Tuesday, 25 November 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 1 - Minangkabau Airport On Arrival

Hari ini 20 November 2014... Sementara menunggu HH balik dari Korean Class lepas office hour... Aku lepak2 kat umah... Kemas2 bag dan buat apa yang patut... 

Dalam jam 20:30... HH pon sampai... Dia pulak rest... Dinner dan bersiap...

Tengah2 kemas bag... Boleh pulak si HH terosakkan bag isi passport dan boading pass aku... Try bukak tak boleh... Last2 aku rabakkan bag tu... Haruslah aku mengarok... Terus mood aku swing... 

Si HH diam aje... Sebab dah buat salah... 
* Orang dah buat salah memang kena diam... He He He...

Then...

Rutin kami dalam kereta... Kalu nak ke mana2... Terutamanya nak jalan jauh... Kami akan baca doa sama2...

Aku pon bersuara "Cepat baca doa!"...

Si HH pon tadah lah tangan dan baca doa... Aku pon angkat laa tangan dan mengaminkan... 

Lepas dia baca doa naik kenderaan tu... Boleh pulak dia sambung doa dia... Sebut kuat2 plak tu... "Ya! Allah ya Tuhan ku... Kau tolonglah kawan aku ni supaya tak tersampuk syaitan!"...

Aku yang memula mood swing ni... Tetiba tergelak... Aku tanya dia "Nape ko doakan aku macam tu?"... Dia jawap "Bior segala setan dalam badan ko tu kuar... Ko tak marah2 lagi!"... 

Sengal!

Kami gerak dari Johor Bahru ke KLIA2 sekitar jam 22:45... Isi minyak sekali saja di Kulaijaya...

Sepanjang jalan... Alhamdulilah tak hujan...

Aku pecut agak laju... 

HH pulak membuta... Aku malas nak kacau dia... Biarkan dia rest... Aku tahu dia penat sepanjang hari ni... Kerja tak berhabisan dan terpaksa plak attend kelas...

So...

Aku willing untuk drive seorang hingga ke KLIA2...

Jam menunjukkan pukul 03:30... Hari ini munculnya tarikh 21 November 2014...

Trip kali ni... Kami dah sepakat untuk tak parking kereta di KLIA2.. Sebaliknya kami pilih untuk parking di Tune Hotel... Sebab... MURAH! He He He...

Boleh save RM 10.00 sehari parking di Tune Hotel berbanding parking di KLIA2...

10 hengget pon duit jugak kan... Dengan 10 hengget tu boleh beli macam2... So... Jangan membazir...

Memula...

Aku pon tak tahu cemana nak menuju ke Tune Hotel tu dari highway... 

So...

Aku decide untuk ikut arah Departure KLIA2... Then berpusing mengelilingi Tune Hotel tu dan susur jalan ke bawah... Senang! 

Memang senang parking kat Tune Hotel tu... Banyak parking disediakan... Dan ramai pulak parking tepi jalan kat luar Hotel... Mungkin tak nak bayar kot... Tapi risiko parking kat luar tanggung sendiri ler...

Aku parking cantik2 kat dalam... Parking di bawah sinaran cahaya lampu jalan... Not to worry... Kawasan parking memang terang benderang...

Jam di tangan masih awal lagi... Boleh lelapkan mata dalam kereta...

Aku tengok si HH je banyak tido... Sedang aku... Susah nak lelap mata...

Aku toleh kiri... Toleh kanan... Main handphone... Tetap jugak tak mahu lena...  Adeiii...

Dari Tune Hotel... Kami just jalan kaki ke KLIA2.. 

Ada laluan berbumbung dan lift disediakan... Terus je masuk ke KLIA2... Naik satu lagi lift kat CP3... Dan pilih L3 untuk ke Departure Hall... Very Easy!

Kami cuma bawak handcarry bag aje... Tak ada drop luggage... 

So...

Terus je masuk Departure Hall... Malas dah nak nak meronda kat KLIA2 pepagi buta ni... 

