Tuesday, 4 November 2014

Kembara Jogjakarta, Indonesia - Kompleks Candi Arjuna

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Sudah seharian aku di Dieng Plateau ni... Baru aku perasan yang aku belum betul2 amik lunch... 

Sejak dari pagi aku sampai kat sini... Aku cuma makan runcit2 aje... Belum membaham cukup2... He He He...

Si HH ni doklah borak2 dengan si GT tentang restoran apa yang ada kat Dieng Plateau ni... Menurut GT memang tak ada restoran macam kat bandar tu... Kat sini mostnya gerai makan kecik biasa aje... Adeiiii...

So...

Tips dari aku... Kalu korang nak isi perut... Isilah sebelum betul2 naik ke Dieng Plateau ni... Pertengahan jalan sebelum naik Dieng Plateau ada beberapa bandar kecil... So... Korang patut berhenti makan dulu...

Kalu tak... 

Jadilah macam nasib kami... Makan kat gerai kecik macam ni je... Lokasi ini adalah deret gerai depan Kompleks Candi Arjuna...

Pilihan memang tak banyak...  Searching dari pangkal ke hujung gerai... Akhirnya... Gerai Mbak Wang jadi pilihan... Mbak Wang bukan sekadar nama... Tapi.. Memang betul2 Wang! Wang! Wang besar! Wang besar! He He He... Scroll sampai bawah...

Aku tak tahu nak order apa... Semuanya macam tak merangsang nafsu tekak!

Last2..

HH kata "Kita amik satu menu aje lah... Kita share... Kalu sedap kita tambah order"... Aku kata "Ok!"...

Kami pon orderlah Mee Goreng... Si GT plak order nasi berlauk tapi mesti ada ayam...

Masa tengah tunggu order tu... Kami berborak...

Then... Air minum pon sampai...

Tetiba...

Si GT menjerit kesakitan "Awwww Awwww Aduuuu kok panasss!"...

Air teh yang panas mengelegak tu dia selamber teguk macam air sejuk... Amik kaw terbako bibir si GT kat situ... Tu lah... Orang sibuk minum dia bercakap... Rasainnnn lorghhhh! He He He...

Si GT ni pon dah jadi macam HH... Confius dengan cuaca sejuk... Sampaikan mende panas berasap pon dia sangka sejuk jugak... 

Then... 

Aku tunggu jugak air aku... Kot Mbak Wang ni lambat nak hantar... Sebab... Air yang datang cuma dua cawan je... Air HH dengan GT... Eh! Air aku mana? Tunggu punya tunggu tak ada... Rupanya... Si HH tak order langsung air aku! Dah lah aku haus!

Kejam betul!

Sambil tunggu air dan mee goreng sampai... Aku pon dok snap laa air botol yang dok berdiri depan aku ni... Tak sure Sari Carica tu apa... Aku pon malas nak mencuba... Lagi malas aku nak tanya si GT... Kang mesti mengarut jawapan dia...

Mee Goreng pon sampai... Bersama Teh O panas!

Cer tengok Mee Goreng ni... Amek kaw!!! Mee Goreng lah sangat! Aku dah agak dah! Mesti maggi lagi!... Ini bukan mee pekak lagi dah... Ini dah tahap buta terus! Buta2 cuma telur dan maggi... Thats it! Sayor ke... Gajah ke... Rimau ke... Semua tak ada... Dah lah masin nak mampos... Macam lori garam tumpah! Hadoi! Darah tinggi aku ni kang!

Tu laaaaa... Nak sangat merasa jadi orang tempatan... Hahhhh! Amekkkk laaa kawwww bahananyaaaa! Mee dengan tuan mee sama rupa... Mbak Wang & Mee ... Patah nafsu aku menengoknye...

Aku tak makan sangat mee masin tu... Just jamah2 aje... Kami tak habis makan pon... Nasib baik ler amik sepinggan aje... Tak berbaloi!

Aku ajak HH gerak masuk ke Kompleks Candi Arjuna... Si GT masih tengah makan lagi... Kami just tinggalkan GT kat situ... Biarlah dia nikmati hidangan indah dia tu...

