Friday, 17 October 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Tugu

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari Borobudur... Kami gerak balik ke Kota Jogja... Aku minta GT hantar kami ke Tugu...

Tugu Negara ke?

Eh! Tak... Tak... Tak...

Bukan Tugu Negara macam kat Kuala Lumpur tu...

Tapi...

Tugunya biasa aje... Sebagai lambang Jogjakarta...

Rasanya... Tak lengkap kalu datang ke Jogjakarta tanpa melihat Tugu yang bersejarah ini...

Masa aku sampai Tugu... Hari dah malam... Dah gelap... GT parking kereta kat tepi... Tempat yang agak selamat...Berhadapan dengan deret kedai...

Tugu ni terletak betul2 di tengah jalan roundabout... Memang susah banget nak melintas ke sini... Kebetulan... Ada a few pelancong turut bergambar di sini... Memang agak gelap... Pepandailah adjust camera...

Aku dan HH melintas jalan... Step by step...

Hinggalah kami berada betul2 di tengah Tugu ni... 

Kena berhati-hati semasa bergambar di sini... Sebab... Kereta dan motor non stop... So... Amiklah gambar pada jarak yang sepatutnya dan tak ganggu lalu lintas...

Actually...

Aku pon pernah berangan nak datang sendiri ke Tugu ni sebelum balik... Siap kata kat HH "Kita boleh jalan kaki je ke Tugu dari Hotel"...

Namun...

Realitinya...

Agak jauh Tugu tu dari Hotel...

Boleh juga naik TransJogja... Bayar aje IDR 3,000.00... Bas akan berhenti berhampiran dengan Tugu ini...

Kami kat Tugu ni tak lama... Dalam 10 hingga 15 minit je kot...

Then...

Kami gerak ke Stasiun Tugu pulak...

Actually, Stasiun Tugu ni berada tak jauh pon dengan Hotel... Betul2 simpang ke Jalan Malioboro... Tapi... Aku penat nak menapak sendiri...

So...

Aku suruh GT hantarkan...

Aku nak tengok suasana di Stasiun Tugu tu di waktu malam... Dah alang2 nak balik hotel... Kami singgah kejap kat Stasiun Tugu ni... Mana taw kan... Kot2 boleh travel by train plak one fine day...

Jalan keretapi...

Kami menapak skit menuju ke Stasiun Tugu...

Nak beli tiket keretapi boleh lah beli kat sini...

Jadual tiket keretapi boleh tengok kat sini...

Dah puas jenguk2 sekitar Tugu Stasiun ni... GT pon hantar kami balik ke hotel...

Aku suruh HH bayar duit supir separuh dulu sebab kami malas nak pegang duit orang terlalu lama... Lagi separuh akan dibayar bila dah lengkap perjalanan esok...

Sampai di bilik... Aku betul2 terlepek... Kepala aku sakit giler... Badan aku panas... Tapi... Aku tak terus mandi... HH tuam kepala aku dengan air... Dah tak tahan sangat aku telan panadol...

Aku rehatkan diri kejap... Sambil si HH picit2 kepala dan badan aku...

Tak lama lepas tu... Aku mula rasa sihat semula... Aku ajak HH keluar pegi dinner...

Kami keluar menuju ke Jalan Malioboro...

Jalan memang sibuk... Orang terlalu ramai... Memang kena hati2 dengan bag... Peluklah bag ketat2 untuk elak sebarang ragut...

Pengamen memang ramai pada malam minggu... Yang buta.. Yang celik.. Semua ada...
* Pengamen = Pemuzik jalanan 

Aku dok intai2 jugak...

Kot ada Tegar datang sini mengamen... Bolehlah nyanyi barang sekupang dua lagu untuk aku "aku yang dolu bukanlah yang sekarang... Dolu... Dolu... Dolu"...

Namun...

Haram dia tak muncul... Dia sibuk masuk dapor rekaman agaknya!

Jalan punya jalan...

Kaki aku terhenti kat sebuah booth yang menjual bag dan wallet...

Aku tertarik dengan wallet kulit kat situ... Memula penjual tu letak harga IDR 250,000.00... Then... Lepas nego aku dapat harga IDR 100,000.00...