Macam biasa... Kena scan passport dan juga bag di check-point yang pertama...

Sampai di check-point kedua... Aku perhatikan ramai pulak kastam kat situ... Ada dalam 5 orang jantan... Dan sorang minah... 

Aku pon letak lah bag hiking camera aku dengan bag baju dalam mesin scanning... 

Tetiba... Minah Kastam ni tanya aku "Cik nak pergi mana?"...

Aku pulak yang tengah mamai tak cukup tido ni macam terpingga2... 

Jenis soklan apakah ini???? 

Kebetulan depan aku tadi ada orang Cina, beberapa orang India dan ada orang Indon... Nape ko tak tanya???

Nape aku yang ditanya????
* Tak puas hati...

Pertanyaan tu membuatkan aku pulak bertanya diri aku sendiri... 'Eh! Aku salah masuk ke?... Ini Domestic ke International? Atau aku dah termasuk airport alam Bunian'... 
* Eh! Orang Bunian ada airport ke?

Kalu dah Minah Kastam tanya aku... Aku pulak tanya diri aku...Then... Sape nak jawap? He He He...

Nak aje aku tanya Minah Kastam tu... "Awak kat mana? Awak kat mana?"... Sambil joget2 macam Taufiq Batishah... Boleh? He He He...
* Cari pasal...

Then... 

HH yang ada kat belakang aku pon scan bag... Masa HH ke depan nak amik bag tu lah... Aku pon jawap "Nak ke Padang"... 

Then Minah Kastam tu bantai senyap... Tak cakap apa2... Pastu bukan nak tunjuk arah gate ke pe kan... Lor! Ke ko nak tahu aku ni orang Indon ke tak? 

Ada rupa pendatang haram ke aku nih? Ko dah buta warna ke hape? Haishhhh!

Mentang2 lah aku bawak handcarry bag je macam orang kampung... Terus ko nak judge aku dengan soklan macam tu eh... Penghinaan ok tanya aku sorang je soklan camtu... Tanya macam aku pendatang haram...

Be professional laa skit... Mintak tunjuk passport ke... Ni tak... Tanya orang nak gi mana? Kalu aku jawap nak pegi jamban... Ko nak ikut? He He He...

Aku terus lepak kat Gate Q15... Jenuh menapak  waktu subuh gajah macam ni... Letih!

Tak ada orang kat sini... Kami je...

HH tanya aku "Ko nak tido tak?"... Aku jawap "Tak pe laa... Ko tido"... Mata aku ni tak boleh di set untuk tido... Kalu aku rasa nak tido... Aku tido aje... 

Then...

Sekali aku toleh... Si HH dah membuta... Lama plak tu... Hadoi Minah nih! Tak bangun2 plak... Aku pon dah macam nak terlelap jugak ni... Tapi... Kalu aku membuta... Sape nak tengokkan bag... 

Maka... Bersengkang mata lah aku sampai terkangkang cermin mata... He He He...

Dalam jam 05:30... Aku ajak HH ke Surau... 

Masuk je surau ada sekumpulan girls tengah lepak sebab nak standby untuk solat Subuh... 

Then... 

Masuk je waktu... Aku bergilir dengan HH untuk solat Subuh sebab kami cuma bawak 1 telekung je... So... Terpaksalah share... 

Kat surau KLIA2 ni ada disediakan telekung... Tapi pepaham je laa... Bukan elok sangat pon... Better bawak sendiri punya... Lagi selesa...

Aku dapati... Surau KLIA2 ni uzur... Cuba perhatikan gambar ni... Siling bocor... Air menitik... Tak dibetulkan... Sedih tengok keadaan surau di KLIA2 ni...

Nasib baik ler kami selesai solat subuh awal kat surau ni... Sebab... Keluar aje dari pintu surau... Semua orang menderu2 cari surau nak solat jugak... Surau pon boleh jadi sesak... Huh!

