Saturday, 8 November 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Adisucipto Airport On Departure

Hari ni 15 September 2014... Hari ni adalah hari terakhir aku di Jogja ni...

Sepanjang aku kat Jogja ni... Ada beberapa tempat lain yang aku belum sempat cover sebab kesuntukkan masa... Cuti pon tak panjang... 

Tempat yang aku tak sempat nak pergi adalah Prambanan, Pantai Parangtritis dan Muzium Sisa Milik Hartaku...

Prambanan boleh diaccess dengan menaiki TransJogja je...  Just bayar IDR3,000.00...


Pantai Parangtritis pulak adalah pantai yang border dengan Australia...  

Muzium Sisa Milik Hartaku pulak tempat tinggalan barangan mangsa letusan merapi...

Kalu ada peluang nak repeat... Aku nak pegi ketiga2 tempat tersebut...

Hari ni aku bangun pagi lambat skit...

Mood bermalas-malasan...

Tak ada apa yang nak dikejarkan... Kami cuma lepak2 kat hotel je...

Lepas mandi... Tetiba aku diserang sakit kepala...

Issskkk! Tak boleh biarkan sakit kepala lelama... Kena jugak telan panadol...

Sepanjang kat Jogja ni... Aku dan HH dah macam marathon sakit kepala...

Then... Sebelum makan ubat...

Kami turun cekik sarapan...

Inilah sarapan aku yang terakhir kat hotel ni... Ikan gurame tepung tu sedap... Aku suke!

Aku ajak HH ronda2 sekitar hotel... Kami jalan2 kat Jalan Malioboro... Tugu station dan Jalan Pasar Kembang... 

Tu dia... Dok posing kat signboard jalan... Nasib baik aku tak pakai baju merah... Kang semua orang  berhenti... Ingat aku lampu trafik... He He He...

Memula aku renung replica ni... Aku tak tahu rupa bentuk kejadah ni... Dah lelama... Baru aku perasan... Rupanya Ayam!

Pepagi tak banyak kenderaan... Suasana masih lengang... Berdirinya aku di tengah Jalan Malioboro... Ada macam gaya Pulisi trafik?

 Sibuk je budak ni... He He He...

Aku cecurik gegambo kat belakang andong... Aku takut nak gambo depan kuda tu... Takut kang dia patuk plak... Eh! Boleh ke kuda mematuk? He He He...

Anda memasuki kawasan ramah pejalan kaki... Ramah??? Pe ko bondo tu?

Becak vs Andong vs Transjogja...

Jom kita lintas... Ni lah laluan keretapi Tugu ek... Berada di depan simpang Jalan Malioboro...


Lagi...

Mari melintas...

Kita berada di Stasiun Jogjakarta...


Lagi...

Dah puas reronda sekitar hotel... Kami balik semula ke hotel... 

Inform pihak hotel untuk sediakan airport shuttle... Inform 10 minit sebelum keluar pon tak pe... Supir sentiasa tunggu kat luar...

Kami pon berkemas... Sebab... Supir dah tunggu kat luar hotel.... Si receptionist pesan "Nanti bayar IDR 60,000.00 pada supir ya"...

Pelik! Semalam ko kata IDR 70,000.00... Hari ni IDR 60,000.00 pulak!

Then...

Dalam van.... Aku bersuaralah kat HH... "Napa harga airport transfer semalam lain hari ni lain?"...

Nak tahu HH jawap pe kat aku?

Dia suruh aku diam!

Krik! Krik! Krik!

Tetiba... Aku pon mood sentap! Sambil mata pandang bumbung kereta... Tercari2 cicak... Kot cicak boleh jawap soalan aku...

So... Sepanjang ke airport aku betul2 diam... Merajuk laa kononnyeeeee...

Tak lama pon perjalanan dari hotel ke airport... Memang ngam 20 minit! 

Masa nak bayar supir... Si HH tanya "Berapa?"... Supir kata "IDR 50,000.00 aja"... 

Haaa... Nampak tak permainannya disitu???? Pihak hotel ni saje je charge tinggi... Hotel charge IDR 60,000.00 - 70,000.00...Padahal supir kata IDR 50,000.00 aje!

Apa HH buat?

