Friday, 3 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Taman Sari

Entry sebelum... Boleh baca di SINI...

Selepas aku puas melawat Istana Kraton... Kami pon gerak-gerak khas ke Taman Sari...

Actually... Awal2 dulu... Masa aku dok sibuk menyusun itenary Jogja ni... Aku pernah lah berangan... Aku nak ajak HH pegi Istana Kraton dan Taman Sari on last day... Means... Hari sebelum balik Malaysia... Sebab flight aku petang... Aku berangan nak pegi pagi...

So...

Aku pon menggoogle ler map jarak dua tempat ni dari Hotel... Jarak dari Hotel ke Istana Kraton adalah 2.1 KM... Another 2.3 KM jarak dari Istana Kraton ke Taman Sari...

Maka...

Berkata2 lah aku dalam hati "Wah! Agak dekat jugak tu... May be boleh jalan kaki je kot dari hotel or kalu malas boleh naik becak kot... Jalan bukan belok2 pon... Terus aje! Orang lain boleh... Kita pon boleh!"... 
* Acehhhh... Bab berangan no. 1! Ala2 Malaysia Boleh kononye...

Namun...

Nasib baik leeeeeeer... Nasib baikkkkkkkkkk!

Nasib aku tak degil!

Sebab...

Last minutes... Aku ubah itenary aku... Which is... Aku terfikir... Buat apa aku nak susah2 pegi sendiri... Aku dah bayar supir dua hari kan? Tujuan aku appoint supir untuk jimat tenaga kaki kan? So... Gunalah supir semahunya... Tak gitu?

Teori aku tepat! Tatkala hari ni muncul...

Realiti...

Bila naik kereta dengan GT menuju ke Istana Kraton dan kemudiannya ke Taman Sari... Aku dah  terasa jauh si GT ni pusing... Syukur ler aku tak buat keje gila nak explore sendiri... Ya! Ampunnnn ibuk2 bapak2 sekalian... Kalu jalan kaki... Jauh bangat dehhhh! Kapan mahu nyampeiii? Ketiak bisa lecak dong!

Definisi jalan kaki 2.1 Kilometer mungkin dekat bagi setengah orang... Memula aku pon terfikir yang sama... Hakikatnya mungkin tidak... Sebab... Kena amik kira faktor cuaca juga... Kalu sejuk mungkin tak terasa... Kalu panas... Mahu terjelir lidah... Muka jadi panjang...

Dan... Yang paling terpenting dan kador ke diri kena amik kira faktor umur! Kah Kah Kah...

Adeilah... Semputtttttt!

Tak payah lah nak mencabar diri sangat... Buang masa ok! Sedangkan masa sangat berharga! Sama seperti diriku... Diri ku begitu berharga... Terlajak larisssss! Ha Ha Ha...

Sampai di Taman Sari... Kami pon beli lah tiket... Beli kat kaunter tiket ek... Betul2 kat sebelah kanan sebelum gate masuk... Taman Sari ni dibuka setiap hari... Dari jam 9:00 hingga 13:00...

Harga tiket cuma IDR 5,000.00... Plus camera permit IDR 2,000.00...
 
Perhatikan gate tu... Jom masuk!


Masa nak masuk sini... Memang ramai Tourist Guide offer diri untuk bersama kita... Tapi... Macam biasa lah... Aku tolak perlawaan mereka... Berkali2 mereka offer... Seorang demi seorang datang.. Tetap aku tolak...

Most mereka akan kata "Tempat ini besar"...

Sehinggalah...

Seorang Tourist Guide Minah Indon menyapa kami... Dia cakap gini dengan HH "Di sana (jari telunjuk point arah kanan) ada Masjid Bawah Tanah... Kalu mahu bisa saya nunjuk"...

Sekali lagi si HH ni kata "Enggak ngapa... Bisa jalan sendiri... Makasih"...

Minah Indon ni jawap ringkas "Susah mau jumpa nanti!"...

Masa tu kami tak fikir apa2 lagi... Kami ingatkan kata-kata biasa aje...

Tapi...

Percayalah! Itu bukan kata2 biasa.... Apa yang luar biasanya? Nak tahu apa jadi lepas kami tolak offer mereka?

Jeng Jeng Jeng...

Sila scroll hingga habis...

Tujuan aku ke Taman Sari ni.... Ada dua spot place yang aku nak tengok... Pertama adalah swimming pool atau kolam air yang dikatakan pernah menjadi tempat mandi-manda raja bersama para gundeknya... Kedua adalah Masjid Bawah Tanah...

Mari kita terjah... Ni... Namanya posing 'tahan taksi'... Hi Hi Hi...