Boarding time kami adalah jam 07:10... Orang semakin ramai di Gate Q15... 

Kami menunggu dan beratur untuk masuk ke dalam kapal terbang...

Aku duduk di seat 25A... Inilah pemandangan waktu pagi di KLIA2... Alhamdulilah cuaca ok...

Tepat jam 07:50... Penantian selama bertahun lamanya... 

Berakhir kini... 

Flight AK403 membawa kami terbang ke bumi Padang, Sumatera Barat... 

Bermakna... 

Misi mencari 'Si Malim Kundang' kini bermula... He He He...

Lima minit pertama berada di awan... Aku mula lelapkan mata... HH cakap... Aku langsung tak rebahkan seat... Tidur dalam keadaan tegak...

Masa aku tengah tido tu.. HH realise... Dia tertinggal Credit Card Touch N Go kat dalam kereta... Tapi... Dia senyap aje... Dia tak beritahu aku pasal hal ni... Dia takut mood aku swing lagi...

So...  Aku pon tak tahu... Pandai betul HH sorokkan hal tu... Sebab... Kalu aku tahu dari awal... Memang haruslah aku bebel2 dan merentan kan... Mesti aku lagi emo... Tertinggal barang penting memang satu kecuaian yang meresahkan... Terutamanya melibatkan duit... Aku tengok HH cool aje... So... Aku tak suspect apa2..

Apa jadi kat Credit Card Touch N Go tu? Tunggu hingga ke hujung rancangan... Baru aku citer... He He He...

Aku sedar dari lena... Aku dapati tingkap aku bertutup... Aku tanya HH "Nape tutup tingkap?"... HH jawap "Panas terik luar tingkap pon ko tak sedar"... Huishh! Aku tido mati rupenya! Dah penat giler!

Tetiba...

Pilot buat announcement dah nak hampir sampai ke Minangkabau Airport... Erk! Cepatnyaaaaa...
Aku tengok jam... Hah! Baru lebih kurang 30 minit perjalanan... 

Bior betul dah nak sampai! Eh! Macam terasa lama aku tido tadi...

Aku baru plan nak ke toilet... Tapi... Penggunaan toilet tak dibenarkan pulak buat masa ni sebab dah nak touch down...

So... Kepit ler ketat2 jangan sampai terburai! Kang sape nak kutip... He He He...

Kalau nak ke Padang ni... Tak perlu lah kot order Nasi Lemak Pak Nasser bagai... Sebab... Sekejapan aje dah sampai... Bazir je...

Aku rasa macam pelik skit masa kapal terbang berlegar2 kat sini... Terasa macam pilot buat satu  pusingan sebelum sampai ke Minankabau Airport...

HH tanya Flight Attendance "Ada Arrival form?"... Tapi... Diorang suruh isi kat airport nanti...

Adussss... Confirm ler berebut2...

Minangkabau Airport ni terletak berhampiran dengan laut... 

Perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 40 minit sahaja... 

Alhamdulilah...  Akhirnya... Sampai juga...

Sampai aje... Ada sorang minah dan sorang mamat tengah edarkan Arrival & Custom Clearance Form... 

Pertama kali ler aku dapat Arrival form yang photostat... Bukan yang original... Ahh! Lantaklah... Janji isi.. Dah dorang kasi... Amik aje...

Seperti yang dijangka... Arrival form perlu di isi masa masuk beratur kat Arrival Hall... Seksa ok... Dah laa tempat kecik... 

Aku terpaksa laa duduk bersila kat lantai... Dah macam duduk kenduri doa selamat... Apa nak buat... Terpaksalah terkial2 isi form... 

Aku suruh HH beratur depan aku... Apa2 hal.. Aku kasi HH lepas dulu... Aku berdiri kat belakang HH... 

Sambil beratur tu... Boleh pulak ada orang selamber hisap rokok... Haishhhh! Boleh ek hisap rokok dalam airport?  Kan ke bagus ko bako aje airport ni... Senang... Tak payah aku susah2 beratur nak cop passport... Adoiiii laaaa...

