalah seriaunye tu... Aku tengok GT pon bawak kereta sangat berhati2...

Huh! Cam gitu ler perjalanan nak ke Dieng Plateau tu... Setiap perjalanan tu... Ada toll... Toll tu bukan macam kat Malaysia... Tapi satu bayaran kepada orang yang menjaga lalu lintas...

Yang jaga laluan tu bukan Polis or JPJ... Tapi orang2 biasa aje... Tak de sapa pon suruh mereka jaga... Tapi tu lah cara dorang cari duit... Kiranya mereka ni memang cari makan dengan cara tengokkan orang nak melintas jalan supaya tak lah berlaku kemalangan...

Kengkadang macam tak logik plak... Setakat nak buat U-Turn pon dorang akan paw jugak... Bukan jalan Mak Pak dorang pon! Dasyat betul orang Indon ni nak hidup!

Aku ingat... Sepanjang jalan tu... Ada 3 hingga 4 kali jugak kot si GT akan hulur duit kat orang yang jaga lalu lintas tu... Nasib baik ler duit toll tu semua GT yang bayar...

Sempat aku snap gambor ni... Pepagi orang sibuk shopping keperluan dapur... Beli kat lori pick-up...

Tepi jalan pon tepi jalan lah... Janji acik-acik boleh gosip... "Ko masak apa hari ni?"... "Aku sembelih ayam pastu penyet-penyetkan"...

GT singgah kat station minyak ni... Dia nak isi minyak... So... Kami pon amik kesempatan nak membuang...


Aku tak berapa suke toilet kat sini... Dah lah kena bukak kasut... Berkaki ayam pulak masuk toilet ni... Tak ada slipar disediakan... Pintu pulak rosak... Air pulak sejuk giler...

Yang paling aku tak boleh terima... Kena bayar pulak!

Bayangkan kalu kat Malaysia... Masuk toilet kat stesen minyak Petronas kena bayor? Aku rasa... Memang ngamok orang...

Si HH just letak IDR 1,000.00 je dalam bekas yang disediakan... Lantak lah situ...

Nampak tu? Dorang siap picnic tepi toilet... Hadoi lah... Geli dowh...

Perjalanan diteruskan...

Sepanjang jalan... Sempat jugak lah aku membuta... Aku tengok si HH kat depan pon dok tersengguk-sengguk...

Sehingga sampailah kami di pintu gerbang masuk ke Dieng Plateau... Si GT kejutkan HH untuk bayar tiket Entrance...

Tapi...

Si HH membuta tak ingat dunia... Tido siang dah macam tido malam! Haishh!

Then...

Aku tunjal badan HH dari belakang... Hah! Bangun pon! Siap dengan muka basi terkais Rupiah!

Bayaran Entrance ke Dieng Plateau ni adalah sebanyak IDR 2,000.00 seorang...

Sepanjang jalan aku memerhatikan kiri dan kanan... Jalan semakin sempit dan curam... Si GT ni memang cekap memandu... Entah berapa puluh kali lah dia asik horn kereta aje... Sedang aku kat Malaysia boleh dikira dengan jari kekerapan aku guna horn kereta nih... 

Si HH ni pon ada jugak tanya si GT "Ngapa ya di Jogja ni suka horn?.. Kalu di Malaysia horn ni tandanya marah"... GT kata "kalu di Jogja horn itu tandanya ngasi tahu... Tak elok marah2 kok... Bunyi horn pon ada macam2 jenis... Orang2 sini sudah biasa faham maksudnya"... 

Tup... Tup... 

Ada awek bawak motor kat depan... Dan dengan tak semena2 si GT pon bunyikan horn sambil gelak2... Itu namanya horn horny... Horn gatal merenyam! He He He... Sian awek tu kena buli atas jalan.. Haishh!

Tapi...

Untuk orang yang abaikan bunyi horn plak... Dah Pornnnn Pornnnn Pornnnn bunyinye... Tapi still buat pekak badak macam Bini Pak Mat Tempe... Si GT mesti kata "Orang itu... Sudah bosan hidup!"... Petanda nak mintak mati cepat lah tu... He He He...

Kereta kuda or Andong pon ada kat sini...

Siap dengan sarung tangan bulu...Erk!