Inilah Swimming Pool yang aku nak sangat tengok tu... Tu diaaaaa Dayang Senandung tengah posing 'mintak belanja'... Kononnya nak goda raja ajak bersiram ram ram suri hani ram lah ram...

Masa aku lepak2 kat swimming pool ni... Aku sempatlah buat video... Kebetulan ada beberapa Tourist Guide lalu... Orang Indon tapi macam2 bahasa diorang tahu... Termasuklah Bahasa Jepun... Aku tengok dorang fasih giler berbahasa Jepun dengan pelancong Jepun yang datang ke sini... Masa kat sini tah kenapa.. Aku dengan HH macam blur habis... Jadi macam terpingga tak tahu nak pegi mana... Padahal tempat ni bukan besar mana pon... Pusing2 situ aje...

 Then kat sini... Setiap sudut aku pegi...

Aku mula tercari2... Dan tertanya2 dalam hati... Mana pegi Masjid Bawah Tanah tu eh? Cari2 sekitar Swimming Pool area... Langsung tak ada penunjuk apa2 pon...

Signboard penunjuk arah memang langsung tak ada...

Then...

Bermulalah pencarian aku ke utara... Selatan... Timur... Dan barat... Mencari Masjid Bawah Tanah...

Cuma...

Satu perkara yg buat aku pelik sendiri... Kami tak tahu arah kan? So... Kami patut bertanya kan? Macam selalu yang kami buat... Tak tahu kenalah bertanya... Kalu tak tanya nanti sesat jalan... Betul tak?

Namun...

Di kala itu... Mulut kami ni seolah2 macam terkunci rapat untuk bertanya orang2 yang ada di sana... Kami pandang semua orang lalu lalang... Tapi entah kenapa... Hati ni diberatkan untuk bertanya...

Last2...

Aku dan HH bincang sesama sendiri... Terpancul satu buah fikiran "Apa kata kite perhatikan kat mana2 Mat & Minah Saleh pergi... Kite ikut diaorang"...

Jadi...

Dari gerbang ni... Kami amik arah kanan...

Kami jalan kat satu lorong... Lorong itu lah sebenarnya jalan nak ke Masjid Bawah Tanah seperti mana jari telunjuk Minah Tourist Guide arahkan awal2 tadi... Kebetulan... Masa tu... Tak ada orang lalu lorong tu... Then... Kami ke depan skit... Nak tengok apa yang ada... Tiba kat pertengahan jalan... Kami terlepak kat sini...


Tetiba...

Kami diusik rasa hati yang berbelah bagi... Sudahnya.... Kami patah balik... Keluar terus dari lorong tu... Dan kami ke tempat lain...

Aku naik atas pintu gerbang... Tak ada apa pon yang menarik... Sekadar menikmati pemandangan dari atas... Aku perhatikan... Aku rasa... Kalu aku pandai cilok2 area kampung ni... Mesti aku tak payah beli tiket ikut pintu depan kan?
* Ada aje idea jahat... Ha Ha Ha...

Kami ke Gerbang Carik...

Melalui jalan yang gelap gelita...

Jalan punya jalan... Tembus Gedong Madaran... Comel kan budak ni? Berminat... Sila Dial 01234... Tekan2 tak kan dapat... He He He...


Kat Gedong Madaran ni... Ada perigi lama... Memang agak suram sebenarnya tempat ni... Aku pon rasa seriau tengok perigi ni...Tetiba sekumpulan budak remaja datang sibuk nak masukkan duit dalam ni... Teringat plak nak suruh HH riki pasal laluan bawah tanah tu kat dorang... Mana taw kot2 dorang dah sampai... Tetiba aku ternampak dorang datang dengan tour guide... Terus jadi takut nak tanya... Ingat nak slowly follow... Tapi... Dorang pon hilang tah ke mana...

Sebenarnya... Aku sendiri pon tak sanggup nak jenguk lelama ke dalam perigi buta ni... Aku agak tinggi... Tembok perigi ni plak pendek... Kalu salah step... Mahu tersandong masuk ke dalam... Sebab ada bonggol batu kat tepi... Aku just julur camera je nak amik gambar dalam perigi ni... Ada banyak duit yang orang campak masuk... Bersama niat masing2... Nak campak duit pon ada teknik... Kena campak dari belakang... Macam gaya minah saleh kawin campak bunga... Haisshh! Tak kuasa aku de... Tengok bebudak ramai campak duit dalam tu... Buatnya ko niat sehidup semati dengan pakwe... Tetiba putus... Nak ke korang korek balik duit yang korang dah campak tu dalam perigi buta ni? Ha Ha Ha...


