Tuesday, 11 November 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Budget

Hari ni aku nak kongsikan belanjawan kami ke Jogjakarta... Seperti biasa... Semua perbelanjaan akan dicatat dan diaudit oleh Cik Akauntan Kedaung kita... Sape lagi kalu bukan si HH... :-P

Every single cent and things to do... Kami akan rekodkan dalam kitab busuk ni... Bersaiz half A4... Kitab ni lah yang kami dok usung sampai jadi belacan... Dalam ni penuh dengan info, itenary, budget, map dan sebagainya...Kalu imigresen or kastam tanya banyak... Aku hempok aje kitab busuk ni kat muka dorang... Amekkk kawwww khatamkan! He He He...


Kami bawak duit cuma IDR 5,200,000.00 (RM1,466.40) untuk berdua... Banyak ke skit? Kalu dah ada juta-juta rupiah tu... Bergelar jutawan laa kan? He He He...


Mana kami dapat modal? 

Kami jual duit lebihan Yen masa travel ke Japan bulan May 2014... Dan tokok skit duit Ringgit Malaysia... Malas dah nak simpan Yen... Sebab... Belum ada plan nak jejak Jepun lagi...

Kami tukar duit Rupiah ni secara runcit2... Pada kadar yang berbeza... Kejap harga naik... Kejap harga turun... Paling rendah RM 1IDR 0.0276 dan paling tinggi RM 1IDR 0.0282...


Tapi...

Sepanjang kami di Jogja... Kami cuma belanjakan IDR 3,062,700.00 aje...

Dan... Kami masih ada balance in hand IDR 2,137,300.00...

Kira satu pencapaian jugaklah... Sebab... Kami tak habiskan semua duit tu... Kami beli apa yang patut saja...
* Tepukan gemuruh untuk diri sendiri... Clap... Clap... Clap....

So...

Apa nak buat dengan balance juta rupiah tu? Beli dua bijik Ferrari? He He He...

Semua resit pon simpan... Kenangan melaburkan Rupiah laa katakan...Bukti tu! :-)


Berikut adalah total perbelanjaan aku dan HH berdua untuk Kembara Jogjakarta, Indonesia ini (RM dan IDR) :
Flight Ticket (Including luggage, seat & Insurans) = RM 803.00
Istana Batik Ratna = RM 336.63  
Supir Namikulo Fajar = IDR 900,000.00
12 September 2014 = IDR 672,500.00 + RM 23.80
13 September 2014 =  IDR 984,200.00
14 September 2014 = IDR 236,000.00
15 September 2014 = IDR 270,000.00 + RM 104.00

GRAND TOTAL = IDR 3,062,700.00 + RM 1,267.43


12 September 2014
Brunch at Senai Subway = RM 23.80
TransJogja (IDR 3,000 x 2 pax) = IDR 6,000.00
Fridge Magnet = IDR 199,500.00
Key chain  (5 Pcs) =  IDR 10,000.00
Batik Dress Jumbo MS = IDR 30,000.00
Batik Short Pants SS =  IDR 30,000.00
Batik  Long Pants Jumbo SS = IDR 35,000.00
Batik  Long Pants HH = IDR 20,000.00
Batik Short Pants HH = IDR 10,000.00
T-Shirt Purple Jogja SS =  IDR 35,000.00
T-Shirt Black Jogja SS = IDR 30,000.00
 T-Shirt Black SS Purple = IDR 30,000.00
T-Shirt Gray Jogja HH = IDR 25,000.00
T-Shirt Black Jogja HH = IDR 30,000.00
T-Shirt for Souvenir Jogja (2 Pcs) = IDR 30,000.00
Scarf HH = IDR 15,000.00
Brooch HH =  IDR 20,000.00
Handbag HH = IDR 40,000.00
Isotonic = IDR 12,000.00 
Diner at Mari Mari = IDR 65,000.00

TOTAL = IDR 672,500.00 + RM 23.80


13 September 2014

Entrance Fee Kraton Palace (IDR 5,000.00 x 2 pax) =  IDR 10,000.00
Camera Fee Kraton Palace = IDR 1,000.00
Fridge Magnet Kraton Palace = IDR 15,000.00
Toilet = IDR 4,000.00
Entrance Fee Taman Sari (IDR 5,000 x 2 pax) = IDR 10,000.00
Camera Fee Taman Sari = IDR 2,000.00
Isotonic  = IDR 7,500.00
Lunch = IDR 88,000.00
Entrance Fee Borobudur (IDR 220,000.00 x 2 pax) = IDR 440,000.00
Angkutan Kereta Mini Borobudur (IDR 7,500.00 x 2 pax) = IDR 15,000.00
Short Pants SS & HH = IDR 50,000.00
Wallet SS = IDR 100,000.00
Shoes HH = IDR 118,700.00
Scarf HH (IDR 15,000.00 x 3 pax) =  IDR 45,000.00
Dinner At Pizza Hut  = IDR 78,000.00

