Wednesday, 29 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Dieng Theater

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Lepas sight-seeing di Kawah Sikidang yang busok mengiler tu... Kami gerak ke Dieng Theater...

Dieng Theater ni terletak di atas bukit... Agak jauh dari Kawah Sikidang...

Masa aku sampai... Agak ramai jugak mat2 dan minah2 motor kat sini... Huh! Cemanalah dorang ni boleh naik kawasan berbukit bukau ni dengan hanya bermotor biasa ek... Tak jahanam plak motor tu... BRIM BROM BRAM bunyinya gitu... Tak kejang plak tongkeng punggong tu menonggek motor!

Eh! Setahu aku ayam je bertongkeng... Manusia ada tongkeng ke? Or buasir? Check tengok! He He He...

Aku dah sampai di Dieng Theater... Huuuu... Yeahhh!

Sebenornya...

Memula aku sampai kat Dieng Theater ni... Aku agak confuse... Terpinga... Tercangak...Ter... Entah!

Aku tanya HH "Apa mende yang ada kat Dieng Theater ni?... Apa yang bestnye?"... HH jawap "Kite tengok theater lah macam kat Istana Budaya tu"... Wah! Confident gitu kan...

Aku pon dok ler membayangkan... Mungkin gahnye macam Istana Budaya kot... Membayangkan macam Aaron Aziz dalam Badai Semalam atau Fathia Latiff dalam Bidasari... Wahhhh! Best nih!

Kot2 muncul Randy Pangalila... Sape tahu kan...  

So...

Kami pon panjatlah bangunan Dieng Theater yang tak sehadonye ini...

Haa... Ni lah bangunan theater tu ek... Kalu tengok muncung atap tu nampak gah la kononnye! Hakikatnya... Macam lain macam... Or semacam?... Ke macam-macam Aznil? He He He...

Sampai kat pintu bilik theater... Tak boleh masuk plak... Sebab... Kena tunggu next session... Nak tunggu next session lebih kurang 20 minit hingga 30 minit baru habis...

So...

Terpaksalah kami lepak2 dulu kat bawah...

Agak mendamaikan kat Dieng Theater ni...

Kami lepak2 sambil sambil makan pizza...

Erk!

Mana pulak datangnye Pizza tu? 

Pizza tu deliverynya dari semalam... Ha Ha Ha... 

Si HH siap bawak tapau pizza yang semalam  tak abis...  Dia letak dalam bag... Tinggalkan dalam kereta... Pizza tu berjalan sampai ke Dieng! Jauh bebeno Pizza tu ikut sekali kami berjalan... 

Tapi memang sedap makan pizza kat sini... Sebab kat sini dah tak ada lagi bau kawah busuk... Memang nyaman sejuk aje kat sini...

Habis je mencekik pizza... Kami naik balik ke bilik theater tadi... 

Kami orang yang first beratur... Beratur dengan rasa bangga! Terasa macam akulah juara... Lihatlah dunia... Aku yang paling depan!

Tup... Tup...

Ada satu family Indon batak datang... Laki... Bini... Dan dua anak... Potong barisan kami... Siap main tolak2 pulak...

Amboi... Amboi... Amboi.... Aku pon mula lah dah macam nak jadi Azwan Ali kat situ... 

Ikutkan hati... Nak aje aku laserkan sekor2 family tu... Memang tahap kurang ajar ok... Muka setiap sekor semacam musibat...  

Aku sedar...

Memang aku sedar diri...

Aku tak mampu nak jadi Azwan Ali... Sebab aku tak ada bebulu dan kipas tangan... He He He...

Tapi.............................

Aku mampu jadi SM Salim!

Sambil cekak pinggang... Mata aku pon...  

Menjeling... Menjeling... Ku bertentang... Mata kita sama memandang... Jangan sampai datang rumah... 
* Gitu ke liriknye? Ahhh! Lantak! Janji aku puas berbalas eye contact! Tengok sekor2 atas bawah...

Pastu...

Si lakinye siap hisap rokok pulak... Main hembus asap kat muka kita orang... Satu demi satu berkepol asap kuar dari mulut dia... Dah macam lori sampah terbako... 

Maka... 

Terbako jugak lah hati aku kat situ...

Ko ingat hidung aku ni penyedot hampehgas eh???

Nasib baik ler ini negara ko... Kalu ko kat negara aku... Memang aku cari pemadam api sampai dapat!!! Spray kasi satu badan ko berbuih... Sekali dengan anak beranak ko berair... 

Nak lagi bagus spray ridsect... Serangga sejenis ini jangan dibiorkan membiak!

