Saturday, 25 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Kawah Sikidang

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Lepas berjimba2 di Telaga Warna yang busoknya tahap gaban tu...

Kami gerak ke Kawah Sikidang pulak... Sambung membusokkan diri plak kat situ...

Hati tu tertanya2... "Apa nih? Sana busok... Sini busok... Adakah Dieng Plateau ni tentang busuk2 belaka? Haishhh!"...
* Balik nanti sental daki dengan Shokubutsu...

Turun dari kereta... Beberapa orang akan approch kita untuk beli penutup hidung... "Mahu topengnya embakkk?"... Jawap ku "Enggak... Enggak apa... Saya sudah ada"...
* Sambil tunjukkan mask aku dok bergumpal macam belacan dalam poket... He He He...

Apa yang ada kat Kawah Sikidang ni?

Kawah Sikidang ni ada kawah merapi yang menghasilkan sulfur atau belerang...

Kalu dah namanye belerang... Sudah tentulah ghauuuu ghauuu jugak baunye... Sama seperti Telaga Warna...

Cuma...

Bezanya... Telaga Warna tak nampak keluar asap... Tapi Kawah Sikidang ada asap... Dan very super duper busok tahap nak kojol... He He He...

Macamana rupanya? Sila scroll lagi...

Memula aku pon tak tahu cemana nak cross jalan sampai ke bukit kawah tu... Sebab si GT parking kereta jauh... Aku ingatkan redah gitu aje... Sebab... Aku ternampak orang redah aje dari jalan besar...

Tapi...

Bila aku tengok batu2 nak cross jalan Kawah Sikidang tu... Please! Boleh jahanam wooo kasut...

Tak mo! Aku tak mo redah... Sebab... Ni je laa satunya kasut yang aku ada... Kalu kasut aku jahanam... Macamana aku nak jalan? Pinjam kasut ayam? Ayam pon berkaki ayam... He He He...

So... 

Aku tanya HH "cemana nak ke kawah tu?"... HH pon macam terpingga...

Then...

Aku nampak jalan "Tu haaa... Kite ikut jalan gerai2 ni"... So... Kami pon ikutlah laluan ni... Dah macam Pasar kat Cameron Highland plak... Geram tengok kentang kecik2 tu... Rasa macam nak bawak balik...

Sampai kat penghujung gerai... Jumpalah jalan ni plak... Jalan untuk naik bukit ke kawah... Dalam hati bertanya lagi "Boleh ke ni aku naik? Nampak macam tak tinggi"...

Tapi....

Batu2 bukit ni mudah gelongsor... Kaki aku plak masih tak cukup kuat... Kadang terpaksa berpaut pada HH...

Bila dah mendaki separuh jalan... 

Tetiba...

Aku rasa sesak nafas... Aku dah rasa macam nak kena asthma kat situ... Dahlah mengah naik bukit... Kena tutup hidung pakai mask... Bau busok giler nak mampos... Ditambah pulak kepulan asap tebal... Berhabuk plak tu... Pastu... Udara plak sejok giler... Adoiiiii!

Seriously... Memang cukup package mintak nyawa!!!!!

Korang bayangkan macamana rupa hidung Ahmad Nisfu bila dia kata "mintak nyawaaaaaaaaa!!!!! mintak nyawaaaaaaaaa!!!!!" dalam citer 3 Abdul tu... Ha... Camtulah rupa aku kat situ... Hidung dah kembang kempis...Tapi tak boleh lawan dengan hidung Ahmad Nisfu yang tatappp menjadi pojaaaan hatiii kuuu... He He He...

Seriously... Tak sesuai untuk orang yang ada semput...

Aku sendiri pon macam confuse... Kejap sejuk... Kejap busok... Kejap asap... Kejap habuk... Sampai aku sendiri pon tak tahu bila masanya aku bernafas!

Hadoi... Dugaan betul! Sebab... Aku ada asthma! Arghhhhh sudahhhh!

Aku suruh HH naik atas dulu...

Minah ni plak... Pantang aku suruh... Sekali aku dongak... Eh! Dia dah menuju puncak dahhhh! Ampeh tul!

Aku kat bawah ni... Gigih ler... Terbongkok2 parkinson dapatkan dia...

Siap peace yawww... He He He...

Hinggalah akhirnya aku sampai jugak puncak Kawah Sikidang tu... Taraaaaaa.... Amik masa jugak nak bernafas semula...

Abaikan rambut budak kusut masai ni... Angin memang bertiup kencang... Sejuk!

