Friday, 28 November 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 1 - Lamun Ombak

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Kami dijemput oleh supir kami bernama PU di Minangkabau Airport... PU tanya "Mana satu Ibukkk SS dan mana satu Ibukkk HH?"... Kami pon perkenalkan lah diri memasing...

PU bukak bonet kereta... Masukkan bag2 kami... Dan aku dapati ada sedosen air mineral disediakan untuk kami sepanjang perjalanan kami ini... 

Wahhhhh! Bagus! Jimat duit aku tak payah beli mineral! 
* Memang dasar kedekot... He He He...

HH duduk depan... Aku duduk belakang like a boss...

Disebabkan kami berdua aje... Jadi... PU pilih untuk drive kereta Astra... Sebab... Senang nak ke mana2... Ni lah first time aku naik kereta Astra ni... 

Bila dah duduk di dalam kereta ni... Macam duduk dalam kereta Advanza plak...

Masa dalam kereta... PU jelaskan segala details perjalanan... Bagusnya si PU ni sebab dia akan beri suggestion dan beberapa pilihan perjalanan... Apakah pilihan yang disediakan? Aku akan citerkan kemudian...

PU akan terangkan details perjalanan... Siap dengan map... Jelaskan tempoh dan jarak perjalanan ... So.. Senang nak faham... Dan kita decide sendiri pilihan kita... Aku suka cara PU... Sebab... Dia ikut apa yang kita nak dan lebih arif tentang selok belok perjalanan... 

Bak kata PU "Tenang-tenang ajaaa bukkk... Datang ke sini lupakan semua masalah... Lupakan dulu segala hutang yang ada di Malaysia"...

Aku dengan HH berdekah ketawa bila dia sebut "lupakan hutang di Malaysia"... Adeiii lah... Al-maklum Enjoy Now Budget Later... He He He...
* Pitam!

Bila semua dah jelas dan faham... Maka... Dalam lebih kurang jam 08:30... Kami beransur keluar dari Minangkabau Airport ini...

PU bersuara "Selamat datang yaaa ibuk HH dan ibuk SS ke Padang"... He He He...Ibukkk? Macam tua bebeno pulak dah aku rasa diri aku ni... He He He...
* Jatuh kemaluan I tawwww kalu orang kampung tahu I dipanggil ibukkk di sini... He He He..

HH kata "Panggil saja HH... Enggak perlu dipanggil ibukkk"...
* Tak nak rasa diri tua lah tu... He He He...

PU kata "Ibuk itu tanda hormat... Sesapa pon akan dipanggil ibuk... Tak boleh dipanggil nama aja... Jangan gitu"...

Ok laa PU... Pe2 je laaa... Asalkan tak panggil nenek sudah... Ha Ha Ha...

Sepanjang jalan... 

HH aje yang banyak borak dengan PU... Tanya macam2... Dan PU ni jenis yang peramah... Lemah lembut je tutur katanya...

Aku kat belakang plak... Sekali sekala je mencelah...

Mata aku dok sibuk memandang ke atas di luar sana... Tengok bumbung bangunan... 

"Ehhh Ehhh... Tu bumbung Minangkabau laaaaa"... He He He... Jakon!

Most bumbung bangunan kat Padang ni adalah bumbung Minangkabau... Besau2 dan melentik aje bumbungnya...

Kalu di Malaysia pon ada juga bumbung Minangkabau ni... Terutama di Negeri Sembilan... Tapi... Tidaklah sebanyak di Padang ni... Dan... Bumbung Minangkabau di sini agak besar, tinggi dan lebih lebar... Senang citer... Kalu kite nampak aje bangunan... Mata kita akan fokus kat bumbungnya dulu... 

Bumbung Minangkabau ni adalah berbentuk tanduk kerbau... Nama Minangkabau itu sendiri pon lahir dari perkataan 'Menang Kerbau'...

PU ada juga ceritakan sejarah Minangkabau ni... Tapi tak perlulah aku cerita panjang berjela di sini... Korang Google sendiri laa ek... 
* Malas copy paste... He He He...

PU bawa kami ke Rumah Makan Lamun Ombak... Bukan Ombak Rindu ek... Ombak Rindu tu nama lagu dan filem...

Perjalanan tak berapa jauh sangat... Around 15 minit drive je dari Minangkabau Airport untuk sampai ke sini...

Inilah Rumah Makan Lamun Ombak... Memang besar... Sekali imbas macam bangunan sekolah plak...

PU tanya "Mahu duduk di atas atau mahu di lesehan?"... Aku jawap "Di lesehan"... Lesehan tu bermaksud duduk bersila kat bawah... 

Mari kita meleseh... He He He...

Once kami duduk aje... Pekerja kat sini siap sediakan hidangan... Mereka lambakkan semua lauk pauk... Amekkk kawww! Semangkok besau nasi... Banyak giler wooo nasi dan lauk pilihan... Kami cuma amik lauk yang kami mahu aje... Yang tak mo.. Jangan diusik ek... Kalu tercuit sikit pon akan di charge...