Tibalah giliran HH untuk cop passport... 

Pegawai Immigration tanya beberapa soklan rutin... Antaranya berapa hari kat sini... Stay kat mana... Dan tanya pasal tiket balik... HH pon jawaplah apa yang ditanya...

Then... Tetiba...

Si HH ni terlebih peramah... Dia tanya Pegawai Immigration tu "Tak kena scan jari ke?"... Adeiii... He He He...

Aku kat belakang... Garu dahi yang tak gatal... Adussssss... Awat laaa minah ni tanya soklan tu... Soklan membunuh betul!

Then.... Nasib lah Pegawai Immigration tu ok... Dia tanya HH balik... "Kamu pernah datang ke Indonesia kan baru2 ini.. Kalu pernah... Tak perlu scan lagi... Sekali aja"...

Si HH tah terkena sampuk jembalang apa agaknya pagi ni... Boleh pulak dia jawap "Tak pernah datang!"...

Sekali lagi.... Aku terus menggaru dahi yang tak gatal... Rasa macam nak tersiat dah kulit ni... Adussss... Ko dah kenapa HH??????

Then... Aku kat belakang... Explain kat HH... "Pegawai tu tanya dah pernah datang Indonesia ke tak bukan pernah datang ke Padang!"... 

Si HH ni boleh dengar lain fikirnya lain... Nasib baik aku berdiri belakang dia... Tu laaaa... Banyak sangat tido! Haishhhh!

Aku rasa si HH ni tetiba jadi paranoid dengan airport... Bagai tersampok syaitan... 

Sekarang ni aku atau HH yang dah tersampuk syaitan? Pagi tadi beriya benor doakan aku... He He He...

Tiba giliran aku pulak untuk cop passport... Pegawai Immigration tanya soklan2 yang sama juga... So... Aku jawap apa yang ditanya saja... Tak kuasa nak beramah tamah... He He He...

Kat depan ada satu lagi  Pegawai Immigration perempuan... Tapi tak tanya apa2.. Just serahkan Custom Clearance Form...

Sebelum keluar... Aku bergilir ke toilet dengan HH... Masa tengah tunggu HH... 

Aku perhatikan... Kat pintu keluar tu... Ada beberapa orang akan approch untuk tukar wang rupiah... 

Then...

Dari jauh aku perasan... Ada seorang lelaki memegang kertas putih bersaiz A4... Eh! Cakra Khan ke tu? 

Pada kertas tu... Tertera nama aku... Ehhhh! Aku ada peminat laaaaa... Hati aku dah berbunga2...

Aku dah standby handphone... 

Sampai aje kat depan orang yang pegang kertas nama aku tu... Aku terus amik gambar dia... Semua orang perhatikan aku... Dia pon macam malu2.. Aku tunjuk dia dan berkata "Ya Ya Ya... Saya!"... 

Rasa glamer u'oul... He He He...

Inilah supir kami... PU... Hensem? He He He... Details supir akan aku berikan kemudian...

Ke manakah PU akan bawa kami?


BERSAMBUNG...

33 comments:

  1. Hahaha... Tersampok syaitan cam berjangkit...

    ReplyDelete
  2. Hahahaha haha. ...tersampuk syaiton paling lawak!
    Eh kejap noe sampai padang dr klia2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena jampi serapah baru ok... He He He... Memang tak lama pon on way ke Padang tu dari KLIA2...

      Delete
  3. mahal gila parking di KLIA2 ..rm50 sehari . tak sanggup nak bayar eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Park kat Tune jimat! 10 hengget boleh makan KFC... He He He...