Masa nak keluar dari gerai Mbak Wang tu... Aku sempat amik pic ni... Nampak tak apa aku nampak? Tuuuuu diaaaaa... Kepala ayam siap ternganga luas mulutnye... Ya rabbi! Nasib baik ler dah makan mee maggi tadi aku baru perasan ada ayam nganga ni... Hadoi! Geli dowhhhhh! Aku alergy betul mende2 exotic nih! Kalu masuk Fear Factor... Aku orang pertama yang tersingkir dulu... Haishhhhh!

Masuk ke Kompleks Candi Arjuna ni tak perlu bayar apa2... Gunakan Tiket Package Terusan Dieng Plateau aje tunjukkan kat penjaga pintu masuk...

Inilah pemandangan pertama yang menjadi santapan mata... Sangat mendamaikan... Sejuk dan nyaman... Tiada bauan busuk... Memang best!

Entah kebun sape lah yang aku ceroboh ni... Suke suki aku je... Tok Nek... Cucu tumpang selfie ya...

Kena menapak pulak... Sepanjang jalan ada orang jual macam2... Pakai motor je... Biasanya kat Malaysia jual Steam Boat pakai lori pickup kan... Kat sini pakai motor pon boleh jual Steam Boat tu... Huh!

Actually, Kat celah2 pokok tu ada Teletubbies... Tapi aku tak amik pon gambar dorang... Nak amik gambo kena bayar... Aku malas! Lagi pun... Aku tengok Teletubbies tu cam selekeh aje... Hitam berdaki! Dah berapa tahun tak mandi tah!

Sepanjang perjalanan... Ada banyak pokok bunga kuning ni... Size dia besau bapok plak tu... Aku tak tahu apa nama scientific bunga ni... Aku panggil bunga loceng aje... Sebab... Bunganya tumbuh ke bawah macam loceng...



Inilah Candi Arjuna... Ada 4 candi... Tapi salah satu candi tu tengah dibaikpulih... Banyak batu dah rosak...

Pose jangan tak pose..

Ba... Ba... Cakkk!

Batuan candi yang disusun... Banyak yang dah retak dan pecah...

Kalu tengok structure ni macam bila2 masa boleh runtuh...

Unik jugak lah ukiran pada batu candi ni... Tapi lagi unik patung baju purple tu... He He He...

Tak boleh masuk... Tengah dibaiki...

Actually... Aku cuma dapat bergambar kat belakang candi ni je... Sebab... kalu nak bergambar kat bahagian depan candi ni kena bayar... Dipaksa bergambar dengan maskot pahlawan yang rupanya macam setan pon ye jugak... Dok terlompat2 macam beruk pon ye jugak... Teruk betul! Memaksa plak! Aku nak gambor aku sorang aje dengan candi tu.... Bukan dengan beruk! Haishhh!

Kalu korang perasan laa... Memonyet kat blakang aku tu... He He He...

Kompleks Candi Arjuna Dieng ni dirasmikan oleh Menteri Kebudayaan Pariwisata Republic Indonesia bernama Ir. Jero Wacik, SE pada 28 Juli 2008...

Aku lah anak giant... He He He...

Tengah aku dok menyelfie kat sini... Tetiba... Si HH bisik... "Cuba ko toleh kat belakang kita ni... Tengok lah tu"...

Aku pon toleh lah belakang...

Toleh dengan rasa nak memaki!!!

Ni lah anak beranak musibat yang cari pasal dengan aku kat Dieng Theater tu... Eh! Nape ada kat sini? Pegi lah tido berselimut berbantal dan pelok ketat2 skrin dalam bilik theater tu! Aku ingatkan dah melingkop kat Dieng Theater tu...

Aku bangun dan beredar dari sini...

Malas aku nak ngadap muka serangga 4 beranak bawak penyakit ni!

So...

Aku berjalan menuju ke sini... Bekas tapak candi... Kat sini pon ada pengamen... Kat mana2 pon ada aje pengamen... Ok jugak lah nak layan perasaan sambil dengar lagu yang mereka dendangkan...