PU terangkan setiap menu masakan Padang ni... Dan.. Dia suggest supaya kami test air jus yang berlainan... Macam2 jus ada kat sini... Jus terung pon ada... Erkkk! Tapi aku pilih alpukat dan sirsak aje...

PU tak join kami makan sekali... Dia makan sendiri... Dia biarkan kami privacy... "Tenang-tenang ajaaa bukkk"... He He He...

Jemput tengok! He He He...

Tempat yang bersih dan selesa...

Kenangan ku di Rumah Makan Lamun Ombak...Menggambit Ombak Rindu pada Ong Bak 1, 2. 3! Erk!


Lepas makan kami pon gerak ke tempat lain pulak...

Dalam kereta... PU buat citer mitos... Kenapa makanan Padang dihidangkan selambak macam tu?

Dulu... Masa Belanda jajah Indonesia... Ada seorang Belanda nak makan kat sebuah Rumah Makan... Dia tanya apa makanan yang ada? Pekerja kat Rumah Makan tak tahu nak explain... So.. Dia lambakkan semua makanan depan orang Belanda tu... Nah! Amek kawww selambak! Itu pasal lah hingga sekarang makanan Padang dihidang sekali banyak sampai tak tahu mana nak pilih... Semua nampak sedap!

Logik jugak lah citer tu... Walaupon cuma mitos...

Mungkin orang dedulu buta huruf... So... Tak reti nak tulis menu... Dan tak ada camera nak amik gambar...

Tak macam orang sekarang... Sebelum Bismillah kena selfie gambar makanan dulu...
* Aku ler tuuuu... He He He...

PU kata "Kalu 4 hari di Padang ini... Pastikan balik ke Malaysia nanti berat badan naik 4 kilo"...

Erkkkk!

Mati laaa! Jahanam berkecailah diet aku selama ni! Haiishhh!


BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. Sib baik x naik 4 kilo... Kalau idak acaner tu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik berenang laa sampai ke JB baru turun 4 kilo tu balik... He He He...

      Delete
  2. Ibukkkk. ..Nanti bisa share contact number mas PU. ...
    Pengsan lah masssss. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaaa ibukkk... Bisaaa aja... He He He...

      Delete
  3. Replies
    1. Arwah nenek sy kalu menggoreng pakai minyak kelapa... Very retro... He He He...

      Delete
  4. aha..dulu JM ke Padang, pak supir pun bawak makan kat Lamun Ombak nih

    PU tu kelakar jugak ya..so apo laie jgn lupa nanti share info Pak Uchu ni mau berkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. PU ni mmg peramah... Mmg x boring... Fazura kasi 4 bintang Oppo... He he he...

      Delete
  5. ishhh kalau saya makanan depan mata cm nie... semua nk try la....

    ReplyDelete
  6. PU dah macam pencetus ummah heheheks.. Okay tak lawak :P

    alaaa SS tak ade 4 kilo balik exercise ke. treadmill kan ade.. syokla sesampai aje terus makan. Hati senang nak jalan jalan pastu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naikkan berat memang senang... Mencekik aje kejenya... Time nak turun tu.. Malas! Ha Ha Ha....

      Delete
    2. bahhaha biasalah tu..
      naik amboi kemain cepat kan..

      Delete
  7. PU tu tourist guide ke,SS?
    Bagus betul dia bagi suggestions kan?
    " lupakan hutang.." tu yang x tahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PU tu supir... Boleh refer kat post supir.. SS ada bg info...

      Delete
  8. hamboiii kemain lg PU punya tagline "lupakan hutang di Malaysia" tu ye hahaha!
    uiiii 17 lauk semuanya tu?? mak oi kalo TERgatal tgn TERcuit semua, mampuihh =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu TER.... Cuba cari pintu belakang... Jumpa tak? He He He... Larikkkkk,!

      Delete
  9. alahaiii...terliur tgk mkanan terhidang tuuu...teringat ayam penyet...hahahhaha

    pssstt...ibuk kalau dalam bahasa kami di kpg mksudnye makcik...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu makcik kat kampung saya dipanggil aunty... Kah kah kah...

      Delete
  10. Patutlah ko mentioned Ombak Rindu kat entry Ong Bak aku. Bengong! Ko kan kesian tau kutuk orang Padang dulu2. Diorang segan nak nulis Jawi kang orang Belanda xfaham tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belanda buta huruf laaa tu... He he He...

      Delete
  11. Akak bahaya kalau kena lambak makanan macam tu. Semua akak nak cuba! Kopaklah :)
    Tapi mitos tu make sense hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poket kopak... Badan pon rabak... Ha Ha Ha...

      Delete
  12. boleh refer pasal padang ni..akhir bln ni nak pergi..info yg bagus.. first time masuk blog ni..blog yg bagus..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Rohaina : mmg x rugi datang sini..so datang lah selalu :-)

      Delete
    2. Hi... siti rohaina abd rashid... Huh! panjangnya nama... 2 nafas nak nyebutnya... SIlaa laa terjah.. He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...