Tapi... Tapi...

Jangan amik mudah ok... Dari pembacaan aku... Orang boleh kenakan pukau ke atas kita juga melalui asap rokok... Betul atau tak... Aku pon tak pastilah... Cuma... Berhati2 aje...  Prevent better than cure...

Aku dah makin rasa rengsa mahawangsa kat situ... Macam angsa nak beranak pon ada... Orang pon dah semakin ramai beratur...

Theater kat dalam belum habis... Tapi ada beberapa orang yang kat dalam dah mula keluar... Sekali lagi aku tanya HH "Cuba jengah apa ada kat dalam?"... 

Memula HH jengah... Dia kata "cuma ada projector screen aje"... 

Aku bertempek "Wut?????"

Then...

HH ajak aku masuk dalam bilik theater tu walaupun session yang masih ada dalam bilik tu belum habis... Kami just nak tengok apa yang ada dalam bilik theater tu...

Aku pon masuk... Aku pon tengok....

OMG! OMG! OMG! Wut The Heckkk!

Theather apa-apaan ini????

Bilik theater tu memang gelap... 

Orang memang penuh padat dalam tu...  Sempit plak tu... Macam biji soya disusun2 menjadi tempe...

Bau tapak kaki... Bau liur basi... Bau keti... Bergaul mesra masak ranum... Memang bacin nak mati kat dalam tu...

Kerusi ada beberapa ketul... Kerusi pon dah tahap layak dibuat perun...
Perun = Unggun api... 

Selebihnya dorang duduk atas lantai... Ayoooo!

Bukan main khusyuk dorang berjemaah nengok projector screen yang sizenya sekangkang Megawati Sukarno! Kah Kah Kah... 

Macam orang tak pernah jumpa screen! Adoiiii!

Aku rasa macam nak pecah perut pon ye jugak! Rasa menyesal tok sah cakap ler... Istana Budaya konon... Randy Pangalila konon... Puiiiii!

Itu semua khayalan! 

Memang buang masa je lah... 

Show dia memang pasal Dieng Plateau tapi visualnya tahap zaman 80an... Adeiiii... Kalu Bill Gates tengok pon boleh kena sawan tenggiling guling2 kat lantai sampai jatuh tangga tau!!!! They are so Windows 3.11!!!!

Adeiii... 

Then aku decide nak beredar je dari Dieng Theater ni...

Tapi sebelum tu... 

Aku ada nampak toilet... Kami ke toilet dulu sebab kat sini memang susah nak dapat toilet kecuali tempat yang ada attraction... Nak masuk bayar IDR 2,000.00...

Air dalam toilet ni air gunung kot... Sejuk wooo tapi bersih...

Sempat jugak si HH interview penjaga toilet tu... Siap tanya gaji orang tu... Ha Ha Ha... Kepoh giler... Abis semua payment orang pon dia nak gali... Mengalahkan pegawai lembaga hasil!

Minah toilet tu pon melayan... Dia cuma keje hujung minggu aje... Dapat gaji by percentage... 40% dari jumlah kutipan...

Cuba korang kira... Sekali orang masuk IDR 2,000.000... Kalu ribuan orang masuk toilet dalam sehari.... Darab seminggu... Darab sebulan... Membawak ke setahun... Terus ke seumur hidup... Tambah pulak dengan 40%... Tak ke untungnya ada juta-juta lemon! Saham toilet lagi kaya... He He He...

Mata si HH dah ternampak Jamur Chrispy... Apo ko bondo Jamur ni?

Kami lepak kat sini.. Sambil makan jamur...
Jamur tu adalah cendawan... Cendawan yang digoreng rangup... Rasanya sedap... Tepungnya digoreng rangup tapi cendawannya lembut di dalam... Ditaburi pulak dengan lada sulah... Kemudian tekak ni direnjis-renjis dipilis dengan air isotonik... Amboi... Review dah macam Chef Wan nak naik pelamin... He He He...

Lepas makan... Kami jumpa GT kat tempat parking...

GT heran sebab kami keluar cepat sangat dari bilik Theater tu...

Apa nak herannya... Ini pon dah kira lambat... Patutnya aku tak datang langsung!!!!! He He He...



BERSAMBUNG...

31 comments:

  1. Saya pernah sampai..mengimbau kenangan lalu.

    ReplyDelete
  2. uishh.. kalau cm tu baik xpayah masuk... semua tempat SS pegi ada berbau aih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini tak de bau kawah merapi... Yang ada cuma bau kawah orang... He He He...