Perhatikan asap tebal tu... Busok giler! Tapi nasib baik ler tak memedihkan mata... Aku dapat rasa kan... Bila berada di sini... Seolah macam aku berada di dunia yang lain... Adakah alam bunian? Tapi... Kalu nak rasa berada di alam barzakh... Sila lah terjun dalam kawah tu... Usahkan hilang bau busuk... Dengan ko2 sekali hilang tak dapat dikesan... He He He...

Hanya cover pakai pagar buluh aje... Adeiiii... Budak kecik memang tak advice datang sini... Bahaya kalu tak ada pengawasan penjaga...

Sini pon kena conteng...

Masa aku lepak2 kat sini... Si HH kata gini kat aku "Aku kagum betul dengan ciptaan Allah"...

Aku diam... Insaf seketika... Sambil perhati air yang mengelegak dalam kawah tu....

Then... HH sambung lagi... "Agak2 air kawah tu panas tak?"...

Aku terkedu... Erkkk! Soklan apakah ini?

Ni lah soklan paling pandai yang pernah aku dengar sepanjang hidup aku... Korang ada tak kawan pandai macam kawan aku nih? Kalu ada bolehlah kenalkan kawan korang pada kawan aku nan sebatang nih... Boleh bergabung meletop pandainya... He He He...

Then...

Aku jawap "Cer ko try celup tangan dalam tu"... HH sengih siput dengar jawapan aku...

Sana asap... Sini asap...

Aku tahu si HH ni confuse sebab cuaca kat sini sejuk giler... So... Mungkin sel2 otak dia pon digest yang air dalam kawah tu pon sama sejuk jugak... He He He...

Tapi itulah nikmat yang tuhan beri... Setiap panas ada sejuk... Setiap gelap ada cahaya... Dan setiap susah ada senang...

Aku tunjuk kat HH... Ada orang rebus telur kat sini... Kalu telur pon boleh masak.. Agak2 kawah tu sejuk ke panas? Boleh makan telur rebus kat ni... Pastu kentut kuat2... Tak sape perasan korang kentut ke tak... Sebab... Bau kawah tu pon mampu melenyapkan bau kentut korang... He He He...

Kami tak berada lama pon kat sini... Tak tahan dengan bau kawah tu... So... Kami decide untuk turun... Lagi pun perut pon dah lapor...

Tetiba...Terpandang sorang pompuan...

Makkkkk Oiiii dress up... Orang lain letak tudung saji atas meja... Ko siap tudung saji atas kepala! Kelaaasss koooo Mariaaaaaa!!!! Dah macam pahlawan Si Pitung lagaknye... Pastu dok terhaloooo halooo...

"Haloooooo! Halooooo! Haaa... Ini bini Ismet Ulam raja bercakap... Berapa ketul belerang nak? 10... 20... 30... Hantarkan ke 32777... Afundi Hatum Tai ok!... Nanti kita jumpa di diary atau di konsert... Atau... Kita jumpa kat Akhirat... Ok Byee!"...
* Dialog telefon tu aku tipu... He He He...

Ramai orang baru nak naik... Erk! Siap pakai helmet... Dah macam alien!

Si HH ni... Kat mana2 pon dia nak shopping... Belerang tu pon dia nak beli... Tapi aku larang... Sebab... Mana boleh bawak naik flight... Bahaya... Then dia kata "Kita pakai kat hotel je la"...

Sekali lagi aku terkedu... Erk!!

Nak tumbuk pakai apa? Batu lesong tak de... Pakai tombol pintu ke?

Then...

Baru aku perasan ada belerang serbuk... Tapi aku tetap tak setuju beli...

Aku takutkan HH "Bebaik untuk kulit gebu tetiba bertukar jadi kudis buta cemana?... Tak mamasal gatal2 garu macam monyet... Ko nak jadi monyet?"... HH sengih kerang dengar aku mengarut... Terus tak jadi beli..

Tak tahu apa ke nama pokok ni...

Macam2 ada kat sini... Tapi kami tak beli apa pon...

Di tengah lorong sempit... Orang lalu lalang... Sambil menutup hidung kerana bau kawah yang masih kuat... Bersama debu yang makin berterbangan... Dan sekali sekala kulit disapa angin sejuk...

Aku memerhati si kecil insan istimewa... Memakai songkok...  Memiliki ketinggian serendah tembok penghadang jalan...

Tup... Tup...

HH muncul...

Haishhh! Kacau betol....

Aku halau HH jauh2... He He He...Aku suruh dia layan window shopping dulu kat gerai2 tepi tu... Sorry!