Cuaca kat sini... Makin lama makin sejuk... Makin lama makin gelap...

Kami keluar dari Kompleks Candi Arjuna dan cari GT...

Sepanjang bersama GT ni... Aku perhatikan setiap kali tengok dia menunggu kami... Dia lebih suka tunggu tak jauh dari kereta... Dia tak akan biarkan kami tercari2 dia...

Kadang kesian jugak tengok dia... Kami suruh dia tidur dia tak nak... Dia kata tengah kerja tak boleh tidur...

Cuma...

Aku tengok dia ni kuat smoking... Tiap kali berhenti kereta dia mesti merokok... Dah macam orang solat 5 waktu wajibnya tu... He He He...

Si HH pulak tetiba rasa nak terkucil...

So...

Kebetulan ada toilet dekat depan Kompleks Candi Arjuna...

Sementara HH ke toilet... Aku pon lelepak tak jauh dari toilet tu...

Tup... Tup...

HH datang balik... Dia kata nak cari toilet lain... Toilet kat dalam kotor!

Then...

Aku arahkan GT berhentilah kat mana2... Cari toilet... Nampak si HH macam dah tak tahan bebeno... Macam kucing nak beranak...

Ternampak masjid ni... Kebetulan ada 6 pakcik sekawan tengah lepak2.. Si HH pon masuk toilet... Pastu kuar balik... Dia cakap dalam toilet tu air naik... Kotor giler.. Hadoi laaa!

Then...

Jalan punya jalan...

Nampak surau ni plak... Ada toilet kat tepi depan surau ni... Toilet ni tak ada bumbung... Pintu pon tak de... Open air... Nampak tu... Si HH tengah tertongeng2 dalam toilet tu... He He He...

Dah alang2 sini ada toilet... Aku pon amik peluang... Walaupun tak berapa rasa nak membuang... Takut kat tengah perjalanan balik nanti langsung tak jumpa toilet pulak... Air kat sini sejuk giler... Keadaan toiletnya sangat daif...

Si GT yang tunggu kat kereta pon dah sengih2 tengok gelagat selamber kami... Tak sangka kot... Dah darurat apa pon boleh berlaku... Yang termampu hanyalah mentertawakan keadaan... He He He...

Sempatlah jugak aku snap pemandangan sekitar tempat ni... Best kan... Ada rumah di kaki bukit macam ni...

Waktu perjalanan balik ke Bandar Jogja... Aku duduk depan... Layan view kiri dan kanan...

Lagi...

Aku mintak GT stop kat sini... Memang ngeri berdiri kat sini... Bawah tu gaung... Kalu jatuh memang haruslah mati... Tengah aku syok2 fefeeling kat sini.. Aku toleh kat HH & GT tengah tunggu kat luar kereta... Si GT siap suruh HH plak amikkan gambor dia kat sini guna handphone... Adeiiilahh...

Semakin lama... Semakin jauh aku tinggalkan Dieng Plateau ni... 
* Tetiba mood sendu...

Macam ni pon boleh... Asalkan acik2 semua bahagia...

Jalan pulang sama seperti jalan datang...

Cuma...

Suasana bertambah gelap...

Yang pelik tu... Even jalan dah gelap... Dorang still tak bukak lampu kereta...

Ngeri wooo... Dok redah turun bukit yang mencuram tak ada penghadang dalam keadaan gelap gelita...

Aku duduk depan memang tawakal aje laa...

GT ada tanya pasal airport transfer... Kot2 kalu kami perlukan khidmat dia...  Dia suruh runding harga dengan NF... Tapi NF charge mahal sampai IDR 100,000.00... Tapi si GT ni ada jugak recomend kawan dia boleh hantarkan dengan harga lebih murah dari NF...

Actually... Kalu korang memang amik supir lebih dari 3 hari dengan si NF... Memang NF tak akan charge Airport Transfer pon... Tapi di sebabkan kami ni cuma guna supir 2 hari je... So... Memang NF charge harga lain untuk Airport Transfer...