Aku perhatikan... Setiap sudut aku pergi... Memang tak akan berselisih dengan orang yang sama pon... Kadang sampai terdetik kat hati... Eh! Kami berdua je ke kat sini? Toleh keliling tak ada orang...

Kami bersiar2 di Gedong Ledoksari...

Lihatlah dunia... Aku sudah sampai! He He He... Tapi ini bukan Masjid Bawah Tanah yang aku cari tu ek...


Dari Gedong Ledoksari... Kami riki jugak... Manalah Masjid Bawah Tanah nih? Huh! Penat giler mencari tak jumpa... Gigih ok! Then... Kami patah balik ke Swimming Pool... Otak aku tak henti berteka teki... 'Manalah tahu kan kot2... Masjid tu kat area swimming pool je ke... Mata aku aje tak nampak kan???????? Kannnn??? Janet.... Kannnnnn?'...
* Jenuh nak jawap... Sendiri tanya... Sendiri nak kena jawap!

Tengok kiri... Tengok kanan... Tengok depan... Tengok belakang... Semua sekitar swimming pool kami dah pegi...

Namun...

Bayang Masjid Bawah Tanah tetap tak muncul... Memang gigih laaa!

Aku ajak HH patah balik lorong yang kami pegi masa awal2 tadi... Inilah lorongnya... Sebelah kiri ni ada kedai makan... Aku berhenti beli air... Dah nak tejelir lidah kehausan...


Then kami ke depan skit... Ada Kiosk Batik... Kami singgah kejap.... Sambil minum air... Sambil perhatikan orang... Kot2 ada Mat & Minah Saleh lalu... Tup2... Mereka lalu bersama Tourist Guide... Haaaa... Cantikkk laaa tuhhhh! Kami follow dari belakang... Dalam jarak yang just nice...

Sebelah kanan... Ada lorong tangga yang menarik perhatian aku... Aku kata pada HH "Wehh! Tah2 ni tangga nak ke Masjid Bawah Tanah kot?"... HH plak sibuk ke depan... Dia tak nak ikut tangga yang aku tunjuk ni... Dia nak jugak follow Mat dan Minah Saleh tu... Sebab... Dia fikir lagi senang kalu follow je dorang...

Aku tak pastilah... Sama ada mereka perasan atau tidak yang kami ni cuma follow dari belakang... Tup2... Mereka hilang... Bior betul... Lajunye dorang jalan... Perghhhh! Menjajau aku dan HH cuba catch balik...

Lalu celah2 tepi umah orang...


Nampak tu si HH... Gigih ikut Mat dan Minah Saleh kat depan... Ha Ha Ha...

Tiba kat sini... Aku nampak Tourist Guide tu bawak Mat & Minah Saleh masuk kat bangunan kanan ni... Rupanya dia tunjukkan tempat jualan... Kalu tengok bangunan 3 tingkat hujung tu... Aku tak sure tu bangunan apa...  Aku tak pegi pon...


Tu lah salah satu alasan... Kenapa aku malas nak appoint Tourist Guide ni... Bukan sebab kedekot nak bayar tips ke pe... Even bayar tips mereka pon bukan mahal mana pun... Dari pembacaan aku... Around IDR 10,000.00 sorang je kot... Kalu aku dan HH total dah IDR20,000.00 bayar kat satu Tourist Guide...

IDR 20,000.00 tu boleh dapat sehelai seluar batik kat Pasar Beringharjo... Atau... Dapat tiga keping Fridge Magnet kat Mirota Batik untuk kasi kawan2...
* Kata tak kedekot tapi... Berkira jugakkk tuhhh... Kah Kah Kah...

Tak tahu lah kalu mereka mintak lebih dari tu... Cuma... Kami ni kesuntukan waktu... Aku fikir malas nak membuang masa pegi tempat2 shopping yang bukan2... Si HH pulak jenis malas nak dengar Tourist Guide membebel... Kami more pada nak amik gambar aje...

Sampai kat kedai shopping tadi... Kami dah buat haluan sendiri...

Kat sini... Kami bertambah binggung... Entahlah! Selalunya kami ni ringan mulut nak bertanya... Kini... Mulut kami... Hati kami... Semakin terkunci mati dari bertanya orang yang lalu lalang...

Aku tengok si HH ni pon... Selalunya dialah yang paling minah kepoh sekali nak tahu itu dan ini... Tapi... Sepanjang kat Taman Sari ni... Aku tengok dia senyap! Kalu ada cengkerik... Suara cengkerik pon lagi kuat... Krikkkk Kriiikk Krikkk....