Kemudian...
Aku berdiri di depan si kecil istimewa tadi... Cuba untuk halakan lensa fokus ke mukanya... 

Sekali ku petik tak berjaya... 

Kedua cuba pon tak berjaya... 

Ketiga pon tak berjaya... 

Setiap kali aku cuba amik gambar dia... Setiap kali tu lah... Mata si kecil tu tajam perhatikan aku... Dengan muka bengis macam tak puas hati...Macam nak ajak gaduh... Macam nak mintak penampor laju2... He He He..

Haishhh! Kalu orang lain pandang aku macam tu... Mesti aku dah mengarok... Mesti aku dah bertempek "Apa pandang2... Ada hutang???"...

Tapi...

Aku tidak akan buat begitu pada insan kecil ini...

Sebab...

Sedari diri aku sendiri... Aku lah pencuri... Akulah perompak... Aku yang nak curi amik gambar dia... So... Aku lah sekarang yang tengah cari pasal... Ha Ha Ha...

Then... Setelah 3 kali percubaan amik gambarnya tak berjaya... Bukan kerana aku takut dengan renungan mata dia...

Tapi...

Kegagalan aku disebabkan oleh rasa tak sampai hati... Di balik renungan mata dia yang tajam... Tetap  ada rasa minta mohon simpati... 

Akhirnya...

Aku alihkan pandangan dia... Aku berdiri di belakang dia... Maka gambar ini saja yang terhasil... Untuk kita renungkan bersama...


BERSAMBUNG...


22 comments:

  1. daripada pembacaan saja pon dah dpt bygkan tahap busok nye tu >.<

    pssttt~ betol ke SS boleh bagi keychain eiffel tower???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email SS scdhasein@yahoo.com... Inbox address Cik Ana ok...

      Delete
  2. hahahah lawak tok si HH nie... bertapa busuknya gambran ss bg nie... tapi busuk xbusuk tetap berjaya jugak smpai kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang berjaya sampai tu kaki... Tapi idung tanggung azab... He He He...

      Delete
    2. yg pic last tue maksudnya bdk tue mintak sedekah ka..

      Delete
    3. Dia kat situ mmg mintak sedekah... Bekepok banyak duit dia... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Tu bau belerang tu aku bwk sampai naik flight bau lagi kat pashmina aku..hehe

    Bagus soklan HH tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pelok ciom tak pasmina tu? Ha Ha Ha...

      Delete
  4. wah aku dulu masa pi Yogja ada plan ke sini...tp takde rezeki akhirnya...sbb kan flight bertukar masa, ngam2 takat pusing dlm bandar jer...hehe tp elok gak aku tak pi ni, kalo tak mau lagi semput dr ko nak memanjat kawah tuh....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadoi laa... Nasib SS tak diserang semput teruk masa kat sini... Seriously... Mmg tak advice... Kalu nk pi gak kena bawak tong oksigen... He he he...

      Delete
  5. saya suka bau belerang walaupun busuk....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKL boleh jadi penjaga kawah sikidang... He he he...

      Delete
  6. rasanya macam CT pun tak sesuai ke sini.. dengan pinggang ada slip discnya memang mintak kena maki kalau naik panjat sana sini balik hotel dok memekak sakit. tak boleh tak boleh.. kalau stamina ada pun stakat naik turun tangga okay lagi.. hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uniknya kawah sikidang ni sebab kita boleh tengok kawah mengelegak tu pada jarak yang sangat dekat... Cuma tu laa... Hidung tu kalu boleh tinggalkan kat hotel... He He He....

      Delete
  7. Boleh termuntah klau busuk sangat.
    Situ xde jual kasut extra ke,sis?
    Rugi pulak rasa nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Engak ada buk kasutnya dijual di sini... Kalu kasutnya rosak bisa berkaki ayam kok kok kok... He He He...

      Delete
  8. Nengok asap tu aku dah dapat agak busuk camne. Masa kat Tangkuban aritu walau tengah mendung, asap pun xberapa banyak...aku dah migraine gaban. Ni kan pula tempat ni. Siap kena mendaki. Mau sampai pekan aku muntah macam orang mengandung.

    Aku rasa insan istimewa tu marah ko. Ambik gambar xminta kebenaran. Hulur lah sikit baru balance nak rakam muka dia wei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak pernah sampai Tangkuban tu lg... Tapi yang Kawah Sikidang ni... Memang boleh tengok isi kawah tu pada jarak yang sangat dekat... Ngeri ler... Aku dah membayangkan neraka... He He He...

      Delete
  9. Saya pernah tengok kat TV diorang rebus telur kat sini :)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...