Kami tak decide lagi sama ada nak naik airport transfer... Atau nak naik TransJogja aje... Sampai hotel nanti baru fikir...

Alhamdulilah...

Lebih kurang jam 20:00... Kami selamat sampai ke Hotel... Lega rasa!

Sebelum turun dari kereta.... HH serahkan balance payment supir sebanyak IDR 450,000.00...

Dan...

Si HH ada kasi sekeping Ringgit Malaysia sebagai tips untuk GT... GT memang tak mintak... NF pon tak ada mention... Tapi... Kami saja kasi lebih... GT senyum meleret sampai telinga... He He He...

Lepas say goodbye kat GT kami pon masuklah hotel...

Tanya receptionist hotel tentang harga Airport Transfer... Pihak hotel charge harga IDR 70,000.00... Kalu jadi... Boleh inform semula esok hari lebih kurang 10 minit sebelum nak keluar...

Pada aku... Ok lah kot takat IDR 70,000.00... Lagi pon dah macam tak larat plak nak naik TransJogja dengan beban bag yang semakin bertambah... Dah lah bag aku koyak!

Aku dan HH bukak pintu bilik...

OMG!

Apsal bilik tak berkemas nih! Haishhhh!

Pastu aku tengok pintu... Rupanya si HH lupa nak tutup signboard 'do not disturb' tu... Patutlah dorang tak datang kemas bilik...

So...

Terpaksalah panggil housekeeping... Then mintak sekali hair dryer... Bukan main payah nak mintak sebijik hair dryer.... Dah macam nak mintak sejongkong emas!

Aku dah tak sanggup nak tenyeh rambut pakai towel... Dan esok aku plan nak bangun lambat...

Sementara tunggu pakcik housekeeping kemas...

Aku dan HH lepak kat kerusi luar bilik sambil dermakan darah kami pada nyamuk!!! Nyamuk pulak jenis yang mintak kena penampor laju2... Dah satu hal plak kami berkungfu sambil tergaru2 gatal macam monyet...

Tetiba... Pakcik housekeeping pon siap kemas... Aik! Cepatnya...

Bila kami masuk bilik.... Adeiiii...

Pakcik housekeeping ni kemas lebih kurang aje... Toilet pon cuci tak bersabun... Mintak tukar toiletries pon lembab... Hadoi lah... Menguji kesabaran betul!

Si HH tetiba mengadu sakit kepala... Sian dia... Memang panas kepala si HH... Sama macam aku kena semalam...

Semalam dia jaga aku sakit...

So...

Hari ni...

Giliran aku plak jadi Doraemon... Aku lah mesin urut Ogawa... Aku lah doktor... Aku lah suster ngesot...

Gigih u'ouls nak balas budi... He He He...

Aku tuam HH dengan air sejuk... Kurangkan skit panas... Aku suruh dia telan biskut... Then telan panadol... Urut kepala... Urut kaki.. Sambil buat lawak bodoh... Tak mo dia stress... Biarkan dia rehat...

Dah macam rumah warga tua plak... Sikit lagi dah boleh isi borang masuk Kilauan Emas... Untung nasib boleh jadi duta Polident.. He He He...

So far... Allah tak beri dua2 sakit... Bila sorang sakit... Sorang lagi alhamdulilah sihat dan boleh jaga yang sakit...

Begitulah nasib kami si Labu Labi... Bergilir bergilir bergilir sampai Abang Jamil pon mampos... Eh! Dah macam madu tiga plak!

Sementara HH rest... Aku pon layan camera... Layan Facebook... Dok sengih sorang2..

Tetiba HH bangun... Dia kata dah sihat skit... Dia ajak keluar makan...

Memula dia ajak aku makan kat kedai masakan Minang... Aku tanya "Kat mana kedai tu?".... HH jawap "Tak sure jauh ke tak tapi ada perasan masa dalam kereta tadi"... Aku kata "Tak payah! Ko tu tak sihat... Kang tercari2... Baik kite makan kat Restoran Mari Mari tu je"...