Terdengar juga bunyi riuh rendah... Kemudian senyap sunyi... Lantas... Aku ajak HH naik atas bukit jauh nun di sana dengan menaiki anak tangga...

Tak sia2 jugak aku daki tangga tinggi ni... Menarik jugak tinggalan sejarah kat sini....

Kasi zoom skit... Mari lah masuk umah I... U'olls buatlah muka tak malu... Sila... Sila... Memang kena bersila... Tak ada kerusi pon kat dalam tu...

Tempat ni dibuka dari jam 06:00 hingga 17:45...

Bila tengok gambar ni... Aku macam terperasan sesuatu... Tentang bangunan sebelah kanan sederet tu... Macam bangunan tinggalan lama... Tapi.. Aku cuma pegi yang kanan depan aje... Masa aku masuk gelap gelita... So... Aku tak masuk habis...

Ada macam gaya model seluar dalam?

Pemandangan di balik jendela...


Bumbung dah pecah...

Manalah Titiek Puspa ni?... Tak datang nak selamatkan aku ke?... Kalu dia ada boleh jugak dia hiburkan aku... Nyanyi lagu 'Titik-titik noda tersimpan di dalam dada'... Eh! Tu lagu Hetty Koes Endang...

Kekasih gelap Nicholas Saputra...

Di sekeliling ku hanya dinding-dinding yang menghadangi...  Ding Ding Ding Ding...

Vandalism!

Before you can see the light... You have to deal with the darkness... Cewah! Berfalsampah pulak!

Marilah keluar dari sini...

Then...

Kami berjalan tanpa arah tuju setelah berputus asa kerana tak dapat apa yang kami hajati...

Jalan punya jalan...

Akhirnya...

Kami jumpa jugak terowong Masjid Bawah Tanah tu... Yeahhh! Hati berbunga kembali...

Kasi zoom skit... Bentuk terowong ni pon dah macam kubah masjid...

Namun... 

Penemuan ini tetap tidak menjanjikan apa2... 

Aku tak nampak langsung pon batang hidung Masjid Bawah Tanah tu walaupun clue penting dah dijumpai... Frust betul tak jumpa! Padahal laluan ni dah betul... Cuma terowong ni agak terang... 

Dari pembacaan aku... Terowong terang adalah laluan keluar... Aku kena cari terowong satu lagi yang agak gelap... Sebab terowong gelap adalah laluan masuk untuk betul2 sampai ke Masjid Bawah Tanah yang sebenar... Pelik! Kami cuma jumpa Terowong Keluar tapi bukan Terowong Masuk... 

Kalu fikir logik... Dari keluar mesti jumpa masuk... Dari masuk mesti jumpa keluar... Ke acaner????

Sudahlah! Aku dah malas nak berteka-teki lagi!

Aku dah penat nak mencari... Sudahlah hati kami terasa berat... Mulut terkunci dari lontarkan pertanyaan... Now... Mata kami pulak kabur tak nampak apa yang dicari... 
* Kesat peluh pakai tisu yg bergumpal dalam kocek...

Sudahlah! Aku malas! 
* Merajuk...

Then kami keluar dari terowong ini... Sempat aku snap gambo si HH dok bergayut kat pintu laluan terowong tu...

Then dari sini... Kami jalan tanpa arah tujuan... Kebetulan ada beberapa orang Cina juga keluar dari terowong ni... Mereka pon terpingga2 macam aku... Tak tahu nak cari jalan keluar...

Tup! Tup! Mat dan Minah Saleh lalu... Laju gila Mat dan Minah Saleh ni jalan... Macam confident aje dengan jalan ni... May be jalan ni kot jalan yg dorang ikut masa datang... So... Kami follow dorang...

Masa aku lalu kat satu lorong kecik... Ada beberapa orang juga jalan dari arah bertentangan... Mereka juga sedang terpingga2... Tercari2 Masjid Bawah Tanah tu... All the best lah! Harap2 tak jadi macam kami...

Jalan punya jalan... 

Akhirnya aku tembus kat laluan tangga yang aku tunjukkan pada HH masa awal jalan kami ke sini... 

Then... 

Keluar aje dari lorong tangga tu... Aku nampak si HH dah menyandor kat pagar... Sambil termenung... Aku pon tanya "Ko tengok apa tu?"... Dia tunjuk map... "Ko tengok ni... Langsung tak ada pon nak tunjuk arah Masjid Bawah Tanah"... Aku pon tengoklah map tu... Map tu sikit punya cantik... Tapi cuma info nombor umah orang... Tak ada kena mengena langsung dengan attraction...