Mata si HH dah bulat besau...

Dia tengok aku hit hasil tuaian... Dia pon start nak mambajak sawah... He He He...

Dia tak beli wallet... Dia nak cari barang lain... Jenuh nak layan pompuan ni... He He He...

Kami pegi ke Kedai Gayeng lagi... Sebab... Si HH terfikir nak belikan tudung untuk budak office dia pulak... So... Aku temankan dia...

Aku singgah kejap kat kedai bag ni... Agak murah jugak laa bag travel kat sini... Tapi... Aku tak beli pon... Just cuci mata aje... 

HH ajak aku melintas jalan... Sebab... Kami belum dinner lagi... Di seberang jalan memang ada a few restoran...

Tapi...  

Lesehan lebih banyak ketika menjelangnya waktu malam... Lesehan adalah tempat makan yang dibuka di depan tapak kedai...

Honestly...

Tekak aku macam tak boleh terima Lesehan ni...

Pada aku... Tempatnya kotor... Masak pulak tepi jalan...

Kalu ala warung... Aku boleh terima lagi...

Ini tak... Dorang letak dapur gas betul2 atas jalan... Dah lah jalan tempat kenderaan lalu lalang... Berdebu... Adeiii...

Kami ada terserempak dengan beberapa orang tengah mengipas satay... Tapi cara dia kipas satay tu... Semacam Sofea Jane mengipas celah kelengkang dalam citer perempuan, isteri dan dot dot dot... Tu baru satay belum lagi yang lain2... Boleh bayang? Hadoi....

Tak mo lah... Aku dah terbayang nasi kangkang... Kerang kengkang... He He He...

Sementara nak cari tempat makan lain...

 HH ajak aku masuk Ramayana ni sebab ada jualan cuci gudang...

Aku pulak cuci mata memandang si HH... Let her choose own toys... Abis dia kasi bersih!

Keluar dari Ramayana... Kami terus berjalan... Dekat deret ni ada Masjid Sholihin... Dan deret kedai jual baju sejuk... Aku just singgah masuk tapi tak beli apa2... Tak berapa berkenan dengan material baju sejuknya...

Jalan punya jalan...

Sampailah kami di Mal Malioboro Jogja ni... Besar jugak mall ni... Waktu kami sampai... Most kedai dah nak tutup... Kami cuma nak dinner aje...

Then kami dinner kat Pizza Hut... Restoran Pizza Hut ni... Pizzanya biasa aje... Sama aje macam Pizza Hut kat Malaysia... Menu lebih kurang sama... Harga pon lebih kurang sama...

Tapi...

Bezanya... Adalah dari segi layanan pekerja2nya... VERY GOOD P.R! Layanan serupa 5 Star punyaaaaa! Even pay with 1 Rate!

Kami dilayan dah macam customer kelas 1 gituuuuuu! Ko hado?

Nasib baiklah tak dipakaikan napkin kat leher... Kang orang ingat  aku ni Orang Kurang Upaya pulak! Ha Ha Ha....

Si HH kata gini... "Aku tengok dorang layan ni... Terasa macam nak kasi dorang duit je"... Haaaa... Nampakkkkkk???? Nampakkkkkkk???? Until that stage puasnya hati dengan layanan mereka ni!

Secara ringkasnya... Inilah menu kami malam ni... Siap tapau pizza tu bawak balik...

Lepas makan... Si HH memang betul2 kasi duit kat budak yang layan kami tu... Kasi duit Ringgit Malaysia...

HH kata kat budak tu "Nah! Souvenir dari Malaysia"... Budak tu senyum suka meleret sampai telinga...

Sejujurnya...

Most pekerja kat Pizza Hut ni ada rupa skit la... Muda2 ganteng gitu... Even makanan tak sedap pon jadi sedap... Ha Ha Ha...

Agaknya Top Management Pizza Hut ni memang recruit pekerja yang ada rupa, gaya, mutu,  keunggulan kot...

Sejurus... 

Termuncul dalam ingatan... Tentang layanan sesetengah Pizza Hut di Malaysia tanah tumpah darah ku yang tercinta... Kadang tertanya "Aku ni pelanggan ke pengemis????"... Sendu!!!