Then...

Berjalanlah kami ke Restoran Mari Mari... Tapi... Sempat jugak lah survey kedai2 makan yang kecik2 deret Restoran Mari Mari tu... Tapi ntah! Tak berkenan...

Malam ni dah malam last... So... Aku request nak makan best2 dan banyak2... Wah! Gitu tamak nan halobanya permintaan aku tu kan... He He He...

Aku cuma order Ikan Gurame bakar... Sayor kangkung... Udang blackpepper... Tempe Tahu... Dengan air jus durian belanda...

Sambil makan.. Tetiba sekumpulan pengamen datang hiburkan kami dengan satu lagu... Tak tahu lagu apa... Rasa kesian plak tengok kesungguhan mereka mencari rezeki... So... Kami pon hulurlah sumbangan kami untuk mereka...

Lepas makan... Aku ajak HH melintas jalan... Betul2 depan hotel ada satu kedai bernama Bakpia Pathuk 29...

Dah sampai kedai ni... Mestilah nak tengok Bakpia kan... Tak kan nak hadap muka tokei kedai tu plak... 

Rupa pakaging Bakpia nih dah macam kotak mercun plak...

Actually...

Ada beberapa blog yang aku baca... Berkenaan Bakpia ni.... Ada yang kata tak sedap... Aku pon ragu2 jugak nak beli atau tak... Takut kang beli tak makan pulak... Membazir aje...

So...

Macam ni je lah... Aku test rasa dulu... Kebetulan ada tester untuk kite cuba... Aku pon makan... Tapi aku just makan skit aje... Bahagian kulit aje...

Seriously... Tekak aku rasa tak sedap... Macam kering aje rasa bakpia tu...

Tapi...

Disebabkan aku dah test rasa... Rasa bersalah plak laa kan kalu tak beli... Kebetulan cuma kami aje ada dalam kedai tu... Tokei kedai plak dah pandang2...  Kang orang kata aku nak makan free plak...

Dalam hati... Mati2 salahkan diri sendiri... Apsal lah aku test rasa... Patutnya aku selamber buat  muka satu sen rupiah aje kan blah dari kedai tu... Bukan tokei kedai tu boleh report polis pon kan kalu aku tak beli Bakpia dia tu... Kan? Kan? Kan? Hukuman paling teruk pon aku hanya akan dicaci maki dalam hati je kan... Ha Ha Ha...

Haaa... Kan dah terjebak... Melayang rupiah! Menyesal! He He He...

So... Nak sedapkan hati... Aku cakap kat HH... Beli aje lah sekotak... Kalu tak nak makan sendiri boleh je bawak pegi office... Kat Office ramai tekak Piranha... Tolak batu dengan kayu aje... Confirm boleh bedal sampai ke titisan habuk yang terakhir... He He He...

Bakpia ni ada macam2 perisa... Tapi aku pilih rasa yang original...

Si HH plak riki2 kerepek jamur... Tapi tak ada plak tester... So... Dia main beli aje lah...

Tapi...

Bila dah balik Malaysia... Kuih Bakpia yang aku beli ni... Tetiba bertukar rasa... Bertukar jadi rasa  menyesal... Menyesal tak beli banyak!!!!! He He He...

Kalu dihadam betul2 kuih bakpia ni... Memang ada rasa yang menarik... Try panaskan balik... Makan panas2 dengan coffee panas... Buat minum pagi atau petang... Pada aku agak masyuk laaa... Tapi kadang aku ni malas... Sejuk2 keluar dari peti ais pon aku bedal...

Kerepek jamur yang si HH beli tu plak... Tak sempat sampai Malaysia... Dalam flight kami tibai cukup2... Aku tengok muka HH pon dah macam muka Jaclyn Victor! Muka beribu sesalan! Ha Ha Ha... Dia pon menyesal tak beli banyak!!! Lagi menyesal sebab offer aku makan... Dia cuma mampu tengok aku luaskan kuasa mulutku macam Ning Baizura... Last2... Tak sempat nak kasi orang lain rasa... Kamilah Piranha pelahap itu...Sorry!