      Delete
  4. wahhhh x lama sgt la dah sampai ek? besnye! ececece feeling2 mcm retis lettewww hehehe

    ReplyDelete
  5. haritu masa pergi KLIA2, surau dia elok lagi. kain telekung pun baru lagi..
    tapi mebi scha pergi surau lain kot.. kalau kain telekung semua dah x elok, maksudnya diorg tak maintain la tu...
    bumbung airport padang ada bentuk atap minangkabau tak? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of coz ler atap tanduk kerbau... Kebanggaan orang Minang tuh... He He He...

      Delete
  6. aku tak tau plak ko dah Mrs. .. ingatkan still Miss :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik bukan ibukkk! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ehhhh haah la! errr tapi.. tapi.. mengapa nampak awet mudaremaja gittewww??? apa rahsia embakkkk?? kongsi in dong ayohhhhh kikikiki

      Delete
  7. masing-masing pass baton eeh tersampuk syaitan tu
    serius kelakar baca, tak sabar nak tunggu entry parking keta kat tune hotel
    sebab mrs ada gak plan nak buat macam tu nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak berjimat... Park kat Tune... Kalu sehari boleh jimat 10 henget... Kalu 100 hari... Sejuta jimat... Ehhhh... He He He...

      Delete
  8. Bahaya btol time nk traveo ni kena sampuk syaitonnn...hahaha

    Eh aku br ni pi ok jer surai klia2 tu...myb kira pi xsama surau kot kan.cuma kecik je la surau dia, tp sbb byk ok je la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentang2 la tersampok syaitan... Terus dapat surau yg hazabedah... He He He...

      Delete
  9. SS jalan mana lagi ni..!!!! hahaha stress sungguh iols tau baca uols ni jalan jalan je kejenye hahaha.. nape HH ni tiut sangat. blur blur ayam namanya.. gigih scroll bace entry ni. eeh dekat rupanya padang tu eh 40min aje

    nasi lemak pak nassir tak dan nak kena prangat dah sampai. Mmg sedih kalau tengok situation surau2 kat malaysia ni. tempat mesti mcm sunyi3 sket then tak terjaga. padahal tu klia2 bukan aiport cikai cikai. malula kan kita mngaku ngara islam. kat ngara org lain pun dijaga rapi saja suraunya.

    sambung cepat..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH mengigau di siang hari... He He He...

      Delete
  10. hahahaa... boleh tahan kalau travel macam ni.. lebih baik jgn bagitau pape kalau tertinggal ke apa ke hahaha :P kene marah free2 jer :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu memang carik pasal namanya... He He He...

      Delete
  11. nasib baik si HH pandai ambil hati dan buat lawak yek...tgh marah pun boleh cool semula

    part kena tanya dek minah kastam tu mmg geram kot..buat pe ko nk tahu aku ke mana kan? ishh

    ish..ishhhh..nama gah...KLIA 2 ..baru je beroperasi tapi keadaan surau (rumah allah) x terjaga...sedih2

    saspen pulak citer CC dan TnG tertinggal tu..laaa naper x story skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab citer psl kad tu waktu nk balik... Hi hi hi...

      Delete
  12. ahhahhhaha... tgh baca entry nie dlm class.. then dok gelak srg2... mmbr tgk ja...

    a

    ReplyDelete
  13. nak tahu kesudahan cerita credit card n tounch n go tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu diakhir rancangan... Banyak bebeno iklannya... He He He....

      Delete
  14. Klakar part baca doa tu.
    U guys memang 'happening'.
    Semoga happy berjalan-jalan kat sana..

    ReplyDelete
  15. Overall berapa parking kat Tune Hotel tu?
    Kira per day ke macamana?
    Selamat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Season parking cuma RM36.00 aje sehari... Kalu KLIA2 RM46.00 sehari... So jimat RM10.00 sehari... So far selamat laa sebab Tune pon operate 24 hours... Pak Guard pon ramai... Parking area pon terang benderang... Ada CCTV...

      Delete
  16. Cepat betul HH dah membuta.
    Ya Rabbi. Haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minah tu memang kuat membuta tak kire ribut ke taufan ke sama je... Ha Ha Ha...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...