HH ikut harga Supir... HH cuma bayar IDR 50,000.00 je... Padan muka hotel! He He He...

If let say laa Supir mintak lebih dari apa yg pihak hotel dah tentukan... Korang bayar je ikut harga hotel plak... Pedulik!

Haaa nampak???? Kita pulak mainkan supir... Padan muka supir! He He He...

Aku masih merajuk... Nasib si HH pujuk2...

Senang je nak pujuk aku... Belanja aku makan... 

Aku paw HH beli donut kat Airport... Padan muka HH!

Pedulik! He He He...

Sape suruh aku diam... Lain kali nak suruh aku diam... Sumbat mulut aku dengan makanan! Haishhh!

Jom masuk Adisucipto Airport... 

Dalam airport tak ada kerusi pon nak duduk lepak... Kami dok menyandar tepi dinding...

Tengah aku dok lepak dengan HH...

Aku dok perati sorang staff tengah nak arrange bawak naik penumpang OKU ke dalam flight...Teringat plak kenangan aku dengan kerusi roda dan tongkat... Sebijik macam ni...

Alat timbang bag... Very old version!

Aku bersama bag...

Dah boring sangat dah ni... Kaunter drop luggage Air Asia tak bukak lagi... Eh! Mamat belakang tu!... Pe pepandang? Tak pernah tengok orang duduk atas troli?

Lepas drop luggage... Kami pon menunggu ler kat sini... Lama jugak nak tunggu pegawai kastam datang tak muncul2 jugak.. Boleh ek cenggitu... Kalu aku main redah masuk je pon boleh agaknya... Pintu pon tak kunci... Aku siap jengah... Tak ada orang jaga pon... Tapi tetap tak berani nak masuk... Adeiii!
 
Airport tax kita kena bayar cash in rupiah... Harga Airport tax adalah IDR 100,000.00 seorang...

Masa nak scan bag.. Tetiba bunyi... Tiiiiittttt!

Kebetulan pegawai kastam pompuan yang jaga.. Dia suruh kami tengok scan monitor... Dia tanya apa benda barang ni? Sambil tunjuk kat monitor...

Hadoi lah! Manalah kami nak nampak sah2 gambar x-ray...

Tup.. Tup...

Salah bag!!!

Yang berbunyi bukan bag kami... Tapi bag orang belakang kami...

Selamat  bag tak kena selongkar!

Aku dok lelepak kat sini...

Tengok ni... Camnilah rupa bag2 kita dicampak... Risau jugak kot2 makin jahanam lah bag aku tu!

Jom balik! Tak sabar nak balik!

Akhirnya... Flight AK493 membawa kami pulang ke Johor Bahru lebih kurang jam 14:00...  Yeahhhh! Bye2 Jogja!

Inilah yang berlaku sepanjang perjalanan... Si HH dok bergosip dengan Nyonya Indon ni... Bangsa Cina... Muka Cina... Tapi cakap Indon... 

Aku malas nak dengar apa yang dorang gossipkan... Aku layan milo dan curik2 makan kerepek jamur... Cuma sesekali rasa nak tersembur bila nyonya tu tanya HH "Ada cuba Nasi Gudeg?"... Erk!

Si HH beriya laa explain begitu begini... Sekali sekala terdengar kuku ayam disebut... Bla bla bla... Ayam.... Bla bla bla... Ayam... Ayam... Ayam... Bercerita sambil terjengkit ketiak... Eh! Macam ayam nak terbang je... He He He...

Nyonya Indon tu siap kasi tips "Mahu makan Nasi Gudeg jangan dipandang kuku kakinyaaa"... Bijak betol nyonya ni kan! Korang pernah tak jumpa nyonya sebijak ini??? Suruh makan sambil tutup mata... Ko mampuuuu?

Kami sampai di Senai Airport lebih kurang jam 17:15... Huh! Lega...

Cuma... Kapal terbang parking jauh... Kami terpaksa menapak... Haishhhh! Nape tak landing kat tempat parking kereta je terus... Kan senang!

Masa jalan tu... Aku dan HH perhatikan most penumpang yang turun tu adalah orang yang sama flight masa datang... Tapi... Ada yang kaki terhencut... Ada yang terpaksa bertongkat... Tu mesti kes terjatuh... Tempat paling senang nak terjatuh adalah Borobudur dan Kawah Sikidang... So... Be carefull laa ye kalu berkunjung di sana....