Masa nak keluar menuju pintu Exit Taman Sari... Kami terserempak lagi dengan Tourist Guide Minah Indon yang sama... Masih tak berganjak minah ni berdiri di situ dari awal tadi... Tak ada ke orang nak appoint dia? Dia tanya lagi pada HH "Jumpa enggak Masjid Bawah Tanah? Mahu saya nunjuk"... Pelik! Dia seolah2 macam tahu yang kami tak jumpa Masjid Bawah Tanah tu!  Mungkin dia tengok HH terdiam dengan muka tak cukup kasih sayang... Ha Ha Ha...

Aku keluarkan handphone aku... Aku tunjukkan pada HH gambar google Masjid Bawah Tanah yang aku save dalam handphone... Salah aku jugak sebab tak brief HH dari awal... So... HH tak dapat gambaran sebenar... 

HH tanya aku "Nak patah balik ke? Nak tanya Tourist Guide ke?".... Aku jawap "TAK PAYAH! Jom keluar!"... 

Kirim salam ler... Aku dah penat giler...

So... 

Moral of story... Jangan memain dengan tempat tinggalan lama macam ni... Kita tidak tahu sejarahnya... Kita tidak tahu jika ada sumpahannya... Terutamanya kalu tempat tu bersidai dengan Tourist Guide... They are not there untuk saja2... Mereka cari makan di situ... Kalu korang berhajat nak tengok sesuatu kat Taman Sari ni... Gunalah Tourist Guide... Bukan sebab mereka lebih tahu... Tapi... Kerana ini adalah TEMPAT mereka! Faham2 sendiri ok... 

Dulu..

Aku cuma dengar citer dan pengalaman orang cari suatu tempat berpusing2 tapi tak jumpa2... Lagi malang kalu tak jumpa jalan keluar... 

Now...

Aku pulak ada pengalaman tu... Tapi mujur aku dapat jalan keluar...

Mungkin nasib aku kurang baik hari tu... Dan aku tak jumpa apa yang aku nak tengok... Tapi syukurlah dugaan tu tidak lebih dari itu... Mungkin ada hikmah yang aku tak nampak...
* Tetiba... Ziana Zain pon muncul... 'Dugaan meresahi diriku kini... Gelora fikiran meronta... Cari yang pasti'... Cet! Sibuk je Ziana Zain nih! 

Tak pe laa... Asalkan tak jadi macam kawan aku sudah... Siang buta kena pukau dengan orang Indon kat Subang Parade...

Sedar tak sedar... Dah hampir dua jam kami kat sini... Jam di tangan pun dah menunjukan pukul 11:40... Akhirnya... Kami amik keputusan untuk keluar... Pengunjung datang dan pergi... Tapi yang kelihatan tidaklah seramai seperti di Istana Kraton...

Dalam kereta... Aku tanya GT tentang kewujudan Masjid Bawah Tanah tu... Jawapan GT lagi keji "Ohhhh! Tu masjidnyaaa sudah enggak ada... Sudah lamaa kambusssss!"
* Mati laaaa... Sumbat telinga dengan gabus...

Nota kaki : Aku try google Taman Sari ni... Percayalah... Banyak tempat menarik tapi jalannya tersembunyi!


BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Replies
    1. kurang kasih sayang... Kah Kah Kah...

      Delete
  2. fuuh mrs baca pun kesat peluh hikhiks..mencabar sungguh mencari masjid bawah tanah tu
    nasib baik jumpa jalan keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak keluar... Jadilah kami bunian sepi... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. huishhh creepy jugak dok baca.. tu belom lagi sampai 'digelapkan penglihatan' tak jumpe jln kuar kan? fuhhh sipbekla kan kan kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hampir2 jadi durian crepe... He He He...

      Delete
  4. uiks...dah kambus? punya la gigih mencari...tapi btul, rietta setuju, tinggallan sejarah org, kita xtahu apa kisah sebanar...seram jugak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. X leh nak ske ski kat sini... Nanges...

      Delete
  5. Seram nyer....isshhh...tp pengalaman semua tu...

    ReplyDelete
  6. Nasib baik ler masih boleh balik semula ke Malaysia... He He He...

    ReplyDelete
  7. Mistik nyerrrr..pengalaman u ollsss...ala2...Misteri ynag belum terlerai gitew!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin hari tu SS lupa pakai lipstik itu yg nampak mistik aje tu... He He He...

      Delete
  8. Baca entri SS & HH mencari masjid, rasa macam saya dah bakar banyak kalori nih.
    Misteri nusantara betul!

    ReplyDelete
  9. jawapan GT takleh blah. rasa nak tokak. ahaha!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...