      Delete
    2. hahahah.. baik bau kawah merapi ja

      Delete
    3. kenapa x ambik pic time jenguk dln theater tue... nk tgk keadaan mcm mna.. dok bayang mcm SS cita ni

      Delete
    4. kenapa x ambik pic time jenguk dln theater tue... nk tgk keadaan mcm mna.. dok bayang mcm SS cita ni

      Delete
    5. Bayangannye senang je... Bayangkan kite pegi toilet tetiba nampak pisang terapung... Haaa macam tu la bayangan gurauannya... He He He...

      Delete
  3. Kawan ko patut join wartawan la..

    ReplyDelete
  4. hahahaha... dah macam SS pulak yang blakon teater! kejap2 tuka watak azwan ali, sm salim, aznil haaa chef wan pon hado! ahhahaha.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senang nak tuko2 watak... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. Salam Perkenalan.
    Done follow you #117.
    drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. hahahah....sian...dah penat2 beratur tgk camtu rupa teater...mmg la kan...

    pernah jugak dgr part hembus2 asap ni...eeee sib baik selamat kembali ke tanah air...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak kembali ke tanah air... Maka... Terdampor sepi laah kami hirup lori sampah terbako... He He He...

      Delete
  7. air gunung buat membasuh mmg gigil la

    ReplyDelete
  8. bagus banget review nya.. kot2 ade rejeki, sampai ke sane, ngak perlu nonton teater nyaa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa bisa nonton di rumah ajaaaa... Wayang kulit pon yaaa bisaaaaa.. Ha Ha Ha...

      Delete
  9. kahkahkah..terguling2 gelak baca entry ni..
    salam perkenalan.. hehe..first time datang blog awak ni.. adoiihh gelak bace..

    Muka ku kena rashes...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal... Tq sudi baca cerita merepek ni... He He He... Insyallah sy akan buat kunjungan balas...

      Delete
  10. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja baik untuk perseorangan, kelompok maupun rombongan. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja.
    Berikut saya lampirkan contoh paket wisata untuk 5d4n. Kami juga mempunyai paket-paket wisata yang lain sesuai dengan kebutuhan Bapak / Ibu.
    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 5D4N Tour + Dieng

    Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    Dieng Tour: Candi Arjuna, Kawah Sikidang, Dieng Plateu Theater, Telaga Warna, Gardu Pandang Tieng (jika waktu memungkinkan).

    1st day
    11.30 – 12.00 jemput dari airport
    12.00 – 13.00 menuju local resto
    13.00 – 14.00 makan siang
    14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
    15.00 – 15.30 check in hotel
    15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
    17.00 – 18.00 pantai parangtritis
    18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
    19.00 – 20.00 makan malam
    20.00 drop hotel

    2nd day
    08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
    10.00 – 11.30 Candi Borobudur
    11.30 – 12.00 menuju local resto
    12.00 – 13.00 makan siang
    13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
    14.00 – 15.30 ulen sentalu
    15.30 – 16.00 menuju lava tour
    16.00 – 17.30 lava tour
    17.30 – 18.30 menuju local resto
    18.30 – 19.30 makan malam
    19.30 drop hotel

    3rd day
    09.30-10.00 menuju kraton
    10.00 – 11.00 kraton
    11.00 – 11.30 menuju tamansari
    11.30 – 12.30 tamansari
    12.30 – 13.30 menuju local resto
    13.30 – 14.30 makan siang
    14.30 – 15.30 menuju prambanan
    15.30 – 17.00 prambanan
    17.00 – 18.00 menuju kotagede
    18.00 – 19.00 kotagede
    19.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    4th day
    07.00 – 11.00 menuju dataran tinggi Dieng
    11.00 – 16.00 Dieng tour mengunjungi Candi Arjuna, Kawah Sikidang, Telaga Warna, Dieng Plateu Theater
    16.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    5th day
    Tba drop airport


    The price includes:


    • Private Car / Minibus / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking fees
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 665

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.


    Wassalamualaikum wr wb

    ReplyDelete
  11. Bunyi moto tu dah macam BR1M..
    Huh..penatnya nak mendaki, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat mendaki bagi yang ada asma sampai kuar daki... He He He...

      Delete
  12. hey biadap biadap..!! amboi mentang mentang kita tourist. patutnya respek la and kasi kita masuk dulu. ambooi kalau kat tmpat kita pun diorang raja jugak. mmg biasa sngt..!! heeey.. jamur jemur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat tempat dia... Dia raja... Tempat kita... Dia raja... Abis kita? Kita di mana2... He He He..

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...