Tu diaaaaa... Gunung-ganang... Dah nak hampir sampai nampaknye... Time ni aku bukak tingkap... Perghhhhh! Nyaman!

Rerumah orang...

Yeahhh! Dah sampai kawasan Dieng Plateau... Aku mintak GT berhenti kejap...
 
Terung kot... Entah!

Ini terung cute... He He He...

Bukit bukau...

Sebelum tiba kat kaunter tiket...

Si GT tanya HH "Mahu bayar harga internasional atau mahu local?"....

HH jawap "mestilah local"...
* Haloba

GT tanya lagi "Kalu ditanya nanti dari mana... Mahu jawap apa? Pekan Baru bisa? Orang Pekan Baru cakapnya macam orang Malaysia"...
* Ye ke?

Si HH jawap "Ya bisa aja"...
* Confident boleh bawak watak

Si GT balas "Yaaaa pandai mahu menipuuuu niiii"...
* Tunjuk ajar ku Sipot

Aku kat belakang dah tersengih sotong nengok dorang perah otak menyusun script... Dah macam Herman Tino  dengan Rosnah Mat Aris...

Gasak lah korang berdua kat depan! Nak berlakon cemana pon... Sendiri bikin filem... Sendiri jadi pengarah... Sendiri berlakon... He He He...

Tapi...

Watak aku paling senang... Aku kat belakang cuma pelakon tambahan...

Kalu dah duduk belakang biasanya pegang watak Mak Datin kan? So... Sampai kat Kaunter Tiket tu nanti... Worse come to worst... Aku buat2 pengsan...  Amacam? Langsung tak ada dialog! Senang kan? Abis citer! Ha Ha Ha...

Ada aje idea nak membongak!

Hakikatnya...

Bila sampai kat Kaunter Tiket tu...

Dorang langsung tak tanya apa pon... Suruh bayar tiket aje... Buat penat aje Herman Tino dengan Rosnah Mat Aris hapal script! He He He...

Harga nak masuk ke Terusan Dieng kena bayar sebanyak IDR 18,000.00 seorang... Terusan Dieng ni akan cover 3 tempat iaitu Dieng Plateau Theater, Kawah Sikidang dan Kompleks Candi Arjuna...

Kat kaunter tiket ni jugak ada beberapa orang akan approch kita untuk beli penutup hidung... Harga setiap satu penutup hidung lebih kurang IDR 3,000.000... Kami tak beli pon... Sebab dah siap2 bawak dari Malaysia...


Kenapa nak kena pakai penutup hidung bagai? Nak jadi Ninja Turtle ke?



BERSAMBUNG...

17 comments:

  1. Selagi boley berjimat.... Harus dong.... Serumpun kali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi boleh berlakonnnn.... Yaaaa... Haruslah berlakonnnn yaaa embakkk...

      Delete
    2. Yg penting watak pak pacak kena mantap dong... Udah di bilangin tutup mulutnya... Ya harus la bisu sampe pulang...

      Delete
  2. rosnah mat aris & herman tino kena bayar tak ? hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kisah lah nak pecah dinding ke... Nak bengkok dinding ke... Bayornye dua... He He He...

      Delete
  3. wakakaka...kelakar tul la. Pasal mee tu memang mana2 kt indon saya pi...mee pekak jer sajian untuk bekpas..lapar2 telan jugaklah..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yang menelan mee pekak badak ni terpaksa membisu... He He He...

      Delete
  4. bahhahaa gigih CT scroll nak bace sekali haaa hamek kau bersambung hahaha.. kelakar lah GT ni dia ade sense of humor jugak. tapi kalau serious aje kita yang jalan ngan dia pun tension :P hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama kena ada sambungan... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. hamboihhh kemain GT ye main horn2 kikiki
    aiseh bersambung. cepat sambung grrr ~ =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nah! Amik tali ni... Sambung... He He He...

      Delete
  6. perjalanan pergi dieng ni memang jauh. Maybe sebab jalan tak elok kot. masa kami pergi dulu 2-3 kali membuta sebelum sampai hehe..
    tapi pemandangannya memang puas hati, cuaca nyaman, makanan sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perjalanan yg jauh luas pandangan... Luas jugak jota kali menguap... He He He...

      Delete
  7. Replies
    1. Setiap tempat yang kita pegi... Mesti kita akan ingat dan rindukan moment tu kan... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...