TOTAL = IDR 984,200.00


14 September 2014

Toilet At Pertamina = IDR 1,000.00 
Main Entrance Dieng Plateau (IDR 2,000 x 2 pax) = IDR 4,000.00
Tips = IDR 1,000.00
Entrance Fee Terusan Dieng (IDR 18,000.00 x 2 pax) = IDR 36,000.00
Entrance Fee Telaga Warna (IDR 7,500.00 x 2 pax) = IDR 15,000.00
Kue Bandos (IDR 2,500 x 4 Pcs) = IDR 10,000.00
Toilet (IDR 2,000.00 x 2 pax) = IDR 4,000.00
Isotonic = IDR 8,000.00
Jumur = IDR 5,000.00
Lunch = IDR 28,000.00
Dinner = IDR 78,000.00
Ngamen = IDR 2,000.00
Bakpia = IDR 44,000.00

TOTAL = IDR 236,000.00


15 September 2014

Airport tax (IDR 100,000.00 x 2 Pax) = IDR 200,000.00
Airport Transfer = IDR 50,000.00
Dunkin Donut (IDR 10,000.00 x 2 Pax) = IDR 20,000.00
Milo In Flight = RM 6.00
Parking At Senai Airpott = RM 98.00  

TOTAL = IDR 270,000.00 + RM 104.00



Ini lah hasil tuaian aku yang tak seberapa... He He He...




- XOXO -

25 comments:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 4D3N Tour

    Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    1st day
    11.30 – 12.00 jemput dari airport
    12.00 – 13.00 menuju local resto
    13.00 – 14.00 makan siang
    14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
    15.00 – 15.30 check in hotel
    15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
    17.00 – 18.00 pantai parangtritis
    18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
    19.00 – 20.00 makan malam
    20.00 drop hotel

    2nd day
    08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
    10.00 – 11.30 Candi Borobudur
    11.30 – 12.00 menuju local resto
    12.00 – 13.00 makan siang
    13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
    14.00 – 15.30 ulen sentalu
    15.30 – 16.00 menuju lava tour
    16.00 – 17.30 lava tour
    17.30 – 18.30 menuju local resto
    18.30 – 19.30 makan malam
    19.30 drop hotel

    3rd day
    09.30-10.00 menuju kraton
    10.00 – 11.00 kraton
    11.00 – 11.30 menuju tamansari
    11.30 – 12.30 tamansari
    12.30 – 13.30 menuju local resto
    13.30 – 14.30 makan siang
    14.30 – 15.30 menuju prambanan
    15.30 – 17.00 prambanan
    17.00 – 18.00 menuju kotagede
    18.00 – 19.00 kotagede
    19.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    4th day
    Tba drop airport


    The price includes:

    • Private Car / Minibus / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking fees
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 497

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Dapatlah borong sebijik motor skuter... Tapi melekat kat keychain... He He He...

      Delete
  3. one word..kagum!
    14++ untuk dua orang..dengan hasil tuaian lagi
    clap clap clap untuk korang berdua..sangat bijak berbelanja : )

    ReplyDelete
  4. wah banyak betul hasil tuaian! =D

    ReplyDelete
  5. Dgn istikamah nya... Bawa pulang rupiah...

    ReplyDelete
  6. Aishhh dah byk dah fm jogja skrg ni. Kalau dulu mcm haremmm berebut2 beli. Sbb sgt limited.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupsss! Mmg banyak pilihan... Harga pon murah... Memang puas hati...

      Delete
  7. Waahhh...bestnya.
    Suma masuk kitab.
    Boleh jadi guidance di kemudian hari.
    Kalau sesape tanya pun tak susah nak recall balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh... Betul tu... Sebab SS ni jenis tak semua boleh ingat...

      Delete
    2. Saya pun jenis pelupa.
      Kene tiru aksi ini.
      Haha..Tapi, saya pemalas lah nak buat..

      Delete
    3. Penyakit 'M' kena ubat dengan vitamin 'R'.... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. wow SS.. bagus tu tak belanja semuanya. memang pencapaian sangat hihi.. and hasil tuaian yg x seberapa tu mcm gempak saja. hoookay la tuh.. kalau CT jalan tah pape CT beli kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time travel laa untuk kite beli mende membazir... He he He...

      Delete
  9. kira ok la tue... seribu lebih tuk 2 org...
    byk tempat dpt p...

    amboi byk mmbeli nmpk... bak satu keychain tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal ler tiket... Terbang pakai tikor mengkuang murah... He He He...

      Delete
  10. Giler kan siap ada cop Author kat situ. Gila neat kamus dewan bahasa SS-HH kan! Orang kalau baru baca blog ko, ingat HH tu husband ko kot. Ni dah macam belanjawan suami isteri gitu. Sebab aku pernah nampak kawan aku laki bini travel buat 'nota kaki' macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I will answer u in my next post... ;-)

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...