Collect luggage... Then... Home sweet home!

Sampai rumah... Aku demam seminggu! Sesak nafas teruk! Sakit tulang! Gastrik! Alergy! Haaa... Lengkap package! Itu lah penangan balik dari Jogja!

Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Expirience? - Priceless!


- TAMAT -

26 comments:

  1. Hahaha sian ko.... 20K tu HH lebur kat donut... Br nk kire untung.., ko buat rugi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasaiiiiinnnn lorrrrgghhhh! Kah Kah Kah...

      Delete
  2. masa menunggu utk boarding troli yang akan jadi mangsa.
    walau penuh beg kendian jadi mainan dgn anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu anak2 ok lg... Ni remaja purba dok main troli... He He He...

      Delete
  3. giler apa ayam tak buat pedicure dulu sebelum masak??

    #ntah berapa kali dah aku post tak lekat2 neh#

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jumpa sepit kuku agaknye... He He He...

      #blogspot ribut petir agaknye#

      Delete
  4. Bestkan joga.plg best mknn sdp2!hahaha

    ReplyDelete
  5. hahahha apa la SS nie..kuat merajuk betul...besar dh la...

    mamat tue saja nk interface skali la tue...

    xtahan, pandai2 plak SS assume dia jatuh..tapi maybe kot la. tgk tangga dia pon seriau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS mmg kuat berdrama... Jadi ahlil nujum pon boleh... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. kalau ada arwah tan sri p ramlee nie boleh ambek berlakon skli... sesuai sgt... bg brtambah ahli nujum pak belalang...

      Delete
    3. Kang penat plak nak kerok bontot kuali buat kopi! He He He...

      Delete
  6. Replika ayam tu, siap kaki kena ikat. Nampak sangat kan memang selalu diorang bawa bersabung. Btw, aku tau kenapa lengkap pakej ko sakit lepas balik tu. Ingat kakak yang mandi dalam bilik korang tu? Dia bekalkan saka kat ko sepanjang kat sana. TU bila balik, saka tanggal...ko dapat semua jenis sakit. Sekian teori aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi teori... Kalah bomoh! Ha Ha Ha... Tapi memang betul pon BK... Aku terpaksa on ruqyah nak menghalau... He He He...

      Delete
  7. sedih tengok beg kita kena campak-campak camtu...
    bila hantar mulus jer kulit sekali kutip habis berkudis huhu
    tak pernah tengok nasi gudeng..google nampak mcm ok ke kukunya sudah di trim??? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuku tu pakai inai lawo agaknye... Kah Kah Kah...

      Delete
  8. hahahaha... klaka jugak nyonya indon tu...!! =D

    ReplyDelete
  9. hahahaha adehhh sakit urat perut aku mmbace entry ko ni SS !
    nak komen mcm2 tadi tapi tah.. hahahahahaha adehhhhh hahahaha


    pstt~ meh la join 1st GA aku buat kikiki
    http://ana-mizu.blogspot.com/2014/11/nah-1st-giveaway-by-anamizu.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... Kalu SS free... Will join wokeh....

      Delete
  10. Waahhh...walaupun tak pi 3 tempat tu still dapat jalan-jalan banyak tempat juga.
    Yehooooo..
    Best betul.
    Haha..memang gambar ayam. Saya
    Dah perasan tadi.
    Apa salahya pakai je baju merah biar moto kete sume berenti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu moto yg benti buat2 tak nampak... Kalu ferrari yg benti buat2 tanya... Ha Ha Ha...

      Delete
  11. Old-fashioned betul penimbang tu.
    Patut guna digital.

    ReplyDelete
  12. welcome back welcome back ^^ hihi.. amboi siap sentap lagi tacing tacing bagai. senang kan pujuk kasi makanan. lebey kurangla kita. hahaha.. makanan aje yang kami nak. okay part yang balik kaki trhinjut2 tu klakar gak.. tapi tu la pngalaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa taw x pe... So... Buat2 laaaa merajok utk dpt habuannnn! Ha Ha Ha...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...