Kami menapak balik semula ke hotel... Beginilah suasana waktu malam di Jalan Malioboro... Sangat2 sesak... Bunyi bising... Siap ada petunjukan anglong di tepi jalan...

Kalu nak melintas... Kena nekad aje lintas... Nak harap betul2 tak ada kenderaan... Memang sampai ke subuhlah kite tak melintas...

Sampai di hotel... Kami berehat... Kemas bag apa yang patut... Sumbat semua hasil tangkapan yang dibeli semalam dan hari ni... 

Tiba-tiba...

Alamak! Bag koyak!

Adeiiii! Acaner ni?

Tak kan nak keluar lagi cari bag baru? Dah lewat malam nih... 

Sudahnya... 

Aku suruh si HH jahit je bag tu... Nasib baik ler rutin kami setiap kali travel mesti akan bawak sewing kits...

Hadoi! Sendu uolls...

Aku tengok si HH dah macam tikos baiki labu... Memalam buta terbongkok2 menjahit... He He He..

Tapi tak pe...

Selamat rupiah! Kalu tak... Terpaksa ler membeli bag lain... Rabaklah poket!

Malam tu...

Kami tidur dengan lena... Tak pasti ada bunyi jerangkung di balik pintu bilik air ke tak... Sebabnya... Kami tido mati...

Pedulik!



BERSAMBUNG...

24 comments:

  1. Membaca tulisan mengimbau kembali kenangan saya di Jogja..

    ReplyDelete
  2. Multitasking tol kawan ko... Tukang picitan... Tukang jahit cam apek dlm alibaba bujang lapok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia lah marjinah... He he he...

      Delete
    2. terbaik la kawan tu.. kem salam bole tak? hehehe

      Delete
    3. Kirim salam salam sendiri... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Tu pasal kena upah wang mas... Yg pasal part masak tepi jalan tu... Dh le kuda kencing hadoi... Memang aroma tol...

    ReplyDelete
  4. mbak HH bagus sekali ya...tukang urut dia...tukang jahit juga dia..untung sekali mbak SS..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doraemon... Mesin jahit ajaib! Mesin urut ajaib! Ang Ang Ang...

      Delete
  5. huntung lah ada kawan like mbak HH tu...mana mau carik org mcm tu...sakit2 badan pening boleh mita tolong...beg koyak boleh minta tlg..agak2 kalau jadi banker boleh tak je..buat pinjaman :-)

    psst : lenkali bawak beg besor c ket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi ceti pon boleh! Kah kah kah...

      Delete
  6. beruntung dapat rakan travel mcm kawan SS tu...
    singboard awas keretapi tu unik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH dah kembang idung dah tu... He He He...

      Delete
  7. nasib baik xda mengangu lagi malam tue... buat ada ka naya ja.. dh kepenatan...

    baiknya HH tue... bagus dpt kawan mcm tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam tu mmg tido lena... Sebab ada tikos tgh baiki labu... He He He...

      Delete
  8. bagus tol si HH ni, kalau aku yg disuruh jahit tu ada la aksi beg terbang ke muka ko..hahaha

    baguskan service dorg nih. aku penah nak ambik air tin kat mart tp tgi sgt dorg letak (masih tak mengaku pendek). tiba2 dtg mamat pekerja ni nak tolong ambikkan, dia mintak izin nak tlg ambikkan!
    speechless..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu tolong ada maknaaaaa tuuu! Nak ngorat ko kot! Ha Ha Ha...

      Delete
  9. kejap.. bace entry ni dok sengih sengih. each dialog CT baca dengan intonation hahaha.. lastnya pizza hut kn senang. samalah takut nak makan kat kedai tepi jalan bukan apa.. kalau kat malaysia okay lagi.. entah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhh! Siap intonation lagik ek? Boleh jadi plakon extra nih... He He He...

      Delete
    2. hahaha iye dengan intonation macam serious aje dok bercakap kat blog hahaha..

      Delete
    3. Bagus2... Inilah yang dikatakan menjiwai...he he he...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...