Sebelum balik ke hotel... Kami terserempak dengan supir taksi... Kami pon riki lah harga untuk ke Airport esok... Dia mintak IDR 60,000.00 aje... Tapi.. Dia tak boleh nak hantar sebab agak pagi... So... Nampak gaya... Kena amik Airport Transfer hotel laa kot...

Sampai di hotel... Kami bersihkan diri dan kemas bag...

Malam tu...

Aku tak dapat tidur... Tetiba malam tu... Kami diganggu lagi dengan bunyi di balik pintu bilik air tu...

Dia nak say goodbye kot... Adeiilah...

Kami terpaksa tidur dengan lampu dan tv dibiarkan terbukak sepanjang malam... Dah nak pagi baru aku dapat tidur lena...



BERSAMBUNG...

20 comments:

  1. bakpia mmg fav saya..kalau p sana, ini ajelah yang saya akan borong..lain2 mak tak heran!! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menyesal! Menyesal! Menyesal Makkkkk tak beli banyak-banyak!!!! He He He...

      Delete
    2. hahaha..nak menyesal pun dah tak guna kecuali ada cita2 nak repeat jogja, blhlah borang satu kilang bakpia tu :D

      * dah penah try cucuk ikan? sedapppppppppppppp!! hehehe

      Delete
    3. Cucuk ikan? Satay ikan? Sama ke? Alaaaa... Tak sempat nak pakai google selam kat laut... He He He...

      Delete
  2. petnah masuk tandas di pasar baru tingkat atas sekai utk solat.?
    sebijik mcm tandas yang you all masuk. dinding separuh , bila duduk tak nmpaklah.
    bila terdesak semua boleh ....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadoi laaa... Nasib baik ler jumpa jugak toilet... Kalu tak... Tak tahu ler macamana lagi nak kepit! Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Hihihi ... Lawak yg part air... Dh kata share... Agaknya dgn air la kena share...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik share sekali dengan Mbak Wang! He He He..

      Delete
  4. lah kena jugak malam last tue.. ikut balik malaysia x...

    tang toilet tie xleh blah..open sgt2.. tah2 ada kapal terbang ka jet ka apa ka sedang melintas sambil mnyaksikan hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kapal terbang or jet ok lg... Tapi... Malu kat burung2 yang melintas... He He He...

      Delete
    2. burung dok sekodeng elok ja... bg tayangan free ja... hahahahah

      Delete
    3. Memang nak kena sembelih burung tu...

      Delete
  5. masa dekat dieng, supir kami bawak pergi makan deka warung "bu Djono" memang sedap gila kat situ hehe..

    bagi saya, saya suka bakpia tu. balik sini bagi kawan2 dengan adik beradik, ramai diorang kata tak sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakpia tu... Kalu nak betul2 sedap... Mmg kena panaskan balik... Masyukkkk...

      Delete
  6. Tak cuba makan cili Dieng ? Sedap cili Dieng.. cili itu hanya ada di Dieng je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr ye ke... Tak perasan plak... Nampak kentang aje... He He He...

      Delete
  7. Alahaiii...pedihnye perut kalau ditahan x makan. Saya pernah gastrik, memang x tahan sakitnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lapar sangat tu jadilah macam piranha.
      Jangan gigit tangan sudah..

      Delete
  8. gigih ooooi CT scroll sampai habis hahaha.. kepala ayam hahaha itu kelakar. tah tah kalau dalam megi tu dia letak paruh ayam ke kepala ke seketol. elok la dia kasi megi kosong kekeke.. daripada ade kepala ayam hahaha.. misi mencari toilet kelakar gak. iyeeela kat tempat orang kan mcm macam ragamnye. buang ajelah kalau dah darurat hahaha..

    bakpia tu sedap rupanya ye.. kotak mercun hahaa sebiji mcm kotak pop pop hahaha. itulaaa SS kena rasa bebetul. so adalah reason nak repet lagi. borong bakpia plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik bukan bulu ayam! Pengsan!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...